„Riterių“ varžovai – vidutinioku tapęs buvęs Čekijos čempionas

Europos turnyro burtai šiais metais neskriaudžia Vilniaus „Riterių“. A lygoje paskutinę šeštąją vietą užimantis klubas Europos lygos atrankos antrajame etape, kaip ir pirmajame, žais savo aikštėje. O ir varžovai vilniečiams pakliūna ne patys stipriausi – šįkart į Lietuvos sostinę atvyko praėjusį sezoną Čekijos lygoje penktąją vietą užėmęs Libereco „Slovan“.

„Riterių“ varžovai – vidutinioku tapęs buvęs Čekijos čempionas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Riterių“ varžovai – vidutinioku tapęs buvęs Čekijos čempionas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2020, 11:28 AM

„Riterių“ varžovas – stiprus Čekijos futbolo vidutiniokas, kuris šiame amžiuje išgyveno kelis saldžius pakilimus ir nepatyrė nė vieno išties kartaus nuosmūkio. Vis dėlto didžioji dauguma „Slovan“ sezonų buvo gana pilki ir šis klubas dažniausiai užimdavo vietas turnyro lentelės viduryje.

Libereco klubo poziciją Čekijos futbolo rangų lentelėje atspindi vienas svarbus skaičius. „Slovan“ yra vienas iš vos trijų klubų, kurie nuo 1993 metų, kai Čekijos ir Slovakijos komandos išsiskirstė iš Čekoslovakijos lygos į dvejas atskiras nacionalines pirmenybes, visus 28 sezonus žaidžia Čekijos pirmojoje lygoje. Tokiu rezultatu, be „Slovan“, gali pasigirti tik du Prahos klubai „Sparta“ ir „Slavia“.

„Slovan“ futbolininkai penkto pagal dydį Čekijos miesto Libereco gyventojus (o jų yra apie 105 tūkst.) labiausiai nudžiugino 2002, 2006 ir 2012 metais. Tais metais „Slovan“ tris kartus tapo Čekijos čempionu. Ryškiomis raidėmis taip pat įrašyti 2000 ir 2015 metai, kai Libereco komanda iškovojo Čekijos taurę.

Įdomu, kad 2014-2015 metų sezonas Libereco komandai buvo labai prieštaringas. Nors „Slovan“ tą sezoną laimėjo šalies taurę, Čekijos lygoje užėmė žemiausią istorijoje 12-ąją vietą. Kita vertus, iškritimas į antrąją lygą negrėsė, nes stipriausioje pakopoje žaidė 16 komandų, o „Slovan“ dideliu skirtumu aplenkė abu autsaiderius.

Pastaraisiais metais „Slovan“ negrasina favoritams, bet nuolat kovoja dėl kelialapio į Europos lygos turnyrą. 2018 ir 2019 metais Libereco futbolininkai dukart iš eilės užėmė šeštąją vietą ir liko už borto, bet praėjusį sezoną truputį pasitempė, šalies pirmenybėse finišavo penkti ir gavo teisę grįžti į tarptautinį turnyrą.

Europos turnyruose „Slovan“ yra pasiekęs neblogų rezultatų. Libereco komanda toliausiai nusžygiavo 2001-2002 metų sezone, kuomet UEFA taurės turnyre pasiekė ketvirtfinalį ir tik jame pripažino Dortmundo „Borussia“ pranašumą.

Šį dešimtmetį „Slovan“ triskart pateko į Europos lygos grupių etapą. Ypač gerai Libereco komanda žaidė 2013-2014 metų sezone, kai Europos lygos grupėje aplenkė „Freiburg“ bei „Estoril“ klubus ir iškovojo kelialapį į atkrintamąsias varžybas. Tik šešioliktfinalyje „Slovan“ po gana lygios kovos pripažino Alkmaro AZ pranašumą.

Dar du kartus Libereco komanda Europos lygos grupių etape žaidė 2015-2016 ir 2016-2017 metų sezonuose.

„Riteriai“ į Europos lygos atrankos antrąjį etapą pateko nugalėję „Derry City“ komandą. Vilniečiai svečius iš Airijos rezultatu 3:2 palaužė per pratęsimą.

Tuo tarpu „Slovan“ nereikėjo žaisti Europos lygos atrankos pirmajame etape.

Čekijos pirmenybėse Libereco komanda sužaidė trejas rungtynes, per kurias iškovojo 6 taškus. Pirmajame ture „Slovan“ išvykoje pralaimėjo Olomouco „Sigma“ komandai 0:1, bet paskui namie įveikė šių metų Čekijos vicečempionę Plzenio „Viktoria“ 4:1 ir svečiuose – „Česke Budejovice“ 2:0.

Tris iš šešių komandos įvarčių per šias rungtynes įmušė 30-metis kolumbietis Jhonas Edisonas Mosquera, po sykį kamuolį į varžovų vartus pasiuntė 27-erių bachreinietis Abdulla Yusufas Helalis, 24-erių slovakas Jakubas Hromada ir 30-metis čekas Michaelis Rabušičius.

Libereco komandoje apskritai žaidžia labai daug užsieniečių. Šį sezoną visas rungtynes starto vienuolikėje pradėjo ne tik Jh.E.Mosquera ir J.Hromada, bet ir Mohamedas Tijani iš Dramblio Kaulo Kranto, Kamso Mara iš Gvinėjos, ukrainietis Tarsas Kačaraba, slovakas Martinas Koscelnikas.

Libereco komandoje yra ir pajėgių Čekijos futbolininkų. Du iš jų – 28-erių vartininkas Filipas Nguyenas ir 27-erių saugas Jakubas Pešekas – praėjusią savaitę debiutavo Čekijos rinktinėje.

Tiesa, jų debiutas buvo priverstinis, nes laikantis sveikatos saugumo reikalavimų Čekijos rinktinėje per Europos Tautų lygos rungtynes su Škotijos komanda žaisti negalėjo pagrindinės sudėties futbolininkai. Dėl to čekams teko skubiai susburti atsarginę rinktinę, į kurią pateko ir du „Slovan“ žaidėjai.

Dar vienas „Slovan“ futbolininkas rugsėjo pradžioje debiutavo Slovakijos rinktinėje. Į ją pirmą kartą buvo pakviestas 25-erių gynėjas M.Koscelnikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.