EUROLYGA 2023

Naujasis „Žalgirio“ treneris „Lietuvos ryto“ puolėjui pažadėjo išmokti lietuvių kalbos

Griežtas gynybos specialistas ir kruopštus varžovų žaidimo analitikas. Taip naująjį Kauno „Žalgirio” trenerį Joaną Plazą apibūdino su juo Ispanijoje dirbęs „Lietuvos ryto” žaidėjas Mindaugas Katelynas.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

Jul 11, 2012, 4:54 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:11 AM

Kai „Žalgiris” ir „Lietuvos rytas” vėl susidurs krepšinio aikštėje, M. Katelynas primins J. Plazai prieš dvejus metus iš jo išgirstą pažadą – atvykus į Lietuvą išmokti kalbėti lietuviškai.

Vilniaus „Lietuvos ryto” puolėjas puikiai pažįsta su Kauno „Žalgiriu” vienų metų kontraktą pasirašiusį 48 metų ispaną.

Būtent J. Plaza pakvietė M. Katelyną į Sevilijos „Cajasol” klubą 2010–2011 metų sezoną.

„Kai atvažiavau žaisti į Seviliją, jis man pusiau juokais liepė mokytis ispanų kalbos, – pažintį su J.Plaza prisiminė M. Katelynas. – Už tai pažadėjo, kad jeigu kada nors atvažiuos į Lietuvą, išmoks lietuvių kalbą. Dabar galėsiu jam pažadą priminti.”

Daug dėmesio skiria gynybai

M. Katelynas su J. Plaza išgyveno banguotą sezoną.

2011 metais Sevilijos krepšininkai pasiekė Europos taurės finalą, bet Ispanijos lygoje liko tik vienuolikti.

„Tais metais mūsų komanda labai daug dėmesio skyrė gynybai, – pasakojo M. Katelynas. – Niekam nebuvo paslaptis, kad J. Plaza yra geras gynybos specialistas.

Ypač kruopščiai rengiasi rungtynėms, su asistentais išnagrinėja varžovų žaidimą.

Sevilijoje žaisdavome atletišką, greitą krepšinį – tokia yra ispaniško krepšinio mokykla.”

Aikštėje – viskas pagal planą

Kaip ir su kitais Sevilijos klubo legionieriais, J. Plaza kartais pasišnekėdavo su M. Katelynu angliškai, bet į artimą draugystę treneris su žaidėjais nesileisdavo. Sevilijos klube vyravo darbo atmosfera.

„Jis labai griežtas, – pabrėžė M. Katelynas. – Nešaukia, bet labai daug dėmesio skiria įvairioms žaidimo detalėms – krepšinyje tai yra svarbu.

Nė vienam žaidėjui nedaro jokių nuolaidų. Kiekvienas aikštėje tiksliai žinodavome savo užduotį, nes jis mėgdavo taip pasirengti rungtynėms, kad viskas eitų pagal treniruotėse parengtą planą.”

Atveš ispaniško krepšinio

Ispanijos krepšinyje J. Plaza iškilo 2006 metais, kai iš asistento pareigų peršoko į pagrindinio trenerio postą Madrido „Real” klubui atleidus Božidarą Maljkovičių.

Pirmasis iš trijų sezonų prie „Real” ekipos vairo J. Plazai buvo pats sėkmingiausias.

ULEB taurės finale Madrido krepšininkai 87:75 nugalėjo Vilniaus „Lietuvos rytą”, kurį tada treniravo Aleksandras Trifunovičius – praėjusį sezoną „Žalgiriui” vadovavęs serbas, su kuriuo vasarą Kauno klubas siekė pratęsti sutartį, bet nesutarė dėl sąlygų.

2007 metais J. Plaza su „Real” ne tik laimėjo ULEB taurę, bet ir tapo Ispanijos čempionu.

Tačiau 2009 metais J. Plaza buvo atleistas ir iš Madrido persikėlė į Seviliją.

Vadovaujant šiam treneriui „Cajasol” komanda 2010 metais Ispanijos lygoje finišavo šešta, pernai – vienuolikta, šiemet – septinta.

Po šio sezono Sevilijos klubas bandė kontraktą su J. Plaza pratęsti, bet nebegalėjo pasiūlyti tokių finansinių sąlygų kaip „Žalgiris”.

„Turbūt tai geras „Žalgirio” pasirinkimas, – apie naująjį Kauno komandos trenerį sakė M. Katelynas. – Bus įdomu, nes J.Plaza į Kauną atveš tikro ispaniško krepšinio.”

Rinkoje dar daug žvaigždžių

J. Plazos krepšinio idėjas Kaune bandys įgyvendinti lietuviai.

Sudaręs kontraktą su treneriu iš Ispanijos „Žalgirio” savininkas Vladimiras Romanovas pareiškė sieksiąs suburti lietuvišką komandą, kurioje nori turėti ir Šarūną Jasikevičių bei Darjušą Lavrinovičių.

„Lietuvos ryto” žiniomis, per susitikimą Kaune prieš dvi savaites V. Romanovas teiravosi ir J. Plazos nuomonės apie Š. Jasikevičių.

Treneris atsakė diplomatiškai – jis gerbia Atėnų „Panathinaikos” praėjusį sezoną atstovavusį įžaidėją, bet jei Š. Jasikevičius Kaune nežais, J. Plaza pasirengęs dirbti su kitais krepšininkais.

Šiuo metu „Žalgiris” turi galiojančias sutartis su Mantu Kalniečiu, Vyteniu Lipkevičiumi, Mindaugu Kuzminsku, Pauliumi Jankūnu, Robertu Javtoku bei kroatais Marko Popovičiumi ir Mario Delašu.

Kauno klubas turi teisę pratęsti kontraktus su Tomu Delininkaičiu ir Dainiumi Šalenga, o Tado Klimavičiaus ir Žygimanto Janavičiaus sutartys baigėsi.

Krepšinio rinkoje tarp laisvų aukšto lygio lietuvių krepšininkų tebėra ne tik Š. Jasikevičius ir D. Lavrinovičius, bet ir Rimantas Kaukėnas, Kšyštofas Lavrinovičius, Jonas Mačiulis, Darius Songaila, Marijonas Petravičius, Deividas Dulkys.

J. Plazos karjera

2000–2005 m. Badalonos „Joventut” (asistentas).

2005–2006 m. Madrido „Real” (asistentas).

2006–2009 m. Madrido „Real”.

2009–2012 m. Sevilijos „Cajasol”.

Nuo 2012 m. Kauno „Žalgiris”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.