Futbolo A lygoje – bronzinė ir išlikimo intrigos

Kauno „Hegelmann“, „Šiaulių“ ir Kauno „Žalgirio“ futbolininkai sekmadienį paskutiniajame ture kovos dėl A lygos bronzos medalių. Jų laukia ir kitas prizas, ne mažiau vertingas – kelialapis į Europos konferencijos lygos atrankos turnyrą.

Futbolo A lygoje – bronzinė ir išlikimo intrigos.<br> zalgiris.lt nuotr.
Futbolo A lygoje – bronzinė ir išlikimo intrigos.<br> zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-10 14:29

Intrigos. Lietuvos futbolo visuomenė naujo šalies čempiono vardą sužinojo spalio 21 dieną. Likus ketverioms rungtynėms iki A lygos turnyro pabaigos, pirmąją vietą pirmą kartą užsitikrino „Panevėžio“ klubas.

Kartu paaiškėjo, kad antrąją vietą užims čempiono vardą prarandantis Vilniaus „Žalgiris“. Užtat per kelis praėjusius turus maksimaliai padidėjo įtampa kovojant dėl bronzos medalių ir dar vieno kelialapio į Europos konferencijos lygos atranką.

Vos prieš kelias savaites trečiojoje lentelės eilutėje tvirtai jautėsi „Šiauliai“. Tačiau nuo rugsėjo pradžios šiauliečiai per septynerias rungtynes neiškovojo nė vienos pergalės ir padėtis susipainiojo. Prieš paskutinįjį turą, kurio rungtynės vyks sekmadienį (lapkričio 12 d.), į bronzos medalius pretenduoja net trys komandos: Kauno „Hegelmann“ ir „Šiauliai“ turi po 59 taškus, Kauno „Žalgiris“ – 56 taškus.

Svarbus klausimas bus atsakytas Kaune ir Šiauliuose. Kaune sekmadienį tarpusavyje kovos du pretendentai į bronzą Kauno „Žalgiris“ ir „Hegelmann“, o Šiauliuose šio miesto komanda susitiks su Gargždų „Banga“.

Kita intriga neišsisklaidė lentelės apačioje. Dėl teisės likti A lygoje kovoja Telšių „Džiugas“ ir Vilniaus „Riteriai“.

Užduotys. Kovojant dėl bronzos medalių, „Hegelmann“ yra vienintelė komanda, laikanti likimą savo rankose. Jei „Hegelmann“ laimės Kauno komandų rungtynes, užims trečiąją vietą. „Hegelmann“ tikslą pasiektų ir tuo atveju, jei sužaistų lygiosiomis, o „Šiauliai“ neiškovotų pergalės.

„Šiauliams“, kad finišuotų treti, reikia iškovoti bent vienu tašku daugiau negu „Hegelmann“.

Tuo tarpu Kauno „Žalgiris“ į trečiąją vietą pakiltų nebent tuo atveju, jei pasiektų pergalę ir sulauktų „Šiaulių“ pralaimėjimo.

Aritmetika. Komandoms surinkus vienodai taškų, jų vietas lemtų tarpusavio rungtynių rezultatai.

„Hegelmann“ turi pranašumą prieš „Šiaulius“. Dvejas pirmąsias šių komandų rungtynes laimėjo „Šiauliai“ 3:1 ir 3:2, bet per du kitus ratus „Hegelmann“ atsiskaitė truputį didesniu skirtumu 3:1 ir 3:1.

Kauno „Žalgiris“ turi pranašumą prieš „Hegelmann“. Vienerios Kauno komandų rungtynės baigėsi lygiosiomis, sykį laimėjo „Hegelmann“ 3:2, bet spalio pabaigoje „Žalgiris“ nugalėjo didesniu skirtumu 4:0.

Tarp „Šiaulių“ ir Kauno „Žalgirio“ – lygybė. Dvejos rungtynės baigėsi lygiosiomis, kitose dvejose rungtynėse komandos pasidalijo po pergalę vieno įvarčio skirtumu. Jei šios dvi komandos surinktų vienodai taškų, jų vietas lemtų įvarčių skirtumas visose rungtynėse.

Tiesa, tokios aritmetinės galimybės nebėra. Jei paskutiniajame ture „Šiauliai“ pralaimės, o Kauno „Žalgiris“ įveiks „Hegelmann“ klubą, vienodai taškų – po 59 – turės visos trys komandos.

Tokiu atveju, pagal šių trijų komandų tarpusavio rungtynių rezultatus trečiąją vietą užimtų Kauno „Žalgiris“ (12 taškų mažojoje lentelėje), ketvirtąją – „Šiauliai“ (11 taškų), penktąją – „Hegelmann“ (10 taškų).

Nežinomybė. Čempiono vardą užsitikrinęs „Panevėžys“ iškovojo teisę kitą sezoną žaisti Čempionų lygos atrankoje. Antrąją vietą užsitikrinęs Vilniaus „Žalgiris“ gaus kelialapį į Europos konferencijos lygos atranką. Kitas kelialapis į Konferencijos lygos atranką bus įteiktas komandai, kuri A lygoje užims trečiąją vietą.

