EUROLYGA 2023

R. Kurtinaitis iš „Chimki“ vadovų pykčio nejaučia ir saugo viltį patekti į Eurolygą

Maskvos srities „Chimki“ treneris Rimas Kurtinaitis neslepia, kad tikisi kitąmet vėl pasirodyti Eurolygos turnyre. Tačiau stratego planams kelią užkirsti gali nepalankiai susiklostęs scenarijus, galintis „Chimki“ nublokšti į Europos taurę, kurią pernai laimėjęs Rusijos klubas ir pateko į prestižiškiausią Senojo žemyno krepšinio klubų čempionatą.

R. Kurtinaitis teigė, kad šansai gauti tiesioginį kelialapį į Eurolygą – maži, tačiau vilties treneris nepraranda.<br>J. Stacevičius
R. Kurtinaitis teigė, kad šansai gauti tiesioginį kelialapį į Eurolygą – maži, tačiau vilties treneris nepraranda.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2013-04-21 14:41, atnaujinta 2018-03-07 23:08

Rusijoje vienintelė Maskvos CSKA komanda turi Eurolygos A licenciją ir gauna tiesioginį kelialapį į Eurolygą. Šiame sezone „Chimki“ į turnyrą pateko dėl to, kad pernai laimėjo Europos taurę. Tai padarė Simo Jasaičio ir Manto Kalniečio atstovaujama Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipa, todėl „Chimki“ komandos aistruoliai laukia Eurolygos malonės.

„Dabar Jungtinėje lygoje turime pralenkti kitas rusų komandas. Gal tada ir gausime pakvietimą, tačiau tai mažai tikėtina, - svarstė R. Kurtinaitis. - Greičiausiai turėsime kovoti atrankos rungtynėse.“

Tačiau galimybė dalyvauti atrankos turnyre 52 metų trenerio nežavi. „Negalėsime tinkamai pasirengti, nes dalis vyrų žais Europos krepšinio čempionate. Užpernai buvo susiklostęs toks scenarijus ir jis baigėsi nesėkmingai“, - prisiminė R. Kurtinaitis.

Dabar visos R. Kurtinaičio mintys sukasi apie įvairius scenarijus, kaip geriau pasirodyti Jungtinės lygos čempionate ir pasirengti galimoms atrankos į Eurolygą varžyboms.

Po dviejų nesėkmingai pasibaigusių mačų R. Kurtinaičio ir jo auklėtinių kelionė šio sezono Eurolygos turnyre baigėsi „Top 16“ etape. Po pralaimėjimo (70:79) Pirėjo „Olympiakos“ komandai strategas teigė, kad negalėjo užmigti, tačiau dabar buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas naktimis gali ilsėtis.

„Jau miegu ramiai. Pirmą naktį nemiegojau, antroji buvo prasta – į galvą lindo įvairios žaidimo kombinacijos. Dabar jau susitaikiau. Nepasiekiau tokios sėkmės, kurios norėjau, tačiau toks tas trenerio darbas“, - teigė treneris.

- Europos taurės turnyre neseniai triumfavo Krasnodaro „Lokomotiv“ ir jai, kaip „Chimki“ pernai, atiteks kelialapis į Eurolygą. Rusijos čempionate A lygio licenciją turi CSKA komanda. Ar vis tiek tikitės gauti tiesioginį kelialapį? - lrytas.lt paklausė R. Kurtinaičio.

- Dabar mums patekti į Eurolygą – labai sudėtinga. Ne paslaptis, kad Eurolygos vadovai į Rusiją žiūri kreivai. O mes taptume jau trečiąja komanda. Rusams nuolat žadama duoti daugiau vietų, nes čia rungtyniauja ne du stiprūs klubai, turintys didelius biudžetus, tačiau pažadai ir lieka pažadais.

Užpernai Rusija turėjo vieną komandą Eurolygoje, o ispanai – net penkias. Ar tai teisinga? Nemanau.

Tačiau viltis išlieka. Dabar turime tinkamai pasirodyti Jungtinėje lygoje. Tai reiškia, kad privalome aplenkti visas kitas Rusijos komandas. Tada, galbūt, ir gautume pakvietimą, tačiau tai mažai tikėtina. Greičiausiai turėsime kovoti atrankos rungtynėse.

O tai – itin nepatogu. Juk penki „Chimki“ krepšininkai – Rusijos rinktinės nariai. Praėjus savaitei po Europos krepšinio čempionato jiems teks vykti į atkrintamąsias varžybas. Visi bus pervargę, nepasirengę.

- Jus ne kartą krepšininkai ir kiti treneriai vadino Eurolygos lygio strategu, tačiau gali tekti sugrįžti į Europos taurę.

- Toks variantas egzistuoja. Užpernai laimėjome Jungtinę lygą ir Rusijoje likome antri, tačiau kelialapio į Eurolygą negavome. Turėjome žaisti atrankos turnyre, kur mums nepasisekė.

Tačiau mes nelabai turėjome galimybių patekti. Mačams atrankos turnyre rengėmės su dviem žaidėjais – kroatais, kurie neatstovavo savo rinktinei. Druskininkuose turėjome stovyklą su antra komanda ir dviem krepšininkais iš pirmosios. Taip treniravomės pirmąjį mėnesį.

Vėliau prisijungė ir kiti krepšininkai, tačiau iki turnyro buvo likusi savaitė. Triskart pasitreniravome ir stojome į kovą Šarlerua.

Tada mes įveikėme Zgoželeco „Turow“ ekipą, tačiau Nymburko ČEZ komandos nenugalėjome. ČEZ krepšininkai nežaidė Europos čempionate, turėjo laiko pasirengti.

