V. Urbonas: „Daugiau trenerių, daugiau kokybės – daugiau futbolo“

Nepaisant Lietuvos futbolo varžybų sezono pabaigos, Futbolo trenerių rengimo asociacijai (FTRA) šis laikotarpis – tikras darbymetis. Asociacija dabar susitelkusi į 3 esmines veiklos sritis. Šiuo metu vykdoma licencijuotų trenerių anketinė apklausa, suteikiama praktinė pagalba treneriams bei planuojami kitų metų mokymai.

futbolas, rinktinė, treniruotė, LFF<br>V.Skaraičio nuotr.
futbolas, rinktinė, treniruotė, LFF<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuva-Italija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuva-Italija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 2:12 PM

Apie pastarąją veiklą, numatomus planus ir trenerių rengimo srities iššūkius išsamiau papasakojo FTRA prezidentas Valdas Urbonas, einantis šias pareigas nuo šių metų liepos 25 dienos.

– FTRA inicijavo anketinę apklausą Lietuvoje dirbantiems treneriams. Kokius duomenis tikitės surinkti bei ką jie galėtų atskleisti apie esamą situaciją?

– Vykdome licencijuotų trenerių anketinę apklausą, siekdami geriau suprasti, ką mes turime šiandien ir nusistatyti poreikį ateičiai, kadangi akivaizdu, kad susiduriame su trenerių trūkumu, nes vaikų, ateinančių lankyti treniruotes, skaičius kiekvienais metais tik didėja.

Be infrastruktūros gerinimo klausimų, labai svarbu, kad futbolo akademijos pasiūlytų kokybišką treniruočių procesą, todėl reikalingi specialistai, suprantantys savo darbo specifiką ir norintys prisiimti atsakomybę už atliekamą darbą.

– Pastaruoju metu Europoje daug kalbama apie teisėjų stoką, tačiau primirštama apie trenerių svarbą futbolo ekosistemoje bei naujų trenerių ruošimo problemas. Kur matote spragas bei priemones, kurių turi imtis mūsų futbolo bendruomenė?

– Asociacijos credo yra „daugiau trenerių, daugiau kokybės – daugiau futbolo“, nes siekiant trenerių kiekybės augimo negalime pamiršti apie trenerio kvalifikaciją, nes tai yra, mano supratimu, svarbiausias faktorius, apsprendžiantis Lietuvos futbolo ateities perspektyvas.

Siekiame įdėmiau susipažinti su akademijų veiklos kasdienybe, turime įsivertinti, kokiomis sąlygomis dabar yra dirbama bei kuo asociacija galėtų prisidėti, padedant treneriams vykdyti savo darbinę veiklą.

Antrus metus LFF vykdomas futbolo akademijų sertifikavimo procesas taip pat orientuotas į futbolo akademijų sportinės veiklos įvertinimą, turint tikslą padėti akademijoms kokybiškiau atlikti darbą. Visi turime suprasti apie trenerio vaidmens svarbą Lietuvos futbolo ekosistemoje bei ypač akcentuoti jaunosios trenerių kartos ruošimo kokybę.

Licencijuotų trenerių skaičius gali būti šiek tiek klaidinantis, kadangi dalis licencijuotų trenerių dirba treneriais, kita dalis akademijose atsako už akademijų administracinio pobūdžio darbą arba atlieka techninių direktorių funkcijas, o trečia grupė – treneriai, kurių, dėl vienų ar kitų priežasčių, nebeliko futbolo sferoje.

Visų pirma, turime galvoti, kaip išugdyti motyvuotus, norinčius ateitį susieti su futbolo trenerio profesija, specialistus, kurie norėtų tobulėti bei būti sėkmingi.

– Kokius esate numatę artimiausius planus vykdant trenerių rengimo kursus?

– Asociacija ir kitais metais, bendradarbiaudama su LFF techniniu departamentu, vykdys licencijuotų trenerių rengimo kursus. Daug diskutuojame apie mokymo kokybės pagerinimą kursuose, siekiant maksimaliai gerai paruošti trenerius darbui.

Kitais metais turime planus organizuoti trenerių kvalifikacijos kėlimo seminarus, norime pakviesti lektorius iš užsienio, kad galėtume gauti įvairesnių žinių.

Norėčiau atskirai pristatyti situaciją apie būsimus kiekvienos licencijos kursus:

UEFA A licencija – jau atrinkti 24 studentai. Mokymo programoje yra numatyti 6 moduliai ir egzaminų sesija, kursų pradžia numatoma kitų metų sausio mėnesį;

UEFA B licencija – nuo gegužės mėnesio visus norinčius kviesime registruotis į kursus, kurių pradžia numatoma rugpjūčio 20 dieną. Dalyvių skaičius – 25 treneriai;

UEFA C licencija – planuojame rinkti 2 grupes, Kaune ir Klaipėdoje. Numatoma surinkti iki 50 trenerių. Grupė Kaune pradėtų mokymus kitų metų sausio 30 dieną, o Klaipėdos – rugsėjo 3 dieną. Taip pat noriu informuoti, kad UEFA B ir C kursai vyks lietuvių kalba;

UEFA vartininkų sertifikatas – numatomi 2 moduliai, mokslų pradžia – sausio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.