„Žalgirio“ gynybą pliekęs ekspertas pažvelgė į vilniečių šansus atsakomajame UEFA Europos lygos mače

„Man atrodo, kad vienintelis, o turbūt ir pats svarbiausias kelias – kuo greičiau mačo pradžioje „Žalgiriui“ susimedžioti pirmąjį įvartį. Galbūt kažkiek papresinguoti varžovus, bandyti ant jų užlipti. Tai galbūt išmuštų varžovus iš jų pirminio plano“, – sprendė tai, ką „Žalgiriui“ potencialiai reikėtų daryti atsakomosiose UEFA Europos lygos rungtynėse prieš Švedijos čempionus Ervinas Kvitkauskas.

 Pirmųjų rungtynių momentai<br>T.Bauro nuotr./Lrytas.lt montažas 
 Pirmųjų rungtynių momentai<br>T.Bauro nuotr./Lrytas.lt montažas 
 Pirmųjų rungtynių momentai<br>T.Bauro nuotr.
 Pirmųjų rungtynių momentai<br>T.Bauro nuotr.
 Pirmųjų rungtynių momentai<br>T.Bauro nuotr.
 Pirmųjų rungtynių momentai<br>T.Bauro nuotr.
M. Oyewusi<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M. Oyewusi<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Pirmųjų rungtynių momentai<br>T.Bauro nuotr.
 Pirmųjų rungtynių momentai<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 12:48 PM, atnaujinta Aug 17, 2023, 1:44 PM

Vilniaus „Žalgiris“ ketvirtadienį stos į dar vieną ypač svarbų tarptautinį mūšį UEFA Europos lygoje, kuriame sieks atsirevanšuosi Švedijos čempionams Geteborgo „FK Hacken“ klubui, prieš kurį Lietuvoje pirmąjį mačą pralaimėjo (1:3).

Pirmajame susitikime Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai kone visą mačą atrodė vangokai ir sunkiai susikurdavo progas įvarčiams, o tuo pasinaudodavo svečiai iš Švedijos, kurie net triskart baudė mūsiškius už grubias klaidas prie savųjų vartų.

Nepaisant to, kad mūsiškiai pirmąją dvikovą pralaimėjo, joje buvo ir tam tikrų pozityvių akimirkų.

„Pirmas rungtynių kėlinys kėlė pozityvą. Pirmas mačo pusvalandis buvo tikrai geras, per kurį „Žalgiris“ susikūrė geresnius momentus nei varžovai. Jurijaus Kendišo neišnaudota proga, Mathiasas Oyewusi buvo gerai išbėgęs iš krašto. Jei „Žalgiriui“ būtų pavykę įmušti pirmiems, rungtynės galėjo pasisukti kita vaga, – tinklalapiui lrytas.lt kalbėjo futbolo komentatorius ir ekspertas E.Kvitkauskas.

– Kas labiausiai krito į akis – įvarčiai, kuriuos „Žalgiris“ praleidžia, jie pradeda kartotis. „Žalgiris“ varžovams nemažai leidžia atlikti smūgius iš kertinių zonų, kur įvarčiai yra mušami – prieš pat vartus, 16–20 metrų iki vartų. Ten „Žalgirio“ gynybos nesužiūri tiek Nicolas Gorobsovas, tiek kiti „Žalgirio“ vidurio saugai.

Pirmojo varžovų įvarčio atveju įvyko lygiai tas pats, kai mūsų gynėjai nesužiūri antrųjų, atšokusių kamuolių, kas yra jų funkcijos, kurios jie turėtų atlikti.

Prisimenant pirmąjį mačą – rungtynes pakeitė nelemta Edvino Gertmono klaida. Vartininkas yra tikrai geras ir daug kartų yra gelbėjęs „Žalgirį“, bet šį kartą ne tik, kad neišgelbėjo, bet ir nepasiėmė „savo“ kamuolio. Po šio epizodo tikrai pasikeitė žaidimas.

