EUROLYGA 2023

R.Javtokas apie karjeros finišą nemąsto, dėl rinktinės – neskuba

Skeptikai pokštus apie Roberto Javtoko netaiklius baudų metimus šį sezoną gali pasilikti sau. O demotyvacijos, sumontuoti vaizdo klipai ir visos kitos pašaipos iš ketvirtadienį 34-ąjį gimtadienį minėjusio Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjo nebeturi prasmės. Rezultatyviu ir itin tiksliu savo žaidimu R.Javtokas šį sezoną maloniai nustebino net ir didžiausius kritikus.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Mar 24, 2014, 11:03 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:20 AM

Kas karjeros saulėlydyje lėmė tokį R.Javtoko lūžį? Portalas lrytas.lt su R.Javtoku kalbėjosi ne tik apie baudų metimus, bet ir likusius metus profesionalų krepšinyje, galimybę rungtyniauti užsienyje ir Lietuvos rinktinę.

Pastabos dėl baudų trikdydavo

„Iš tų aplinkinių pokštų niekada nedariau problemų. Kartais ir pats pasijuokdavau. Nesu tas žmogus, kuris nemoka iš savęs pasijuokti. Bet nei man buvo įdomu, nei privalėjau klausyti kiekvieno žmogaus, kaip reikia mesti baudas ir kodėl nepataikau. Manęs tai neerzindavo, bet tiesiog būdavo nemalonu“, – lrytas.lt sakė R.Javtokas.

Internautai iš R.Javtoko baudų šaipydavosi kurdami vaizdo klipus, montuodami fotografijas. Krepšinio sirgaliai, stebėdami jį metantį baudas, jau buvo įpratę sakyti: „Na, Robertai, bent vieną!“ Vieną taiklų R.Javtoko baudos metimą aistruoliai sutikdavo kaip laimėjimą, o jei netyčia tinklelį skrosdavo ir antras bandymas, žaidėjas visiems sukeldavo nuostabą.

Dabar patyręs „centras“ kuklinasi savo pasiekimais. Eurolygos „Top 16“ etape baudas jis meta 72 proc. taiklumu, o reguliariajame sezone tikslą pasiekė net 80 proc. metimų. 

„Kiekvieną sezoną vis galvoji, kad bus geriau. Vykstant į rinktinę tikėdavausi, kad gal bus geriau, pavyks susitvarkyti. O dabar gal atėjo metai, ta tokia vidinė ramybė (šypsosi.). Labiau tikiu savimi ir viskas tiesiog susidėjo“, – tikslios priežasties, dėl kurios per dvejus metus taiklumas metant baudas nuo vos 42 proc. šoktelėjo bene dvigubai, nerado ir pats R.Javtokas.

Bet ilgametis Lietuvos rinktinės kapitonas prieš skeptikus dabar nesipučia. „Nėra taip, kad didžiuočiausi. Yra kaip yra. Džiaugiuosi, kad pataikymas pagerėjo. Galbūt vieną dieną viskas pablogės, todėl nei džiaugiuosi, nei liūdžiu, bet gyvenu (šyptelėjo).“

Bijodavo išprovokuoti pražangą

Kai dėl katastrofiško pataikymo R.Javtoką plakdavo kritikai, treneriai ir komandos draugai jį gindavo – esą Robertas treniruotėse baudas mesdavo labai gerai.

„Visi žino, kad treniruotėje mano ranka nebūdavo medinė“, – juokėsi „Žalgirio“ aukštaūgis.

Tačiau rungtynėse to nesimatydavo. Pačiam R.Javtokui galimybė stoti prie baudų metimo linijos prilygdavo akistatai su šmėkla.

„Jausdavausi labai blogai. Apskritai, bijodavau, kad prieš mane gali prasižengti. Stengdavausi vengti baudų metimų. Neduok, Dieve, „subauduos“, – dar jau su šypsena prisimena R.Javtokas.

Bet staiga viskas pasikeitė - vidinę ramybę savyje radęs R.Javtokas teisėjo gestą stoti prie baudų metimo linijos priima kur kas ramiau.

„Negaliu sakyti, kad einu šimtu procentų užtikrintas, bet viskas žymiai geriau. Tikiuosi taip ir bus“, – vylėsi priekinės linijos žaidėjas.

Sužydėjo karjeros pabaigoje

Šį sezoną R.Javtokas stebina ne tik taikliomis baudomis, bet ir seniai regėtu rezultatyvumu. Eurolygoje jis pelno vidutiniškai 9,8 taško (64 proc. dvit., 30 proc. trit.) ir sugriebia 5,4 atšokusio kamuolio.

