EUROLYGA 2023

Kito sezono „Žalgirio” mozaikoje – nauji vardai

Prieš palikdamas atsisveikinimo įrašą „Žalgirio” arenoje ir pavaišinęs komandą vakariene treneris Joanas Plaza pasidalijo idėja, kokia galėtų būti Kauno ekipos sudėties formulė 2013–2014 metų sezonui.

Ar iš šių vyrų kuris nors liks Kauno „Žalgiryje” kitą sezoną?<br>M. Kulbis
Ar iš šių vyrų kuris nors liks Kauno „Žalgiryje” kitą sezoną?<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis, Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jun 1, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:40 AM

„Manau, kad kitą sezoną „Žalgiriui” būtų naudingas 5 puikių žaidėjų derinys: galbūt trys galėtų būti lietuviai ir legionieriai. O visi kiti būtų jauni krepšininkai”, – pasiūlė J. Plaza.

Per audringą sezoną komandą vedęs treneris žino, kad keletą artimiausių metų „Žalgirio” finansinės galimybės bus triskart mažesnės nei Vladimiro Romanovo laikais, kai metų biudžetas buvo išpūstas iki 35 mln. litų.

„Žalgirio” generalinis direktorius Paulius Motiejūnas apskaičiavo, kad kitam sezonui realu surinkti 15 mln. litų, iš jų trečdalis keliautų dabartinių žaidėjų skoloms.

Ką gali rinkoje nuveikti „Žalgiris” turėdamas 10 mln. litų?

„Su tokiu biudžetu galima surinkti gana gerą komandą, kurią sudarytų 5 brangesni krepšininkai ir 7–8 jauni žaidėjai. „Žalgiris” tikriausiai nebus Eurolygos finalo ketverte, bet su lietuvišku charakteriu galima daug pasiekti”, – sakė buvęs Kauno klubo sporto direktorius Vitoldas Masalskis.

Jis būrė „Žalgirio” komandą praėjusį sezoną ir, nors žlugus V.Romanovo imperijai buvo atleistas, puikiai žino, kaip atrodo Kauno klubo virtuvė ir Europos krepšinio rinka.

Kol oficialių naujienų apie Lietuvos čempionų ateitį tenka laukti, „Lietuvos rytas” drauge su V.Masalskiu pabandė sudėlioti „Žalgirio” sudėtį ateinančiam sezonui.

Įžaidėjai

Buvo. Oliveris Lafayette’as, Donnie McGrathas, Adas Juškevičius.

V. Masalskis: „Komandai labai reikia ne tik vykdytojų, bet ir žaidimo kūrėjų. Todėl įžaidėjas bus svarbiausias pirkinys.

Matyt, liks A. Juškevičius, bet dar svarbiau susigrąžinti O.Lafayette’ą. Jis visą sezoną žaidė gerai, galbūt tik atsiradus Ibrahimui Jaaberui jautėsi psichologiškai truputį nustumtas į šalį.

Oliveris gali ne tik kurti, bet ir pats įmesti. Vasarą viską lems tai, kaip jis įvertins nestabilią sezono situaciją. Nedrįsčiau teigti, kad jo kaina svariai išaugo, nebent kuris nors klubas nusitaikys į jo asmenybę.

D. McGrathas sunkiai pritapo „Žalgiryje”. Nors turi taiklią ranką, jo trūkumas – kamuolio perdavimas, ypač žaidžiant du prieš du. Jei susitars dėl kainos ir komandai reikės žmogaus, kuris nori žaisti, galbūt jis ir galėtų likti Kaune.”

Taikiklyje. Tomas Delininkaitis, Vytenis Čižauskas, Vaidas Kariniausias.

V. Masalskis: „T.Delininkaitis tikrai nesutrukdytų „Žalgiriui”. Ukrainoje žaidęs 31 metų krepšininkas dar nėra pensininkas, o geriausia jo savybė – gali stabiliai žaisti ir kaip įžaidėjas, ir atakuojantysis gynėjas. Jo kaina turėtų būti įkandama. Jei man tektų burti komandą, tikrai kalbėčiau su T.Delininkaičiu.

