EUROLYGA 2023

Vienas auksinės kartos lyderių V. Čižauskas norėtų likti Ispanijoje

Vienas Lietuvos jaunimo krepšinio auksinės kartos lyderių Vytenis Čižauskas nesigaili pernai pasirinkęs legionieriaus duoną Ispanijoje. „Vis rytoj ir rytoj. Iš pradžių tai nervino”, – nusijuokė krepšininkas pasakodamas apie vietinius įpročius.

V.Čižauskas Ispanijos čempionato rungtynėse vidutiniškai žaidžia 9 min.<br>Cbvalladolid.es
V.Čižauskas Ispanijos čempionato rungtynėse vidutiniškai žaidžia 9 min.<br>Cbvalladolid.es
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Feb 25, 2013, 8:26 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:51 AM

Jau pusmetį Ispanijoje gyvenančio 20-mečio krepšininko nebeerzina vietos gyventojų nuolat kartojamas žodis „manana” (išvertus iš ispanų k. – „rytoj”).

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

„Pripratau. O gal ir pats toks tapau”, – šyptelėjo V.Čižauskas.

Norėjo išbandyti save

189 cm ūgio įžaidėjas praėjusių metų rudenį įsikūrė Valjadolide. Kauno „Žalgirio” klubas jaunąjį krepšininką sezonui paskolino Ispanijos ACB lygoje rungtyniaujančiai „Blancos de Rueda” komandai. Lietuvoje liko krepšininko šeima, draugai ir mylima mergina.

„Buvo sunku pasiryžti išvykti, tačiau norėjau išbandyti save užsienyje. Buvo baisu, jaudinausi, bet dabar viskas gerai.

Su šeima ir draugais kiekvieną dieną bendrauju internetu, o mergina jau keletą kartų buvo atvykusi aplankyti”, – pasakojo V.Čižauskas.

Valjadolide krepšininkas įsikūrė klubo skirtame bute. Dėl transporto lietuviui taip pat nereikia sukti galvos.

„Klubas viskuo pasirūpino. Tiesa, reikėjo šiek tiek palaukti, todėl iš pradžių gyvenau viešbutyje. Automobilio irgi reikėjo luktelėti keletą mėnesių. Bet dabar viską turiu”, – sakė krepšininkas.

Auksinė karta palaiko ryšius

Praėjusią vasarą V.Čižauskas kartu su pajėgiausiais Lietuvos dvidešimtmečiais pergalingai užbaigė auksinės jaunimo rinktinės erą.

Ši karta savo amžiaus grupėse laimėjo viską: 2007-aisiais tapo Europos jaunučių olimpinio festivalio nugalėtojais, 2008-aisiais triumfavo Europos jaunučių (iki 16 metų) pirmenybėse, 2010-aisiais Vilniuje laimėjo žemyno jaunių (iki 18 metų) čempionatą, prieš dvejus metus iškovojo auksą pasaulio jaunimo (iki 19 metų) čempionate, o pernai laimėjo Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionatą.

Kartu Lietuvos vardą garsinę komandos nariai tapo draugais ne tik aikštėje.

V.Čižauskas dažnai internetu bendrauja su Lietuvoje žaidžiančiais Edgaru Ulanovu, Dovydu Rediku, Roku Giedraičiu, Evaldu Aniuliu bei Ispanijos antrosios lygos komandoje Hueskos „Lobe” rungtyniaujančiu Deividu Pukiu.

Įspūdingiausiai karjera klostosi buvusiam šios rinktinės lyderiui aukštaūgiam Jonui Valančiūnui. 20-mečio 213 cm ūgio vidurio puolėjo žaidimą NBA ekipoje „Toronto Raptors” stebi ne tik Lietuvos krepšinio gerbėjai, bet ir buvę komandos draugai.

„Rytą atsikėlęs visada pasižiūriu, kaip jam sekėsi, vaizdo įrašus peržiūriu. Tik bendrauti dar neteko.

Labai sunku jį pagauti, juk laiko juostos skiriasi. Mums, kurie esame Europoje, lengviau”, – sakė V.Čižauskas.

J.Valančiūnas jau dvejus metus atstovauja šalies vyrų rinktinei. Nacionalinės komandos duris norėtų praverti ir kiti auksinės rinktinės žaidėjai, bet jiems dar teks palaukti. Pats V.Čižauskas savo galimybes šiais metais prisijungti prie rinktinės stovyklos vertina skeptiškai.

„Norėdamas sulaukti kvietimo į rinktinę turi gerai žaisti visą sezoną. Kol kas negaunu daug žaisti ir negaliu pasireikšti, tad netgi nežinau, ar galiu tikėtis tokio kvietimo, ar ne.

Žinoma, vieną dieną norėčiau jo sulaukti”, – vylėsi įžaidėjas.

Laisvalaikis prie kompiuterio

„Ispanijoje atsirado rutina. Kai žaidžiau Lietuvoje, taip nebuvo”, – atsiduso krepšininkas. Jo maršrutas kasdien driekiasi nuo namų iki treniruočių bazės ir atgal.