Rezultatyviau nei šiemet Eurolygoje R.Javtokas rungtyniavo tik vieną sezoną, kai 2009-2010 m. klausėsi Sergio Scariolo nurodymų Maskvos srities „Chimki“ klube.

Beje, šių metų sausio 31-ąją 210 cm ūgio žalgirietis į Stambulo „Galatasaray“ krepšį įmetė 21 tašką ir pasiekė asmeninį rezultatyvumo Eurolygoje rekordą.

„Išėjo broliai Lavrinovičiai, P.Jankūnas traumuotas, todėl kažkas tai turi rinkti taškus. Taip pasiskirstė automatiškai. Tiesiog ir sekasi. Vienas kitas rungtynes sužaidi gerai ir žaidi „ant bangos“.

Tai kol kas aš dar ant bangos“, – nusijuokė ketvirtadienį 18 taškų, 9 atkovotus kamuolius ir 5 rezultatyvius perdavimus Eurolygos mače su  Krasnodaro „Lokomotiv“ surinkęs lietuvis.

Ateitis – „Žalgiryje“

Vidurio puolėjo rezultatyvumas greičiausiai privertė kilstelėti užsienio komandų vadovų ir trenerių antakius. R.Javtoko stiliaus žaidėjus dažnai mėgsta pasičiupti turtingi Rusijos klubai. Bet 34-erių lietuvis šiuo metu neįsivaizduoja savęs kitoje komandoje nei „Žalgiris“.

„Į užsienį važiuočiau tik tuo atveju, jei „Žalgiriui“ būtų labai blogai, – patikino R.Javtokas. – Tikrai nenoriu niekur išvažiuoti. Norėčiau likti Kaune. Viskas čia mane tenkina: Eurolyga, Lietuva, viskas šalia.“

Jo sutartis su „Žalgiriu“ galioja dar iki 2014-2015 metų sezono pabaigos. Be abejo, R.Javtokas iškart neatsisakytų išklausyti geriausių Europos klubų pasiūlymų, bet pernelyg neužsisvajoja. O dėl pinigų palikti Lietuvą nemato tikslo.

Krepšininko agentas Virginijus Bulotas tvirtina, kad patyręs aukštaūgis savo vertę Europos krepšinio rinkoje tikrai turi.

„Robertas visada turi savo vertę ir simpatijas trenerių, kuriems jo žaidimas imponuoja. Be to, juk nėra tiek daug R.Javtoko stiliaus „centrų“. Kol jis bus sveikas ir viskas bus gerai, Robertas turės paklausą. Visų su juo dirbusių trenerių – Davido Blatto, Željko Obradovičiaus, Svetislavo Pesičiaus ar Juano Plazos - atsiliepimai buvo geri. Niekas jam kaip žmogui ar žaidėjui neturi jokių pretenzijų. Tai žmogus, kuris atiduoda visą save ir kurio norėtų visi klubai“, – savo klientą liaupsino V.Bulotas.

Jo nestebina ir R.Javtoko baudų pataikymas. „Užtat laukiu, kada jis pataikys du tritaškius“, – šyptelėjo V.Bulotas. Apie tritaškius jis užsiminė ne be reikalo, nes R.Javtokas šį sezoną Eurolygoje iš toli pataikė net tris kartus.

Dėl rinktinės neapsisprendė

Paminėjęs 34-ąjį gimtadienį R.Javtokos norom nenorom turi galvoti apie ateitį. Tokio amžiaus krepšininkai dažniausiai skaičiuoja paskutiniuosius savo karjeros metus. R.Javtokas konkrečių matematinių skaičiavimų dar neatliko ir gyvena šiuo sezonu.

„Metus dar tikrai norėčiau pažaisti“, – ištarė „Žalgirio“ vidurio puolėjas.

Sprendimą dėl karjeros pabaigos R.Javtokas priims atsižvelgdamas į sveikatą ir krepšinio jam teikiamą malonumą.

„Jei sveikata leidžia ir krepšinis teikia malonumą, kodėl dar nepažaidus? Žaidžiu, kol galiu ir kol manęs baudos aikštelėje dar nestumdo, – šyptelėjo R.Javtokas. – Nesu užsibrėžęs minimalaus ar maksimalaus likusių metų skaičiaus.“

Dėl nacionalinės komandos R.Javtoko planuose – mažiau aiškumo. Apie galimą pertrauką nacionalinėje komandoje prasitarus Linui Kleizai ir Martynui Pociui, Lietuvos rinktinės tema tarp jos kandidatų tapo labai jautri.

Vieną geriausių sezonų žaidžiantis R.Javtokas dar nenudžiugino Lietuvos rinktinės sirgalių.

„Reikia palaukti sezono pabaigos. Taip toli dar neplanuoju“, – nedaugžodžiavo krepšininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.