Įdomioji statistika: ką sako ankstesni Anglijos ir Švedijos susidūrimai?

Anglijos ir Švedijos futbolo rinktinės pirmą kartą susitiko dar prieš 110 metų ir nuo tada žaidė daug tarpusavio rungtynių. Tačiau nė vienerios iš jų nebuvo tokios svarbios, kaip šeštadienį vyksianti dvikova pasaulio čempionato ketvirtfinalyje. 

 Švedijos ir Anglijos akistatose dažniausiai krenta ne vienas įvartis.<br> Lrytas.lt montažas
 Švedijos ir Anglijos akistatose dažniausiai krenta ne vienas įvartis.<br> Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2018, 3:45 PM

Ir anglai, ir švedai daug kartų dalyvavo pasaulio ir Europos pirmenybėse, bet per atkrintamąsias varžybas vieni nuo kitų išsisukdavo. Iki šiol didžiuosiuose turnyruose šios komandos yra sužaidusios tik ketverias rungtynes grupių varžybose: po dvejas – pasaulio ir Europos čempionatuose. Įdomu, kad per visas ketverias rungtynes įmušdavo abi komandos, bet Anglijos rinktinė visus keturis kartus įvartį pelnė pirmoji. Tačiau pergalę anglai iškovojo tik ketvirtuoju bandymu. 

Anglai muša pirmi

Pirmą kartą burtai šias komandas į vieną grupę suvedė per 1992 metais Švedijoje vykusį Europos čempionatą. Rungtynės vyko paskutiniajame ture, kuriame Švedijai užteko lygiųjų, Anglijai reikėjo pergalės. 

Anglai labai ryžtingai pradėjo mačą ir Davidas Plattas jau 4-ąją min. įmušė įvartį. Švedų sirgaliai ilgai sėdėjo lyg ant adatų, bet antrajame kėlinyje Janas Erikssonas ir Tomasas Brolinas dukart pasiuntė kamuolį į varžovų vartus ir, rezultatu 2:1 laimėję „mėlyni-geltoni“, išsiuntė „Tris liūtus“ namo. 

Švedijos rinktinė pateko į pusfinalį, bet jame pripažino Vokietijos futbolininkų pranašumą 2:3.

2002 metų pasaulio čempionate Japonijoje aistrų buvo mažiau. Švedai ir anglai susitiko jau pirmajame ture ir sužaidė lygiosiomis 1:1 (pirmasis įmušė anglas Solas Campbellas, o rezultatą išlygino švedas Niclasas Alexanderssonas). Į atkrintamąsias varžybas pateko abi komandos (grupėje dar žaidė Argentina ir Nigerija), bet švedai iškrito jau aštuntfinalyje, o anglai – ketvirtfinalyje. 

Švedija ir Anglija dar kartą vienoje grupėje atsidūrė per 2006 metais Vokietijoje vykusias pasaulio pirmenybes. Jose šios komandos jėgas išbandė trečiajame ture, bet prieš tarpusavio rungtynes jau žinojo, kad gali viena kitai nesutrukdyti. Taip ir atsitiko – mačas baigėsi lygiosiomis 2:2, o į atkrintamąsias varžybas vėl pateko ir švedai, ir anglai. 

Įdomu, kad ir per šias rungtynes anglai įmušė pirmieji – tą padarė Joe Cole‘as. Rezultatą išlygino Marcusas Allbackas, o linksmiausia buvo rungtynių pabaigoje, kai įvarčiais apsikeitė anglas Stevenas Gerardas (85-ąją min.) ir švedas Henrikas Larssonas (90-ąją min.). 

Per atkrintamąsias varžybas buvo pakartota 2002-ųjų istorija: švedai pralaimėjo aštuntfinalyje, anglai – ketvirtfinalyje. Anglijos rinktinė pirmoji įmušė ir per ketvirtąsias didžiuosiuose turnyruose žaistas tarpusavio rungtynes, kurios vyko 2012 metų Europos čempionate. Tačiau tąkart anglams pagaliau pavyko iškovoti pergalę 3:2. Nugalėtojams įvarčius pelnė Andy Carrollas (23-iąją min.), Theo Walcottas (64-ąją min.) ir Danny Welbeckas (78-ąją min.). Anglas Glenas Johnsonas įmušė į savo vartus (49-ąją min.), o antrojo kėlinio viduryje rezultatą trumpam buvo persvėręs švedas Olofas Mellbergas (59-ąją min.).

Švedams šis pralaimėjimas buvo lemiamas – jie jau po antrojo turo prarado galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas. Tuo tarpu Anglijos futbolininkai grupėje užėmė pirmąją vietą, bet ketvirtfinalyje per baudinių seriją nusileido Italijos komandai.

Kovojo prieš 110 metų

Anglijos ir Švedijos rinktinės buvo susidūrusios ir pasaulio bei Europos pirmenybių atrankos turnyruose. 

1990 metų pasaulio čempionato atrankos turnyre komandos dukart sužaidė lygiosiomis 0:0. Šie rezultatai ir švedams, ir anglams užtikrino kelialapius į baigiamąjį turnyrą.

2000 metų Europos čempionato atrankos turnyre Švedijos rinktinė laimėjo pirmąsias rungtynes namie 2:1, o Anglijoje mačas baigėsi lygiosiomis 0:0. Švedai, kurie daugiau taškų neprarado, grupėje užėmė pirmąją vietą ir gavo bilietą į baigiamąjį etapą, o antrąją vietą užėmusiems anglams teko žaisti atkrintamąsias rungtynes. Jose Anglija nugalėjo kaimynę Škotiją ir taip pat nukeliavo į žemyno pirmenybes. 

Kaip jau minėta, pirmąsias draugiškas rungtynes šios komandos žaidė dar prieš 110 metus – 1908-iaisias. Mačas vyko Gioteborge, bet triuškinamą pergalę 6:1 pasiekė anglai. Paskui jie laimėjo dar septynerias draugiškas rungtynes, o švedai pirmąją pergalę iškovojo tik aštuntuoju bandymu 1949 metais. 

Pastarąjį kartą komandos susitiko 2012 metų lapkritį Solnoje. Tą sykį Švedijos futbolininkai nugalėjo 4:2, o visus keturis įvarčius įmušė Zlatanas Ibrahimovičius. Anglijos komandoje pasižymėjo Danny Welbeckas ir Stevenas Caulkeris. 

Iš viso komandos sužaidė 27 oficialias ir draugiškas rungtynes. Per jas Anglija pasiekė 11 pergalių, Švedija – 7, lygiosiomis baigėsi 9 mačai. Įvarčių skirtumas – 65:34 Anglijos naudai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.