Istorinis triumfas – legendų lūpomis: sirgalių jūra „Žalgirio“ stadione ir Europos futbolą sudrebinusi pergalė

1989-ųjų ruduo. Perpildytas daugiau nei 15 tūkst. žiūrovų talpinantis legendinis „Žalgirio“ stadionas, šimtai tūkstančių žiūrovų prie televizorių ir radijo imtuvų, sulaikytas kvapas, finalinis švilpukas – pergalė!

1989 metais sostinės klubas paguldė Švedijos milžiną.<br>R.Jurgaičio ir stopkadrų nuotr. koliažai.
1989 metais sostinės klubas paguldė Švedijos milžiną.<br>R.Jurgaičio ir stopkadrų nuotr. koliažai.
Valdas Ivanauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Ivanauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Benjaminas Zelkevičius.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Benjaminas Zelkevičius.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Valdas Ivanauskas.<br>T. Bauro nuotr.
Valdas Ivanauskas.<br>T. Bauro nuotr.
B.Zelkevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr.
B.Zelkevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr.
B.Zelkevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr.
B.Zelkevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Valdas Ivanauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Ivanauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Ivanauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Ivanauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-08-10 14:27, atnaujinta 2023-08-10 19:00

„Tokios rungtynės visai Lietuvai buvo šventė“, – praėjus 34-eriems metams po šio įvykio prisiminimais portalui lrytas.lt dalinosi vienu iš geriausiu Lietuvos futbolininku laikomas Valdas Ivanauskas.

Jis kartu su kitais „Žalgirio“ žaidėjais 1989-ųjų rugsėjo 12-ąją Vilniuje vykusiose UEFA taurės rungtynėse 2:0 ant menčių paguldė Švedijos futbolo milžiną Geteborgo IFK klubą.

Vos prieš dvejus metus, 1987-ųjų sezone, ši komanda buvo triumfavusi UEFA taurės turnyre. O tada ji krito. Krito po Benjamino Zelkevičiaus treniruojamo legendinio Vilniaus „Žalgirio“ kojomis.

Geteborgas tikrai turėjo gerą komandą. Jie buvo žinomi ir populiarūs visoje Europoje. Likus kelioms savaitėms iki rungtynių vykau į Švediją pažiūrėti, kaip jie žaidžia, jau tada ši ekipa man paliko gerą įspūdį.

Tuo metu Geteborgas atrodė komanda, kurią įveikti yra kažkoks mitas, kad tai yra tiesiog neįmanoma, bet mes tai padarėme, žaidėme labai gerai“, – pasakojimais apie šią dvikovą portalui lrytas.lt dalinosi tuometinis „Žalgirio“ treneris B.Zelkevičius.

Abiejų „Žalgirio“ įvarčių autoriumi tąsyk tapo nuostabiais smūgiais pasižymėjęs Robertas Fridrikas.

Tąsyk futbolininko įvarčius audringomis ovacijomis lydėjo sausakimšas „Žalgirio“ stadionas. Nors jis tuomet talpino apie 15 tūkst. žiūrovų, tačiau neoficialiai kalbama, kad dvikovoje prieš IFK „Žalgirį“ stadione galėjo palaikyti apie 20 tūkst. sirgalių.

„Buvome labai užsivedę, labai nusiteikę. Ažiotažas buvo didžiulis – žiūrovams buvo sunku gauti bilietus. Futbolo sirgaliai ir visa Lietuva sirgo už mus – tas tikrai jautėsi tribūnose.

Bet mes žinojome, prieš ką žaidžiame – tai buvo neeilinis varžovas“, – samprotavo praėjusią savaitę savo 57-ąjį gimtadienį šventęs V.Ivanauskas, kuris pradėjo mačą starto sudėtyje.

Skambiomis pergalėmis Sovietų Sąjungos čempionate sirgalius džiuginęs „Žalgiris“ tuo metu neturėjo didelės patirties tarptautinėje arenoje.

Pasak 79-erių B.Zelkevičiaus, prieš akistatą su Švedijos futbolo milžinais jo treniruojama komanda jautė jaudulį.

„Prieš rungtynes jaudinomės, bet buvome geroje formoje. Ažiotažas taip pat buvo pakeltas, nes tokio lygio rungtynių praktiškai neturėdavome. Jaudulys buvo didelis, o mes išlaikėme šį egzaminą.

Jiems buvo didelis nusivylimas, o mums – didelis džiaugsmas. Tai buvo visos Lietuvos pergalė, sirgaliai labai džiaugėsi, mus sveikino“, – kalbėjo auksinių „Žalgirio“ pergalių kalvis.

Dar iki akistatos Geteborgo ekipa buvo laikoma neabejotina šios poros favorite – IFK klubą tuo metu į priekį vedė būrys Švedijos futbolo žvaigždžių. Ekipa taip pat turėjo nemažai patirties tarptautiniuose turnyruose.

„Tokios rungtynės visai Lietuvai buvo šventė. Sovietų Sąjungos čempionatas buvo tikrai stiprus, bet visada norėdavome žaisti ir prieš užsienio komandas, o su jomis tekdavo kovoti tikrai gana retai.

