EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistai giria J. Kazlausko pasirinktą kandidatų sąrašą

Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas įvardijo kandidatus, kuriuos kvies į rinktinę. Nutraukus paslapties skraistę, aikčiojančių iš nuostabos nebuvo. „Tikriausiai nieko nenustebino“, - išvydęs 15 kandidatų sąrašą pasakė treneris Rūtenis Paulauskas.

Rinktinę J. Kazlauskas komplektuos iš jaunų ir patyrusių žaidėjų.<br>G. Šiupario nuotr iš archyvo
Rinktinę J. Kazlauskas komplektuos iš jaunų ir patyrusių žaidėjų.<br>G. Šiupario nuotr iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė, Linas Jocius

May 21, 2013, 3:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:24 AM

Rinktinę J. Kazlauskas komplektuos iš jaunų ir patyrusių žaidėjų. Oficialiose rungtynėse su Lietuvos rinktinės marškinėliais debiutuoti tikisi Adas Juškevičius, Mindaugas Kuzminskas ir Donatas Motiejūnas. Patirties į rinktinės stovyklą įneš broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai bei Robertas Javtokas.

Šią vasarą rinktinėje nebus puolėjo Simo Jasaičio. „Galbūt liūdnoka, kad jo nėra sąraše. Krepšininkas nori praleisti šią vasarą. Ilgai su juo kalbėjome, vedėme derybas. Kaip žmogus aš jį suprantu - jis rinktinėje nemažai žaidęs ir turėjęs rimtų traumų. Be to, ir šį sezoną dėl sveikatos jis dažnai nerungtyniauja. Jis man pasakė: „Noriu viską išsigydyti“ - apmaudo neslėpė J. Kazlauskas.

Rinktinės kandidatų sąrašas: Gynėjai: Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“, Rusija),Adas Juškevičius (Kauno „Žalgiris“),Martynas Pocius (Madrido „Real“, Ispanija),Renaldas Seibutis (Vilniaus „Lietuvos rytas“),Martynas Gecevičius (Pirėjo „Olympiakos“, Graikija),Tomas Delininkaitis (Čerkasų „Monkeys“, Ukraina). Puolėjai:Jonas Mačiulis (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija),Mindaugas Kuzminskas (Kauno „Žalgiris“),Donatas Motiejūnas („Houston Rockets“, NBA),Linas Kleiza („Toronto Raptors“, NBA),Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“),Kšyštofas Lavrinovičius (Kauno „Žalgiris“). Vidurio puolėjai: Darjušas Lavrinovičius (Kauno „Žalgiris“),Jonas Valančiūnas (Toronto „Raptors“, NBA),Robertas Javtokas (Kauno „Žalgiris“). 

Kaip vertinti pasirinktą kandidatų sąrašą? Būsimos rinktinės kontūrus ir perspektyvas vertina portalo lrytas.lt kalbinti krepšinio ekspertai - Rūtenis Paulauskas, Sergejus Jovaiša, Tomas Pačėsas ir Gediminas Petrauskas.

Rūtenis Paulauskas: „Silpnos grandies čia nėra“

„Sąrašas tikriausiai nieko nenustebino. Jokių staigmenų ir netikėtumų nematau. Treneris sakė, kad ims tuos žaidėjus, kurie bus užsirekomendavę per sezoną. Taip ir padarė.

Sąraše išvardinti žaidėjai yra žaidę aukščiausio lygio turnyruose, turi patirties rinktinėje arba tie, kurie kyla ir turi galimybę skleistis. Iš pastarųjų bus Mindaugas Kuzminskas, Adas Juškevičius. Labai gerą galimybę sugrįžti į žaidėjų elitą turės Martynas Gecevičius. Taip pat galimybę po tuščio sezono pajausti krepšinį turės Linas Kleiza. Neabejoju, kad tiek broliai Lavrinovičiai, tiek Robertas Javtokas savo patirtimi patrauks rinktinę į priekį.

Manau, kad silpnos grandies čia kaip ir nėra. Pasikeitė situacija su įžaidėjais. Mantas Kalnietis tampa pagrindiniu įžaidėju. Jis yra kitoks, nei prieš tai buvęs Šarūnas Jasikevičius. M. Kalnietį keis A. Juškevičius, kuris yra kylantis žaidėjas, turintis aukšto lygio rungtynių patirties. Manau, ši grandis bus kitokia nei anksčiau. Laukia įdomi vasara stebint kaip jiems seksis.

