EUROLYGA 2023

Po 10 metų – vėl finale! Lietuva – Kroatija 77:62

Galingai, užtikrintai, solidžiai. Šie apibūdinimai pirmajame Europos čempionato etape Lietuvos rinktinei buvo svetimi, tačiau lėtai įsibėgėjęs Jono Kazlausko vairuojamas garvežys, pasirodo, vėliau tapo nesustabdomas.  

Lietuviai - triumfuoja!<br>AP nuotr.
Lietuviai - triumfuoja!<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas, Tautvydas Mikalajūnas

Sep 20, 2013, 6:50 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:35 PM

Maksimaliu greičiu šis galingas lokomotyvas važiavo ir Senojo žemyno pirmenybių pusfinalyje su Kroatija. Iš pradžių jam įsibėgėti padėjo 17 taškų per pusantro kėlinio pelnęs Linas Kleiza. Jį po pertraukos pavadavo Jonas Mačiulis, prie kurio pelnytų taškų statistikos taip pat greitai įsižiebė skaičiai 17. Galiausiai vairą perėmė Slovėnijoje visus iki vieno nutildęs Mantas Kalnietis.   

Lietuvos rinktinė Senojo žemyno pirmenybių pusfinalyje 77:62 (24:19, 16:18, 21:8, 16:17) įtikinamai parklupdė ambicingąją Kroatijos ekipą ir po dešimties metų pertraukos atsidūrė finale. Tai mūsiškiams garantavo mažų mažiausiai sidabrinius apdovanojimus.   

Tačiau finale visi nori pasidabinti ne sidabru. Dėl aukso medalių lietuviai sekmadienį finale susigrums su jau kartą įveikta Prancūzija.

Su gimtadieniu! Pergalė pusfinalyje - puiki dovana D.Motiejūnui. Lietuvos rinktinės puolėjas penktadienį švenčia 23-ąjį gimtadienį.

Statistika

Lietuva: J.Mačiulis 23, L.Kleiza 22 (11 atk. kam.), M.Kalnietis 18, J.Valančiūnas 6 (5 blk.), R.Javtokas 4, D.Lavrinovičius ir R.Seibutis po 2.  

Kroatija: B.Bogdanovičius 15, K.Simonas 9, L.Žoričius 8, A.Tomičius 7. 

Lietuva – Kroatija 77:62  

Dvitaškiai: 43,9 proc. (18/41) – 44,4 proc. (20/45)  

Tritaškiai: 39,1 proc. (9/23) – 15 proc. (3/20)  

Baudos: 77,8 proc. (14/18) – 65 proc. (13/20)  

Atkovoti kamuoliai: 38 – 43  

Rezultatyvūs perdavimai: 14 – 12  

Perimti kamuoliai: 5 – 4  

Blokuoti metimai: 6 – 3  

Klaidos: 10 – 13  

Pražangos: 21 – 19 

Žiūrovas. Lietuvos rinktinę "Stožice" arenoje palaikė ir ypatingas svečias. Krepšininkų pergalę iš arti Europos čempionato pusfinalyje matė Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius.

Spurtas. J.Kazlausko kariauna fantastiškai pradėjo trečią kėlinį. Pirmąją 7,5 minučių atkarpą lietuviai laimėjo net 18:3. Kroatai lietuvių gynybos žabangose atrodė tiesiog beviltiškai. Per trečią kėlinį priešininkai tepajėgė įmesti 8 taškus.

Lyderis2. Lietuvos rinktinės puolimas laikėsi ir ant kitų tvirtų pečių iš Kauno. J.Mačiulis per pirmuosius du kėlinius surinko 8 taškus, o vien trečiajame pelnė 11 - tritaškiais, dvitaškiais su pražanga, dėjimais jis gniuždė kroatų gynybą ir su komandos draugais spurtu 18:3 pasiuntė varžovus į nokdauną (58:40).

Lyderis. Pirmasis kėlinys buvo L.Kleizos rankose. Lietuvos rinktinės puolėjas per pirmąsias 10 minučių surinko 12 taškų ir atkovojo 3 kamuolius. Vien ko vertas jo dėjimas su pražanga įpusėjus kėliniui. Per antrąjį kėlinį L.Kleiza pridėjo dar penkis taškus.

Penketas. Rungtynėms J.Kazlauskas pasirinko tokį penketą - M.Kalnietis, R.Seibutis, J.Mačiulis, L.Kleiza ir D.Lavrinovičius.

