EUROLYGA 2023

CSKA skautui B.Matkevičiui prieš dvikovą su „Žalgiriu“ teko šifruoti tautiečius

Benui Matkevičiui šią savaitę teko ne pats maloniausias darbas – nagrinėti Kauno „Žalgirio“ ekipos žaidimo įrašus, kad Rusijos klubui padėtų pasirengti Eurolygos rungtynėms šį vakarą Maskvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jan 10, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:01 PM

Jį vis dar užplūsta sidabriniai prisiminimai iš Slovėnijos, kur patyrusi daugybę nuotykių Lietuvos krepšinio rinktinė tapo Europos vicečempione.

Vokietijoje augęs buvusio Vilniaus „Statybos“ krepšininko Vilmanto Matkevičiaus sūnus pirmą vasarą dirbo mūsų šalies komandos skautu.

Jo užduotis buvo įminti lietuvių varžovų derinių paslaptis, o išvadas pateikti Jonui Kazlauskui ir Lietuvos rinktinės krepšininkams.

Ne viena bemiegė naktis prabėgo Jesenicėse ir Liublianoje, bet 30-mečio krepšinio žvalgo B.Matkevičiaus pastangos ir žinios labai pravertė komandai keliaujant iki sidabrinės pakylos.

„Paskui dažnai prisimindavau rungtynes, žaidėjų pokštus, dainas komandos autobuse, kurias traukdavome po pergalių.

Ir sutiktuves Vilniuje – jos man paliko didelį įspūdį“, – į prisiminimus paniro B.Matkevičius.

Šį vakarą jis turės progą atgaivinti prisiminimus iš Europos čempionato, kai Maskvos arenoje susitiks su Kauno „Žalgirio“ vyrais. Paskui B.Matkevičius patarimais jau talkins Maskvos CSKA komandos treneriui Ettore Messinai.

Trečiuosius metus Rusijos čempionų klube dirbančiam lietuviui prieš šio vakaro Eurolygos rungtynes teko užduotis tyrinėti tautiečių žaidimą.

– Ar ne keista buvo šifruoti žalgiriečių, ypač tų, su kuriais teko dirbti ir Lietuvos rinktinėje, žaidimą? – „Lietuvos rytas“ paklausė B.Matkevičiaus.

– Stebėjau „Žalgirio“ žaidimą ir Eurolygos reguliariajame čempionate, tačiau tada į rungtynes žvelgiau labiau kaip žiūrovas, o ne kaip skautas.

Tiesiog man įdomu buvo stebėti, kaip keičiasi kauniečių žaidimas sezono metu, kokia atmosfera tvyro „Žalgirio“ arenoje. Žinoma, įdomu pasižiūrėti ir kaip klube sekasi žaidėjams, su kuriais teko padirbėti vasarą.

– Kaip apibūdintumėte Sauliaus Štombergo pasirinktą krepšinio braižą?

– Esu įsitikinęs, kad S.Štombergui pakeitus Ilią Zourą komanda žaidžia geriau. Žaidėjai savimi labiau pasitiki, o tai yra pirmas ženklas, kad žaidimo braižas ir paskatinamieji žodžiai tinkamai parenkami.

Komanda nebijo bėgti į greitą ataką, žaidėjai pasitikėdami meta tritaškius. Svarbiausia, kad visi krepšininkai gauna progą pasireikšti.

Žinoma, žaidžiant greitai gali būti daugiau klaidų – „Žalgiris“ per rungtynes suklysta vidutiniškai po 18 kartų, ir tai yra didžiausia jų silpnybė, kuria CSKA turi pasinaudoti penktadienį.

Po pertraukos Eurolygoje žalgiriečių žaidime atsirado naujovių – mače su Miuncheno „Bayern“ pastebėjau naują derinį. Manau, kad ir rungtynėse Maskvoje „Žalgiris“ pateiks ką nors nauja.

„Žalgirio“, kaip ir visų Lietuvos klubų, gynyba agresyvi, paremta fizine jėga, ypač po krepšiu.

– Kuriam „Žalgirio“ krepšininkui skirta daugiausia derinių?