V. Čižauskas pernai labai norėjo išvažiuoti į Valjadolidą ir dėl to net sutiko susimažinti atlyginimą. Suprantu, kad Ispanijoje – saulė, šilti žmonės, bet jaunam krepšininkui reikėtų daugiau žaisti, nei jis žaidė praėjusį sezoną.”

Klausimas. Ar Kauno klubui pavyks išlaikyti ir O. Lafayette’ą, kuris norėtų didesnio uždarbio? Jei ne, tikriausiai reikės naujo legionieriaus, nes A. Juškevičiaus rodikliai Eurolygoje buvo kuklūs ir jam labiau tiktų antrojo įžaidėjo vaidmuo.

Atakuojantieji gynėjai

Buvo. Marko Popovičius, Rimantas Kaukėnas.

V. Masalskis: „Vargu ar pavyks juos išsaugoti. R. Kaukėnas jau solidaus amžiaus, jis patyręs daug traumų. Rimas yra tikras kareivis, turintis didelę valią, bet tomis pačiomis sąlygomis jį išlaikyti bus labai sunku.”

Taikiklyje. Martynas Pocius, Martynas Gecevičius, Tomas Dimša, Edgaras Ulanovas.

V. Masalskis: „M.Pocių po sezono ant suolo Madride galbūt ir įmanoma prisivilioti. M.Gecevičius irgi gali būti vienas iš variantų, nes Pirėjuje negauna žaisti. Bet jam reikia trenerio, kuris mokėtų juo pasinaudoti.

Vadovaujant Rimui Kurtinaičiui buvo vienas lyderių, bet patekęs į kitų trenerių rankas neberado savęs.

T. Dimša – tarsi Skrajojantis Olandas, šis „Žalgirio” dublerių komandos gynėjas nejaučia žemės traukos. Tvirtas kandidatas į sudėtį, ne veltui iš jaunų žaidėjų būtent jis skrido su „Žalgiriu” į paskutines Jungtinės lygos rungtynes Krasnodare. Labai darbštus, nesiblaško ir tvirtai žengia savo švyturio link.

Manau, ateityje Lietuva turės puikų atakuojantįjį gynėją, nes T. Dimša yra taiklus, gerai ginasi ir yra greitas.

E. Ulanovas buvo vienas auksinės kartos lyderių jaunimo rinktinėje, bet šį sezoną nerado sau vietos nei Pasvalio, nei Panevėžio komandose. Galbūt stiprų charakterį turinčiam žaidėjui kitas sezonas „Žalgiryje” bus kertinis.”

Klausimas. Ar „Žalgiris” sugebės susigrąžinti M. Pocių?

„Lietuvos ryto” žiniomis, per Eurolygos finalo ketvertą Londone P. Motiejūnas buvo susitikęs su „Real” lietuviu, kurio sutartis su Ispanijos klubu baigėsi. M. Gecevičiaus kontraktas su „Olympiakos” taip pat arti pabaigos, bet Graikijos klubas turi teisę iki liepos 1 dienos pratęsti sutartį su snaiperiu.

„Žalgiriui” teks ieškoti snaiperio, nes M. Popovičius jau pareiškė, kad po antrojo finansinio smūgio „Žalgiryje” per savo karjerą Kaune likti nesiruošia. R. Kaukėną Lietuvoje gali sulaikyti jo gausi šeima. Kita vertus, gynėjas savas ir Italijoje, kur žaidė 7 metus. Jau yra signalų, kad šios šalies klubai domisi patyrusiu lietuviu.

Lengvieji puolėjai

Buvo. Mindaugas Kuzminskas, Vytenis Lipkevičius.

