EUROLYGA 2023

O.Volkovas žadina Ukrainos krepšinį

Senų bičiulių susitikimas vėl žada intrigą. Kadaise vienas prieš kitą kovoję Arvydas Sabonis ir Oleksandras Volkovas dabar – savo šalių krepšinio generolai. Ukraina norėtų prilygti Lietuvai ne tik aikštėje, rašo „Lietuvos rytas”.

Du seni draugai O.Volkovas (kairėje) ir A.Sabonis susitiko prie Liublianos arenos.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Du seni draugai O.Volkovas (kairėje) ir A.Sabonis susitiko prie Liublianos arenos.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 14, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:28 AM

„Ieškau Sabonio”, – sutiktas Liublianoje, arenos „Stožice” prieigose, skubėjo O.Volkovas.

220 cm ūgio A.Sabonio nepastebėti sunku.

Todėl seni bičiuliai greitai rado vienas kitą. Bučiniai į skruostus liudijo, kad šie vyrai kartu yra perėję ir ugnį, ir vandenį.

Jų draugystė užsimezgė daugiau nei prieš du dešimtmečius – per aršiausius Kauno „Žalgirio” ir Maskvos CSKA mūšius.

Pamiršti O.Volkovo tritaškio Kauno halėje per A.Sabonio rankas paskutinę SSRS čempionato finalo rungtynių sekundę irgi neįmanoma.

Kartu atstovaudami SSRS rinktinei jie laistė olimpinį auksą Seule ir vėl kovojo vienas prieš kitą 1992 metais Barselonoje per Lietuvos ir NVS (tuometės Nepriklausomų valstybių sandraugos) rinktinių susirėmimus.

Dabar Europos čempionate abu turi svarbių reikalų: A.Sabonis vadovauja Lietuvos, o O.Volkovas – Ukrainos krepšinio federacijoms.

O.Volkovo pasamdyta 20 ukrainiečių grupė analizuoja, kaip vyksta pirmenybės Slovėnijoje – mat Ukraina rengs 2015-ųjų Europos čempionatą.

Sekmadienį paskutinėse antrojo etapo E grupės rungtynėse Ukrainos krepšininkai bus Lietuvos rinktinės kelyje.

– Galbūt susilažinote su A.Saboniu dėl sekmadienio rungtynių nugalėtojo? – „Lietuvos rytas” paklausė O.Volkovo.

– Dar per anksti. Ukrainos rinktinė pirmą kartą pateko į antrąjį etapą Europos čempionate. Mūsų komanda jauna, mes esame naujokai tokiame lygyje.

Žinoma, norėtume nugalėti Lietuvą, bet tai būtų labiau iš fantastikos srities.

Su A.Saboniu kalbėjomės apie kitus dalykus.

Gal kai rungtynės prasidės, ir susilažinsime dėl ko nors.

– Ar tikitės 2015 metų Europos pirmenybes surengti geriau nei Lietuva?

– A.Sabonis klausinėjo manęs, kaip vyksta pasirengimas, statybos.

Prisiminėme, kad ir Lietuvoje pastaraisiais metais buvo atsiradę nerimo dėl arenos Kaune. Net A.Sabonis vienu metu pripažino, kad jau nebesupranta, spės laiku pastatyti ar ne.

Laimė, viskas buvo padaryta laiku ir Lietuva surengė Europos čempionatą aukštu lygiu.

Dabar naujos arenos Ukrainoje statomos pasitelkiant lietuvių patirtį.

– Kokį įspūdį palieka čempionato Slovėnijoje organizaciniai dalykai?

– Labiausiai į akis krinta du dalykai. Pirma – Slovėnijoje nuspręsta pardavinėti bilietus į atskirus mačus, o ne į visas dienos rungtynes. Dar nesu įsitikinęs, ar tai geras sprendimas.

Antra – bilietų kainos per didelės (pirmajame etape – 15–35 eurai į mačą, antrajame – 17–55 eurai. – Red.). Nežinau, ar tai pasiteisina, bet štai Liublianoje žmonės neina į kitų nacionalinių komandų, išskyrus Slovėnijos, rungtynes.

O daugiau problemų tarsi ir nėra. Iš Ukrainos yra atvykusi 2015 metų Europos čempionato rengimo grupė ir viską čia analizuoja.

Aš pats čia esu labiau sirgalius ir Krepšinio federacijos prezidentas. Negaliu susitelkti į čempionato techninius dalykus, nes labiau rūpi mūsų rinktinė.

Krepšinio prasme šis čempionatas yra tarsi besikeičiančios sargybos pamainos. Keli favoritai jau išvažiavo namo, o į antrąjį etapą iškopė tokios komandos kaip Suomija, Ukraina, Latvija, Belgija.

