Futbole – revoliuciniu galintis tapti taisyklių pakeitimas: Lietuvai tai gali sukelti papildomų problemų

Viena konservatyviausių sporto šakų ilgą laiką vadintas futbolas žengia dar vienų pokyčių link. Šį kartą bus pakeista svarbi žaidimo taisyklė, o pirmosios su šiais pokyčiais susidurs trys Europos futbolo lygos.

Neabejojama, kad nuošalės taisyklės pakeitimas palies vis daugiau šalių, ne išimtimi gali tapti ir Lietuva.<br>Imago/Scanpix ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
Neabejojama, kad nuošalės taisyklės pakeitimas palies vis daugiau šalių, ne išimtimi gali tapti ir Lietuva.<br>Imago/Scanpix ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
Lietuvoje vis dar nėra naudojama VAR sistema.<br>E.Žaldario nuotr.
Lietuvoje vis dar nėra naudojama VAR sistema.<br>E.Žaldario nuotr.
P.Malžinskas.<br>S.Čirbos nuotr.
P.Malžinskas.<br>S.Čirbos nuotr.
Paulius Malžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Malžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Neabejojama, kad nuošalės taisyklės pakeitimas palies vis daugiau šalių, ne išimtimi gali tapti ir Lietuva.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Neabejojama, kad nuošalės taisyklės pakeitimas palies vis daugiau šalių, ne išimtimi gali tapti ir Lietuva.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 21, 2023, 5:07 PM, atnaujinta Jul 21, 2023, 8:28 PM

Liepos pradžioje buvo pranešta, kad FIFA artėjančiame sezone planuoja kardinaliai pakeisti nuošalės traktavimo taisyklę.

Pagal pakeitimą, nuošalės taisyklė būtų pažeista tada, jei atakuojantis žaidėjas tik visu kūnu atsidurtų už besiginančiojo futbolininko (pagal dabartinę taisyklę puolančiam žaidėjui užtenka bent milimetru būti priekyje ir jau yra traktuojama nuošalė).

„Dabar vyksta labiau eksperimentinis etapas, kad butų galima įsitikinti, kiek šios taisyklės pakeitimas gali turėti įtakos žaidimui. Kiekvienos taisyklės pasikeitimas keičia ir patį futbolą – galime prisiminti, kiek stipriai futbolo taktiką pakeitė pasikeitusi taisyklė dėl kamuolio „išėjimo“ iš baudos aikštelės.

Tai pagreitino futbolą, atsirado aukštas spaudimas, kitoks kamuolio įžaidimo stilius, futbolas tapo dinamiškesniu ir visi teigiamai priėmė šią naujovę“, – revoliuciniu galintį tapti taisyklės pakeitimą portalui lrytas.lt įvertino ilgametis futbolo teisėjas Paulius Malžinskas.

Pranešama, kad naujoji taisyklė kitame sezone turėtų būti išbandyta trijų šalių lygose – Italijoje, Nyderlanduose bei Švedijoje.

Net neabejojama, kad taisyklės pakeitimas suteiks didelį pranašumą atakuojančiai komandai, turėtų didėti ir įmušamų įvarčių skaičius.

„Ar ši naujoji taisyklė prigis? Pamatysime. Faktas, kad žingsniai yra daromi į tą pusę, kad pranašumas būtų duodamas atakuojančiai komandai. Ši tendencija yra aiškiai matoma iš UEFA, iš Tarptautinės futbolo taisyklių asociacijos, bet, kaip jau ir minėjau, jie turi įprastą praktiką.

Iš pradžių jie tas naujoves testuoja, prižiūri kaip tai veikia, gauna vertinimo išvadas ir paskui pilnai priima spendimą, ar ši taisyklė gali būti taikytina visuotinai“, – samprotavo P.Malžinskas.

Po atsiradusios vaizdo peržiūros galimybės sistemos (VAR), nuošalės taisyklė pastaruoju metu tapo traktuojama itin jautriai – kompiuterinės grafikos pagalba įvarčiai nebuvo įskaitomi dėl plika akimi nematomų milimetrų, o tai futbolo bendruomenėje sukeldavo nemažai pasipiktinimo.

Portalo lrytas.lt kalbintas P.Malžinskas neabejoja, kad šios centimetrų skaičiavimo mados išliks ir pasikeitus nuošalės taisyklei, tiesiog tie centimetrai bus skaičiuojami ne iš priekio, o nugaros.