– Akivaizdu, kad dauguma jų skirta Justinui Dentmonui, ir tai nėra staigmena. Jam suteikta labai daug laisvės ir net derinio metu jis gali atitrūkti nuo schemos ir ieškoti kitų būdų pelnyti taškų.

J.Dentmonas yra labai talentingas, bet kada gali imti žaidimą į savo rankas ir keisti rungtynių eigą.

Dauguma „Žalgirio“ derinių yra skirti konkretiems krepšininkams ir jų stipriausioms savybėms.

Pavyzdžiui, Pauliui Jankūnui ir Kšyštofui Lavrinovičiui „centruoti“ po krepšiu.

Artūrui Milakniui yra skirtos užtvaros, kad jis galėtų išlįsti ir mesti tolimą metimą, – jo pozicija labai priklausoma nuo užtvaros kokybės.

Žinoma, Šarūnas Jasikevičius irgi turi progų žaisti du prieš du – visi tai puikiai žinome. Sakyčiau, kad „Žalgiris“ labiausiai ir gyvena iš to derinio ir jo atlikimo kokybės.

– Ar manote, kad šiuo metu „Žalgiris“ yra duobėje?

– Ne. Tiesiog po sunkaus reguliariojo sezono pasiekus „Top 16“ etapą, dalis įtampos nuo žaidėjų nukrito, ir dabar reikia vėl iš naujo įsivažiuoti.

Mače su Miuncheno komanda Kauno krepšininkai atrodė labai įsitempę, jų žaidimas strigo. Atrodė, kad jie patys susikūrė spaudimą, nes labai norėjo laimėti pirmąsias rungtynes namie. Manau, kad Maskvoje pamatysime kitokį „Žalgirį“.

– CSKA interneto puslapyje mačas su „Žalgiriu“ pristatomas kaip klasika, sirgalių prisiminimus reklamos plakate žadina Arvydas Sabonis ir Vladimiras Tkačenka.

Ar šis mačas Maskvoje turi senų laikų prieskonį?

– Žinoma. Toks mačas visada išskirtinis, viskas yra likę veteranų ir sirgalių atmintyje.

Visi, kurie yra susiję su krepšiniu, prisimena legendinius žaidėjus, jų dvikovas, tad, manau, tų mačų dvasia visada bus salėje.

– Kaip manote, kodėl CSKA žaidimas šį sezoną stringa?

– Ir praėjusio sezono pradžioje mums buvo sunku įsivažiuoti, tačiau pernai laiku spėjome pagauti gerą ritmą.

Šį sezoną komanda pasikeitė nedaug, prisidėjo tik keli žaidėjai. Vitalijus Fridzonas ir Kyle’as Hinesas gerai įsiliejo į žaidimą. Jeremy Pargo taip pat yra naujokas, bet jis rungtyniauja labai svarbioje įžaidėjo pozicijoje, kurioje įprastai sunkiau pritapti.

Geras krepšinis daug priklauso nuo įžaidėjo pozicijos. Kadangi įžaidėjų klube yra trys, kaita yra didesnė ir mūsų krepšininkams reikia daugiau laiko prisitaikyti vienas prie kito ir išlaikyti vienodą žaidimo lygį.

Buvo puikių akimirkų, kai jau buvo matyti komandinis žaidimas, tačiau ekipai dar trūksta stabilumo, kad galėtume taip žaisti visas 40 minučių.

– Prieš mėnesį CSKA komandą paliko Evaldas Kandratavičius. Gal fizinio rengimo treneris tapo savotišku atpirkimo ožiu dėl banguojančio CSKA žaidimo?

– Tai – vidiniai klubo reikalai.

– Ar klube nekyla papildomos įtampos, kai kasmet iš žaidėjų reikalaujama tik vieno – laimėti visur ir viską?

– Atvykdami į mūsų klubą žaidėjai žino, kas jų laukia, ir turi būti pasiruošę.

Įtampa čia yra kasdienybė, todėl tik psichologiškai stiprūs žaidėjai gali žaisti CSKA. Kaip laimėsi finalo ketvertą, jei žaidėjai neatlaikys įtampos?

– CSKA visada – viena Eurolygos favoričių. Kurie kiti klubai yra rimčiausi pretendentai žaisti finalo ketverto turnyre gegužę?