V. Masalskis: „M. Kuzminskas buvo lyg rakštis Aleksandrui Trifunovičiui. Serbas vis kaltino M. Kuzminską, kad šis negali gintis, negali vieno ir kito. Pernai vasarą Mindaugas man pasakė: „Jei A.T rifunovičius liks, aš nenoriu likti šioje komandoje.” Beveik porą mėnesių derėjausi su J.Plaza, ir tai atsipirko – jis pasitikėjo jaunu žaidėju.

M. Kuzminskas gavo daug žaidimo laiko ir jo rezultatai pakilo. Esu įsitikinęs – jei J. Plaza eis į Malagos „Unicaja” klubą, ten žais ir M. Kuzminskas.”

Taikiklyje. Jonas Mačiulis, Deividas Gailius, Marius Grigonis, Siimas Sanderis Vene, Tauras Jogėla, Dainius Šalenga.

V. Masalskis: „J. Mačiulio pasikviesti neįmanoma, nes pagijęs po traumos jis sužaidė nuostabų sezoną. Galiu garantuoti, kad J.Mačiulis liks Atėnų „Panathinaikos”.

D. Gailius šiemet paliko gerą įspūdį, o jo kontraktas su Klaipėdos „Neptūnu” baigėsi.

S. S. Vene jau žaidė „Žalgiryje”, bet kaip krepšininkas subrendo dabar. Derėtų jo nepaleisti. Estas jau tapo beveik lietuviu, nes „Žalgiriui” priklauso penkerius metus.

M. Grigonis turi tinkamą charakterį ir išaugo dublerių šortus. Tai krepšininkas, galintis žaisti trijose pozicijose – nuo įžaidėjo iki lengvojo puolėjo.

T. Jogėla sezono pradžioje buvo naudingiausias žaidėjas Panevėžio „Lietkabelyje”. Tai aukštas, atletiškas žaidėjas, bet turi bėdą – nestabiliai meta iš toli.”

Klausimas. Kas gali pakeisti M.Kuzminską, jei šis iškeliaus į Malagą?

V. Lipkevičiaus sutartis dar galioja metus, Kauno klubui taip pats priklauso „Prienams” skolintas S.S. Vene ir vienas jaunių rinktinės lyderių M.Grigonis. Šioje pozicijoje „Žalgiris” turi iš ko rinktis, nors žaidėjai ir nėra tokio lygio kaip M. Kuzminskas.

Sunkieji krašto puolėjai

Buvo. Kšyštofas Lavrinovičius, Paulius Jankūnas, Mario Delašas, Tadas Klimavičius.

V. Masalskis: „Krepšininkų rinkoje lietuviai turi savo vertę. Aukštų žaidėjų kaina įprastai būna didesnė, nes gatvėje 210 cm ar 220 cm vyrai nesimėto. Aukštaūgiai lietuviai vertinami Europos mastu, todėl net geriausi Lietuvos klubai nebegali sakyti: jums mokėsime mažiau, nes mūsų šalies ekonomika silpnesnė. Galima kiek nusiderėti, bet žaidėjų vertę diktuoja europiniai standartai.

Daugiausia galimybių likti komandoje turi T. Klimavičius. Po traumos Tadui būtų sunkiau vėl išplaukti į krepšininkų rinkos upę. Jam pačiam būtų parankiau likti Kaune, o kaina „Žalgiriui” bus įkandama.

M. Delašas yra labai protingas krepšininkas, bet jau keletą sezonų pernelyg viskuo patenkintas. Kroatas kažkada buvo vienas talentingiausių savo kartos žaidėjų, bet jam trūksta kovotojo charakterio. Nors „Žalgiris” į jį investavo labai didelius pinigus, jis gali būti tik atsarginis, o ne pagrindinis žaidėjas. Šioje pozicijoje vietoj jo norėtųsi matyti jauną ir labiau alkaną krepšininką.”

Taikiklyje. Darius Songaila.

