EUROLYGA 2023

J. Plaza: „Tikiu, kad su lietuviais galima užmegzti draugystę, bet patekti į jų širdį sunku“

Kauno „Žalgirio” treneris Joanas Plaza grįžta į Ispaniją ir sieks pergalės prieš Madrido „Real” – ekipą, kurią treniravo tris sezonus ir su kuria laimėjo Ispanijos čempionatą bei ULEB taurę 2007 metais, rašo „Lietuvos rytas“.

J. Plaza: „Prieš keletą metų viskas buvo kitaip – verslininkas pats nuspręsdavo krepšininkų žaidimo laiką ir keitimus. Dabar dėl to viskas baigta.“<br>M. Kulbis
J. Plaza: „Prieš keletą metų viskas buvo kitaip – verslininkas pats nuspręsdavo krepšininkų žaidimo laiką ir keitimus. Dabar dėl to viskas baigta.“<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 11, 2013, 4:26 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:29 PM

Madridas pasiilgo J. Plazos. Jis pasiilgo Madrido.

Šis Eurolygos vakaras bus išskirtinis „Žalgirio” treneriui ne tik todėl, kad „Top 16” turnyre Lietuvos čempionams Ispanijoje praverstų pergalė prieš E grupės lyderį „Real”.

2006–2009 m. J. Plaza vadovavo šiam Ispanijos klubui.

Per komandos istoriją „Real” yra 30 kartų tapęs Ispanijos čempionu, bet pastarąjį kartą tai pavyko padaryti tik 2007 metais, kai komandai vadovavo J. Plaza.

Vadovaujant šiam katalonui Madrido krepšininkai pastarąjį kartą laimėjo ir trofėjų Europoje, kai tais pačiais 2007-aisiais ULEB taurės finale Belgijos mieste Šarlerua įveikė Vilniaus „Lietuvos rytą”.

Šio vakaro mače „Žalgiriui” negalės padėti dėl nugaros traumos Kaune likęs Darjušas Lavrinovičius, „Real” žais be pėdos traumą besigydančio buvusio žalgiriečio Martyno Pociaus, bet svarbiausias įvykis arenoje bus 49 metų trenerio sugrįžimas.

Interviu Ispanijos dienraščiui „As” J. Plaza pasakojo, kokį įspūdį jam palieka Lietuva ir jos žmonės, ką jam pavyko įteigti klubo savininkui Vladimirui Romanovui, ir atsakė į klausimą apie ateinančio sezono planus.

– Kaip jums gyvenimas Kaune? Turbūt skiriasi nuo Sevilijos (šio Ispanijos miesto klubą „Cajasol” J. Plaza treniravo pastaruosius tris sezonus)?

– Esu per 3 tūkstančius kilometrų nuo Ispanijos, bet socialinis ir kultūrinis atstumas yra dar didesnis.

Taip pat ir orai. Saulė šviečia retai, o jei pasirodo – tik kelioms valandoms. Penktą valandą popiet jau tamsu. Tad žmonės daugiau laiko praleidžia namuose.

Lietuvoje labai šalta, šią žiemą jau buvo 17 laipsnių šalčio, ir tai viską pasako.

– Kokie jums atrodo lietuviai?

– Labai kuklūs. Jie santūrūs ir šalti. Juokas, tylėjimas, akių kontaktas – viskas kitaip.

Bet aš stengiuosi. Jei susitinki su kuo nors lifte, juk nesunku pažvelgti į akis. Tikiu, kad su lietuviais galima užmegzti draugystę, bet patekti į jų širdį sunku.

– Kokią reikšmę Lietuvoje turi krepšinis?

– Tai populiariausias komandinis sportas, ir mes esame lyg vėliava. Niekas negarsina Lietuvos labiau nei Kauno „Žalgiris”. Žaidėjai yra stabai, o mūsų komandos žaidimą stebi daugiausia žiūrovų Eurolygoje.

– „Žalgiris” rungtyniauja keliuose turnyruose. Ar sudėtinga prisitaikyti prie tokio tvarkaraščio?

– Vis dar sunku. Lietuvos krepšinio lygoje visas rungtynes, išskyrus su „Lietuvos rytu”, žaidžiame išvykose. Per savaitę sužaidžiame po trejas rungtynes, reikia daug keliauti.

