EUROLYGA 2023

K. Kemzūra: „Ieškoti kaltų ar kažką kaltinti - ne mano būdas“

Trečiadienį Lietuvos krepšinio federacija (LKF) oficialiai pranešė, kad K. Kemzūrą, su kuriuo sutartis baigėsi po olimpiados, prie rinktinės vairo keičia Jonas Kazlauskas.

K. Kemzūra karjeros etapą rinktinėje vadina ypatingu.<br>(Fotodiena/ Robertas Dačkus)
K. Kemzūra karjeros etapą rinktinėje vadina ypatingu.<br>(Fotodiena/ Robertas Dačkus)
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Sep 28, 2012, 11:48 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:27 PM

Trečiadienį Lietuvos krepšinio federacija (LKF) oficialiai pranešė, kad K. Kemzūrą, su kuriuo sutartis baigėsi po olimpiados, prie rinktinės vairo keičia Jonas Kazlauskas.

„Į darbą rinktinėje įdėjau visą širdį. Dariau taip, kaip man atrodė geriausia. Ne viskas pavyko, o dėl klaidų prisiimu atsakomybę. Rezultatai nėra labai geri, bet nėra ir labai blogi“, - lrytas.lt sakė K. Kemzūra.

Tačiau strategas atgal nesižvalgo - nors ir apmąsto olimpinę vasarą, dabar visas jėgas ir laiką skiria būsimam sezonui su Lenkijos čempionu Gdynės „Prokom“ klubu.

Išskirtiniame interviu lrytas.lt K. Kemzūra įvertino savo karjeros etapą rinktinėje, trumpai aptarė padarytas klaidas ir vykstantį Gdynės komandos pasiruošimą būsimam sezonui.

- Treneri, ar nenusivylėte, kad LKF nepratęsė sutarties su jumis? - lrytas.lt paklausė K. Kemzūros.

- Nesu nusivylęs. Toks yra jų (LKF Vykdomojo komiteto narių. - Red.) pasirinkimas. Džiaugiuosi, kad J. Kazlauskas grįžta į rinktinę. Ir Jonui, ir visai rinktinei linkiu sėkmės.

- Ar po olimpiados bendravote su LKF vadovais?

- Buvau susitikęs su LKF generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu. Šiek tiek pasišnekėjome, padiskutavome. Papasakojau, kaip kas vyko, aptarėme rinktinę, jos pasirodymą olimpiadoje, mano požiūrį į ateitį. Jis norėjo sužinoti, koks yra mano požiūris dėl būsimo darbo rinktinėje. Tuo metu, kai kalbėjome, sakiau, kad nenorėčiau tęsti darbo rinktinėje, tačiau tvirto atsakymo neturėjau.

- Pats mintimis dažnai analizuojate olimpinę vasarą? Ar nurimus emocijomis radote atsakymus, ko pritrūko?

- Aš visada apmąstau ir analizuoju savo darbą, sprendimus, klaidas. Tačiau gilesnei rinktinės analizei trūksta laiko - laukia daug darbų su klubu. Dabar visą savo laiką skiriu pasiruošimui naujajam sezonui - laiko trūksta, treniruočių trūksta. Reikia dirbti, todėl neturiu laiko galvoti apie tai, kas buvo.

Kita vertus, nėra vieno dalyko, kurį įvardijus surasčiau problemas. Kažkur pritrūko talento, kažkur - gerų taktinių sprendimų. Galime kalbėti apie keitimus, sprendimus, bet vienareikšmiai konkretaus atsakymo nėra. Dabar galima daug priburti.

- Prisiminęs tris vasaras rinktinėje - kaip įvertintumėte savo darbą?

- Reziumė į visus panašius klausimus galiu pateikti tokią. Aš turbūt nedaug kalbėjau, kai galėjau, ir dabar nekalbėsiu, kai, ko gero, neturiu tam teisės. Dirbdamas rinktinėje visada ir viską dariau taip, kaip man atrodė geriausia. Ieškoti kaltų ar kažką kaltinti - ne mano būdas.

Taip, buvo padaryta klaidų. Taip, dėl tų sprendimų, kurie galbūt nebuvo teisingi, aš prisiimu atsakomybę. Tačiau kategoriškai nesutinku, kad rinktinė eina žemyn ir kad jos rezultatai yra tragedija. Pakilimai ir nuosmukiai neišvengiami visoms rinktinėms. Mes nesame išimtis.

- Ar nesigailite, kad prieš trejus metus sutikote vadovauti nacionalinei komandai?

- Gal man taip atrodo, tačiau pradėjęs dirbti pajutau daug negatyvumo ir skepticizmo. Tačiau esu labai dėkingas federacijai ir tiems žmonėms, kurie manimi patikėjo ir pasitikėjo. Rezultatai nėra labai geri, bet nėra ir labai blogi.

Pastarąsias dvi vasaras - 2011 metų Europos čempionate ir Londono olimpiadoje - ketvirtfinaliai buvo neįveikiami, o tai padarius viskas būtų buvę kitaip. Bet ką padarysi - tokia yra realybė.

Esu laimingas, kad galėjau dirbti rinktinėje, treniruoti geriausius šalies krepšininkus. Esu jiems dėkingas už darbą, požiūrį ir atsidavimą. Rinktinė man yra ypatinga - jokiame klube to nėra. Joje vienija dvasia, yra ypatinga jungtis.

Darbas rinktinėje turi daug pliusų. Tačiau tai ne tik garbė, bet ir milžiniška atsakomybė. Šis darbas man davė daug, įdėjau visą savo širdį, nors ne viskas pavyko.

- J. Kazlauskas užsiminė, kad rinktinės trenerio postas yra labiausiai kritikuojamas po premjero. Ar jutote tai ir ar trukdė jūsų darbui?

- Kritika - neatsiejama trenerio darbo dalis. Ir nesvarbu, kur dirbtum, ką treniruotum - visada norisi tik laimėti. Kritika - natūralus, bet kartu ir skaudus dalykas. Kartais ta kritika būna nepelnyta ir neteisinga. Bet ką padarysi.

- Netrukus pradėsite savo debiutinį sezoną su Gdynės „Prokom“ komanda. Ar esate patenkintas pasiruošimu sezonui?

- Esu nepatenkintas tuo, kaip žaidžiame, bet tai yra natūralu. Laiko turėjome nedaug, kai kurie žaidėjai prisijungė vos prieš keletą dienų. Laiko trūksta ir treniruotėms, ir pasiruošimui.

Be to, komandoje yra nemažai jaunų žaidėjų, kuriems tai bus apskritai pirmieji metai rungtyniaujant tokio lygio komandoje. Reikia juos dar daug mokyti, jiems patarti. Tam reikia laiko, o jo nėra. Bet tai nepasiteisinimas - reikia ruoštis ir dirbti.

- Kokius tikslus jums iškėlė klubo vadovai?

- Klubo vadovybė supranta situaciją, kurią jiems nubraižiau. Tačiau suprantu, kad jų kantrybė nebus beribė.

Lenkijos čempionate norime apginti čempionų titulą, o Eurolygoje - būti konkurencinga komanda. Suprantame, kad Eurolygoje mums bus labai nelengva. Tačiau norime laimėti kiekvienas rungtynes ir nesvarbu, su kuria komanda varžysimės. Tokia ir bus mūsų kryptis ir požiūris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.