Atrodė, kad „Hacken“ antrajame kėlinyje visiškai perėmė iniciatyvą. Dalį to kėlinio atrodė taip, kad aikštelėje žaidė visiškai kitokio lygio varžovas. Pas švedus atsirado kitoks pasitikėjimas ir mes pamatėme jų lygį bei galimybes. Trečias įvartis buvo vadovėlinis, bet taip pat įvyko ir vaikiškos „Žalgirio“ klaidos. Išvykoje žaisti bus labai sudėtinga, kai namuose pralaimėta dvejų įvarčių persvara.“

Primename, kad antrojo mačo eigą tarp Vilniaus „Žalgirio“ ir „Hacken“ ekipų galėsite sekti portale lrytas.lt nuo 20:00 val.

Prieš pat išvyką į Švediją žalgiriečiai pasigerino savo nuotaikas vietiniame fronte, kur A lygos mače 4:0 nukovė Kauno rajono „Hegelmann“ vienuolikę.

Tame mače „Žalgirio“ gretose pasižymėjo net keturi skirtingi futbolininkai – Mathiasas Oyewusi, Arvydas Novikovas, Donatas Kazlauskas ir Marko Miličkovičius.

Nepaisant to, kad „Žalgiris“ pirmajame mače su Švedijos čempionas rodė ne patį geriausią vaizdą aikštelėje, šis mačas prieš Kauno rajono ekipą, anot lrytas.lt kalbinto eksperto E.Kvitkausko, ne tik pastūmėjo žalgiriečius emociškai į priekį, bet ir davė papildomo laiko aikštelėje įsibėgėti futbolininkams, kuriems to ypač reikia.

„Faktas, kad kiekviena pergalė, ypač tokia užtikrinta, komandą pakelia į viršų. Manau, jog tas yra labai svarbu. Manau, kad ir tiek įmušti įvarčiai, tiek jų kiekis ir tos kombinacijos, kurias tame mače atliko „Žalgiris“, pridės pozityvo. Galų gale varžovas pastaruoju metu buvo labai geroje sportinėje formoje, tad tokia pergalė tikrai įkvepianti, bet, aišku, varžovas Švedijoje bus žymiai sudėtingesnis.

Vietinėse batalijose „Žalgiriui“ šiemet pergalių trūkdavo ir kartu pergalės reikėjo gerokai išvargti net ir prieš silpnesnes komandas nei „Hegelmann“. Yra tų komplektacijos dalykų, bet žiūrėsime. Į komandą atvyko Arvydas Novikovas ir jo geresnis įsiliejimas į komandą gali pagelbėti.

Apie dvikovas prieš „Galatasaray“ reikia pasakyti, kad ir varžovai nežaidė gero futbolo bei buvo susirinkę tik į pirmines treniruotes, neturėdami labai daug praktikos. Galų gale matome, kad ir dabar „Galatasaray“ klube keičiasi nė vienas žaidėjas. Matant, kad komanda dar yra statymo procese, dvejos geros „Žalgirio“ rungtynės savotiškai tapo iškreiptu veidrodžiu, kuris galbūt pernelyg gražiomis spalvomis nudarė „Žalgirį“, nes mes matome, kad sezono eigoje matome, jog „Žalgiris“ nėra toks geras, koks buvo pernai.

Net ir pirma dvikova su „Struga“ parodė, kad „Žalgiris“ turi problemų ir buvo arti to, jog net ir pirmasis UEFA Čempionų lygos atrankos barjeras nebūtų įveiktas“, – dėstė E.Kvitkauskas.

Negana to, pastaruoju metu Lietuvos sostinės klubo gretose ypač strigo M.Oyewusi, kuris ypač europinėse kovose nesugebėdavo užsibaigti ypač dėkingų progų arti vartų.

Nors puolėjui esamuoju laiku nepavyksta demonstruoti geros formos, specialistas tikina, kad M.Oyewusi vis tiek yra ypač svarbus „Žalgirio“ ginklas puolime.