„Akivaizdu, kad tie milimetrai niekur nedings. Iš pradžių skaičiavome, ar tie milimetrai yra nuošalės priekyje ir teisėjas keldavo vėliavėlę, o dabar bus žiūrima, ar tie keli milimetrai bus pasilikę už paskutiniojo gynėjo kūno. Milimetrai atsiras jau iš kitos pusės.

Man asmeniškai nelabai patinka toks taikymas, bet vėlgi, galbūt tai tik įpratimo reikalas. Nebūčiau visiškai kategoriškas ir negatyvus šiuo klausimu, reikia pažiūrėti, kaip tai veiks, bet teisėjui pamatyti tokius dalykus bus sunkiau, čia yra faktas“, – pridūrė jis.

Tinklalaidės „12 jardų“ veidas teigia, kas šis pakeitimas gali sukelti papildomų problemų šalims, kurios savo čempionatuose nenaudoja vaizdo peržiūros sistemos. Tarp tokių valstybių šiuo metu yra atsidūrusi ir Lietuva.

Nors Lietuvos futbolo federacija (LFF) sezono pradžioje žadėjo, kad šiemet VAR sistema Lietuvos futbole turėtų būti integruota kai kuriose A lygos rungtynėse, tačiau kol kas rimtesnės kalbos yra nutilusios.

„Turėkime omenyje, kad yra daug šalių, kurios neturi vaizdo peržiūros galimybės technologijų, prisiminkime ir tą pačią Lietuvą ir mūsų techninės galimybes, o jei ši taisyklė bus priimta visuotinai, jos turės laikytis ir Lietuva.

Ten, kur galima taikyti vaizdo peržiūras, viskas tvarkoje – pasižiūrės tuos milimetrus, o kaip daryti tose šalyse, kurios tos galimybės neturi? Žinoma, tokių šalių nebėra daug, liūdna, kad mes esame viena iš tų šalių, kurios dar neįdiegė vaizdo peržiūros sistemos.

Akivaizdu, kad pagal dabartinę taisyklę teisėjui yra lengviau, nes pamatant priekyje išsikišusią kūno dalį lengviau viską nuspręsti gyvuoju laiku vizualiai, o dabar reikės pamatyti, kuri dalis yra likusi, jau yra kur kas sudėtingiau.

Visi norime, kad sprendimas būtų priimtas greitai, bet ir su moderniomis sistemomis galime matyti, kad kartais tos vaizdo peržiūros užtrunka per ilgai.

Visgi, mano asmenine nuomone, logiškiausias sprendimas būtų, kad būtų galima palikti savotišką „lankstumą“ – tuos kelis centimetrus, turėti savotišką paklaidos ribą.

Mano nuomone, tai būtų labiausiai optimalus sprendimas, bet yra atsakingi žmonės, kurie priima vienus ar kitokius sprendimus ir jie tai daro ne bet kaip, o atsakingai pasverdami visus teiginius“, – kalbėjo P.Malžinskas.

Tuo metu buvęs futbolininkas Ervinas Kvitkauskas futbolo tinklalaidėje „įVartis“ pasidžiaugė būsimais taisyklės pakeitimais.

„Mano nuomone, dabar tai bus logiškesnė taisyklė, nes dabar priekyje skaičiuojami tie išlindę nageliai, keli milimetrai, kurie tiesioginio pranašumo nesuteikė, vėliau tas įvartis nėra įskaitomas. O čia jau žinosi, ar žaidėjas buvo pilnas nuošalėje, manau, kad tai teisingas žingsnis“, – pasidžiaugė E.Kvitkauskas.

Jo kolega Žydrūnas Grudzinskas taip pat liko patenkintas siūloma naujove.

„Manau, kad tai teisingas sprendimas, ypač dėl esančios ar galimos euforijos po pelnyto įvarčio, nes kai įvartis atimamas dėl to milimetro... Manau, kad dabar bus mažiau tų klausimų. Tai yra žingsnis į priekį sirgaliams, emocijai, to negatyvo turėtų būti kur kas mažiau.

Futbolas į priekį yra varomas įvarčiais ir tai turėtų būti visiška priešingybė, kai dabar tos emocijos yra gesinamos“, – samprotavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.