Žaisti prieš užsienio klubą buvo įvykis – tiek mums, žaidėjams, tiek ir sirgaliams. Prisiminimai yra tik patys geriausi.

Prisimenu, kad tuo metu Geteborgo komanda buvo labai stipri. Joje žaidė daug Švedijos rinktinei atstovavusių žaidėjų, bet mes tada buvome dar geresni“, – pridūrė 83 rungtynes už „Žalgirį“ sužaidęs V.Ivanauskas.

Vilniuje varžovus įveikęs „Žalgiris“ tąsyk padarė tik pusė darbo.

Po kelių savaičių laukė atsakomasis mačas Švedijoje. Akistata pareikalavo daug jėgų, IFK komanda kaip įmanydama bandė atakuoti „Žalgirio“ vartus, bet aikštės šeimininkai savojo tikslo nepasiekė – jie sugebėjo įmušti vos vieną įvartį.

Tiek V.Ivanauskas, tiek ir B.Zelkevičius gerai prisimena išvyką į Geteborgą. Tąsyk jiems didžiausią įspūdį paliko varžovų stadionas.

„Labai įsiminė įspūdingas stadionas Švedijoje. Man, kaip rinktinės žaidėjui, teko matyti tikrai daug įspūdingų stadionų, bet šis stadionas buvo tiesiog fantastiškas“, – pasakojo „Ivano Rūsčiojo“ pravardę turintis V.Ivanauskas.

Jam antrino ir B.Zelkevičius.

„Jie turėjo didelį, gražų stadioną, prieš juos mes atrodėme kaip mažiukai (juokiasi)“, – antrino treneris.

„Žalgiris“ įveikė Geteborgo klubą bendru rezultatu 2:1 ir žengė į kitą UEFA taurės etapą. Šią pergalę ne vienas „Žalgirio“ sirgalius iki šiol prisimena kaip saldžiausią klubo laimėjimą.

Tuo metu pačiam „Žalgiriui“ ši pergalė atvėrė duris į pripažinimą tarptautinėje arenoje.

„Sirgaliai šią pergalę prisimena iki šiol. Jie prieina gatvėje, sveikina, didžiuojasi mūsų komanda, kuri pasiekė tokią pergalę.

Pamenu, sykį lankiausi Molėtų rajone, bendravau su pažįstamu, man pasakojo, kad kai žaisdavo „Žalgiris“, laukuose nepamatysi nė vieno žmogaus. Visa Lietuva tiesiog sirgo futbolu.

Po pergalės prieš Geteborgą Europoje mus ėmė laikyti kaip stiprią futbolo komandą, nes mes įveikėme juos. Turėjome gerą sudėtį, puikią perspektyvą“, – pasakojo B.Zelkevičius.

Pralėkė 34-eri metai. Ketvirtadienį vyksiančiose UEFA Europos lygos atrankos varžybose „Žalgirio“ vėl laukia varžovas iš Geteborgo. Tiesa, ne IFK, o pernai šalies čempionu tapęs „Hacken“ klubas.

Vis dėlto nuo ankstesnių laikų daug kas pasikeitė – sostinės ekipa jau nebežaidžia legendiniame stadione, Lietuva taip nebesikrausto iš proto dėl futbolo, o komandos sudėties pagrindą sudaro ne lietuviai, o legionieriai.

Praeities ir dabarties „Žalgiriui“ palyginti bandžiusios šalies futbolo legendos buvo vieningos nuomonės – nors Vilniaus klubas šiuo metu nusipelno šiltų žodžių, bet praeityje legendinis „Žalgiris“ turėjo daugiau pranašumų.

„Čia net nėra ką lyginti. Taip, su „Žalgiriu“ dabar yra viskas gerai, jie yra šaunuoliai, bet mūsų meistriškumas buvo kur kas didesnis.

Jei pagal dabartines sąlygas susikautų 1989-ųjų ir 2023-ųjų „Žalgiris“, tai tikrai mes laimėtume, nes buvome geresni.

„Žalgiris“ dabar taip pat žaidžia gerai, jie šaunuoliai, tačiau komandoje vos keli lietuviai, galėtų būti ir daugiau, bet tokia jau yra situacija“, – samprotavo V.Ivanauskas.

B.Zelkevičius prisiminė ir to laikmečio sirgalių pamišimą dėl futbolo.

„Turėjome lietuvišką komandą, tai buvo esminis skirtumas nuo šių dienų „Žalgirio“. Tąsyk sirgaliai palaikė ne tik klubą, bet ir užpildydavo stadioną dėl rungtyniaujančių lietuvių.

Galvoju, kad praeities „Žalgiris“ buvo stipresnis, jis buvo stipresnis visose linijose. Jei dėtume žaidėją prie žaidėjo, manau, kad praeities „Žalgiris“ buvo tikrai galingesnis“, – teigė legendinis strategas.

Vilniaus „Žalgiris“ ir Geteborgo „Hacken“ į kovą UEFA Europos lygos atrankos varžybose stos ketvirtadienį, 19 val., o šių rungtynių eigą galėsite sekti lrytas.lt portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.