EUROLYGA 2023

„Doneck“ ekipoje likęs D. Songaila: „Turėjau rimtą „Žalgirio“ pasiūlymą“

Šio sezono pradžioje ilgametis Lietuvos rinktinės puolėjas Darius Songaila dėjo parašą ant trumpalaikio kontrakto su Ukrainos čempione „Doneck“ ekipa. Per tris mėnesius 34 metų 203 cm ūgio krepšininkas tikėjosi išvykti į NBA, tačiau pasiūlymų grįžti į JAV nesulaukė. Juo domėjosi keletas Europos klubų, tačiau krepšininko šie pasiūlymai nesudomino. D. Songaila buvo arti susitarimo su Kauno „Žalgiriu“, tačiau sėkmingai užbaigti derybų nepavyko. Puolėjas liko „Doneck“ komandoje ir dėl to nesigaili: „Savo žaidimu esu patenkintas, jaučiu, kad mane vertina“, - lrytas.lt sakė D. Songaila.

D. Songaila sezoną baigs "Doneck" ekipoje.<br>M. Patašius.
D. Songaila sezoną baigs "Doneck" ekipoje.<br>M. Patašius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Dec 8, 2012, 11:05 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:47 PM

Su „Žalgiriu“ nesusitarė

Kai „Žalgiris“ dėl traumos pusmečiui neteko Tado Klimavičiaus, netilo kalbos, kad Kauno klubo duris gali praverti beveik dešimtmetį NBA rungtyniavęs D. Songaila.

Gandus dar labiau pakurstė žinia, kad puolėjas spalio viduryje grįžo į Lietuvą. Nors D. Songaila tuo metu atvyko pasikonsultuoti su Lietuvos rinktinės medikais Rimtautu Gudu ir Vyteniu Trumpicku dėl patirtos peties traumos, žiniasklaidoje jam pradėti matuoti „Žalgirio“ marškinėliai.

D. Songaila neslepia, pasiūlymo iš Lietuvos čempionų jis sulaukė, tačiau vėliau. Kontraktas su „Doneck“ ekipa galiojo iki gruodžio 3 dienos, todėl derybos prasidėjo spalio pabaigoje, bet susitarti nepavyko.

„Jie siūlė geras sąlygas, tik gal nesinorėjo keisti klubo sezono viduryje. Tada sunkiau pereiti iš vieno klubo į kitą, juk kita sistema, kiti deriniai, o jei pradeda komandai nesisekti, dažnai lieki kaltas. Kitų priežasčių dabar neverta svarstyti“, - sakė D. Songaila.

Krepšininkas užsiminė, kad ateityje norėtų grįžti į Lietuvą.

„Visada sakiau, kad noriu baigti karjerą Lietuvos klube. Šie metai tikrai nebus paskutiniai, o ateityje tikiuosi, kad tokią galimybę turėsiu“, - kalbėjo sportininkas.

Svajonei deda tašką

Dar sezono pradžioje D. Songaila duodamas interviu lrytas.lt neslėpė, kad tikisi sulaukti pasiūlymo iš NBA komandos.

„Yra tokių žaidėjų, kurie nemažai metų praleido lygoje ir komandoje yra kaip veteranai, kaip profesionalumo pavyzdys, padeda komandai treniruotėse, dirbant su jaunimu ir reikalui esant negadina žaidimo aikštėje“, - apie galimą grįžimą į NBA tuomet kalbėjo krepšininkas.

Per savo karjerą jis atstovavo „Sacramento Kings“, „Chicago Bulls“, „Washington Wizards“, „New Orlean Hornets“ ir „Philadelphia 76ers“ komandoms.

Viena iš priežasčių, kodėl D. Songaila siekė grįžti į NBA – už Atlanto auganti 6 metų duktė Meilė. Tačiau šiemet pasiūlymo iš NBA jis nesulaukė.

„Svajonė visada miršta paskutinė. Jei po to kaip žaidžiau olimpiadoje, kaip rungtyniauju šį sezoną nesulaukiau kvietimo, matyt reikia tos svajonės jau atsisakyti.

Sunku nematyti vaiko tiek laiko, bet iš krepšinio pusės žiūrint, man atrodo, kad karjerą baigsiu Europoje“, - sakė D. Songaila.

Krepšininkas turėjo keletą pasirinkimo galimybių tarp Europos klubų, tačiau nė vienas jo nesudomino.

