„Sūduvos“ varžovai – su lyderiu atsisveikinę Suomijos čempionai

Europos futbolo turnyruose liko tik vienas Lietuvos klubas. Vilniaus „Žalgiriui“, Vilniaus „Riteriams“ ir „Kauno Žalgiriui“ iškritus Europos lygos atrankos pirmajame arba antrajame etape, šalies garbę gins čempionė Marijampolės „Sūduva“.

Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marijampolės klubas ketvirtadienį susikaus su varžovais iš Suomijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-09-24 15:27

Marijampoliečiai prieš keturias savaites patyrė nesėkmę Čempionų lygos atrankos antrajame etape žaisdami su Tel Avivo „Makabi“, bet gavo teisę pereiti į Europos lygos atranką ir šio turnyro trečiajame etape bandys įveikti Suomijos čempiono „Kuopio“ barjerą. Vienintelės šio etapo rungtynės vyks ketvirtadienį 120 tūkst. gyventojų turinčiame Kuopijo mieste.

„Sūduvos“ ir „Kuopio“ rungtynių nugalėtojai Europos lygos atrankos atkrintamajame etape susitiks su Stokholmo „Djurgarden“ arba „Cluj“.

Buvo Suomijos futbolo lyderiai

Kuopijo kamuolio žaidimų klubas („Kuopion Palloseura“ – toks yra oficialus pilnas šio klubo pavadinimas) buvo įkurtas beveik prieš šimtmetį – 1923-iaisiais, tačiau Suomijos aukščiausioje lygoje debiutavo tik po Antrojo pasaulinio karo.

Užtat vos apšilęs kojas tarp Suomijos futbolo elito, „Kuopio“ jame įsitvirtino ilgam ir netgi pasiekė šalies pirmenybių rekordą – nuo 1949 iki 1992 metų aukščiausioje lygoje be pertraukų žaidė 44 sezonus iš eilės. Tik šiame amžiuje Kuopijo komandą aplenkė labiausiai tituluotas šalies klubas Helsinkio HJK, kuris aukščiausioje lygoje be pertraukų žaidžia nuo 1964 metų.

XX amžiaus viduryje „Kuopio“ ne šiaip kovojo su kitomis stipriausiomis Suomijos komandomis, bet jas neretai aplenkdavo. Nuo šeštojo iki aštuntojo dešimtmečio Kuopijo futbolininkai penkis kartus (1956, 1958, 1966, 1974 ir 1976 m.) tapo Suomijos čempionais.

Vis dėlto geri laikai baigėsi ir XX amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje „Kuopio“ išgyveno didelį nuopolį. Buvęs čempionų klubas vieną sezoną netgi buvo nusiritęs iki trečiosios pakopos ir atsigavo tik po keliolikos metų.

Šio amžiaus pirmajame dešimtmetyje „Kuopio“ kelis sezonus klajojo tarp aukščiausios ir pirmosios lygų, o tarp stipriausiųjų vėl įsitvirtino tik po 2008 metų.

Pastaruoju laikotarpiu Kuopijo komandos rezultatų amplitudė buvo labai plati. Ji tai nukrisdavo iki dešimtosios (2012 m.) ar devintosios vietos (2015 m.), tai pakildavo iki antrosios (2010 ir 2017 m.).

Ilgai lauktas atgimimas

Nors 2017 metais „Kuopio“ šalies pirmenybėse užėmė antrąją vietą, apie čempiono vardą net nebuvo kalbos. Nuo aukso medalius iškovojusios HJK ekipos sidabriniai prizininkai atsiliko net 20 taškų. Kuopijo komanda dėl aukso nekovojo ir 2018 metais, kuomet finišavo trečiojoje vietoje, bet nuo čempiono vardą apgynusio HJK vėl atsiliko 20 taškų.

Jėgų santykis Suomijos futbolo viršūnėje pasikeitė tik pernai, kai HJK išgyveno nedidelę krizę, o „Kuopio“ pasinaudojo tituluotų varžovų problemomis ir po 43 metų pertraukos tapo šalies čempionu.

2019 metų pirmenybėse „Kuopio“ per 27 rungtynes iškovojo 53 taškus ir 5 taškais aplenkė vicečempionu tapusį Turkaus „Inter“. Dar dvi komandos Espo „Honka“ ir Tamperės „Ilves“ surinko po 47 taškus.

Šį sezoną Suomijos lygoje verda karšta kova tarp HJK ir „Kuopio“ komandų. Helsinkio futbolininkai buvo išsiveržę į priekį, kai rugpjūčio pradžioje Kuopijuje sutriuškino pagrindinius varžovus 3:0. Tačiau šis šaltas dušas atgaivino Kuopijo komandą, kuri jau kitose rungtynėse pradėjo šešių pergalių seriją ir vėl aplenkė pastarosiomis savaitėmis ne taip užtikrintai žaidžiančią HJK ekipą.

