EUROLYGA 2023

Krepšinio ekspertai – apie „Žalgirio“ spurtą, žaidimo spragas ir I. Jaabero trūkumą

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai nutraukė pralaimėjimų seriją Eurolygoje ir savo sirgalių akivaizdoje tiesiog sutrypė dar vieną savo varžovą. „Žalgiris“ „Top 16“ etapo E grupėje 92:56 privertė iš gėdos raudonuoti Berlyno ALBA krepšininkus. Kas nutiko trečiajame kėlinyje? Kodėl vokiečiai nustojo žaisti, o žalgiriečiai ėmė siautėti? Ar Ibrahimo Jaabero netektis stipriai pakenkė „Žalgirio“ žaidimui? Ar triuškinama pergalė – tinkama paraiška būsimoms kovoms išvykose? Tokiomis įžvalgomis su portalo lrytas.lt skaitytojais pasidalijo krepšinio specialistai – Šarūnas Sakalauskas ir Linas Kvedaravičius, kurie gerbėjus įspėjo – „Žalgiriui“ dar reikia šlifuoti žaidimą.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai trečiajame kėlinyje ėmė traiškytis varžovus. Kauniečiai spurtavo 14:0, o ALBA komanda pirmuosius taškus pelnė tik įpusėjus ketvirčiui. M. Kuzminskas (nuotraukoje) žiūrovus linksmino ir efektingais dėjimais.<br>M. Kulbis
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai trečiajame kėlinyje ėmė traiškytis varžovus. Kauniečiai spurtavo 14:0, o ALBA komanda pirmuosius taškus pelnė tik įpusėjus ketvirčiui. M. Kuzminskas (nuotraukoje) žiūrovus linksmino ir efektingais dėjimais.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Feb 1, 2013, 8:55 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:33 PM

Proveržis.

Š. Sakalauskas: „Po didžiosios pertraukos „Žalgiris“ pradėjo dvigubinti gynybą prieš varžovą, kuris turi kamuolį. Kiti žaidėjai prieš pirmąjį perdavimą užimdavo tarpus, pro kuriuos buvo bandoma atlikti perdavimus. Kauniečiai ypač prižiūrėdavo aikštės kampe esantį žmogų - jam atiduoti kamuolį būdavo labai sunku, nes dažniausiai jis buvo saugomas dviejų kauniečių.

Kaip visada, „Žalgiris“ puikiai sužaisdavo po geros gynybos. Tą matome visą sezoną. Trečiajame kėlinyje pamatėme, kaip „Žalgiris“ gali gintis ir ką tai duoda. Prasidėjo greitos atakos, krito lengvi taškai.

„Žalgirio“ žaidimo grandis buvo tokia: gera gynyba, lengvi taškai, atitrūkimas, emocinis pakilimas ir gera nuotaika.

Poziciniame puolime kauniečiams trūksta didelio žmogaus. Nėra kam užtikrintai mėtyti iš po krepšio, o dabar Eurolygoje po krepšiais stovi galingi „centrai“, todėl iš čia pataikyti nėra ir nebus lengva“.

L. Kvedaravičius: „Žalgiris“ pirmojoje pusėje padėjo gerus pamatus tolesnei įvykių eigai. Po didžiosios pertraukos varžovų žaidimas tiesiog subyrėjo. ALBA nebegalėjo nieko padaryti. Tai sąlygojo ir geras M. Popovičiaus žaidimas - jis iš eilės pelnė 8 taškus, „Žalgiris“ spurtavo 14:0 ir varžovų žaidimas pakriko.

Kauniečiai prieš šį mačą padarė namų darbus: ALBA lyderiai buvo gerai išanalizuoti, todėl sužaidė vienas iš prastesnių rungtynių. „Žalgiris“ padarė viską, ką ir turėjo padaryti“.

Pirmieji du kėliniai.

Š. Sakalauskas: „Šioje atkarpoje J. Plaza stebėjo varžovus, studijavo jų žaidimą. Pamatėme, kad treneris labiau pasitiki žaidėjais, kurie gali pelnyti taškus. Daugiau žaidė M. Popovičius ir T. Dardenas. Žaidimas vyko per trečiąją poziciją – T. Dardeną ir M. Kuzminską.

Žinoma, krito tritaškiai. Pirmajame kėlinyje tolimi metimai dominavo. Tai leido „Žalgiriui“ pirmojoje pusėje neatsilikti ir laikytis, o po didžiosios pertraukos J. Plaza pasuko gynybos keliu“.

L. Kvedaravičius: „Mačo taip drastiškai į dvi puses neskirstyčiau, nes jos yra susijusios tarpusavyje. Šioje dalyje kauniečiai išvargino varžovus, aktyviai žaidė, spaudė. Vokiečiai pirmojoje pusėje turėjo daugiau jėgų. Antrajame kėlinyje jau ėmė ryškėti „Žalgirio“ pranašumas. Dažniausiai ekipos rungtynių pradžiose žaidžia apylygiai“.

„Žalgiris“ vertėsi be svarbaus įžaidėjo I. Jaabero. Ekipai reikėjo daryti tam tikrus pataisymus žaidimo plane. Jo išvykimas nėra pilnai kompensuotas. Tai ir pamatėme pirmuosiuose mačo kėliniuose. Bet vėliau sėkmingai į žaidimą įsijungė O. Lafayette'as ir M. Popovičius, kurie sužaidė geras rungtynes.

Varžovų pasirodymas.

