Suka skirtingais keliais: A lyga daro tai, ko LKL atsisakė

Praėjusią savaitę Lietuvos futbolo pasaulyje įvyko analogų neturintis įvykis – Kauno „Stumbro“ treneris Mariano Barreto buvo nubaustas už išsakytas mintis po A lygos rungtynių su „Trakais“.

 LKL lygoje nuobaudos panaikintos, A lygoje – ne. <br> Lrytas.lt montažas
 LKL lygoje nuobaudos panaikintos, A lygoje – ne. <br> Lrytas.lt montažas
 Š.Jasikevičius praėjusiame sezone net kelis kartus buvo baustas už išsakytą kritiką.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Š.Jasikevičius praėjusiame sezone net kelis kartus buvo baustas už išsakytą kritiką.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Barreto buvo nubaustas 500 eurų bauda už kritiką A lygos ir teisėju atžvilgiu.<br>E.Šemioto nuotr.
M.Barreto buvo nubaustas 500 eurų bauda už kritiką A lygos ir teisėju atžvilgiu.<br>E.Šemioto nuotr.
M.Barreto buvo nubaustas 500 eurų bauda už kritiką A lygos ir teisėju atžvilgiu.<br>S.Čirbos nuotr.
M.Barreto buvo nubaustas 500 eurų bauda už kritiką A lygos ir teisėju atžvilgiu.<br>S.Čirbos nuotr.
R.Brazauskas pripažino, kad nuobaudų atsisakymas žalos kol kas nepadarė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Brazauskas pripažino, kad nuobaudų atsisakymas žalos kol kas nepadarė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rytis Davidovičius norėtų, jog pati lyga galėtų spręsti dėl bausmių už kritiką. <br>S.Čirbos nuotr.
Rytis Davidovičius norėtų, jog pati lyga galėtų spręsti dėl bausmių už kritiką. <br>S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 8:50 AM

Mūšį dėl bronzos medalių trakiškiams 0:3 pralaimėjęs „Stumbro“ strategas buvo itin nepatenkintas dėl teisėjo sprendimų rungtynių pradžioje išvaryti gynėją Luką Čerkauską.

„Kai kurie žmonės turi labai rimtai pagalvoti apie tai, kas įvyko šiandien. Tokios svarbos rungtynėms skirti tokį teisėją yra tarsi pasityčiojimas iš futbolo. Jis negerbia žaidėjų, negerbia žmonių darbo, negerbia nieko. Tai, kaip buvo parodytos geltonos kortelės L.Čerkauskui, yra didelė gėda. Žaidėjai ir treneriai sunkiai dirba, bet kai kurie žmonės taip pat turi pradėti rimtai dirbti.

Prieš šį bronzinį mūšį sakiau, kad tikiuosi, jog išvysime tris komandas – gerą „Stumbrą“, gerus „Trakus“ ir gerus teisėjus. Nemėgstu apie juos kalbėti, bet šį kartą visi matė tai, kas įvyko. Mums buvo rodomos geltonos kortelės už viską. Jei tik varžovas surėkia, net jei nebuvo pražangos, iš karto kortelė. Man nėra problema pralaimėti rungtynes, bet tai kas įvyko, nesuvokiama.

Tikiuosi, kad teisėjas bus pakviestas į sezono uždarymą bei bus apdovanotas A lygos bronzos medaliu. Jis to tikrai nusipelnė savo darbu“, – po rungtynių kalbėjo 61-erių treneris.

Už šiuos pasisakymus Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Drausmės komitetas „Stumbro“ strategą nubaudė 500 eurų bauda ir vienerių rungtynių diskvalifikacija.

Po šių įvykių viešumoje įsisiūbavo kalbos apie baudas už kritiką. Vieni pritarė teigdami, kad didžiosiose futbolo lygose tokie draudimai ir baudos už kritiką galioja. Kiti atsigręžė į Lietuvos krepšinio lygą (LKL), kurioje nuo šio sezono pradžios buvo panaikinta tokia praktika.

Kauno „Stumbras“ – už žodžio laisvę

Šiame A lygos sezone 4-ąją vietą užėmęs Kauno klubas nenori sutikti su jiems skirtomis nuobaudomis.

„Kauno „Stumbras“ kategoriškai nesutinka su skirtomis bausmėmis treneriui M.Barreto. Esame už žodžio laisvę, galimybe nevaržomai reikšti savo nuomonę. Mes pripažįstame savo klaidas ir norėtųsi, kad kiti taip pat elgtųsi, o ne bandytų nutildyti tuos, kurie išsako savo nuomonę“, – bendraudamas su lrytas.lt kalbėjo „Stumbro“ komunikacijos vadovas Paulius Jakelis.

Pats Kauno komandos strategas po paskutinių sezono A lygos rungtynių pabrėžė ir kritikos naudą.

„Niekas negali augti, tobulėti be kritikos. Bet kai kurie žmonės jos nemėgsta. Tai ne mano bėdos. Aš visada išsakysiu savo nuomone, kai matysiu, kad turiu teisę tai daryti. Net ir šiandien vienas iš teisėjų bandė pasakyti man, kad aš negaliu būti viešoje erdvėje ne stadiono teritorijoje. Atsakiau, kad kviestų policiją, jei nori mane patraukti“, – po sekmadienio rungtynių su „Kauno Žalgiriu“ kalbėjo M.Barreto.

Kaip praneša pats klubas, „Stumbras“ dėl nuobaudos kreipsis ir sprendimą skųs LFF Apeliaciniam komitetui.