V. Masalskis: „Šį sezoną, kai mūsų žaidėjus užpuolė traumos, derėjomės su D.Songaila. Sutartyje su „Doneck” jis turėjo galimybę iki sausio išeiti į NBA.

Vėliau Darius lyg ir neprieštaravo pereiti pas mus, bet Ukrainos klubas jo jau nepaleido. Dėl savo patirties ir požiūrio į darbą D. Songaila praverstų „Žalgiriui”. Bet nežinia, ar dabar įmanoma jį įpirkti.

Kita vertus, Dariaus karjera artėja prie pabaigos, o su „Žalgiriu” jis dar galėtų žaisti Eurolygoje. Galbūt jis sutiktų žaisti Kaune už mažesnius pinigus nei Donecke.”

Klausimas. Kur karjerą tęs P. Jankūnas?

Patyrusio 29-erių aukštaūgio sutartis su Kauno klubu baigėsi po šio sezono. Buvusiam „Žalgirio” kapitonui dar kovo mėnesį buvo atlikta peties operacija, ir jis praleido lemiamas šio sezono kovas.

Kol Lietuvos rinktinės treneris J.Kazlauskas viliasi, kad ilgametis žalgirietis spės pasveikti iki Europos čempionato kovų, Kauno klubo vadovai nekantraudami laukia jo apsisprendimo.

P. Jankūną jau vilioja turtingi Rusijos, Turkijos ir Ispanijos klubai. Kitą sezoną „Žalgiris” tikrai negalės jam pasiūlyti tiek, kiek mokėjo iki šiol, todėl klubo vadovams bus nepaprastai sunku rasti papildomų argumentų, kad septyniskart LKL čempionas vėl pasiliktų Kaune.

Vidurio puolėjai

Buvo. Robertas Javtokas, Darjušas Lavrinovičius, Jeffas Foote’as.

V. Masalskis: „R. Javtokas šį sezoną grįžo po traumos. Tai, kad J.Kazlauskas jį vėl kviečia į Lietuvos rinktinę, patvirtina, jog Roberto meistriškumas niekur nedingo. Jis yra ne tik labai stiprus fiziškai žaidėjas, bet ir mąstantis vidurio puolėjas.

Stengiantis jį išlaikyti pagrindinė problema bus kaina. Jeigu kas nors pasiūlys tokios vertės sutartį, kurią R.Javtokas pastarąjį sezoną buvo sudaręs su „Žalgiriu”, jis tikrai iškeliaus.

J. Foote’as atsirado komandoje, nes buvo nebrangus. Jeffui netrūksta nei noro, nei kovingumo, bet pagrindinė amerikiečio bėda yra jo kojos – nei greitos, nei stiprios.”

Taikiklyje. Mindaugas Kupšas, Artūras Gudaitis, Simonas Kymantas.

V. Masalskis: „M.Kupšas aukštas, bet fiziškai nėra stiprus. 216 cm aukštaūgiui labai reikėtų pridėti jėgos. Be to, jam trūksta užsispyrimo ir sveiko įžūlumo. Kalbos, kad Mindaugas netrukus atsidurs NBA, paveikė jo psichologiją. Jos padarė daug žalos ir nukreipė jauną žaidėją klaidinga kryptimi. Jam reikia dar labai daug dirbti, bet pirmiausia pakeisti savo mąstymą.

208 cm ūgio A. Gudaitis gerokai žemesnis už M. Kupšą, bet jis turi Dievo dovaną – prigimtinę fizinę jėgą. Jis pasižymi idealiu sportiniu charakteriu – tai kovotojas iki paskutinės sekundės.

Artūras dar gali žaisti sunkiuoju puolėju, nes pataiko ir tritaškius. Bet krepšinį jis pradėjo žaisti vos prieš 4 metus, todėl kol kas labai juntama, kad trūksta krepšinio pagrindų.