„Pasiūlymai prasidėjo tik likus porai savaičių iki kontrakto su „Doneck“ pabaigos, tačiau iš tokių komandų, kurių neverta net svarstyti. Iš „Žalgirio“ turėjau rimtą pasiūlymą, buvo rimtai svarstoma, bet yra kaip yra“, - sakė D. Songaila.

Sprendimo dėl rinktinės nekeis

Nors Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei Londono olimpinės žaidynės susiklostė ne taip, kaip tikėjosi patys krepšininkai ar sirgaliai, D. Songailos žaidimas džiugino.

Jis aikštėje praleisdavo po 16 minučių, per kurias pelnydavo po 11 taškų, atkovodavo 3,5 kamuolio, atlikdavo 1 rezultatyvų perdavimą.

Pasibaigus olimpinėms žaidynėms, rinktinės veteranas paskelbė baigiantis karjerą nacionalinėje komandoje.

Rudenį prie rinktinės vairo stojęs Jonas Kazlauskas užtikrino, kad komandoje norės matyti stipriausius tuo metu žaidėjus, nepaisant jų amžiaus.

Šis sezonas D. Songailai sėkmingas, jis tapo „Doneck“ komandos lyderiu. Europos taurės turnyre lietuvis per 24 minutes renka po 15,8 taško, atkovoja po 5,6 kamuolio, atlieka po 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Vis dėlto, jis beveik neabejoja, net sulaukęs J. Kazlausko kvietimo, savo sprendimo nekeistų.

„Negaliu sakyti, kad nėra malonu gauti kvietimą į rinktinę, bet yra jaunesnių ir perspektyvesnių krepšininkų, kuriems jau laikas žaisti už rinktinę. Jei pakvies – padėkosiu treneriui už tokią galimybę, tačiau mano atsakymas būtų „ne“. Nebent visai nebūtų kam už rinktinę žaisti“, - sakė D. Songaila.

Puolėjas Lietuvos rinktinėje su J. Kazlausku yra dirbęs. 2000-aisiais Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse J. Kazlausko treniruota Lietuvos rinktinė iškovojo bronzą.

„Sprendimas jį skirti treneriu buvo tikrai geras. Jis yra vienas iš geriausių, o gal ir pats geriausias, koks yra dirbęs rinktinėje. Jam teko dirbti Graikijos, Kinijos rinktinėse, treniruoti Europos grandus, jis puikiai savo darbą išmanantis krepšinio specialistas. Manau, kad jis padarys viską, kad Lietuvos rinktinė kovotų dėl aukščiausių vietų“, - įsitikinęs puolėjas.

Donecke stebėjo futbolą

„Savo žaidimu esu patenkintas ir komanda mane vertina, nes norėjo, kad pasilikčiau. Tiek treneris, tiek klubo prezidentas, tiek savininkas yra patenkinti mano darbu“, - pasakojo krepšininkas.

Vis dėlto, puolėjo džiaugsmą temdo komandos rezultatai. Ukrainos čempionate nugalėtojos titulą ginanti „Doneck“ užima vos septintą vietą.

Europos taurės turnyro E grupėje ukrainiečiai, turintys dvi pergales ir tris pralaimėjimus, užima trečią vietą. Iki pirmojo etapo pabaigos likus vienerioms rungtynėms jiems būtina pergalė prieš „Galatasaray“ komandą, be to, reikia tikėtis, kad viena pergale daugiau turinti Krasnodaro „Lokomotiv“ pralaimės grupės autsaideriams Sopoto „Trefl“ krepšininkams.

Sekmadienį „Doneck“ Vilniuje susitiks su „Lietuvos ryto“ krepšininkais. Abi komandos A grupėje turi po tris pergales ir keturis pralaimėjimus.

„Mums šį sezoną taip pat nelabai sekasi. Susitiks dvi komandos, kurios bando surasti savo žaidimą. Žaisime išvykoje su Eurolygos komanda, tad tikrai nebus lengva. Reikia tikėtis, kad sužaisime taip, kaip galime ir rezultatas mus tenkins“, - apie būsimas rungtynes kalbėjo D. Songaila.

Donecke įsikūręs D. Dongaila spėjo apsilankyti UEFA Čempionų lygos turnyre rungtyniaujančios „Šachtar“ komandos rungtynėse.

„Iš pradžių nežinojau, ko tikėtis, važiavau į nežinomybę, tačiau miestas paliko labai gerą įspūdį. Jau orientuojuosi kur kokie restoranai, parduotuvės. Žinau, kur yra stadionas, keletą kartų buvau rungtynėse. Viskas labai gerai“, - šypsojosi krepšininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.