Š. Sakalauskas: „Negaliu pasakyti, kad ALBA neatliko namų darbų. Šis klubas – labai profesionalus, o S. Obradovičius – labai reiklus. Bet vokiečiams nepavyko įvykdyti planų antrojoje pusėje. Matėme, kad sutriko visa varžovų komanda. Gan gerai pažįstų S. Obradovičių ir galiu pasakyti, kad jis elgėsi netipiškai. Matėsi, kad mačas jam – labai skausmingas. Jis – valingas ir ambicingas treneris, tačiau buvo priverstas tiesiog stebėti, kaip jo ekipa pralaimi“.

L. Kvedaravičius: „Reikėtų pabrėžti, kad skiriasi komandų meistriškumas. Tiek komandinis, tiek individualus žaidimo lygis buvo „Žalgirio“ pusėje. Kauniečiai nedemonstravo ryškių komandinių veiksmų, tačiau atskirų „Žalgirio“ žaidėjų indėlio pakako pergalei. ALBA yra silpnesnė komanda ir tai reikėtų pripažinti. Šios pergalės nereikėtų pervertinti. Rezultatų skirtumas – didžiulis. Taip kaip ir komandų“.

I. Jaabero išvykimas.

Š. Sakalauskas: „Pasigedau šio žaidėjo. I. Jaaberas – įdomus krepšininkas ir buvo labai svarbi grandis „Žalgirio“ žaidime. Sunku pasakyti, ką jis būtų nuveikęs aikštėje, tačiau visi žinome, kad jis „Žalgiriui“ tiko tiek savo elgesiu už aikštės ribų, tiek pačioje aikštėje. Šiai ekipai tiko jo žaidimo stilius. Man trūko šio krepšininko ir labai gaila, kad jis išvyko.

L. Kvedaravičius: „Sakyti, kad „Žalgiris“ pademonstravo, jog ekipai nereikia I. Jaabero, nereikėtų. ALBA ekipa nėra ta varžovė, kuri atskleistų visas spragas. Jis buvo labai reikalingas kauniečiams ir jo netektis – skausminga. Žinoma, jo kaltinti dėl religinių įsitikinimų negalima. Dabar „Žalgiriui“ reikia padirbėti ties atsiradusia spraga ir ją užlopyti. „Žalgiris“ turi dvi savaites žaidybinio ritmo suderinimui ir naujo įžaidėjo paieškoms“.

Mačo žvaigždė.

Š. Sakalauskas: „Vieno dominuojančio žaidėjo nėra. M. Popovičius, T. Dardenas, M. Kuzminskas, M. Delašas. Šie žaidėjai spindėjo. Džiugu, kad M. Delašas pasirodė labai gerai. Tai buvo didelis žingsnis į priekį, žaidimas nustebino, tačiau jo mačo žvaigžde nelaikyčiau. “

L. Kvedaravičius: „Gerų žaidėjų buvo daug. Man labai patiko atsarginiai „Žalgirio“ vyrai, kurie pademonstravo gerus rezultatus. Jie puikiai išnaudojo savo laiką. Tiek M. Kuzminskas, tiek M. Delašas puikiai įsiliejo. Ant aukščiausios pakylos reikėtų statyti M. Popovičių“.

Žvilgsnis į priekį: susitikimai išvykose.

Š. Sakalauskas: „Žalgiris“ šiame sezone visus varžovus griebia gan drąsiai. Ši komanda aktyviai žaidžia tiek namuose, tiek išvykose. J. Plazos žaidimo stilius nėra lengvas. Tai greita ir aktyvi gynyba. Ji reikalauja ne 6-7 žaidėjų pastangų. Reikia įtraukti dešimt ar daugiau žaidėjų. „Žalgiris“ žaidžia LKL čempionate, Eurolygoje, Jungtinėje lygoje. Jie vyksta į keliones. Nereikia pamiršti ir mikrotraumų.

„Žalgiris“ daugiau gyvena iš lengvų taškų ir tolimų metimų, bet ne iš poziciniame žaidime pelnytų taškų ar didelių žaidėjų indėlio. Tai puolime verčia daug bėgioti, reikia energijos.

Varžovai jau išstudijavę „Žalgirio“ žaidimą. Turkijoje arba mače su CSKA matėme, kad varžovai žaidė labai greitai, suorganizavo daug kontratakų. Man gražu stebėti „Žalgirio“ žaidimą, nes jų stilius – įdomus, tačiau dabar Eurolygoje liko tik labai geros komandos, kuriose dirba aukšto kalibro treneriai, kurie geba surasti priešnuodį Kauno komandos žaidimui.

Aš nematau šiame sezone skirtumo tarp „Žalgirio“ žaidimo išvykose ir žaidimo namie. Jie visur žaidžia vienodai – drąsiai ir pasitikinčiai.“

L. Kvedaravičius: „Negaliu sakyti, kad „Žalgiriui“ šiame sezone žaidimas išvykose – problema. Reguliariajame sezone varžovai atvykstant kauniečių laukdavo su baime. Tos nesėkmės patirtos keliais taškais neturėtų sugadinti gero „Žalgirio“ pasirodymo Eurolygoje. Čia juk yra ir sėkmės faktorius. Dar nėra viskas prarasta. Kova tęsiasi. Pirmosios antrojo rato rungtynės su Atėnų „Panathinaikos“ bus tas katalizatorius, kuris ir parodys, ar „Žalgiris“ yra pajėgus siekti kelialapio į kitą etapą.

Dar yra ką tobulinti kauniečių žaidime. Matome, kad yra klaidų ginantis vienas prieš vieną, dirbant po krepšiu, negrįžtama į savo aikštės pusę po nesėkmingos atakos, o tai leidžia pelnyti greitus taškus. Kai „Žalgiris“ žais su rimtesniu varžovu, šios klaidos bus ryškesnės“.

Pažymys.

Š. Sakalauskas: pirma pusė – 7, antra pusė – 10.

L. Kvedaravičius: 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.