UEFA uždraudė žaisti mačus karo padėtį paskelbusioje Ukrainoje

Pirmadienį vakare posėdžiavusi UEFA valdyba nutarė, kad draudžiama žaisti bet kokias tarptautines varžybas tuose Ukrainos regionuose, kuriuose buvo paskelbta karo padėtis.

Ukrainoje trisdešimt dienų tam tikruose regionuose paskelbta karo padėtis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainoje trisdešimt dienų tam tikruose regionuose paskelbta karo padėtis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 6:46 PM

„NĖ viename iš stadionų negali vykti rungtynės, jei tame regione paskelbta karo padėtis. Ir tai liečia Charkovą. Todėl čia turėjęs gruodį vykti „Šachtar“ ir Liono „Olympique“ mačas bus perkeltas į kitą vietą. Apie būsimą vietą bus pranešta kie vėliau“, – iškart po pasitarimo pranešė UEFA generalinio sekretoriaus pavaduotojas Giorgio Merchetti.

Taip pat iškilo grėsmė Europo lygos dvikovai tarp Kijevo „Dinamo“ ir čekų Strelnicės „Jablonec“. Tačiau Ukrainos sostinėje nėra karo padėties ir UEFA dar spręs dėl šios akistatos.

Dar prieš šį sprendimą UEFA buvo nurodžiusi Europos lygos dvikovą tarp Poltavos „Vorskla“ ir Londono „Arsenal“ komandų žaisti ne Poltavoje, o Kijeve.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka praėjusį pirmadienį patvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sprendimą dėl karinės padėties įvedimo Ukrainoje po Kerčės sąsiauryje įvykusios konfrontacijos tarp Rusijos ir Ukrainos laivų.

Rusijos laivynas dėl neva jūros sienos pažeidimų ties Kerčės sąsiauriu apšaudė tris Ukrainos laivus ir juos užgrobė. Net šeši ukrainiečiai jūreiviai buvo sužeisti, o trys – sunkiai.

Aukščiausioji Rada pritarė šiam sprendimui. Atitinkamas prezidento įsakas paskelbtas trečiadienį ir karo padėtis įsigaliojo lapkričio 26-ąją trisdešimčiai dienų.

Karo padėtis skelbiama, jei šalis yra užpuolama arba iškilo jos užpuolimo grėsmė.

Ji gali būti skelbiama visoje šalyje arba tik dalyje jos teritorijos – tad buvo nutarta, kad karo padėtis skelbiama tuose regionuose, kurie tiesiogiai yra arti Rusijos sienos bei separatistų Rytų Ukrainoje.

„Gaila, bet mes neatmetame galimybės, kad bus vykdomos kitos operacijos, tame tarpe ir sausumos, prieš Ukrainos vientisumą ir nepriklausomybę“, – apie būtinybę paskelbti karo padėtį kalbėjo Ukrainos prezidentas P.Porošenka.

Įvedus karo padėtį, gali būti smarkiai apribotos piliečių teisės. Valdžia turi teisę apriboti žmonių atvykimą į šalį bei išvykimą iš jos, taip pat tikrinti visų sieną kertančių žmonių automobilius, daiktus.

Ukrainos valstybinės sienų kontrolės tarnybos vadovas Petro Cigikalas pranešė, kad sienų kontrolė bus sustiprinta, tačiau esą Ukrainos piliečiams baimintis nėra ko – jokių apsunkinimų jie nepatirs.

Tačiau čia pat pasiūlė apsunkinti kai kuriems rusų piliečiams patekimą į Ukrainos teritoriją. Įvedus karo padėtį, tuo pačiu gali būti įvesta komendanto valanda. Valdžia taip pat gali uždrausti rengti mitingus ir įvesti žiniasklaidos kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.