EUROLYGA 2023

Ar J.Valančiūno prasižengimas taps pamoka ateičiai?

Kai aikštėje reikalai klojosi kaip niekada gerai, Jonas Valančiūnas prasižengė už aikštės ribų – „Toronto Raptors“ krepšininkas Kanadoje sulaikytas neblaivus prie automobilio vairo.

Po puikiai sužaistų NBA rungtynių J.Valančiūnas buvo gavęs porą laisvų dienų.<br>AP nuotr. iš archyvo
Po puikiai sužaistų NBA rungtynių J.Valančiūnas buvo gavęs porą laisvų dienų.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Apr 9, 2014, 7:38 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:13 PM

Baisi klaida, žmogiškas paslydimas, kvailas poelgis, atsipalaidavimas po gerai sužaistų rungtynių?

Įvairių šalių krepšinio aistruoliai ir su J.Valančiūnu dirbę specialistai skirtingai vertina Lietuvos krepšinio rinktinės ir „Toronto Raptors“ vidurio puolėjo lemtingą kelionę Toronto link, kai jaunasis krepšininkas buvo sulaikytas išgėręs prie vairo, rašo „Lietuvos rytas".

Bet kuriuo atveju J.Valančiūnas įkrito į nemaloniausią karjeros duobę likus kiek mažiau negu dviem savaitėms iki NBA atkrintamųjų varžybų ir mažiau negu mėnesiui iki savo 22-ojo gimtadienio.

Poilsio buvo per daug?

Antrus metus „Raptors“ klube žaidžiantis Lietuvos krepšininkas buvo sulaikytas po kelionės automobiliu iš Vasago paplūdimio. 140 kilometrų nuo Toronto esantis miestelis populiarus tarp vasaros turistų, tarp jų ir Kanados lietuvių.

Savaitgalį ten nebuvo saulėta, bet po rungtynių penktadienį ir šeštadienį visi „Raptors“ krepšininkai gavo dvi laisvas dienas. Gerai nusiteikęs J.Valančiūnas socialiniame tinkle pasidalijo nuotrauka, kurioje pats kepė šašlykus.

Pirmadienio rytą, apie 2 val. 30 min., J.Valančiūnas buvo užfiksuotas važiuojantis pro kelių mokestį renkantį automatą. Krepšininko automobilyje buvo matyti atidaryti alaus buteliai.

Informacija buvo perduota policijai.

Pareigūnai netrukus sustabdė automobilį ir po trumpo tyrimo nustatė, kad lietuvio organizme yra daugiau kaip 0,8 promilės alkoholio, tai viršija leistiną normą.

Krepšininkas buvo paleistas, bet balandžio 22 dieną turės pasirodyti teisme.

„Jaučiu atsakomybę ir labai rimtai vertinu tai, kad esu „Toronto Raptors“ narys, – komandos išplatintame pareiškime cituojamas J.Valančiūnas. – Atsiprašau klubo, mano komandos draugų, šeimos ir mano sirgalių.

Gailiuosi, kad incidentas sukėlė neigiamų dalykų.“

Iki šiol jokių problemų dėl J.Valančiūno Toronto komanda neturėjo.

„Esame nusivylę, kad jis pateko į tokią situaciją. Vertinsime šį atvejį labai rimtai, nes klubo nariams keliame aukščiausius reikalavimus“, – paskelbė Kanados klubas.

Didelė pamoka ateičiai

J.Valančiūno prasižengimas nustebino Lietuvoje su juo dirbusius krepšinio žmones.

„Nemaloni žinia. Tai žinomas žmogus, geras krepšininkas, jis turi būti pavyzdys jauniems žmonėms. Tai nustebino, nes jam žaidžiant „Lietuvos ryte“ tokių problemų neturėjome.

Žinoma, geriausia mokytis iš kitų klaidų, o ne iš savo. Bet tikiu, kad Jonas pasimokys iš šio atvejo ir nebedarys tokių klaidų. Tai jam bus pamoka ateičiai“, – kalbėjo „Lietuvos ryto“ klubo direktorius Martynas Purlys.

