EUROLYGA 2023

Krepšinio ekspertai - apie „Žalgirio“ nesėkmės priežastis, paskutinį metimą ir teisėjo klaidą

Kai pralaimima vos vienu tašku, po rungtynių kiekvienas epizodas atrodo lemiamu. Nepataikyti baudų metimai, neatkovotas kamuolys, pramestas dvitaškis, nelaiku atliktas keitimas. Krepšinio ekspertai Rūtenis Paulauskas ir Sergejus Jovaiša pasidalino mintimis apie „Žalgirio“ nesėkmingą startą Eurolygos „Top 16” etape. Kauno ekipa penktadienį vakare buvo labai arti pergalės, tačiau po dramatiškos kovos žalgiriečiai aikštę paliko nuleidę galvas. Atėnų „Panathinaikos“ pergalę iškovojo 67:66.

„Žalgirio“ krepšininkams nepavyko palaužti „Panathinaikos“ komandos.<br>EPA-ELTA
„Žalgirio“ krepšininkams nepavyko palaužti „Panathinaikos“ komandos.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Dec 30, 2012, 12:16 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:51 AM

Nesėkmės priežastys.

R. Paulauskas. „Trumpai įvardinant pralaimėjimo priežastį, sėkmės faktorius buvo labai reikšmingas. Giliau analizuojant, „Žalgiris“ per daug klydo antrame kėlinuke ir leido susikrauti šiek tiek per didelę persvarą varžovui. Tokiose Eurolygos rungtynėse pavyti priešininkus reikalauja nemažai pastangų. Jautėsi taktinis pasimetimas“.

S. Jovaiša. „Pralaimėjimą lėmė smulkios detalės. Po mačo ne vienas žaidėjas gali sau pasakyti, kad turėjo bent po vieną, dvi galimybes pasielgti kitaip ir rungtynės būtų pasibaigusios palankiu rezultatu. Kai pralaimima minimaliu skirtumu, kiekvienas gali save kaltinti. Galima įžvelgti ir trenerio kaltės.

Gal nebuvo teisingas Joano Plazos sprendimas tiek žaidimo laiko patikėti R. Kaukėnui, kuriam anaiptol nebuvo sėkmingiausios rungtynės. Kitą vertus, tai galima pateisinti. Treneris pasitiki žaidėjais ir stengiasi jų ūpo nenumušti, ilgiau palaikyti aikštelėje. P. Jankūno pradžia buvo sunki, vėliau jis įsivažiavo, tačiau R. Kaukėnas neatrado savo žaidimo. Bet treneris rizikavo.

Neišvystėme antroje mačo pusėje savo iniciatyvos. Vėl vienas kitas keitimas kiek išbalansuodavo žaidimą ir nepadėjo įgauti pagreičio.

Smulkios detalės neleido išsaugoti įgytos persvaros. Gana banalu, bet buvo du svarbūs momentai. Kai per I. Jaaberą iš sunkios padėties buvo pelnytas tritaškis, leidęs skirtumą sumažinti iki minimumo. Vėliau D. Lavrinovičiaus pražanga, kuri virto baudų metimais. Tai lemtingos, nelaimingos detalės, trūko tokio šalto mąstymo.“

Metimas.

R. Paulauskas. „Iš tokios padėties, kurios metė D. Lavrinovičius, manau, vėliau jis pataikytų 8 metimus iš dešimties. Tiesiog pasisekė „Panathinaikos“ komandai. Žinant D. Lavrinovičiaus galimybes ir sukurtą padėtį, viskas buvo padaryta teisingai.

S. Jovaiša. „Kalbant apie paskutinį metimą, kaltinti krepšininko nereikia. Gali pataikyti, gali nepatakyti, tai juk sportas. Kitus penkis iš eilės metimus iš tokios padėties jis pataikytų. Po rungtynių, matyt, jis labai graužėsi ir mes visi pergyvename. Pralaimėta buvo ne toje situacijoje, kai jis nepataikė į krepšį.

Įžvalgos.

R. Paulauskas. „Džiugu, kad pavyko „Žalgiriui“ atsitiesti ir persverti rezultatą. Tuo metu rungtyniavo Mindaugas Kuzminskas, tai didelė Lietuvos krepšinio viltis. Jei tokiu metu jis gali būti naudingas komandai, tada Mindaugas vertas atskiro pagyrimo.

Vakar komandos rungtyniavo labai panašiu stiliumi. Abi ekipos sugebėdavo kamuolį skirstyti ypatingai greitai. Tiek „Žalgiriui“, tiek „Panathinaikos“ buvo pakankamai sunku gintis taip, kaip jie yra įpratę. Abiejų ekipų krepšininkai nepiknaudžiavo individualiais veiksmais. Kai reikėdavo, atsirasdavo žmogus, kuris galėjo imtis iniciatyvos ir įmesti.

