EUROLYGA 2023

Šiaulių arenos prievaizdo kumštis – per kietas LKL

Dėl nepalankių straipsnių – bandymai sutramdyti neįtikusį žurnalistą. Tokių priemonių ėmėsi Šiaulių arenos generalinis direktorius Gintaras Radavičius, kurio rūstybę užsitraukė „Lietuvos ryto“ žurnalistas Gintaras Šiuparys.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Feb 9, 2013, 9:46 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:15 AM

Neskaidrią G. Radavičiaus veiklą atskleidęs korespondentas staiga tapo nepageidaujamas Šiaulių arenoje - netikėtai pasikeitus žurnalistų akreditavimo sistemai jis nebeįleidžiamas į „Šiaulių“ krepšinio komandos namų rungtynes.

„Šiaulių“ klubo atstovu spaudai dirbantis G. Šiuparys negalėjo tinkamai atlikti savo darbo, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) vadovai skėsčioja rankomis ir grasina klubui bauda, o „Šiaulių“ klubas jaučiasi bejėgis.

Tai ne pirmas atvejis Lietuvoje, kai bandoma pažaboti žurnalistų darbą. Prieš dvejus metus Kauno „Žalgirio“ vadovai užsimojo „Lietuvos ryto“ laikraščio, televizijos ir interneto portalo žurnalistams nesuteikti akreditacijų į Kauno komandos namų rungtynes. Toks sprendimas sulaukė žaibiškos Eurolygos drausmės komisijos reakcijos - už nuostatų, susijusių su įpareigojimais žiniasklaidai, pažeidimus ir žiniasklaidos laisvės suvaržymą „Žalgiris“ buvo nubaustas 4 tūkst. eurų bauda.

Klubo atstovas – atkirstas nuo klubo

Dienraščio „Lietuvos rytas“ korespondentas ir „Šiaulių“ komandos atstovas spaudai nebuvo įleistas į LKL rungtynes, kuriose susitiko „Šiaulių“ ir Klaipėdos „Neptūno“ komandos.

Prie žiniasklaidai skirto įėjimo žurnalistą pasitikę apsaugos darbuotojai liko abejingi jo parodytam „Lietuvos ryto“ žurnalisto pažymėjimui, „Šiaulių“ klubo darbuotojo pažymėjimui ir LKL patvirtintam „Šiaulių“ klubo žaidėjų, trenerių, darbuotojų sąrašui, kuriame įrašyta jo pavardė.

G. Šiupario į areną neįleidę apsaugos darbuotojai savo sprendimą motyvavo tuo, kad prieš kelias dienas Šaulių arenos generalinis direktorius G. Radavičius patvirtino naujas žurnalistų akreditavimo taisykles.

Esą nuo šiol žurnalistams leidimą išduos ne varžybas organizuojantis klubas, bet Šiaulių areną valdanti viešoji įstaiga „Pramogų sala“. Pakeitimai buvo priimti sausio 29 dieną, o įsigaliojo nuo vasario 1-osios.

Neįtiko žurnalisto darbas

Sulaukęs pasipiktinimo G. Radavičius išplatino pareiškimą, kuriame pripažino, kad žurnalistui leidimo neišdavė dėl profesinės veiklos.

„Atsižvelgiant į žurnalisto Gintaro Šiupario nekorektišką, žurnalisto profesinės etikos reikalavimus grubiai pažeidžiančią, sistemingai šmeižikišką veiklą, žeminančią tiek VšI „Pramogų sala“, tiek mano, kaip šios įstaigos vadovo, gerą vardą ir dalykinę reputaciją, kreipėmės į teismą su ieškiniu, kuriuo sieksime įrodyti aukščiau nurodyto asmens neteisėtus veiksmus bei neginčijamai reikalausime žalos atlyginimo.

Atsižvelgiant į tai, manau, kad tol, kol vyks teismo procesas ir kiti teisiniai procesai žurnalisto Gintaro Šiupario profesinės veiklos atžvilgiu, mes priėmėme besąlygišką sprendimą šiam asmeniui nesuteikti akreditacijos, ir taip pat nesuteikti lengvatinių sąlygų naudotis tomis privilegijomis, kuriomis naudojasi kiti šios garbingos profesinės veiklos atstovai“, – rašoma G. Radavičiaus pranešime.

„Jis negali vykdyti teisingumo, juk tam yra teismas“, - stebėjosi G. Šiuparys.

Skundo nepatenkino

Praėjusių metų liepos mėnesį G. Radavičius žurnalistą G. Šiuparį apskundė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai, už dienraštyje „Lietuvos rytas“ pasirodžiusį straipsnių ciklą „Brangūs automobiliai užmaskuoti ašaromis“ („Lietuvos rytas“, 2011-02-23, Nr. 44/6106), „Šiaulių veikėjų lesykla domisi prokurorai“ („Lietuvos rytas“, 2011-03-15, Nr. 60/6122) ir „Arena klampina ir politikus“ („Lietuvos rytas“, 2012-06-20, Nr. 143/6506).