Pernai taip pat nutiko Kazanės „Uniks“ komandai.

- Jeigu susiklostys nepalankus scenarijus, ar tada svarstysite galimybę palikti Rusiją?

- Turiu dar metus galiosiantį kontraktą su „Chimki“ komanda, todėl būsiu čia ir kovosiu. Jeigu reikės, dar kartą mėginsime į Eurolygą patekti per Europos taurę.

Jeigu jau taip nemyli Rusijos komandų Eurolyga, tai teks prisitaikyti prie tokių sąlygų.

- Kelionė Eurolygoje baigėsi, tačiau dar turite realių šansų laimėti Jungtinės lygos trofėjų.

- Sezono pradžioje norėjome patekti į geriausiųjų ketvirtuką. Į pusfinalį patekti turėtume, tačiau ten žaistume su Maskvos CSKA komanda. Tai nėra labai gerai. Tačiau turėsime ir privalumą – aikštės pranašumą. Galbūt tai mums kiek nors padės, tačiau CSKA yra labai gera komanda ir su mumis žaidžia dvigubai geriau. Juk tai – Rusijos derbis. Turime, kam dar ruoštis. Kadangi Eurolygoje pasirodymą baigėme, čia sieksime aukštesnių tikslų – kelialapio į finalą.

- Ar klubo vadovai buvo labai pikti dėl tokios baigties Eurolygoje?

- Ne. Žinoma, apetitas kyla bevalgant, tačiau visi yra patenkinti. Prieš kokį mėnesį buvome susitikę su Maskvos srities sporto ministru ir Chimkų meru. Tuomet kalbėjomės šia tema ir visi neslėpė, kad yra patenkinti. Komanda su visais kovojo lygiai.

Jungtinėje lygoje tapome pirmi A grupėje, kuri, mano manymu, yra stipresnė nei B grupė. Rusijos čempionate esame antri. Viskas yra tvarkoje. Žinoma, norėjosi patekti į atkrintamąsias Eurolygos varžybas ar net „Final Four“ etapą. Tačiau mums nepavyko. Priežastys yra objektyvios. Blogiausia, kai nežinai, kodėl taip nutiko. O mes žinome.

Be traumų komandoje savo žymę paliko ir tas keturių mėnesių atlyginimų nemokėjimas.

Tada dar žaidėme sėkmingai, tačiau krepšininkai buvo nervingesni, atsirado įtampa. Antrąjį ratą sužaidėme prasčiau.

Nepamirškime, kad įtakos turi ir kelionės. Rusijoje atstumai – didžiuliai. Iki Naujųjų metų sužaidėme nemažai rungtynių namuose, todėl išvengėme tų ilgų atstumų, turėjome laiko pasitreniruoti. Tačiau vėliau aštuoni iš dvylikos mačų vyko išvykose. Tada nebuvo laiko treniruotėms – sužaidi ir išskrendi. Būtent po tokių „pasivažinėjimų“ 79:80 pralaimėjome Tel Avivo „Maccabi“ komandai.

Kaip treneris ir buvęs krepšininkas žinau, kad tokie dalykai kenkia žaidimui. Neturi laiko, kada pasitreniruoti, yra sužeistų krepšininkų, nerviniai dalykai – visa tai mums pakišo koją.

- Esate minėjęs, kad „Chimki“ tikslas – patekti tarp aštuonių geriausių komandų, tačiau vadovai – patenkinti. Tai iš tiesų išpildėte lūkesčius ar ne?

- Iš tiesų tikslas buvo patekti į „Top 16“ etapą, nes tai antrasis kartas klubo istorijoje, kuomet ekipa patenka į Eurolygą. Be to, po triumfo Europos taurėje pakeitėme dalį žaidėjų. Todėl toks ir buvo pirmasis uždavinys.

Jau vėliau pasikalbėjome su klubo vadovais ir nusprendėme, kad reikia pakelti kartelę. Tuomet ir buvo pasakyta, kad ketiname patekti į aštuntuką. Tai padarėme, kad krepšininkai nepagalvotų, jog ties šešioliktuku ir baigiasi sezonas.

Aš ir klubo vadovybė džiaugiamės, kad šiame sezone nebuvome patrankų mėsa. Tikrai neatsitiktinai papuolėme į „Top 16“. Galiausiai labai tvirtai kovojome dėl vietos atkrintamosiose varžybose, tačiau čia mums sutrukdė objektyvios priežastys.

- Kokios?

- Pirmiausia tai sunkiai sirgo Zoranas Planiničius, kuris mūsų ekipai reiškia daug. Jis negalėjo savaitę treniruotis, nuolat laikėsi aukšta 40 laipsnių temperatūra. Vėliau jam teko žaisti be treniruočių. Sportinė forma buvo ne tokia, kokios reikia. Mūsų pagrindinis „centras“ Paulas Davisas buvo patyręs traumą prieš mėnesį, todėl žaisdavo praktiškai be treniruočių, turėdavome jam leisti vaistus nuo skausmo. Kaip kažkada Arvydas Sabonis žaisdavo po Achilo sausgyslių operacijų, taip teko žaisti P. Davisui.

Pilnu pajėgumu negalėjo žaisti du pagrindiniai aukštaūgiai, todėl pralaimėjome Vitorijos „Caja Laboral“ ekipai namuose. Čia netgi prastai žaisdami turėjome galimybę laimėti.

O Pirėjo „Olympiakos“ komanda nėra pats geriausias varžovas, norint spręsti tokias problemas. Ir dar žaidėme jų aikštėje. Su jais žaidėme neblogai, tačiau nesugebėjome tinkamai sužaisti pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.