– Šiuo metu, be abejo, tai yra Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Real“.

Madrido klubas po nesėkmės pernai finale turi išskirtinę misiją šįsyk laimėti, o „Olympiakos“, kaip čempionai, visada yra tarp favoritų.

Pagal pasirodymą pirmajame Eurolygos etape Stambulo „Fenerbahce“ irgi turėtų būti ketverte, bet dar anksti prognozuoti.

Tokios komandos kaip „Barcelona“, Tel Avivo „Maccabi“, Atėnų „Panathinaikos“ ar net Milano „Emporio Armani“ gali laiku įsivažiuoti ir patekti į finalo ketvertą.

Pamename, kad prieš porą metų „Olympiakos“ sausio mėnesį neatrodė kaip favoritas, bet galiausiai tapo kliūtimi CSKA Eurolygos finale.

– Ar jūs pats esate patenkintas trečiuoju sezonu Maskvos klube ir antruoju dirbant su treneriu E.Messina?

– Žinoma, gaunu daug patirties ir galimybių. Visada ieškau naujų iššūkių savo srityje, bandau rasti naujų būdų, kaip sužadinti žaidėjų dėmesį ir pateikti jiems informaciją.

Skautų veikloje daug programų, o CSKA yra visos galimybės. Būčiau prastas darbuotojas ir skautas, jei jomis nepasinaudočiau.

Su E.Messina dirbti labai įdomu, nes kasdien kyla naujų idėjų, daug informacijos galima pasisemti ateičiai.

– Ar jaučiatės patogiai gyvendamas tokiame dideliame mieste kaip Maskva?

– Ten gyvenu jau trečius metus, bet pačios Maskvos nedaug mačiau. Dažniausiai mano kelias – nuo namų iki arenos ir atgal.

Esu laimingas, kad netenka keliauti per Maskvos kamščius, nors jų patirti teko.

Darbas nesuteikia galimybės ištyrinėti Maskvos, bet gal ir gerai – esu girdėjęs, kad Maskvoje gali susikurti problemų, jei turi per daug laisvo laiko.

Aš laisvą dieną užsuku į kokią naują kavinę, kurioje galiu padirbėti savo kompiuteriu, ir tokiu būdu pakeičiu darbo aplinką.

Kartais pasitaiko proga apsilankyti kokiame nors Maskvos restorane. Mėgstu ragauti naujus patiekalus ir džiaugiuosi, kad Maskvoje yra galimybė išbandyti įvairiausias puikias virtuves.

– Prisimenate Europos čempionato Slovėnijoje nuotykius ar dažniau nuklystate mintimis į 2014 metų pasaulio čempionatą Ispanijoje?

– Rudenį dažnai prisimindavau vasarą. Esu nufilmavęs kelis vaizdo įrašus, kuriuos pats kartais pasižiūriu, pasijuokiu juos prisiminęs. Pasiilgau Dariaus Maskoliūno ir Gintaro Krapiko juokų, istorijų apie jų kartą.

Dabar mažai progų su kuo nors pasišnekėti, nes sezono metu visi panirę į savo darbus. Su J.Kazlausku kartais per „Skype“ pasišnekame, bet jam dirbant Kinijoje tvarkaraštis irgi įtemptas.

Apie ateinančią vasarą kol kas daug negalvojau. Reikia dar jos sulaukti. (Šypsosi.)

Varžovė – CSKA komanda

Klubas. Įkurtas 1924 m. (dabartiniu pavadinimu žaidžia nuo 1960 m.). Spalvos – mėlyna ir raudona. Arena – prieš 1980 m. Maskvos olimpiadą atidarytame CSKA universaliame sporto komplekse yra 5500 vietų.

Laimėjimai. SSRS čempionas – 25 kartus. Rusijos čempionas – 19 kartų (1993–2000 ir 2003–2013 m.). Rusijos taurės laimėtojas – 4 kartus. Jungtinės lygos čempionas – 2010, 2012 ir 2013 m. Eurolygos (buv. Europos čempionų taurės) čempionas – 6 kartus (1961, 1963, 1969, 1971, 2006 ir 2008 m.).