„Puolėjams tokiu laiku yra labai svarbi psichologija. Kai vieną, antrą, trečią kartą neįmuši ir žiūri į rungtynes atgal bei matai, kad įvarčių sąskaitoje nėra ir tas tikrai veikia, – sakė E.Kvitkauskas. – Matėme tą patį M.Oyewusi, kai jis buvo pagavęs superinę formą A lygoje, kur mušė daugybę įvarčių kelis mačus iš eilės. Laikotarpis, kai tu muši, tuomet yra geras pasitikėjimas ir išnaudoji geras progas, įmuši sudėtingesnius įvarčius.

Tokio laikotarpio puolėjai dažnai laukia, bet ir būna tamsusis laikotarpis, kai tau penkerias, šešerias rungtynes nesiseka įmušti įvarčio, arba muši vieną įvartį iš daug turėtų šansų. Dabar čia galbūt yra toks psichologinis momentas ir gali būti, jeigu M.Oyewusi Švedijoje pasinaudotu pačiu pirmuoju šansu, nuo jo pečių nukristų akmuo ir tuomet turėtume kitokį puolėją. Dabar akivaizdu, kad jam trūksta šaltakraujiškumo.

Jeigu jis visus geruosius aspektus turėtų – mes jau galbūt ir tą patį „Galatasaray“ būtume įveikę, o ir pats žaidėjas žaistų visai kitame lygyje.

Faktas, kad jis yra „Žalgiriui“ svarbus ginklas. Tik aš dabar galvoju, kad artėjančiame mače švedai gali labai nelįsti į priekį, matydami, kad „Žalgiris“ ganėtinai sunkiai net ir vietinėse kovose pralaužia pakankamai žemą, nusileidusią gynybą.

Man atrodo, kad vienintelis, o turbūt ir pats svarbiausias kelias – kuo greičiau mačo pradžioje „Žalgiriui“ susimedžioti pirmąjį įvartį. Galbūt kažkiek papresinguoti varžovus, bandyti ant jų užlipti. Tai galbūt išmuštų varžovus iš jų pirminio plano“, – apie „Žalgirio“ lyderį ir potencialius planus žalgiriečiams galvojo E.Kvitkauskas.

Nors daug šviesos tunelio gale nėra, „Žalgiris“ dar turi labai svarbią dovaną švedams, kuri tik po truputį demonstruoja vis geresnę sportinę formą.

A.Novikovas po truputį įsilieja į žalgiriečių žaidimą, o kartu A lygoje prieš „Hegelmann“ pelnė savo pirmąjį įvartį, vilkėdamas „Žalgirio“ marškinėlius, tad Lietuvos komandos sirgaliai gali tikėtis, kad artėjančiame mače ne tik pamatys didesnį futbolininko indelį „Žalgirio“ žaidimui, bet ir geresnę sportininko formą, kuri potencialiai gali nustebinti Švedijos čempionus.

„Manau, kad Arvydas jau dabar įsibėgėja. Jam labai reikia žaidimo praktikos, nes tiek šį, tiek praėjusį sezoną to neturėjo. Matome, kad ir į rinktinės stovyklą jis nebuvo pakviestas, tai faktas, kad tos praktikos reikia ir kiekvienos rungtynės, ypač kokios buvo prieš „Hegelmann“, žaidėjui ne tik prideda pasitikėjimo savimi, bet ir tuo pačiu duoda fizinį impulsą, kas yra ypač svarbu.

Tokie žaidėjai, kurie yra sprogstantys, mėgstantys žaisti vienas prieš vieną, jiems reikia įgauti fiziškumą, kad jie galėtų visas geriausias savo funkcijas perteikti aikštelėje. Aš nesitikiu, kad Arvydas gali 90 minučių rungtyniauti įspūdingai, bet manau, kad nuoširdžias 45 minutes Arvydas turbūt gali duoti.