Žaidžiant Jungtinėje lygoje atstumai yra milžiniški, o mes neskraidome užsakomaisiais skrydžiais. Anksčiau man niekada nebuvo tekę būti taip toli Europos rytuose ir žaisti Sibire.

Bet tai nėra pasiteisinimai, visa tai žinojome ir prieš sezoną.

– Šis sezonas klostosi puikiai (tik keturi pralaimėjimai), nors keletą metų klube vykdavo tiek daug permainų...

– Aš bandžiau klubo prezidentui (V. Romanovui. – Red.) paaiškinti, kad komandos augimui reikia stabilumo, o ne trenerių ir žaidėjų keitimų.

Prieš keletą metų viskas buvo kitaip – verslininkas pats nuspręsdavo krepšininkų žaidimo laiką ir keitimus. Dabar dėl to viskas baigta.

Žaidėjai tiki ta linija, kurią brėžiu, istoriniai rekordai yra pagerinti, ir žmonės patenkinti.

– Ar pats esate patenkintas komandos sudėtimi?

– Klubas norėjo suburti daug lietuvių, kurie turėtų didelės tarptautinių kovų patirties.

Tačiau privilioti tokius žaidėjus kaip Linas Kleiza, Renaldas Seibutis ar Šarūnas Jasikevičius yra sunku.

Klubo prezidentas sugebėjo pakviesti Rimantą Kaukėną, Lavrinovičius.

Bet Robertas Javtokas gydosi traumą jau 6 mėnesius. Jam pakeisti buvo pakviestas Jeffas Foote’as, atleistas iš „Melilla” (Ispanija). Tadas Klimavičius traumą gydysis iki vasaros.

Tačiau mums pavyko atkurti tikėjimą savo jėgomis. Mes visada esame kovingi.

– Dabar žaisite su „Real”. Kaip vertinate savo buvusią ekipą?

– Dauguma „Top 16” komandų trenerių mano, kad „Real”, CSKA ir „Barcelona” yra favoritai žengti į finalo ketvertą.

Darjušas Lavrinovičius negalės mums padėti dėl nugaros bėdų. Su likusiais žaidėjais mes rengiamės kovai. Galbūt mums kas nors nesiseks, bet norime iš savęs išspausti viską ir po šių rungtynių būti dar geresni.

– Ar jums patinka „Real” trenerio Pablo Laso stilius?

– Visiems patinka plastiškas, greitas ir judrus krepšinis. Aš užaugau vyraujant Badalonos krepšinio mokyklos sistemai, kurioje kontratakos buvo įprastas dalykas. Bet tik gynyba galima laimėti visą čempionatą.

„Real” dabar raško daugelio metų darbo vaisius, įskaitant ir Ettore Messinos etapą klube. Į Madrido komandą smagu žiūrėti, žaidimas malonus akiai. Jei komanda išlaikys tokį ritmą, ji gali laimėti visą turnyrą.

– Nors „Real” reikalai kol kas geri, daug sirgalių jus vis dar prisimena su meile ir norėtų, kad grįžtumėte.

Ką apie tai manote?

– Esu pamalonintas. Manau, tai dėl to, kad Madrido komanda ir aš buvome sąžiningi vienas kitam per tuos tris sezonus, kai čia dirbau. Mes turėjome mažesnį biudžetą, bet išspaudėme viską, ką galėjome.

Daug rungtynių mums pavykdavo surinkti po 15 tūkst. žmonių į „Vistalegre” areną. Mano ryšys su Madridu toks stiprus, nes publika mane gerbė už tai, kad atidaviau klubui visą save. Kai išėjau, jie sakė, kad buvau vertas šio šanso.

– Kur norėtumėte dirbti kitą sezoną?

– Aš nuvykau į Lietuvą gavęs galimybę, kurią pelniau profesionaliu darbu. Nė vienas treneris Europoje nėra toks geras, kad dirbtų tik savo šalyje.

Tai proceso dalis ir aš nežinau, kiek ji tęsis – metus ar trejus. Rinkčiausi Eurolygos komandą, o jei Ispanijoje – kuo stipresnę. Viską lemia rinka.