„Atsikeliu, pavalgau pusryčius, važiuoju į treniruotę, grįžtu, pavalgau, pamiegu ir vėl į treniruotę”, – pasakojo V.Čižauskas.

Laisvalaikį įžaidėjas leidžia internetu bendraudamas su Lietuvoje likusiais artimaisiais, kartais išeina prasiblaškyti su komandos draugais arba žaidžia „XBox” žaidimų kompiuteriu.

„Su komandos draugais bendraujame ne tik per treniruotes. Dažnai einame kartu pavakarieniauti ar boulingo pažaisti, kartais ir po rungtynių kur nors užsukame”, – sakė krepšininkas.

Kalbos barjero krepšininkas nejaučia. Su komandos draugais jis bendrauja angliškai.

„Visi labai gerai angliškai kalba – ir ispanai, ir užsieniečiai. Aš šią kalbą taip pat moku, todėl sunkumų nekyla”, – aiškino V.Čižauskas.

Norėtų žaisti daugiau

Ispanijos ACB lyga laikoma stipriausia Europoje.

„Palyginti su LKL, čia viskas kitaip: žaidimo lygis, komandų pajėgumas.

Visos komandos čia stiprios. Nesvarbu – pirma, vidutiniokė ar paskutinė. Dauguma rungtynių būna įtemptos. Komandų biudžetas kur kas didesnis, tai ir lemia žaidėjų pasirinkimą”, – teigė lietuvis. Jo atstovaujama komanda turnyro lentelėje kol kas užima 14-ąją vietą. „Blancos de Rueda” sąskaitoje – 8 pergalės ir 13 pralaimėjimų.

Patirtis, kurią krepšininkas gauna žaisdamas su stipriausiomis Ispanijos komandomis, jam yra neįkainojama.

Vis dėlto V.Čižauskas apgailestauja, kad aikštėje negauna žaisti tiek laiko, kiek norėtų. Šį sezoną lietuvis aikštėje praleidžia vidutiniškai po 9 minutes, per kurias renka po 2,4 taško, atkovoja 0,9 kamuolio ir atlieka 0,8 rezultatyvaus perdavimo.

„Savo žaidimu niekada nesu visiškai patenkintas, bet stengiuosi ir bandau kuo geriau pasirodyti. Žinoma, aš norėčiau daugiau rungtyniauti, bet trenerio sprendimas toks.

Mūsų komandoje tarp gynėjų yra nemaža konkurencija ir treneris labiau pasitiki patyrusiais žaidėjais. Aš čia vienas jauniausių, daugumai daugiau negu 27 metai.

Todėl jais labiau pasitikima. O aš stengiuosi tobulėti per treniruotes”, – kalbėjo V.Čižauskas.

D.Songailą mini geru žodžiu

Praėjusį sezoną Valjadolido komandos garbę gynė kitas lietuvis – ilgametis Lietuvos rinktinės puolėjas Darius Songaila.

34 metų 204 cm ūgio krepšininkas prie „Blancos de Rueda” prisijungė sezonui įpusėjus, kai praėjusių metų sausio pabaigoje abipusiu susitarimu nutraukė sutartį su Stambulo „Galatasaray” komanda. Šį sezoną lietuvis atstovauja „Doneck” komandai, bet Valjadolide minimas tik geru žodžiu. „Nuo praėjusio sezono komanda labai pasikeitė, tačiau trenerių štabas liko.

Kiek teko su treneriais kalbėti, apie Darių jie labai gerai atsiliepė. Sakė, kad jis buvo draugiškas, darbštus, labai greitai išmokdavo derinius”, – pasakojo V.Čižauskas. Lietuvio nepamiršo ir komandos sirgaliai.

322 tūkst. gyventojų turinčiame mieste krepšinis mėgstamas – į rungtynes kaskart susirenka bent 5 tūkst. sirgalių.

„Tai dar vienas ryškus skirtumas tarp LKL ir ACB lygų. Ne tik pas mus, bet ir kituose miestuose salės būna pilnos.

Žmonės Ispanijoje noriai eina į rungtynes”, – lygino krepšininkas.

Į „Žalgirį” atgal nesiveržia

Nors „Žalgiris” paskolino V.Čižauską Valjadolido ekipai tik vienam sezonui, įžaidėjas neslepia, kad Ispanijoje norėtų likti ilgiau.

„Čia tikrai stipri lyga, sunkios rungtynės, gera komanda. Nežinau, kaip bus toliau, bet norėčiau pasilikti Ispanijoje ir kitais metais.

Šis pusmetis Ispanijoje man davė daug. Aš pirmą kartą dalyvauju tokio aukšto lygio čempionate – daug išmokstu, daug patirties gaunu.

Požiūris į krepšinį tikrai tapo profesionalesnis”, – pasakojo V.Čižauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.