Iš viso Konferencijos lygos atrankoje Lietuvai skirtos trys vietos. Trečiasis kelialapis paprastai skiriamas Lietuvos taurės laimėtojui, tačiau šiais metais taurę iškovojo Vilniaus „Transinvest“, kuris neatitinka visų Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) reikalavimų.

Pagal UEFA taisykles, Europos turnyruose gali dalyvauti tik klubai, veikiantys bent tris sezonus. Tuo tarpu „Transinvest“ veiklą pradėjo tik 2022 metų pradžioje ir šio kriterijaus neatitinka. Vis dėlto „Transinvest“ ir Lietuvos futbolo federacijos vadovai tikisi, kad Vilniaus klubui bus padaryta išimtis.

Nežinomybė dėl paskutiniojo kelialapio į Konferencijos lygos atranką veikiausiai bus išsklaidyta tik pavasarį. Šis kelialapis atiteks arba taurės laimėtojui „Transinvest“, arba komandai, kuri šį rudenį A lygoje užims ketvirtąją vietą.

Išlikimas. Sekmadienį taip pat paaiškės komanda, kuri turės atsisveikinti su A lyga. Pagal turnyro nuostatus, paskutinę dešimtąją vietą užimsianti komanda iškris į pirmąją lygą, o komanda, kuri bus priešpaskutinė devinta, privalės žaisti perėjimo rungtynes su pirmosios lygos vicečempione Kauno NFA.

A lygoje dėl priešpaskutinės vietos kovoja dvi komandos. Telšių „Džiugas“ turi 24 taškus, Vilniaus „Riteriai“ – 22 taškus.

Paskutiniajame ture abi silpniausios A lygos komandos žais išvykose. „Džiugas“ keliaus pas „Panevėžį“, „Riteriai“ – pas „Sūduvą“.

Visos ketverios „Džiugo“ ir „Riterių“ rungtynės šį sezoną baigėsi lygiosiomis. Jei komandos surinks vienodai taškų, vietas pasiskirstys pagal įvarčių skirtumą.

Šiuo metu „Džiugo“ įvarčių skirtumas – -32, „Riterių“ – -39.

Jei žemaičiai sekmadienį sugebėtų iškovoti bent tašką, galėtų būti ramūs, nes vilniečiams reikėtų įmušti bent septynis įvarčius. Jei „Džiugas“ pralaimės, turės tikėtis, kad „Riteriai“ neiškovos pergalės.

Įvarčiai. A lygoje yra dar viena intriga – kas taps rezultatyviausiu turnyro žaidėju. Prieš paskutinįjį turą liko du pretendentai. Vilniaus „Žalgirio“ puolėjo Mathiaso Oyewusi sąskaitoje yra 19 įvarčių, „Hegelmann“ puolėjo Filipo Dangubičiaus – 18 įvarčių.

Trečiąją vietą rezultatyviausių žaidėjų lentelėje dalijasi Eligijus Jankauskas iš „Šiaulių“ ir Ariagneris Smithas iš „Panevėžio“. Jie įmušė po 14 įvarčių.

Pirmoji lyga. Lietuvos futbolo pirmojoje lygoje paskutinės rungtynės buvo sužaistos trečiadienį. Pirmąją vietą ir kelialapį į A lygą prieš kelias savaites užsitikrino Vilniaus „Transinvest“, antrąją vietą užėmė ir teisę žaisti perėjimo rungtynes su priešpaskutine A lygos komanda iškovojo Kauno Nacionalinė futbolo akademija (NFA).

„Transinvest“ iškovojo 70 taškų, NFA – 56 taškus.

Net keturios komandos surinko po 51 tašką. Dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse trečiąją vietą užėmė Kėdainių „Nevėžis“, aplenkęs Klaipėdos „Neptūną“, Plungės „Babrungą“ ir Kretingos „Miniją“.

Įdomu, kad šios komandos didžiąją sezono dalį kovojo dėl antrosios vietos. Maža to, „Minija“, „Nevėžis“ ir „Babrungas“ žymiai lenkė NFA komandą. Tačiau rudenį Kretingos, Kėdainių ir Plungės futbolininkai pradėjo barstyti taškus ir praleido į priekį jaunuosius kauniečius.

Dvi paskutines vietas pirmojoje lygoje užėmė ir iškristi į antrąją lygą turėtų „Jonava“ (15 tšk.) ir Vilniaus „Žalgiris B“ (28 tšk.).

Antrosios lygos čempione tapo ir teisę grįžti į pirmąją lygą užsitikrino Mažeikių „Atmosfera“ (68 tšk.). Šeštadienį paskutiniajame antrosios lygos ture paaiškės, kuri komanda užims antrąją vietą. Dėl jos kovoja Gargždų „Banga B“ (64 tšk.) ir Kauno „Hegelmann B“ (62 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.