Kai kuriose rinktinėse vyksta kartų kaita. 24 komandos pirmenybėse gal ir per daug, bet intriga liko. Pirmajame etape kiekvieną dieną buvo staigmenų, o žvilgsnis į tai, kokių šalių rinktinės nepateko į dvyliktuką, tik patvirtina mano žodžius – čempionatas nenuspėjamas.

– Mike’ą Fratello pakvietėte stoti prie Ukrainos rinktinės vairo, nes pats jį neblogai pažįstate, – jis treniravo, kai žaidėte „Atlanta Hawks” klube. Kaip amerikietis treneris prisitaikė prie ukrainiečių savimonės?

– Pakviečiau M.Fratello, kad pakeisčiau žaidėjų mąstymą.

Mūsų komanda labai jauna. Ir nugalėtojų dvasia, kurią turi lietuviai, dar nesusiformavusi.

Komandoje neturime žvaigždžių, kurios turėtų vedlių vaidmenis Eurolygos ar NBA klubuose. Tad buvo svarbu, kad, be krepšinio žinių, naujų idėjų, žaidėjai iš trenerio gautų ir psichologinį impulsą – pasitikėti savimi.

Aš buvau teisus. Apie 80 proc. mūsų komandos žaidėjų Europoje niekas nežinojo, bet dabar jie drąsiai žaidžia čempionate.

Pagal komandų reitingą prieš Europos čempionatą mes buvome paskutiniai, 24-i, todėl būti tarp 12 geriausių komandų mums yra labai geras rezultatas. Ir tai didelis M.Fratello nuopelnas.

– Kodėl Ukrainos komanda taip prastai atrodė rungtynėse su Latvija (51:86)?

– M.Fratello nesitikėjo tokio latvių žaidimo, nes tokio krepšinio nebuvo matęs.

Tai mes išaugome matydami tokį Latvijos krepšinį. Senais laikais taip žaidė Rygos VEF, šis žaidimo stilius liko toks pat.

M.Fratello gerai pasirengė rungtynėms su tokiomis komandomis kaip Didžioji Britanija, Izraelis, Belgija, Vokietija, kurių žaidimo filosofija panaši.

Rungtynėse su Latvija jokia sistema nepasiteisino. Niekas neveikė. Kita vertus, latviai kartu su lietuviais išliko beprotiškoje grupėje pirmajame etape – tai daug ką pasako.

Ukrainos rinktinės sudėtis

Ukrainos rinktinė Europos čempionatuose

Metai Vieta Treneris Lyderiai (taškų vidurkis)

1997 13 Z.Chromajevas O.Lochmančukas (14,4), O.Bazelevskis (13,2)

2001 13 H.Zaščukas O.Okunskis (16), O.Rajevskis (9)

2003 13 H.Zaščukas O.Okunskis (12,7), A.Drozdovas (12)

2005 13 H.Zaščukas S.Liščukas (14,7), S.Medvedenka (12,3)

2011 17 M.Fratello S.Burttas (11,6), O.Kolčenka (9,4)

Aštuntoji varžovė – Ukrainos rinktinė

Valstybė. Ukrainos plotas – 603,6 tūkst. kv. km. Gyventojų – 44,9 mln. Sostinė – Kijevas (2,8 mln. gyventojų; su priemiesčiais – 3,3 mln.).

Europos čempionatai. Dalyvauja 6-ąjį kartą. Šiais metais pirmą kartą pateko į antrąjį etapą, anksčiau geriausiu atveju užimdavo 13-ąją vietą.

Pasaulio čempionatai ir olimpinės žaidynės. Nedalyvavo nė karto.

Ukraina prieš Lietuvą. Šios komandos žaidė 4 oficialias rungtynes, per jas pasidalijo po 2 pergales. Trejos rungtynės vyko Europos pirmenybių atrankos varžybose, o finalo turnyre komandos vienintelį kartą susitiko 2001 m. Tada lietuviai laimėjo 82:60.

Naujokai. Į antrą iš eilės čempionatą ukrainiečius vežantis amerikietis treneris M.Fratello šiais metais smarkiai atjaunino rinktinę. Iš dabartinės komandos praėjusiose žemyno pirmenybėse žaidė vos keturi krepšininkai.

Amerikietis. Ukrainos rinktinėje debiutuoja natūralizuotas amerikietis E.Jeteris. Anksčiau komandoje žaidė kitas JAV krepšininkas Steve’as Burttas. Jis atstovavo Ukrainai praėjusiame Europos čempionate ir šio čempionato atrankoje.

Nuostoliai. Dėl traumų rinktinėje negali žaisti keturi labiausiai patyrę Ukrainos krepšininkai: Oleksijus Pečerovas, Serhijus Liščukas, Kyrylas Fesenka ir Arturas Drozdovas. Du pastarieji susižeidė per treniruočių stovyklą. Komandoje taip pat nėra šių metų NBA naujokų biržoje pakviesto Oleksijaus Lenio, kuriam buvo atlikta čiurnos operacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.