Lietuviai. CSKA komandoje žaidė R.Kurtinaitis (1981–1982 m.), G.Einikis (1999–2001 m.), D.Songaila (2002–2003 m.), R.Šiškauskas (2007–2012 m.) ir D.Lavrinovičius (2011–2012 m.), komandą treniravo J.Kazlauskas (2011–2012 m.).

Jungtinė lyga. B grupėje užima 2-ąją vietą (9 ir 1). Vienintelį pralaimėjimą patyrė per mačą namie su „Chimki“. Sekmadienį svečiuose nugalėjo Rygos VEF 88:84 (S.Weemsas 22, N.Krstičius 15).

Lyderiai: A.Kaunas – 13,4 tšk., S.Weemsas – 11,3 tšk., 3,1 rez. perd., M.Teodosičius – 11,2 tšk., 4,8 rez. perd., N.Krstičius – 10,5 tšk.

Eurolyga. Pirmojo etapo A grupėje užėmė 2-ąją vietą (7 ir 3). Pirmose „Top 16“ rungtynėse svečiuose nugalėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ 84:77 (po pratęsimo; M.Teodosičius 16, V.Chriapa ir V.Fridzonas po 15, S.Weemsas 14).

Lyderiai: S.Weemsas – 10,5 tšk., 3,6 atk. kam., 3,4 rez. perd., V.Micovas – 9,6 tšk., K.Hinesas – 9,4 tšk., 4,9 atk. kam., M.Teodosičius – 8,2 tšk., 5,1 rez. perd., A.Kaunas – 8 tšk.

CSKA komandos sudėtis

Nr. Krepšininkas Gimė Ūgis Pilietybė Sez. Klubas praėjusį sezoną

4 Milošas Teodosičius 1987 195 Serbija 3 CSKA

5 Vladimiras Micovas 1985 201 Serbija 2 CSKA

6 Aleksandras Gudumakas 1993 202 Rusija 3 CSKA

7 Vitalijus Fridzonas 1985 195 Rusija 1 „Chimki“

9 Aaronas Jacksonas 1986 193 JAV 2 CSKA

11 Jeremy Pargo 1986 188 JAV 1 „Philadelphia 76ers“

12 Nenadas Krstičius 1983 212 Serbija 3 CSKA

13 Sony Weemsas 1986 198 JAV 2 CSKA

14 Aleksejus Zozulinas 1983 199 Rusija 2 CSKA

18 Jevgenijus Voronovas 1986 194 Rusija 3 CSKA

20 Andrejus Voroncevičius 1987 204 Rusija 8 CSKA

21 Grigorijus Šuchovcovas 1983 212 Rusija 1 Krasnodaro „Lokomotiv“

24 Aleksandras Kaunas 1985 213 Rusija 6 CSKA

31 Viktoras Chriapa 1982 203 Ukraina 9* CSKA

42 Kyle’as Hinesas 1986 198 JAV 1 Pirėjo „Olympiakos“

Tren. Ettore Messina 1959 - Italija 6* CSKA

*su pertrauka.

„Žalgiris“ – CSKA 1:13 (Europos turnyruose)

Data Kur žaidė Turnyras Etapas Rezult.

2000 01 20 Kaunas Eurolyga 2 etapas 84:76

2000 02 17 Maskva Eurolyga 2 etapas 64:76

2003 12 18 Maskva Eurolyga 1 etapas 81:90

2004 02 19 Kaunas Eurolyga 1 etapas 75:78

2006 11 23 Kaunas Eurolyga 1 etapas 59:78

2007 01 17 Maskva Eurolyga 1 etapas 72:88

2007 11 21 Maskva Eurolyga 1 etapas 70:78

2008 01 17 Kaunas Eurolyga 1 etapas 60:88

2010 02 03 Kaunas Eurolyga „Top 16“ 68:83

2010 03 10 Maskva Eurolyga „Top 16“ 71:84

2011 10 17 Kaunas Eurolyga 1 etapas 74:87

2011 11 23 Maskva Eurolyga 1 etapas 82:95

2013 01 17 Kaunas Eurolyga „Top 16“ 73:87

2013 03 15 Maskva Eurolyga „Top 16“ 61:70

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.