Šiuo metu pirmaujantys „Kuopio“ ir HJK turi po 34 taškus, bet „Kuopio“ žaidė 15 rungtynių, o HJK – jau 16. Prieš kelias savaites koja kojon su lyderiais žengė „Inter“, bet Turkaus klubas per pastarąsias penkerias rungtynes nelaimėjo nė karto ir dabar yra trečias (27 taškai per 16 rungtynių). Visai šalia dar du konkurentai „Honka“ (26 taškai per 15 rungtynių) ir Helsinkio HIFK (24 taškai per 15 rungtynių).

Tiesa, iki pirmenybių pabaigos dar gali daug kas pasikeisti. Suomijos komandoms liko žaisti po 5-6 rungtynes pirmajame etape, o paskui bus surengtas finalo grupės turnyras, kuriame šešios ekipos žais vienu ratu.

Lyderis išvyko į Vokietiją

„Kuopio“, kaip ir „Sūduva“, rugpjūtį startavo Čempionų lygos atrankoje. Tačiau Suomijos čempionai į Europos lygos atranką turėjo persikelti anksčiau nei marijampoliečiai – Kuopijo futbolininkai jau pirmajame etape išvykoje triuškinamai 0:5 pralaimėjo Norvegijos čempionui „Molde“ klubui.

Europos lygos atrankos antrajame etape „Kuopio“ namie po dramatiškos kovos nugalėjo Bratislavos „Slovan“ klubą. Pagrindinis laikas baigėsi be įvarčių, o per pratęsimą pirmi įmušė „Slovan“ futbolininkai. Tačiau „Kuopio“ puolėjas Aniekpeno Udo paskutinę pratęsimo minutę išlygino rezultatą 1:1.

Per baudinių seriją pirmas suklydo tuometinis „Kuopio“ puolimo lyderis Ilmaras Niskanenas. Tačiau jo klaidą ištaisė vartininkas Otso Virtanenas, atrėmęs du varžovų smūgius. Šeimininkai dirbtinės dangos Kuopijo stadione laimėjo laimėjo baudinių seriją 4:3.

Tose rungtynėse komandą į sunkią padėtį įstūmęs I.Niskanenas yra rezultatyviausias „Kuopio“ žaidėjas Suomijos lygoje. Tačiau 22-ejų saugas savo sąskaitos, kurioje yra 6 įvarčiai, jau nepapildys. Prieš kelias dienas I.Niskanenas perėjo į Vokietijos trečiojoje lygoje žaidžiantį „Ingolstadt“ klubą.

Netoli Kuopijo esančiame Kiuruvesio miestelyje gimęs ir nuo 16 metų „Kuopio“ struktūroje ugdytas I.Niskanenas buvo neabejotinai ryškiausias komandos talentas. Jis rugsėjo pradžioje per Europos Tautų lygos rungtynes su velsiečiais debiutavo ir Suomijos rinktinėje.

Beje, į Suomijos rinktinę prieš šias rungtynes buvo pakviesti tik trys futbolininkai iš Suomijos klubų. Du kiti atstovavo HJK.

Tarp „Kuopio“ likusių futbolininkų Suomijos lygoje rezultatyviausiai žaidžia 4 įvarčius įmušęs brazilas Rangelis. Po 3 kartus pasižymėjo Urho Nissila ir Petteri Pennanenas. Beje, ir 24-erių U.Nissila, ir 30-metis P.Pennanenas gimė ir augo Kuopijuje.

„Sūduvos“ istorija – ryškesnė

Marijampolės komanda Europos lygos (anksčiau UEFA taurės) atrankos turnyre varžosi 14-ąjį kartą. „Sūduva“ tris kartus pateko į atrankos atkrintamąjį etapą, bet jame varžovai būdavo stipresni.

2017 metais marijampoliečiams kelią į Europos lygos grupių etapą užkirto Razgrado „Ludogorec“, 2018 metais – Glazgo „Celtic“, 2019 metais – Budapešto „Ferencvaros“.

Įdomu, kad nors „Kuopio“ klubas yra senesnis, jis Europos turnyruose žaidžia tik 13-ąjį sezoną, o jo rezultatai yra prastesni nei „Sūduvos“.

Kuopijo komanda net devynis kartus pralaimėjo pirmajam varžovui, o toliausiai nužygiavo 2012 metų rudenį, kai Europos lygos atrankoje įveikė du varžovus ir pateko į trečiąjį etapą.

Iš viso Europos turnyruose „Kuopio“ žaidė 28 rungtynes, per kurias pasiekė 7 pergales ir 6 lygiąsias. Tuo tarpu „Sūduva“ žaidė 54 rungtynes, pasiekė 16 pergalių ir 14 lygiųjų.

„Kuopio“ dar niekada nežaidė su Lietuvos klubais, o „Sūduva“ nežaidė su Suomijos komandomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.