EUROLYGA 2023

Į Majamį – dar vieno trijulių krepšinio titulo

Gatvės krepšiniui vis garsiau beldžiantis į olimpinių žaidynių duris, lietuviai vyksta į Majamį kovoti dėl pasaulio turo finalo nugalėtojų vardo.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

Sep 19, 2012, 11:06 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:00 PM

Šie keturi krepšininkai negavo progos susirungti pasaulio čempionate, bet turi ambicijų atsigriebti kitame gatvės krepšinio turnyre Majamyje.

Mindaugas Budzinauskas, Darius Čiūta, Vitalijus Lukša ir Rytis Pulkauninkas šiandien išskrenda į JAV, kur penktadienį prasidės FIBA pasaulio turo „3 prieš 3” finalas.

Teisę žaisti finale Lietuvos komanda „Hidras” iškovojo rugsėjo pradžioje laimėjusi atrankos turnyrą Stambule.

12 komandų, patekusių per atrankos turnyrus San Paule (Brazilija), Vladivostoke (Rusija), Niujorke (JAV), Madride (Ispanija) ir Stambule (Turkija), saulėtajame Majamyje tris dienas kovos dėl absoliutaus čempiono vardo.

– Su kokiomis ambicijomis vykstate į Majamį? – „Lietuvos rytas” paklausė „Hidro” komandos žaidžiančiojo trenerio M.Budzinausko.

– Esame laimėję solidžius turnyrus Maskvoje, Taline, Stambule, todėl ir į Majamį važiuojame kautis ir ten laimėti.

Tik šiek tiek nerimaujame dėl aklimatizacijos – neturėsime laiko prisitaikyti prie pasikeitusio laiko.

– Ar finale pagrindiniais varžovais laikote amerikiečius, su kuriais ir siejamas gatvės krepšinis?

– Tai daugiau išpūstas burbulas. Esame žaidę daug mačų prieš JAV ekipas ir ne kartą laimėję.

Amerikiečiai mūsų negąsdina. Labiau nerimaujame dėl Europos ir Pietų Amerikos komandų – jos paprastai būna pavojingesnės.

– Į Majamį vykstate prieš tikrojo krepšinio sezono pradžią. Ar žaidimas „3 prieš 3” varžybose nekliudo jūsų kitoms pareigoms?

– Iš mūsų tik V.Lukša yra profesionalus krepšininkas, žaidžiantis Vilniaus „Statybos” ekipoje. Aš šioje NKL komandoje šiemet būsiu trenerio asistentas, nes vasarą baigiau profesionalaus krepšininko karjerą.

Kiti mūsų žaidėjai karjerą baigė anksčiau – D.Čiūta dabar yra solidus ūkininkas, o R.Pulkauninkas dirba degalinių tinklo kortelių departamento vadovu.

– Ar tai, kad dirbate skirtingus darbus, jums netrukdo išlaikyti žaidimo ryšį?

– Kartu rungtyniaujame jau seniai, o sudėtingus derinius gatvės krepšinyje atlikti sunku vien todėl, kad atakai skiriama tik 12 sekundžių.

Per tiek laiko stengiamės įgyvendinti nedidelius savo sumanymus, pasinaudoti savo privalumais.

– Rugpjūtį vyko gatvės krepšinio „3 prieš 3” pasaulio čempionatas, į kurį Lietuvos krepšinio federacija nepasiuntė nė vienos komandos. Norėjote žaisti Atėnuose?

– Labai norėjome ir tikėjomės ten būti. Kaip tik prieš tai buvome laimėję prestižinį turnyrą Maskvoje, kur visi dalyviai daug kalbėjo apie pasaulio čempionatą.

Buvome geros sportinės formos, bet nesulaukėme kvietimo. Girdėjome tik federacijos pasiteisinimus, kad jie Lietuvoje nespėjo surengti atrankos varžybų.

Nežinau, kodėl jie mus laikė per silpnais ten dalyvauti, tačiau buvo keista.

Vėliau Stambule sutikome dalį pasaulio čempionate dalyvavusių žaidėjų – jie klausinėjo, kodėl nežaidėme Atėnuose, teiravosi, gal kuris susirgome.

Neturėjome ką atsakyti – tik tai, kad mūsų ten niekas nepakvietė. Nors žinau, kad federacija kvietimą turėjo.

Nesvarbu, ar būtume važiavę mes, ar kuri kita komanda, bet kas juk galėjo atstovauti Lietuvai. Juk mūsų šalis garsėja ne tik įprastu krepšiniu, bet ir gatvės. Keisčiausia, kad mūsų niekas net nepaklausė.

– FIBA populiarina krepšinį „3 prieš 3” ir turi tikslą šį žaidimą įstumti į 2016 metų olimpinių žaidynių programą. Kokios jums atrodo gatvės krepšinio perspektyvos?

– Dabar tai skamba kaip fantastika, bet iš tiesų krepšinis „3 prieš 3” yra viena sparčiausiai besiplėtojančių pasaulio sporto šakų.

Jeigu ne Rio de Žaneire, tai kitoje olimpiadoje gatvės krepšinis tikrai turėtų būti. Tai akivaizdu, nes matome, kokias dideles pajėgas ir išlaidas FIBA skiria šiam projektui.

Kita vertus, neišsigąstume, jei reikėtų žaisti prieš Mantą Kalnietį ar kitus profesionalus. Esame rungtyniavę ir laimėję prieš buvusius NBA žaidėjus, buvusius Eurolygos krepšininkus.

Mums dar neteko susitikti, bet šiose varžybose jau pasirodė buvę Ispanijos rinktinės žaidėjai – Jorge Garbajosa, Carlosas Jimenezas, Ignacio de Miguelis.

Ateityje augant priziniams fondams galbūt žvaigždžių bus dar daugiau, bet tai nereiškia, kad jos laimės.

Gatvės krepšinis yra labai specifinis. Čia nereikia tiek bėgti ir būti ypač gerai pasirengusiems fiziškai, nes mačas trunka 10 minučių.

Tačiau gatvės krepšinyje žaidėjai turi būti universalūs. Pavyzdžiui, jei varžovai turi galingą vidurio puolėją, tai nebūtinai bus didelis privalumas, nes ginantis jis nespėtų paskui savo varžovą, kuris gali nubausti tritaškiais.

O gatvės krepšinyje už tritaškį skiriami 2 taškai – dukart daugiau nei už metimą iš po krepšio.

Gatvės krepšinyje universalumo reikšmė yra didesnė, čia kiekvienam reikia atlikti daugiau funkcijų – pavyzdžiui, žemam reikia mokėti apsiginti prieš aukštą.

Gal todėl mūsų komanda ir laimi dažnai, kad esame universalūs žaidėjai.

– Lietuvoje kuriama nauja krepšinio „3 prieš 3” lyga. Ar „Hidro” komanda ten žais?

– Apie šį projektą dar daug negirdėjome, bet būtų įdomu.

Gatvės krepšinis yra mūsų aistra, mes nuoširdžiai norime populiarinti šį žaidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.