EUROLYGA 2023

Už aštrias publikacijas – kerštas krepšinio sąskaita (papildyta)

Tuo metu, kai „Šiaulių“ krepšininkai kovoja aikštėje, klubo atstovas spaudai Gintaras Šiuparys fotoaparatu stengiasi užfiksuoti svarbiausias rungtynių akimirkas. Tačiau trečiadienį Lietuvos krepšinio lygos (LKL) mačą tarp „Šiaulių“ ir Klaipėdos „Neptūno“ komandų jis stebėjo iš žiūrovų tribūnos.

„Šiaulių“ klubo atstovas spaudai (centre) rungtynes stebėjo iš žiūrovų tribūnos.
„Šiaulių“ klubo atstovas spaudai (centre) rungtynes stebėjo iš žiūrovų tribūnos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

2013-02-07 20:38, atnaujinta 2018-03-12 09:18

Dienraščio „Lietuvos rytas“ korespondentas ir „Šiaulių“ komandos atstovas spaudai nebuvo įleistas į rungtynes. Prie žiniasklaidai skirto įėjimo žurnalistą pasitikę apsaugos darbuotojai liko abejingi jo parodytam „Lietuvos ryto“ žurnalisto pažymėjimui, „Šiaulių“ klubo darbuotojo pažymėjimui ir LKL patvirtintam „Šiaulių“ klubo žaidėjų, trenerių, darbuotojų sąrašui, kuriame įrašyta jo pavardė.

G. Šiupario į areną neįleidę apsaugos darbuotojai savo sprendimą motyvavo tuo, kad prieš kelias dienas Šaulių arenos generalinis direktorius Gintaras Radavičius patvirtino naujas žurnalistų akreditavimo taisykles. Esą nuo šiol žurnalistams leidimą išduos ne varžybas organizuojantis klubas, bet Šiaulių areną valdanti viešoji įstaiga „Pramogų sala“. Pakeitimai buvo priimti sausio 29 dieną, o įsigaliojo nuo vasario 1-osios.

Apie pasikeitimus žurnalistai nebuvo informuoti. Sužinojęs, kad pasikeitė akreditavimo tvarka, G. Šiuparys rungtynių dieną nusiuntė prašymą leidimui gauti. Tačiau pagal naujuosius nuostatus, leidimas patvirtinamas per dešimt dienų.

„Man paskambino tam tikri žmonės ir įspėjo, kad nebūsiu įleistas. Valandą bandžiau derėtis, buvo atėję ir klubo atstovai – direktorius ir treneris. Rodžiau apsaugininkams pažymėjimą, jie pareiškė, kad negalioja.

LKL nuostatuose aiškiai parašyta, kas organizuoja varžybas, tas ir išduoda akreditaciją. Tai reiškia, kad arenos valdytojai savavališkai užsiima akreditavimu. Aš tai vertinu kaip savivalę“, - portalui lrytas.lt sakė G. Šiuparys.

Situaciją aiškinęsi apsaugos darbuotojai skambino G. Radavičiui, tačiau šis į žurnalisto pateiktus argumentus nereagavo. Jis tuo metu kartu su LKL direktoriumi Linu Giliu buvo arenoje.

„L. Giliui buvo pasakyta, jis patvirtino, kad mano dokumentai galioja, tačiau sakė, kad nieko negali padaryti, nes kaip jis čia dabar stumdysis. Po rungtynių pasiūlė nusiųsti oficialų raštą LKL“, - prisiminė žurnalistas.

Nė vienas žurnalistas prieš šias rungtynes su sunkumais nesusidūrė. G. Šiuparys tokį Šiaulių arenos akibrokštą vertina kaip bandymą atkeršyti. Žurnalistas ne kartą dienraštyje „Lietuvos rytas“ publikavo straipsnius apie neskaidrią Šiaulių arenos vadovo G. Radavičiaus veiklą.