Manau, kad atakuojančių gynėjų pozicijoje yra šiokia tokia nežinomybė, nes Martynas Pocius yra po traumos, Martynas Gecevičius visą sezoną beveik nežaidė, o Tomas Delininkaitis žaidė, tačiau ne Eurolygoje. Čia kyla klausimas, kaip pavyks treneriui iš šios grandies išspausti maksimumą.“

Sergejus Jovaiša: „J. Kazlausku pasitikėjo ne viena šalis, ne vienas garsus klubas“

„Jei rinktinė bus pasiruošusi, prieš ją žaisti bus tikrai sunku. Į starto penketą pretenduoja NBA patirties turintys žaidėjai.

Rinktinė atrodo solidžiai. Įdomu, kokia bus žaidėjų forma, ar visi sveiki. Įžaidėjo pozicija galėtų būti stipresnė, bet šiaip visai padorus derinys.

Atsižvelgiant į trumpą pasirengimo trukmę, gal Jonas nenori ypatingai plėstis ir rinkosi tik tuos žaidėjus, kuriais galėtų remtis ir kovoti dėl gerų rezultatų. Jei treneris mato galimybę kažką pasiekti, tai ja pasinaudos.

Matau ir jaunų, ir patyrusių žaidėjų. Įsivaizduoju, kokios jie geros formos ir kokia turėtų būti stipri komanda. Tuo labiau, kad dabar Europoje kažkuri viena rinktinė nėra labiau atitrūkusi nuo kitų. Kalbant apie būsimus rezultatus, įveikti galima bet kurią komandą, kaip bet kuriai galima ir pralaimėti.

A. Juškevičius ir T. Delininkaitis gali žaisti ir įžaidėjo, ir atakuojančio gynėjo pozicijoje. A. Juškevičius dar nėra toks pajėgus, todėl viskas čia labai gerai sutvarkyta.

Nežinau, ar rinktinė pakankamai pajėgi, ar reikėtų kažką keisti, papildyti. Pasitikėkime J. Kazlausku. Juo pasitikėjo ne viena šalis, ne vienas garsus klubas. Ir su Lietuvos komandomis jis pasiekė puikių rezultatų. Jis tikrai žino, ką daro ir reikia palaikyti jo siekį iš jaunų ir patyrusių žaidėjų sulipdyti monolitą.“

Tomas Pačėsas: „M. Kuzminskas yra ne kandidatas, o stiprus rinktinės narys“

„Sąrašas yra tikrai teisingas, sudarytas pagal krepšininkų žaidimą, jų metinius rodiklius. Klausimas dėl Pauliaus Jankūno, tačiau aš manau, jis yra toks, koks ir turėtų būti.

Galbūt trūksta įžaidėjo pozicijoje didesnio pasirinkimo, tačiau nelabai turime iš ko rinktis, galbūt galėjo įtraukti jauną įžaidėją, tačiau dabar nenoriu vardinti pavardžių.

Smagu, kad broliai Lavrinovičiai sutiko žaisti. Jų patirtis, užsivedimas yra išskirtiniai, abu sužaidė neblogą sezoną. Manau, jie bus naudingi rinktinei.

Be abejonės, Mindaugas Kuzminskas yra ne kandidatas, o pagal savo progresą, žaidimą yra stiprus rinktinės narys.

Adui Juškevičiui reiks įrodinėti savo vertę. Sunku atsakyti, kuo vadovaujasi J. Kazlauskas, kviesdamas Adą. Žaidėją sunku įvertinti, jis nedaug žaidė.

Rinktinės kompozicija yra labai gera, netrūksta ir patyrusių žaidėjų, ir jaunų, perspektyvių.

Aišku, reiktų greitinti krepšinį ir rinkti daugiau lengvų taškų, nes neturint įžaidėjo pozicijoje didelio pasirinkimo, reikia keisti žaidimo braižą. Manau, treneris pritaikys žaidimo braižą ir, manau, pamatysime šiemet neblogą rinktinę.