Aš galvoju, kad būtų visai neblogas variantas artėjančiame mače nuo pat rungtynių pradžios, tikintis, jog geras susitikimo startas, galbūt pirmas įvartis, jeigu „Žalgiriui“ tai pavyktų padaryti, įneštų tam tikrą impulsą ir duotų papildomo pasitikėjimo savo jėgomis, kad jie gali įveikti varžovą“, – pasakojo E.Kvitkauskas.

„Žalgiris“ jau šiemet žaidė įspūdingoje Stambulo atmosferoje, kur kiekvieną kartą, kuomet vilniečiai prisiliesdavo prie kamuolio, girdėjosi kurtinantis švilpimas.

Kažko panašaus Švedijoje išvysti neturėtume, tačiau švedai taip pat turėtų aistringai palaikyti savo komandą namų rungtynėse.

Visgi ypač svarbu atkreipti dėmesį į Švedų fiziškumą, kurį žalgiriečiams reikės bandyti išmušti.

Pirmajame susitikime tarp „Žalgirio“ ir „Hacken“, kurį mūsiškiai pralaimėjo, švedai neatrodė ypač talentingi ir it iš kito pasaulio nukritusi komanda, su kuria gerai žaisti neįmanoma, tačiau žalgiriečiams reikės bandyti išmušti varžovus iš patogių pozicijų ir įdėti daugiau kovos aikštelėje.

„Na, atmosfera pas juos nėra kažkokia kosminė, nes žinome, kad čia nėra Stambulas, kur tikrai buvo sudėtingiau – pilnas stadionas, karšti sirgaliai... čia nebus to. Šiemet „Žalgiris“ nėra ta komanda, kuri būtų namų komanda ir mes sakytume, kad jie namuose skina pergales, o išvykose daug prasčiau rungtyniauja. Aš to fakto nesureikšminčiau.

Fiziškumas pasijuto ypač gynėjų grandyje, kur jie yra ne tik fiziški, bet ir atletiški bei sugeba savo jėgą išnaudoti. Ypač rungtynių pradžioje, kad varžovai „Žalgirui“ davė daug kontakto, žaidėjai techniškesni, greitesni. Švedai puikiai išstudijavo „Žalgirio“ žaidimą, kad švedams reikia duoti kontakto vilniečiams ir jį rodyti nuo rungtynių pradžios. Kažko panašaus tikiuosi ir Švedijoje.

Tikiuosi, kad ir „Žalgiris“ pasidarys savo namų darbus. Vladimiras Čeburinas dažnai pasižymi tuo, kad antros rungtynės su tuo pačiu varžovu dažniausiai jam būna geresnės, nes jis sugeba geriau išanalizuoti varžovus, kuomet varžovai žaidžia prieš jo komandą“, – kalbėjo E.Kvitkauskas.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasirodė gandai, kad Turkijos klubas už pusę milijono eurų ketina išpirkti „Žalgirio“ lyderį M.Oyewusi, tačiau greitai minėti gandai buvo paneigti.

Visgi, kas būtų geriausiai pačiam „Žalgirio“ klubui?

„Žiūrint iš „Žalgirio“ perspektyvų, kai viskas šiuo metu dega, parduoti M.Oyewusi iš šono būtų nesuprantamas dalykas. Iš kitos pusės – pusė milijono žaidėjui, žaidžiančiam Lietuvoje, ir kurio kontraktas pasibaigs už vos kėlių mėnesių, tai yra didelė suma ir klubui reikia viską pasverti.

Atvažiavus Liviu Antaliui ir A.Novikovui, jei nepavyktų įsitvirtinti europinėse kovose, kur M.Oyewusi ginklas yra daug svarbesnis, manau, kad „Žalgiris“ turi užtektinai kokybės tam, jog vietiniame fronte ir be M.Oyewusi įveiktų savo varžovus. Man atrodo, kad kalba yra labiau apie žaidimą Europoje, o Europoje, žiūrint į šį sezoną ir žinant, kad jeigu bus pralaimėta „Hacken“, laukia „Ferencvaros“, tai kyla klausimas, ar tai yra ne galingesnis varžovas už „Hecken“ ekipą. Gali būti, kad prasibrauti į europines kovas bus sudėtinga.