Atsižvelgdamas į nurodytus argumentus ir vadovaudamasis Visuomenės informavimo įstatymu, Žurnalistų etikos inspektorius tarnyba informavo, kad G. Radavičiaus kaltinimai yra nepagrįsti ir skundą atmetė.

Lyga įtakos arenos valdytojui neturi

Rungtynių tarp „Šiaulių“ ir „Neptūno“ komandų metu Šiaulių arenoje buvo ir LKL generalinis direktorius Linas Gilys.

G. Šiupario teigimu, oficialus lygos asmuo žinojo apie susidariusią situaciją, patikino, kad LKL patvirtintas „Šiaulių“ klubo žaidėjų, trenerių, darbuotojų sąrašas galioja, tačiau veiksmų nesiėmė.

LKL generalinis direktorius pasiūlė po rungtynių atsiųsti oficialų raštą lygai.

Pats L. Gilys portalui lrytas.lt tvirtino bandęs įtikinti G. Radavičių įleisti žurnalistą, tačiau nieko nepešė.

„Aš kaip tik įkalbinėjau, kad įleistų, kalbėjau su arenos direktoriumi, kad žiniasklaidai turi būti sudarytos sąlygos dirbti. Jis atsakė, kad turi vidines taisykles. O apsauga direktoriaus klauso.

Už varžybų organizavimą yra atsakingas pats klubas, jis skundžiasi, kad nesusitvarko. Lyga gali bausti klubą arba žaidėjus, bet tiesioginės įtakos arenai neturi. Galime kreiptis su raštu, kad nebūtų pažeidžiamos taisyklės, prašyti, kad įleistų“, - pasakojo L. Gilys.

Paklaustas, ar arenos valdytojas turėjo teisę įvesti savo akreditavimo sistemą, LKL generalinis direktorius tiesaus atsakymo išvengė.

„Čia jau klausimas. Reikia mums pradėti aiškintis, nors ne mes turėtume tai daryti - už viską yra atsakingas klubas ir jis turi tvarkytis“, - sakė L. Gilys.

„Šiauliams“ gresia bauda

Už tai, kad žurnalistas ir klubo atstovas spaudai nebuvo įleistas į rungtynes, „Šiaulių“ klubui gresia bauda nuo 500 iki 2 tūkst. litų.

Tačiau net patys LKL vadovai pripažįsta, kad susidariusi situacija – daugiau nei keista.

„Čia būtų didžiausias nesusipratimas, jei klubą baustume už tai, kad jų darbuotojas neįleidžiamas į rungtynes“, - stebėjosi L. Gilys.

„Atstovas spaudai lygai turi atsiųsti rungtynių aprašymą , nuotraukas, organizuoti spaudos konferenciją. Jei tai nėra vykdoma, tada klubas gali būti baudžiamas.

Kreipsimės į arenos vadovus, bet jei yra kažkoks labai didelis konfliktas, arenos valdytojų mes paveikti negalime. Galime su klubu bendradarbiauti. Viskas turėtų būti nuspręsta pagal nuomos sutartį, nes klubas yra arenos nuomotojas“, - kalbėjo LKL varžybų direktorius Saulius Samulevičius.

Klubas jaučiasi bejėgis

Nuo priekaištų gynęsis G. Radavičius užsiminė, kad „Šiaulių“ klubas perdavė varžybų organizatoriaus teises arenos valdytojui - viešajai įstaigai „Pramogų sala“.

Apie tai paklaustas „Šiaulių“ klubo direktorius Adomas Klimavičius sutriko.

„Tai tada jis (G. Radavičius. - Red.) turėtų baudą sumokėti. Jei organizatoriaus teisės atiduotos, tai jis už viską turėtų mokėti, o dabar mes mokame per pusę“, - kalbėjo klubo direktorius.

Dar kartą paklaustas, ar toks susitarimas tarp klubo ir G. Radavičiaus buvo, A. Klimavičius atsakė: „Ką aš atsimenu... Sutartyje yra parašyta.“ Kas parašyta sutartyje, A. Klimavičius neatskleidė.

Apie taikų susitarimą su arenos valdytoju „Šiaulių“ klubo direktorius kalbėjo vangiai ir abstrakčiai.

„Ką klubas gali padaryti? Pagal LKL galiojančius nuostatus, jis (G. Šiuparys. - Red.) turi visus dokumentus, leidžiančius dalyvauti renginyje ir atlikti savo darbą. Bet jis (G. Radavičius. - Red.) turi savo apsauginius, juk apsaugą samdo jis. Tad ką mes galime padaryti? Policiją kviesti?

Pastarosiomis dienomis išleido vidaus taisykles, pagal kurias reikia užpildyti anketą, kurioje parašyta, kad reikia jam tarnauti, duoti jam nuotraukas. Tai kas tokią anketą gali užpildyti?

Jei neįvyks konferencijos, lauksime baudos. Sumokėsime. O ką daryti? Jis sako, kad jis organizuoja varžybas, tai lai jis ir moka.

Aš parašiau LKL savo nuomonę, kad vadovautųsi nuostatais, o jis turi savo taisykles. Ką aš jam padarysiu?“ - pečiais gūžčiojo A. Klimavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.