Pirmąkart pasaulio čempionatuose prieš Iraną žaidę anglai sudaužė Azijos šalies rinktinę Irano rinktinės žaidėjai protestuodami atsisakė giedoti šalies himną

Pirmadienį Katare įsibėgėjančiame pasaulio futbolo čempionate Dohos stadione „Khalifa International Stadium“ Anglijos futbolo rinktinė B grupės pirmame mače be gailėsčio sudaužė Irano nacionalinę ekipą 6:2 (3:0). Pirmąkart per visą čempionatų istoriją prieš Iraną žaidę anglai jau po pirmojo kėlinio buvo įmušę 3 įvarčius, o iraniečiai ir toliau planetos pirmenybėse lieka be pergalių prieš Europos žemyno ekipas.

 Anglijos futbolo rinktinė per pirmą kėlinį Iranui įmušė tris įvarčius.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Anglijos futbolo rinktinė per pirmą kėlinį Iranui įmušė tris įvarčius.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Anglijos futbolo rinktinė per pirmą kėlinį Iranui įmušė tris įvarčius.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Anglijos futbolo rinktinė per pirmą kėlinį Iranui įmušė tris įvarčius.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Anglijos futbolo rinktinė per pirmą kėlinį Iranui įmušė tris įvarčius.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Anglijos futbolo rinktinė per pirmą kėlinį Iranui įmušė tris įvarčius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinės kapitonas H.Kane'as.<br>AP/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinės kapitonas H.Kane'as.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-11-21 15:03, atnaujinta 2022-11-21 21:01

Irano žaidėjai pirmadienį negiedojo savo šalies himno prieš pirmąsias rungtynes pasaulio futbolo čempionate Katare.

Prieš rungtynes su Anglijos rinktine iraniečių kapitonas Alireza Jahanbakhshas sakė, kad komanda „bendrai nuspręs“, ar atsisakyti giedoti himną, taip išreiškiant paramą antivyriausybiniams protestuotojams Irane.

11 Irano žaidėjų stovėjo paniurusiais veidais, tarptautiniame stadione „Khalifa“ aidint jų himno muzikai.

Iraną jau du mėnesiai krečia didžiuliai protestai, kilę rugsėjo 16 dieną mirus liūdnai pagarsėjusios moralės policijos sulaikytai Mahsai Amini.

Ši 22 metų Irano kurdė keliomis dienomis anksčiau buvo sulaikyta dėl to, kad esą pažeidė griežtą šalies moterų aprangos kodą.

Kai kurie Irano sportininkai, norėdami parodyti paramą protestuotojams, nusprendė negiedoti šalies himno ar nešvęsti savo pergalių.

Jau 8 minutę Iranas buvo priverstas keisti Irano vartininką Ali Beiranvandą, kuris po baudos smūgio susidūrė su savo ekipos žaidėju.

Vartų sargui buvo stipriai sumušta nosis, bėgo kraujas, tačiau po 5 minučių pagalbos futbolininkas atsisakė keitimo. Bet po minutės atsigulė ant vejos ir visz dėlto parodė keitimo ženklą – galimai, jam sutrenktos ir smegenys.

32-ąją min. Harry Maguire'as vos nepelnė įvarčio: jo siųstas kamuolys galva sudrebino iraniečių vartų skersinį.

Tačiau jau po minutės vis dėlto kamuolys atsidūrė Azijos rinktinės vartuose: 35 min. Luke'as Shaw atlieka rezultatyvų perdavimą, o Jude'as Bellinghamas galva smūgiu į viršutinį vartų kampą išveda Anglijos rinktinę į priekį 1:0.

43-ąją minutę rezultatas tapo 2:0. Po kampinio ir vėl kamuolį pirmasis galva pasiekė H.Maguire'as, kuris perdavė jį į baudos aikštę Bukayo Saka, kuris fantastišku smūgiu į vartų „devyniukę“ įmušė antrąjį anglų įvartį.

Vos tik pasidžiaugę įvarčiu, anglai 45 min. pelnė jau ir trečiąjį įvartį: po Hary Kane'o perdavimo iš dešiniojo krašto koją vartininko aikštėje kyštelėjo Raheemas Sterlingas. Tai buvo jau 20-asis futbolininko įvartis anglų rinktinėje.

Dar vieną įvartį Bukayo Saka pelnė antrame kėlinyje, kai 62 min. žaidėjas baudos aikštėje išlaukė galimybės smūgiuoti, o kamuolys į vartus krito nuo rikošeto.

Kitą vertus, ir Iranas galiausiai taip pat pasižymėjo čempionate: 65 min. po vartų skresiniu kamuolį po ilgos atakos „pakišo“ Mehdi Taremi. Taio buvo jo 29-asis įvartis nacionalinėje ekipoje.

Į šį iraniečių išpuolį jau po 7 minučių atsakė Marcusas Rashfordas, kuris aikštėje po keitimo pasirodė 70-ąją minutę. Tad rezultatas ir vėl tapo triuškinantis 5:1.

Galutinį tašką mače Anglijai pelnė Jackas Grealishas, o įvartis krito jau per teisėjo pridėtą laiką.

Tuo tarpu galutinį tašką Iranui padėjo tas pats M.Taremi. Teisėjas pridėjo 10 min. ir 98 min. jis įvartį pelnė nuo 11 metrų baudinio.

Tokiu būdu iraniečiai išvengė skaudžiausio pralaimėjimo per visą čempionatų istoriją.

Tai buvo pirmosios Anglijos ir Irano rungtynės šalių istorijoje, o iraniečiai iki šiol pirmenybėse taip nė karto ir neįveikė Europos rinktinės – Iranas du kartus sužaidė lygiosiomis ir jau septynis kartus nusileido europiečiams.

Tuo tarpu Anglija čempionatuose varžosi jau 16-ąjį kartą ir septintą kartą iš eilės – tai ilgiausia serija tarp visų čempionato komandų.

Iranas yra aukščiausiai reitinguota Azijos komanda ir užima 20-ąją vietą. Jiems tai yra šeštasis pasaulio čempionatas istorijoje.

Anglijos rinktinė turi ir geriausią įmuštų ir praleistų įvarčių santykį tarp Europos kvalifikacijos komandų – jie įmušė 39 ir praleido tik 3 įvarčius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.