„Aš tai vienareikšmiškai sieju su ankstesnėmis publikacijomis apie Šiaulių areną. Manau, tai kerštas“, - įsitikinęs G. Šiuparys.

Pagal LKL nuostatų 19.11 punktą, žurnalistai turi būti nemokamai įleidžiami į sporto arenas stebėti LKL rungtynes, pateikę galiojančius žiniasklaidos priemonės pažymėjimus. Jei klubas taiko atskirą akreditavimo sistemą, žurnalistai turi gauti klubo akreditacijas. LKL nuostatuose patvirtinta, kad varžybas turi organizuoti klubas, o ne arenos valdytojai.

Komentaras

Į žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus sureagavo G. Radavičius, kuris išplatino viešą pareiškimą.

Pateikiame G. Radavičiaus komentarą.

„Šią savaitę viešojoje erdvėje išplatinta informacija, kad Šiaulių arenos valdytojas Všį „Pramogų sala“ į 2013 m. vasario 6 d. Šiaulių arenoje vykusias Lietuvos krepšinio lygos rungtynes tarp „Šiaulių“ ir „Neptūno“ komandų neįleisdamas „Lietuvos ryto“ korespondento Gintaro Šiupario tariamai užsimojo prieš laisvą spaudą ir neleistinai apribojo žiniasklaidos laisvę informuoti visuomenę.

Tokia informacija iš dalies neatitinka tikrovės.

Kaip VšĮ „Pramogu sala“ vadovas noriu atsakingai pareikšti, jog jokių žiniasklaidos ir (ar) sporto klubų, ir (ar) jų atstovų teises ir laisves ribojančių veiksmų nei asmeniškai, nei VšĮ „Pramogų sala“ nesiėmė, dėl ko mūsų vykdoma veikla niekaip neįtakojo visuomenės teisės gauti informaciją.

Tuo pat metu noriu pranešti, jog, atsižvelgiant į žurnalisto Gintaro Šiupario (jį suprantame, kaip fizinį asmenį, užsiimantį žurnalisto profesine veikla) nekorektišką, žurnalisto profesinės etikos reikalavimus grubiai pažeidžiančią, sistemingai šmeižikišką, veiklą, žeminančią tiek VšĮ „Pramogų sala“ tiek man kaip šios įstaigos vadovo gerą vardą ir dalykinę reputaciją, kreipėmės į teismą su ieškiniu, kurio sieksime įrodyti aukščiau nurodyto asmens neteisėtus veiksmus bei nenuginčijamai reikalausime žalos atlyginimo.

Atsižvelgiant į tai, manau, kad tol, kol vyks teismo procesas ir kiti teisiniai procesai žurnalisto Gintaro Šiupario profesinės veiklos atžvilgiu (jų pagalba VŠĮ „Pramogų sala“ ir jos vadovas gins savo pažeistas subjektines teises), mes priėmėme besąlygišką sprendimą šiam asmeniniui nesuteikti akreditacijos, o taip pat lengvatinių sąlygų naudotis tomis privilegijomis, kuriomis naudojasi kiti šios garbingos profesinės veiklos atstovai.

Savo pareigas korektiškai turi atlikti kiekvienos profesijos atstovai. Tačiau, jei jie piktnaudžiauja jiems suteiktomis teisėmis, o taip pat su jomis susijusiomis privilegijomis, o taip pat elgiasi nesąžiningai, manipuliatyviai ir tendencingai, visuomenėje ir valstybėje egzistuoja teisė ir tolerancijos ribos tinkamai apsiginti nuo tokių ydingų veiksmų.

Tuo pačiu noriu pabrėžti, kad šis sprendimas yra susijęs išskirtinai su šiuo asmeniu ir jokiu būdų neįtakoja ir jokia apimtimi neriboja visų žiniasklaidos priemonių ir (ar) sporto klubų ir (ar) jų atstovų teisių ir laisvių“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.