„Chichono gėda“ – vienos ciniškiausių futbolo rungtynių istorijoje

1978 metais tarptautinė futbolo asociacija buvo (FIFA) perspėta, kad paskutinės grupių etapo rungtynės pasaulio futbolo čempionatuose turi būti žaidžiamos tuo pačiu metu siekiant užtikrinti sąžiningumą. FIFA tuo metu atmetė tokį pasiūlymą.

 Pasipiktinę Alžyro sirgaliai.<br> Ap nuotr.
 Pasipiktinę Alžyro sirgaliai.<br> Ap nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-24 22:12, atnaujinta 2018-05-31 14:34

Po ketverių metų pasaulio futbolo čempionate Ispanijoje sužaistos rungtynės tarp Vakarų Vokietijos ir Austrijos įėjo į istoriją kaip vienos ciniškiausių. Rungtynės, kurios buvo žaidžiamos Chichono mieste, netgi gavo savo pavadinimą – „Chichono gėda“.

Norint žengti į kitą etapą abiems rinktinėms buvo reikalinga Vakarų Vokietijos pergalė vienu ar dviem įvarčiais. Tokia situacija susiklostė kai kitos grupės komandos – Čilė ir Alžyras, dieną prieš tai jau buvo sužaidę savo rungtynes.

Vokiečiai jau 10 minutę išsiveržė į priekį po Horsto Hrubescho įvarčio. Tačiau tai kas dėjosi likusias 80 minučių buvo sunkai suprantama. Buvo daugybė perdavimų atgal savo vartininkams, jokių pastangų žaisti ar stengtis pralaužti priešininkų gynybą.

Stadione buvę Alžyro gerbėjai tiesiog pasiuto. Mačo pabaigoje šie ėmė traukti banknotus, norėdami parodyti, kad rungtynių rezultatas buvo sutartas iš anskto.

Tiesa, FIFA negalėjo įrodyti, kad rungtynės buvo sutartos, o ir abiejų komandų atstovai tokias kalbas neigė.

Tačiau tokiems įvykiams ateityje buvo užkirstas kelias. Nuo 1984 metų Europos čempionato ir 1986 metų pasaulio čempionato paskutinės grupės rungtynės tarp komandų buvo žaidžiamos vienu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.