Aš norėjau pajusti, kaip jaučiasi žaidėjai iš Balkanų šalių arba amerikiečiai rungtyniaudami Ispanijoje. Ir pats nukeliavau į kitą šalį.

Komandų rezultatai šį sezoną

„Real”

„Žalgiris”

Nacionalinė (regioninė) lyga

Ispanijos lygoje užima 1-ąją vietą (15 ir 1). Vienintelį pralaimėjimą patyrė rungtynėse svečiuose su „Barcelona”. Praėjusį sekmadienį namie nugalėjo Badalonos „Joventut” 88:77 (R. Fernandezas 15, S. Rodriguezas 13; M.Pocius nežaidė).

Lyderiai: R. Fernandezas – 13,7 tšk., N. Mirotičius – 12,8 tšk., 5,3 atk. kam., S. Llullis – 12,4 tšk., 4 rez. perd., J. Carrollas – 10,4 tšk. M.Pocius renka 6,2 tšk.

Lietuvos lygoje užima 2-ąją vietą (6 ir 0). Jungtinės lygos B grupėje užima 1-ąją vietą (9 ir 1). Vienintelį pralaimėjimą patyrė svečiuose su Rygos VEF. Praėjusį sekmadienį namie nugalėjo Krasnodaro „Lokomotiv” 89:81 (K.Lavrinovičius 16, M.Popovičius 15).

Lyderiai: K.Lavrinovičius – 15 tšk., 5,2 atk. kam., T. Dardenas – 9,8 tšk., R. Kaukėnas – 9,3 tšk., 3 rez. perd., M. Popovičius – 8,8 tšk., 3,1 rez. perd.

Eurolyga

Pirmojo etapo A grupėje užėmė 1-ąją vietą (7 ir 3). Antrajame etape svečiuose nugalėjo Berlyno ALBA 77:63 (S. Llulis 15) ir Bambergo „Brose” 82:67 (N. Mirotičius 19, J. Carrollas 13). M. Pocius abejas rungtynes praleido dėl pėdos traumos.

Lyderiai: R. Fernandezas – 13,6 tšk., 3 rez. perd., J. Carrollas – 13,4 tšk., N. Mirotičius – 12,5 tšk., 5,1 atk. kam., S. Llullis – 11 tšk., 3,8 rez. perd., F. Reyesas – 8,1 tšk., 5,1 atk. kam. M. Pocius žaidžia 11,5 min. ir pelno 2,9 tšk.

Pirmojo etapo C grupėje užėmė 1-ąją vietą (8 ir 2). Antrajame etape svečiuose pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos” 66:67 (K.Lavrinovičius 13, T. Dardenas 12) ir namie nugalėjo Malagos „Unicaja” 75:63 (M. Kuzminskas 14, K. Lavrinovičius 12).

Lyderiai: M. Popovičius – 13,1 tšk., P. Jankūnas – 10,7 tšk., 4,8 atk. kam., D. Lavrinovičius – 10 tšk., T. Dardenas – 9 tšk., 4,3 atk. kam., R. Kaukėnas – 8,1 tšk., 2,3 rez. perd., I. Jaaberas – 6,1 tšk., 2,5 rez. perd., 2,1 per. kam.

„Žalgiris” – „Real” (5:5)

Data Kur žaidė Turnyras Etapas Rezult.

1986 01 23 Kaunas EČT Finalo grupė 95:87

1986 03 13 Madridas EČT Finalo grupė 98:95

1986 12 04 Kaunas EČT Finalo grupė 91:83

1987 01 29 Madridas EČT Finalo grupė 96:101

1990 02 20 Madridas ETLT Pusfinalis 80:93

1990 02 27 Kaunas ETLT Pusfinalis 89:77

1999 09 30 Madridas Eurolyga 2 etapas 70:60

1999 11 11 Kaunas Eurolyga 2 etapas 65:67

2008 02 14 Madridas Eurolyga „Top 16” 85:88

2008 03 06 Kaunas Eurolyga „Top 16” 69:83

EČT – Europos čempionų taurė, ETLT – Europos taurių laimėtojų taurė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.