Nenorėčiau akcentuoti įžaidėjo grandies problemos - tiek Renaldas Seibutis gali pavaduoti, įvesti kamuolį, taip pat Tomas Delininkaitis gali imtis įžaidėjo pareigų. Treneris mato gaires, kuo pakeisti įžaidėjus. Manau, tikrai išsisuksime.“

Gediminas Petrauskas: „Negalima sakyti, kad rinktinėje įvyko kartų kaita“

„Žinote, kiekvieno trenerio sprendimas, ką imti, ko ne. Visi puikiai supranta, jei nepasiseks, kaltas treneris, jis turės prisiimti atsakomybę dėl rezultatų bei dėl įtrauktų į rinktinę žaidėjų sąrašo.

Žinant Martyno Pociaus traumas bei jo žaidimo laiką, jo kandidatūra yra rizikinga.

Tačiau federacija ir treneriai analizuoja, stebi situaciją, žino jo būklę, kada jis išsigydys traumą ir kokią jis gali duoti naudą rinktinei.

Jis visą sezoną prasėdėjo ant suolo, nežaidė tiek, kiek turėtų žaisti. Jis bus pasiilgęs krepšinio, duos naudos, tačiau tuo pačiu jam gali trūkti žaidimo praktikos.

Paulius Jankūnas taip pat pavasarį gydėsi traumą, tačiau jis yra geriausias „ketvirtas“ numeris Lietuvoje. Linas Kleiza gali žaisti ir „trečiu“, ir „ketvirtu“ numeriu.

Broliai Lavrinovičiai gali žaisti „ketvirtu“ ar „penktu“ numeriu ir jie rungtyniauja kiek daugiau atsitraukę nuo krepšio. P. Jankūnas yra tipinis „ketvirtas“ numeris, kuris be galo reikalingas, pavyzdžiui, žaidžiant su ispanais ar su kita komanda, turinčia stiprią priekinę liniją.

Treneris, žinodamas jo svarbą komandai, surizikavo ir, jei jėgos jam leis, P. Jankūnas bus svarbi komandos dalis.

Adas Juškevičius ir Mindaugas Kuzminskas yra rinktinės naujokai, manau, Mindaugas turi daugiau šansų.

Jis šį sezoną demonstruoja brandų žaidimą, daro klaidų, tačiau jis - jaunas žaidėjas ir jos yra pateisinamos, su kiekvienomis rungtynėmis jis atrodo solidžiau.

Ado situacija yra sunkesnė. Jis praėjusiais metais buvo šalia rinktinės durų. Šiemet taip pat, manau, tiek Kauno „Žalgiriui“, tiek pačiam žaidėjui bus didelė nauda, tačiau nemanau, kad jis pateks į dvyliktuką.

Broliai Lavrinovičiai yra būtini komandai, jie svarbi „Žalgirio“ dalis, komandos dvasia, broliai užveda komandą, palaiko gerą nuotaiką rūbinėje ir kovinę dvasią aikštėje. Manau, jie yra labai svarbus aspektas. Žaidimo prasme, gal vienas geriau sužaidžia, kitas prasčiau, priklauso nuo dienos.

Atmosferos ir teigiamų emocijų atžvilgiu - jie yra nepakeičiami rinktinėje, jie įneša liūto dalį pozityvo į komandą.

Kalbėti apie komandos amžių bus galima tada, kai bus aiškus dvyliktukas. Jei į jį neįtrauktų Ado Juškevičiaus ir Mindaugo Kuzminsko, tada rinktinė turėtų tam tikrą amžių.

Aišku, Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas yra kylančios žvaigždės, prie jų dar priskirčiau ir Mindaugą Kuzminską. Turim jaunų, talentingų žaidėjų, turim krepšininkų, kurie gali atskleisti jų talentą.

Dar grįžtant prie brolių, tai tiek J. Valančiūnui, tiek D. Motiejūnui bus didelė paspirtis žaisti šalia Lavrinovičių. Negalima sakyti, kad rinktinėje įvyko kartų kaita.

Jau daug metų mes įvardijame tą įžaidėjo poziciją kaip problemišką. Mantas Kalnietis tvarkosi visada gerai. Galbūt trūksta dar vieno lygiaverčio įžaidėjo, tačiau čia nematau didelių bėdų. Tomas Delininkaitis neblogai perima įžaidėjo funkcijas.

Treneris pagal turimus krepšininkus modeliuos žaidimo braižą. Išpūsti burbulo dėl įžaidėjų trūkumo nereikėtų, nes taip nenorėdami užkrauname nereikalingą naštą Mantui Kalniečiui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.