Vaikinas ilgai svarstė, ką rinktis – krepšinį ar kovos menus, nes jo tėvas buvo tos srities atletas. Dabar šiam talentingam aukštaūgiui dar reikia labai daug ko išmokti. Šiuo metu A.Gudaitis gydosi sunkią kelio traumą, todėl kitas sezonas „Žalgirio” komandoje jam galėtų būti bandomasis.”

Klausimas. Ar broliai liks?

Ir Kšyštofas, ir Darjušas Lavrinovičiai teoriškai vis dar priklauso Kauno klubui. 2012-ųjų vasarą abu broliai su „Žalgiriu” pasirašė dvejų metų sutartis. Tiesa, „Žalgiris” šį sezoną nevykdė savo įsipareigojimų, todėl aukštaūgiai vos panorėję galėtų nesunkiai iškeliauti kitur.

Ar broliai šią vasarą ieškos, kur uždirbti daugiau, ar 34-ąjį gimtadienį šį rudenį sutiks ir atšvęs Lietuvoje vėl kartu? Jeigu Lavrinovičiai paseks R.Javtoko pėdomis ir nuspręs išvykti, „Žalgiris” bus tiesiog priverstas ieškoti Eurolygai tinkamo bent vieno aukštaūgio legionieriaus.

Treneris

Buvo. Joanas Plaza.

V. Masalskis: „Katalonas, be abejonės, būtų geriausias variantas. Stengčiausi trenerį išlaikyti visomis įmanomomis sąlygomis, bet bijau, kad šių metų košmaras, kuris vis dar tęsiasi, sukliudys jam likti Kaune.

Priimant galutinį sprendimą finansiniai dalykai bus kertiniai. Vargu ar jis norės antrą kartą rizikuoti.”

Taikiklyje. Rimantas Grigas, Gintaras Krapikas, Jonas Kazlauskas, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, Darius Maskoliūnas, Saulius Štombergas, Tomas Masiulis, Oliveris Kostičius.

V. Masalskis: „R. Kurtinaitis ar J. Kazlauskas? Jų alga šiuo metu yra neįkandama „Žalgiriui”.

Realesnis variantas galėjo būti Ramūnas Butautas. Pernai jau buvau beveik įtikinęs V. Romanovą, kad turėtume kviesti R. Butautą, jei nebūtų sėkmingai pavykusios derybos su J. Plaza. Bet su Rygos VEF sutartį turėjęs Ramūnas neseniai ją pratęsė dar trejiems metams.

Trečiasis mano variantas būtų Valdemaras Chomičius. Tai treneris, kuris moka dirbti su jaunimu.

Bijau serbų mokyklos, nes nuo jos nudegėme. Todėl jauninant komandą reikia ir jaunų mūsų asistentų – S. Štombergo, Mindaugo Brazio ar T. Masiulio.”

Klausimas. Ką „Žalgirio” vadams patars Arvydas Sabonis?

Andalūzijos žiniasklaida neabejoja, kad J. Plaza kitą sezoną treniruos „Unicaja” krepšininkus. Teigiama, kad kitą savaitę Malagos klubas oficialiai praneš apie dvejų metų sutartį su „Žalgirio” treneriu.

Jeigu 49-erių katalonas grįš į Ispaniją, žalgiriečių žvilgsnis pirmiausia turėtų krypti į saviškius. LKF prezidento A. Sabonio žodis turės lemiamą svorį, renkantis naują „Žalgirio” trenerį.

Pretendentų perimti vairą iš J. Plazos netrūksta.

Su Baltarusijos moterų rinktine Europos čempionatui besirengiantis R. Grigas jau prasitarė, jog kitą sezoną norėtų grįžti į vyrų krepšinį. Tačiau Sabas gali svariai palaikyti ne tik buvusio ilgamečio „Žalgirio” trenerio, bet ir buvusių komandos draugų – G. Krapiko ar V. Chomičiaus – kandidatūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.