Pasaulio futbolo čempionatas: ar futbolo šventė sukels kūdikių bumą?

2018 metų pasaulio futbolo čempionato padarinius demografai nagrinės dar keletą mėnesių po finalinių rungtynių liepos 15-ąją Maskvoje.

 Pasaulio čempionatas gali sukelti kūdikių bumą.<br> V.Balkūno/AP nuotr.
 Pasaulio čempionatas gali sukelti kūdikių bumą.<br> V.Balkūno/AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Fernando Duarte, brazilų žurnalistas, dirbantis BBC Pasaulio redakcijoje

Jun 27, 2018, 12:03 AM, atnaujinta Jul 7, 2018, 2:43 PM

Jie stebės ir gimstamumo dinamiką, kad išsiaiškintų, ar futbolo šventė padarė įtaką gimstamumui vieno svarbiausių pasaulio sporto įvykių šalyje šeimininkėje – Rusijoje. Istorijoje taip jau būta ne kartą.

Ankstesni tyrimai parodė, kad sporto laimėjimai įvairiose šalyse susiję su gimstamumo padidėjimu, nes džiaugsmas dėl pergalių ir gera nuotaika neapleidžia žmonių ir miegamajame.

Gimstamumo nuosmukis

Tai galėtų būti labai naudinga Rusijai, kovojančiai su demografine krize, prasidėjusia dar 1990 metais, kai visuomenė įžengė į neigiamos dinamikos laikotarpį – mirštamumas viršijo gimstamumą.

Pasak korporacijos „Rand“, JAV globalios politikos analizės centro, pranešimo, taikiu metu tai įvyko pirmą kartą Rusijos istorijoje.

Kai kuriais vertinimais, šalies gyventojų skaičius nuo dabartinių 143 mln. gali sumažėti iki 111 mln. 2050 metais.

Ši tendencija kelia nerimą Kremliui. Praėjusių metų lapkritį prezidentas Vladimiras Putinas inicijavo keletą reformų, skirtų gimstamumui šalyje didinti.

Ar padės futbolas?

Didžiojoje Britanijoje po 1966 metų pasaulio čempionato, kurį laimėjo Anglijos rinktinė, gerokai padidėjo gimstamumas. Šį faktą plačiai nušvietė žiniasklaida.

Tačiau įtikinamiausių įrodymų atsirado 2007 metais, kai Vokietija paskelbė apie 15 proc. padidėjusį gimstamumą praėjus devyniems mėnesiams po 2006 metų pasaulio futbolo čempionato. Nors jauna Vokietijos komanda užėmė tik trečiąją vietą, iš esmės sėkmingas komandos pasirodymas čempionate sukėlė visuomenėje euforiją.

„Kai žmogus laimingas, išsiskiria hormonų, dėl kurių lengviau pastoti, – Vokietijos žiniasklaida citavo akušerį ginekologą Rolfą Kliche. – Susijaudinimas, kurį daugelis žmonių patiria per sporto varžybas, nedingsta ir po finalinio švilpuko ir pereina į romantinę stadiją.“

Ant entuziazmo bangos

2015 metais BBC pranešė, kad Vitvatersrando universiteto (Pietų Afrikos Respublika) mokslininkai įregistravo neįprastą naujagimių berniukų pagausėjimą šalyje.

Jų nuomone, jis buvo susijęs su 2010 metų futbolo čempionatu. Tuomet pasaulio čempionatas pirmą kartą vyko Afrikos žemyne. Pasak mokslininkų, šis įvykis davė postūmį aktyvesniems PAR gyventojų lytiniams santykiams – ant visą šalį apėmusios džiaugsmo bangos.

„Yra žinoma, kad kuo dažniau partneriai santykiauja, tuo daugiau galimybių, jog gims berniukas, o ne mergaitė“, – kalbėjo vienas mokslininkų Gwinyai'us Masukume.

Gimstamumo proveržis įvyko net Brazilijoje, nors 2014 metų pasaulio čempionato šeimininkė pusfinalyje gėdingai pralaimėjo Vokietijai 7:1.

Brazilijos statistikos biuras pranešė apie naujagimių pagausėjimą 2015 metų kovą, palyginti su ankstesniais metais, 7 procentais.

„Iniestos karta“

Kad futbolas padarytų teigiamą įtaką gimstamumui, kartais nereikia ir viso čempionato. 2013 metų tyrimo, kurį atliko britų medicinos žurnalas, aprašyme atsirado terminas “Iniestos karta“. Jis turėjo paaiškinti gimstamumo bumą, kilusį po paskutinio įvarčio, kurį 2009 metų gegužės 6 dieną įmušė Ispanijos rinktinės ir „Barcelona“ komandos žaidėjas Andreasas Iniesta.

Paskutinę minutę stebuklingu smūgiu į „Chelsea“ vartus Londone jis išvedė katalonus į UEFA Čempionų lygos finalą.

O 2010 metų vasarį, praėjus devyniems mėnesiams po A.Iniestos įvarčio, naujagimių skaičius padidėjo 16 procentų. Tokie tyrimo, atlikto Katalonijos ligoninėse, rezultatai.

Šis skaičius labai skyrėsi nuo tų pačių metų antrojo pusmečio rezultatų: gimstamumas sumažėjo, ir tai tyrimo autoriai sieja su visuomenės nusivylimu, kurį sukėlė Ispanijos ekonomikos problemos.

Itališkas humoras

Tokia priklausomybė pastebima ir Italijoje. Kai šiais metais Čempionų lygoje Romoje italų „Roma“ per stebuklą laimėjo prieš „Barcelona“ per papildomą laiką, klubas savo paskyroje „Twitter“ tinkle juokais pareklamavo vaikiškas prekes.

„Po devynių mėnesių mes parduosime krūvą šių daiktų“, – skelbė įrašas.

„Karštoji“ Islandija

O Islandija turėjo naudos net iš vienų pritrenkiamų rungtynių. 2016 metų birželį mažiausia šalis, kada nors patekusi į pasaulio futbolo čempionatą, išstūmė Angliją iš 2016 metų Europos čempionato. Manoma, kad čempionatą žiūrėjo 27 tūkstančiai islandų, o tai – beveik 10 proc. šalies gyventojų.

Po devynių mėnesių vietos žiniasklaida pranešė apie rekordinį gimimų skaičių.

O kaip dėl Rusijos?

Rusijos rinktinė turi mažai galimybių pasiekti įspūdingų rezultatų. 2018 metų pasaulio futbolo čempionate šeimininkų reitingas žemiausias.

Bet, prisimenant Pietų Afrikos Respublikos pavyzdį, net neaukšti čempionato šeimininkės rezultatai aikštėje gali sukelti nedidelį demografinį sprogimą.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.