LKL nuobaudas nusprendė panaikinti

Praėjusiame sezone stipriausia Lietuvos krepšinio lygo dar naudojo nuobaudų už kritiką praktiką. Kauno „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius buvo net kelis kartus sulaukęs piniginių bausmių už išsakytą kritiką teisėjams ar LKL lygai. Tačiau tarpsezoniniu LKL prezidentas Remigijus Milašius po valdybos posėdžio užsiminė, kad nuo kitų metų nuobaudų už viešai išsakomą kritiką apskritai neliks.

„Bus galima šnekėti ką nori. Iš tikrųjų kritikos žodžiuose yra daug tiesos. Man visada įdomu tokių kalbų klausytis, aš iš jų prisirenku naujų idėjų“, – kalbėjo R.Milašius.

Tuomet LKL varžybų direktorė Rasa Liuimienė patvirtino, kad tokie pakeitimai galios visiems: tiek treneriams, tiek teisėjams, tiek žaidėjams.

Naujame sezone kol kas sužaisti pirmieji 10-imt turų, tačiau pasisakymų, vertų nuobaudų, kol kas nebuvo sulaukta. Mintimis su lrytas.lt apie nuobaudų atsisakymą pasidalino lygos generalinis direktorius Romualdas Brazasukas.

– Naujas LKL sezonas jau prasidėjo, o vasarą lyga nusprendė atsisakyti bausmių už kritikos išsakymą. Kaip vertinate šiuos pasikeitimus?

– Žinoma, sezonas tik įsibėgėjo ir rimtesnes išvadas daryti yra per anksti, bet mes dėl šito sprendimo nematome jokių neigiamų pokyčių ar tendencijų, t.y. niekas nepradėjo daugiau sau leisti pasakyti. Tikrai to nėra. Galime sakyti, kad tai rodo tam tikrą žmonių sąmoningumą. Nematome, kad žmonėms leidus kritikuoti laisvai, šie imtų tuo naudotis. Manau, jog kiekvienas save gerbiantis žmogus pagalvoja prieš sakydamas.

– Galbūt stebite šiuo klausimu užsienio lygas ir būtų galima pasakyti, kokia praktika dažniau naudojama?

– Tikrai daug neseku, bet, pavyzdžiui, Eurolyga šiemet kaip tik sugriežtino visą tvarką dėl kritikos išsakymo. Tačiau apskritai, tai sunku pasakyti, kuris variantas yra daugiau naudojamas.

– Vieniems tai gali pasirodyti eilinis pasisakymas, kitiems tai jau bus kritika. Kur būtų galima įžvelgti tą ribą nuo kurios jau yra baudžiama?

– Sakykime, kad kažkoks nepadorus apkalbėjimas ar nepagrįsta kritika. Bet šiame sezone mes stebime kas yra oficialiai kalbama ir po sezono bandysime daryti išvadas.

– Kaip vykdavo viskas praėjusiais metais, kuomet dar galiojo bausmės už kritiką?

– Seniau analizuodavome kiekvieną pasisakymą ir pagal nuostatus į jį būdavo kreipiamas dėmesys. Tuomet būdavo vertinama ar už aštresnes kalbas skirti įspėjimus bei baudas. Dabar esame labiau stebėtojai iš šalies.

– Šiai dienai sprendimą atsisakyti nuobaudų galime vertinti teigiamai?

– Tikrai taip. Žinoma, dar reikia nepamiršti, kad šiuo metu vyksta reguliarusis sezonas ir emocijų gali padaugėti prasidėjus atkrintamosios varžyboms.

A lyga – laikosi nuošaliai, bet pasisako už bausmes

Šiuo metu Lietuvos futbole visus sprendimus dėl nusižengimų priima LFF Drausmės komitetas, o pati lyga lieka nuošalyje. Tuomet ir susidaro gana keistos situacijos. Pavyzdžiui, „Stumbras“ apie baudą informuotas tik penktadienio popietę, likus vos kelios valandoms iki LFF organizacijos darbo laiko pabaigos. M.Barreto skirtos vienerių rungtynių diskvalifikacijos bausmės vykdymas – sekmadienio varžybose su „Kauno Žalgiriu“. Nors kauniečiai ir turėjo teisę per 7 dienas į apeliaciją, tačiau pastaroji jau vyktų tik po savaitgalio rungtynių. Ir jei treneris buvo nubaustas neteisingai, dabar tai lieka aktualu tik dėl 500 eurų baudos.

Tačiau A lygos prezidentas Rytis Davidovičius norėtų, jog ateityje šiuos klausimus spręsti galėtų patys.

„Ilgalaikėje perspektyvoje turime viziją, kad visus klausimus galėtume spręsti viduje lygos. Dabar turime tokią bendradarbiavimo formą, kai dalis funkcijų lieka LFF rankose. Šiai dienai turime tokią situaciją, tačiau apie pokyčius galvojame. Norėtųsi A lygą plėsti kaip organizaciją. Jei paimtume LKL pavyzdį, tai ten irgi ne viskas iškarto pasidarė. Tokia lygos organizacija, kokia yra dabar, pasidarė per tam tikrą laiką“, – bendraudamas su lrytas.lt kalbėjo A lygos vadovas.

Anot R.Davidovičiaus, A lygoje bausmės už kritiką turėtų išlikti.

„Šiuo metu turime tokias nuostatas, ir manau, jog visai jų atsisakyti tikrai nereikėtų. Tačiau peržiūrėti nuobaudų dydžius ar trukmę, tai kita kalba. Vėl gi, pasikartosiu, jei vieną dieną viskas atsidurtų A lygos rankose, galbūt sprendimai būtų kitokie.

Kita vertus, šiai dienai tokių bausmių Lietuvoje tikrai nėra daug. Tik noriu pastebėti, kad baudžiama yra ne už konstruktyvią nuomonę, bet už kritiką, kuri paremta labiau emocijomis, o ne faktais“, – dėstė A lygos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.