Prieš mačą maniau, jog „Žalgiris“ nugalės, kadangi tai komanda, kuri moka sunkiose situacijose rasti išeitį. Žaisti išvykoje ar namuose jai nėra didelio skirtumo.“

S. Jovaiša. „Matėme dvi skirtingas rungtynių dalis. Tai pirmoji mačo pusė iki didžiosios pertraukos ir kita rungtynių pusė su gera „Žalgirio“ gynyba, kurią esame įpratę matyti. Jei ji būtų tokia nuo mačo pradžios, iniciatyva būtų priklausiusi mums.

Mes galėjome išnaudoti tą situaciją, kai nebuvo Atėnų ekipos gretose dviejų pagrindinių žaidėjų. Kaune, ko gero, žaisti bus su jais sunkiau.

Ten, kur turėjome patys pelnyti taškus, atiduodavome varžovams galimybę laikyti žaidimo kontrolę. Neįgavome pagreičio ir neišlaikėme tos iniciatyvos. Buvo prošvaiščių, kad ji jau priklauso mums, tačiau jos įtvirtinti nepavyko“.

Teisėjas.

R. Paulauskas. „Mano subjektyvia nuomone, viena teisėjo klaida turėjo didelės įtakos rezultatui. Tai blokas, kurio metu teisėjas įžvelgė žalgiriečio baudą, o S. Lasme pataikė baudą. Manau, jei nebūtų sušvilpęs teisėjas, galėjo baigtis rungtynės „Žalgiriui“ palankiu rezultatu.

S. Jovaiša. „Teisėjas reagavo emocingai, jis to epizodo, matyt, tiksliai nematė, stovėjo šonu. Panašu, žalgirietis pataikė į kamuolį, bet pats veiksmas buvo grubokas. Aišku, galbūt teisėjo klaida. Tačiau nepaisant to, mes turėjome galimybių patys išplėšti pergalę.

Varžovai.

R. Paulauskas. „Mane nustebino „Panathinaikos“ žaidimas. Nors turi nemažai žvaigždžių, žaidėjai puikiai dalinasi kamuoliu. Geras jų bendradarbiavimas, laiku atlikti perdavimai palikdavo laisvą žaidėją – Kapono, Bramosą, kurie galėjo pelnyti taškus. Jie pirmoje pusėje tuo gerai pasinaudojo.

Tikėjausi, jog bus panaudotas Foote`as, nes „Panathinaikos“ prieš mačą stiprino priekinę liniją. Nemaniau, kad Kauno ekipa leis varžovams pelnyti tokių lengvų taškų pirmoje susitikimo pusėje. Tikėjausi, jog pats „Žalgiris“ puls ir atakuos didesniu greičiu, tačiau varžovų gynyba to neleido atlikti“.

S. Jovaiša. „Tritaškiais nustebino J. Kapolo. Reikėjo greičiau persiorientuoti ir laiku parinkti jam gynybą. Smulkmenos neleido perimti iniciatyvos.

Prieš mačą tikėjausi panašaus scenarijaus. Kai buvo aišku, jog varžovai negalės remtis pajėgiausia savo sudėtimi, maniau, kad turime mes „užsikabinti“.

Lyderis.

R. Paulauskas. „Antroje rungtynių pusėje patiko I. Jaabero žaidimas. Manau, tai žaidėjas, kuris inicijavo „Žalgirio“ spurtą. Tai žaidėjas, kuris labai gerai sustabdo bet kurį, pavojingiausią žaidėją, taip jis negaili kamuolio draugams. Po užtvarų jis puikiai atakuodavo iš vidutinio nuotolio ar tolimesnių distancijų. Jis puikiai susitvarkė su savo užduotimi ir komandos lyderio vaidmenimi. „

S. Jovaiša. „Atskiromis atkarpomis vienas kitas žaidėjas ėmėsi iniciatyvos, blykstelėdavo. Tokiame klampiame žaidime sunku kažką ir pademonstruoti. Sugrįžtant prie tų detalių, kiekvienas veiksmas turėjo būti tiksliai apskaičiuotas, nereikėjo varžovams leisti pajusti, kad mes turime silnų pusių. Trūko užtikrintumo. Toks lėtas, klampus žaidimas mums yra visiškai nepalankus.“

Balas.

R. Paulauskas. „Aš manau, jog rungtynių baigtis ar vienas metimas lemti viso žalgiriečių darbo. Jis buvo atliktas gerai ir rašyčiau aštuonetą.“

S. Jovaiša. „Žalgiriečiams skirčiau netvirtą septynetą. Visada gaila, kai pralaimi minimaliu skirtumu. Juo labiau turėjo „Žalgiris“ galimybę išplėšti pergalę, tritrūko vieno „dūrio“. Kartėlis išlieka, tačiau nemanau, kad kažkas atsitiko blogo. Nebuvo galima 100 procentų tvirtinti, kad laimėsime išvykoje. Jei būtume pralaimėję 10 ar daugiau taškų, būtų ramiau. Dabar apmaudas išlieka.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.