Šioje vietoje pusė milijono, jei ši suma yra reali, tai galbūt būtų naudingesnis „Žalgiriui“ ėjimas, negu dvejos rungtynės su „Ferencvaros“. Galbūt yra variantas sutarti, kad M.Oyewusi sužaistų bent jau pirmą mačą. Perėjimų langas vis tiek dar nėra užsidaręs ir bus aktyvus iki rugsėjo mėnesio. Galbūt tas pirmas mačas atsakytų į visus klausimus ir galėtų būti lakmuso popierėliu – ar patenki į kitą etapą ir pasiimi tris milijonus, ar jeigu matai, kad yra mažai vilčių patekti į Europos turnyrą, parduodi žaidėją ir pasiimi bent kažkokią sumą pinigų. Čia yra filosofinis klausimas ir jį yra labai sunku spręsti net ir būnant klubo viduje“, – svarstė M.Oyewusi išvykimo klausimą E.Kvitkauskas.

„Žalgiris“ pastaraisiais metais europiniame fronte atrodo gan neblogai, tačiau jiems niekaip nepavyksta prasibrauti į vienos iš trijų Europos lygų grupių etapą.

Nors tai būtų didelis pasiekimas, kurį žalgiriečiai įvykdytų, jei pavyktų prasibrauti į europinio turnyro grupių etapą, tačiau šiemet yra kur kas svarbesnis titulas, kurį reikia apginti Lietuvoje, o didelės tragedijos, nepatekus į grupių etapą, E.Kvitkauskas nemato.

A lygoje Lietuvos sostinės klubas yra sužaidęs vienu maču daugiau už pirmąją vietą šiuo metu lygoje užimančią „FK Panevėžio“ ekipą, tačiau žalgiriečiai nuo Aukštaitijos klubo atsilieka net šešiais taškais.

„Daug didesnis nusivylimas, nei nepatekimas į Europos turnyrą būtų tada, jei „Žalgiris“ neapgintų A lygos čempionų titulo. Čia būtų daug svarbesnis smūgis visam klubui, nes kitąmet nežaistų Čempionų lygos atrankoje ir turėtų pradėti žaisti nuo Konferencijų lygos, kas yra sudėtinga. Ir finansine prasme tai būtų nuostolis. Aš manau, kad šitas aspektas, jeigu vietinė karaliaus karūna būtų pamesta – čia būtų daug stipresnis smūgis, nei nepatekimas į europinį turnyrą.

Kad ir kokią komandą Europoje „Žalgirio“ atžvilgiu surinksi – už penkis, ar už septynis milijonus, tu vis tiek nebūsi favoritu Europoje. Reikia tikėtis gerų burtų, turi laukti kitų komandų pralaimėjimų. Jeigu „Ferencvaros“ būtų pralaimėjęs Farerų Salų komandai, tada galėtume sakyti, kad burtai yra geri. Paskutiniame Konferencijų lygos etape reikia įveikti Farerų Salų komandą, o prieš tai reikėjo įveikti Šiaurės Makedonijos ekipą. Tuomet tikrai atrodytų, kad burtai visai neblogai susidėlioję, bet tai, kaip jie dabar atrodo, reikės įveikti arba Švedijos, arba Vengrijos čempionus, su kuriais „Žalgiris“ negali lygintis. Bet kokiu atveju „Žalgiris“ prieš šias komandas nėra favoritas. Toli gražu.

Reikia suprasti, kad Europos turnyruose daug kas dažnai priklauso nuo burtų ir ne visada esi savo lemties šeimininkas, o vietinėje kovoje „Žalgiris“ buvo favoritas, surinkęs daug ilgesnę, daug kokybiškesnę sudėtį. Jeigu čia nepavyks pavyti „Panevėžio“, kuris dabar yra tikrai pavojingai nutolęs, čia bus daug stipresnis smūgis tiek „Žalgiriui“, kaip klubui, tiek galop „Žalgirio“ gerbėjams“, – svarstė E.Kvitkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.