EUROLYGA 2023

Penkios priežastys, kodėl Kauno „Žalgiris“ turėtų perkopti Eurolygos „Top 16“ etapą

Nuo pirmųjų iki paskutinių Eurolygos reguliariojo čempionato rungtynių Kauno „Žalgirio” krepšininkai laikėsi pirmojoje C grupės vietoje ir su nauja optimizmo banga pasitinka „Top 16” etapą.

Kauno „Žalgirio” krepšininkai C grupėje iškovojo 8 pergales ir užėmė pirmąją vietą.<br>P. Mantautas
Kauno „Žalgirio” krepšininkai C grupėje iškovojo 8 pergales ir užėmė pirmąją vietą.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ( „Lietuvos rytas")

Dec 17, 2012, 4:54 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:05 PM

„Mes daug laimėjome, bet neturime imti manyti, kad esame „Los Angeles Lakers” ar „Chicago Bulls”, – šią sparnuotą frazę pasakęs „Žalgirio” treneris Joanas Plaza buvo teisus tik iš dalies.

Skirtingai nei „Lakers” klubas, „Žalgiris” šį sezoną dažniausiai laimi.

Penktadienį namie 71:53 laimėtomis rungtynėmis prieš Stambulo „Anadolu Efes” Kauno krepšininkai baigė Eurolygos reguliarųjį sezoną būdami pirmi savo grupėje, pasiekę 8 pergales ir patyrę 2 nesėkmes.

Antrajame etape „Žalgiris” žais naujoje E grupėje kartu su Madrido „Real”, Maskvos CSKA, Malagos „Unicaja”, Atėnų „Panathinaikos”, Stambulo „Anadolu Efes”, Berlyno ALBA ir Bambergo „Brose”.

Į ketvirtfinalį iškops keturi geriausi klubai. Gruodžio 28 dieną maču Graikijoje su Atėnų „Panathinaikos” antrojo etapo kovas pradedantis „Žalgiris” turi pagrįstų priežasčių tikėtis po septynių nesėkmingų bandymų perlipti „Top 16” barjerą.

1. Komandinis žaidimas

Nei naudingiausias „Žalgirio” krepšininkas (Darjušas Lavrinovičius, po 15,2 balo, 16-oji vieta), nei rezultatyviausias (Marko Popovičius, po 14,1 taško, 12-oji vieta) nepateko į svarbiausius Eurolygos statistikos dešimtukus, bet tai nekliudė žalgiriečiams raškyti pergalių.

Net 6 skirtingi žalgiriečiai buvo rezultatyviausi savo komandos gretose: M.Popovičius ir Paulius Jankūnas po 3 kartus, Trammellas Dardenas, Oliveris Lafayette’as, D.Lavrinovičius ir Rimantas Kaukėnas – po sykį.

„Kiekvieną dieną mūsų komandoje gerai sužaidžia vis kitas krepšininkas, – po dvikovos su „Anadolu Efes” priminė 18 taškų per 15 min. surinkęs P.Jankūnas. – Tai mūsų stiprybė.”

2. Pergalių alkis

Iš „Žalgirio” komandos narių tik Robertas Javtokas (2007 m. su „Panathinaikos”) ir J.Plazos padėjėjas Saulius Štombergas (1999 m. su „Žalgiriu”) yra laimėję Eurolygą.

D. Lavrinovičiui praėjusį pavasarį su CSKA ekipa iki Eurolygos karūnos trūko vieno metimo. R. Kaukėnas ir K. Lavrinovičius su Sienos „Montepaschi” yra žaidę finalo ketverte, bet ir jie stebėjo, kaip taurę kelia kiti.

Nuo tada, kai Eurolygos formate atsirado „Top 16” etapas, Kauno klubas 7 kartus žaidė antrajame etape, bet nė karto nepateko į finalo ketverto turnyrą.

Pastaruosius du sezonus kovodamas tarp šešiolikos geriausių Europos klubų „Žalgiris” laimėjo tik 1 iš 12 mačų.

„Po kelerių nesėkmingų metų labai norisi atversti naują puslapį, – pabrėžė P. Jankūnas. – Pastarąsias dvi savaites per treniruotes jau ruošiamės „Top 16” etapui, tad turime pratęsti savo gerą pasirodymą.”

3. Atsarginiai žaidėjai

Turėdamas ilgą suolą „Žalgiris” net nepajuto, kad sezoną pradėjo be dviejų traumuotų aukštaūgių Roberto Javtoko ir Tado Klimavičiaus.

Be nugaros skausmus jaučiančio D. Lavrinovičiaus buvo laimėtos dvejos pastarosios Eurolygos rungtynės, o kiek anksčiau be M. Popovičiaus „Žalgiris” patiesė Maskvos CSKA.

„Top 16” etape prie Kauno komandos jau prisidės sunkią pėdos traumą išsigydęs R.Javtokas, kurio gynyba turėtų labai praversti grumtynėse su galingais varžovų aukštaūgiais Sofokliu Schortsaničiu iš „Panathinaikos”, Nenadu Krstičiumi iš CSKA ar Semihu Erdenu iš „Anadolu Efes”.

4. Įveikiami varžovai

Laimėjęs penktadienį „Žalgiris” pats prasišlavė pusnis nuo kelio į E grupę ir antrajame etape gavo kiek lengvesnės svorio kategorijos varžovus.

Žinoma, pasimatymai su buvusiais žalgiriečiais Martynu Pociumi („Real”), Jonu Mačiuliu („Panathinaikos”) ar Sonny Weemsu (CSKA) tikriausiai bus intriguojantys, o Malagos „Unicaja” ir neturėdama žvaigždžių pirmajame etape laimėjo tiek pat mačų kaip ir „Žalgiris”.

Bet šį sezoną „Žalgiris” jau yra įveikęs CSKA (76:66) ir dusyk nepalikęs jokių vilčių „Anadolu Efes”.

Du Vokietijos klubai – „Brose” ir ALBA nėra „Žalgirio” lygio ir ne tokie pavojingi kaip į F grupę patekusios ketvirtosios komandos – Vitorijos „Caja Laboral” ir Stambulo „Fenerbahce”.

5. Geriausi sirgaliai

Nė viena kita Europos komanda neturi tokio palaikymo kaip „Žalgiris”.

Reguliariojo čempionato rungtynes „Žalgirio” arenoje stebėjo vidutiniškai po 14,1 tūkst. žiūrovų – daugiausia tarp visų 24 Eurolygos klubų.

Nors abonementų kainos į „Top 16” varžybas yra šiek tiek aukštesnės, vargu ar „Žalgirio” varžovai gali tikėtis bent kiek ramesnės atmosferos Kaune.

„Jie yra geriausi”, – trumpai ir tiksliai savo sirgalius apibūdino P. Jankūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.