Sirgaliai. Tribūnose akivaizdų pranašumą turi Kroatijos rinktinė. Šios aistruoliams Slovėnijos sostinė - ranka pasiekiama. Nuo Kroatijos sostinės Zagrebo iki Liublianos - vos 116 kilometrų. Juos įveikė ir į "Stožice" areną atvyko apie 8 tūkst. sirgalių. Lietuvos rinktinės palaikymo kuopoje - apie 500 aistruolių.

Jubiliejus. Prieš savaitę „Žalgirio“ arenoje minėjome Lietuvos krepšininkų triumfo 2003 metų Europos čempionate dešimtmetį. Simboliška, jei mūsiškiai vėl pasidabintų auksu po dešimties metų. Teoriškai, Lietuva turi 50 procentų tikimybę tai padaryti – beliko tik finale susidoroti su prancūzais.

Kerštas. Paskutinį kartą Kroatijos rinktinė pusfinalyje žaidė prieš 18 metų. Būtent 1995 metais pusfinalyje ji susitiko su Lietuva. Tą kartą Arvydo Sabonio ir Šarūno Marčiulionio vedami lietuviai pranoko varžovus ir pateko į finalą. Tuo metu Kroatijos krepšinis po to pralaimėjimo neatsigavo. Taip toli, kaip dabartinė Jasmino Repešos komanda, per beveik du dešimtmečius nenužygiavo nė vienas kroatų dvyliktukas.

Gimtadienis. Lietuvos puolėjas Donatas Motiejūnas mačo dieną švenčia 23-ąjį gimtadienį. Be abejo, geriausia dovana „Houston Rockets“ puolėjui – pergalė Europos čempionato pusfinalyje.

Rungtynės

 Pirmieji taškus pelnė Lietuvos krepšininkai, tačiau mačo pradžia jiems klostėsi nervingai. Atrodė, kad greičiau su startiniu jauduliu susidorojo kroatai – 4:7. Vis dėlto lietuvius išjudino trys kauniečiai – M.Kalnietis, J.Mačiulis bei L.Kleiza. Jų pastangomis pavyko spurtuoti 7:0 ir išsiveržti į priekį – 14:10.  Lietuvių gretose įsibėgėjo L.Kleiza. Galingu dėjimu su D.Markotos pražanga sudrebinęs kroatų krepšį, puolėjas aktyviai rinko taškus – 21:17. Po pirmo kėlinio Lietuva pirmavo 24:19. L.Kleiza vien per pirmą kėlinį buvo pelnęs 12 taškų. 

 Antrajame kėlinyje L.Kleiza tęsė savo solo pasirodymą. Tiesa, įmetęs 17-ąjį tašką, lyderis ėmė pernelyg pasitikėti savo jėgomis ir švaistytis metimais. Svarbiausia, kad skirtumas nemažėjo – 29:22. Tačiau kroatai greitai atsitiesė. Sustojus L.Kleizai, sustojo ir rinktinės žaidimas. Komandos gynyboje atsivėrė daug spragų. O priešininkai naudojosi padėtimi ir nedideliais žingsniais sumažino deficitą – 29:27. Netrukus L.Žoričius dvitaškiu išlygino rezultatą (31:31). Rinktinę į priekį svarbiu metu timptelėjo du Jonai – dviem baudos metimais J.Mačiulis, dėjimu bei dviem blokais – J.Valančiūnas. Po dviejų kėlinių J.Kazlausko auklėtiniai turėjo trijų taškų atsargą – 40:37

 Po pertraukos lyderio vaidmenį perėmė J.Mačiulis. Kovingai žaidęs gynyboje, jis taip pat sėkmingai ir puolė – du jo tritaškiai padėjo nutolti 48:39. J.Mačiulis ėmė rungtyniauti kaip L.Kleiza pirmoje mačo dalyje. Kroatai tam nebuvo pasiruošę, o pranašumas pasiekė rekordinį dydį – 51:39. Įpusėjus trečiam ketvirčiui, J.Mačiulis jau turėjo 17 taškų. M.Kalniečio tritaškis varė į neviltį J.Repešą. Šešių minučių atkarpą laimėję 18:3, lietuviai susikrovė net 18 taškų persvarą – 58:40.  Trečiojo kėlinuko pabaigoje komandos aprimo. Tai buvo paranku lietuviams, kurie saugiai laikė solidų pranašumą. Prieš lemiamą mačo dalį J.Kazlausko auklėtiniams pavyko išsaugoti 16 taškų persvarą – 61:45

Ketvirtame kėlinyje lietuviai pristabdė, o kroatai bandė atkurti intrigą (70:56). Tačiau laikas tiksėjo ir likus beveik 4 min. L.Kleizos tritaškis nuo lentos simbolizavo – Lietuva penktadienio vakarą pralaimėti negali.  Kroatai stebuklo nesukūrė – lietuviai žengė į finalą (77:62).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.