Vilniaus komandoje J.Valančiūnas rungtyniavo pustrečio sezono – 2010–2012 metais.

Ne vieną vasarą kartu su J.Valančiūnu praleido Kazys Maksvytis, treniravęs auksinę 1992 metais gimusių Lietuvos krepšininkų kartą, kurios lyderis buvo 213 cm ūgio uteniškis.

„Kaip ir visi, Jonas nori gyventi paprasto žmogaus gyvenimą. Tik jis yra po didinamuoju stiklu.

Tai nėra pats baisiausias nusižengimas ir tai turėtų tapti šiokia tokia pamoka ateičiai“, – krepšininko nesmerkė dabartinis Klaipėdos „Neptūno“ treneris.

K.Maksvytis su augančia Lietuvos jaunimo rinktine iškovojo net penkis čempionų titulus per penkis turnyrus. Keturis – įskaitant pasaulio jaunimo čempionų titulą – su J.Valančiūnu priešakyje.

Treneris teigė, kad talentinga komanda mokėjo ne tiktai žaisti, bet ir švęsti: „Po laimėtų čempionatų Jonas ir kiti krepšininkai švęsdavo pergalę, kartais ir kartu su treneriu. Bet per treniruočių stovyklas nusižengimų nepasitaikė.“

K.Maksvytis nemano, kad tai kaip nors atsilieps krepšininko karjerai: „Galbūt dabar jis stengsis dar labiau. Norės nusiplauti tą dėmę.“

Liko tik apgailestauti

2012 metais Lietuvos aludarių gildija J.Valančiūną buvo pasitelkusi socialinei akcijai, kurios metu nepilnamečiai buvo skatinami nevartoti alkoholinių gėrimų.

Viršutinėje plakato pusėje krepšininkas pozavo apsirengęs Lietuvos nacionalinės rinktinės marškinėliais, apatinėje – tarsi nuotraukai policijos nuovadoje.

Po dabartinio incidento Kanadoje tokia reklama atrodo lyg pranašiška.

„Yra daug mokslo ar verslo šakų, o alkoholis tam tikrai nepadeda. Reikia mokėti atsirinkti, ko tu nori gyvenime“, – tuomet aiškino krepšininkas ir pripažino, kad ir pats nėra šventas – esą dar nepilnamečiui jam svaigalų nupirkdavo „geri dėdės“.

Dar anksčiau panašioje aludarių socialinėje reklamoje dalyvavo tenisininkas Ričardas Berankis, krepšininkas Martynas Gecevičius bei grupės „G & G Sindikatas“ narys DJ Mamania.

„Mūsų socialinė akcija vyko dar tuomet, kai J.Valančiūnas žaidė Lietuvoje.

Dabar lieka tiktai apgailestauti dėl to, kas nutiko šiam jaunam žmogui.

Tikėkimės, kad tai bus pirmoji ir paskutinė tokia klaida jo gyvenime“, – antradienį „Lietuvos rytui“ kalbėjo Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Tėvas nepyksta ant sūnaus

Bet J.Valančiūno tėvas buvęs irkluotojas 61 metų Jonas Vilkas sūnaus paklydimo nesureikšmino: „Niekada nepykau ant jo ir neturiu teisės pykti. Žmoną jis turi. Bet ir žmonai nereikėtų pykti. Čia juk vienetiniai momentai. Išgerti visiems pasitaiko.

Aš nepatarinėsiu jam, neskambinsiu, netrukdysiu.

Tegu jis susigyvena su savimi, sunku jam dabar.“

J.Vilkas prisipažino anksčiau ir pats stipriai išgerdavęs per šventes, bet to nevadina priklausomybe: „Jei gera kompanija, reikia pasisaugoti, negerti daug.

O jei prasta kompanija, prisiliurlini ir eini gulti.“

Turės praleisti rungtynes

J.Valančiūnas už aikštės ribų prasižengė tada, kai jam ir komandai reikalai klojosi puikiai.

Trejas pastarąsias rungtynes paeiliui laimėjusi „Raptors“ komanda Rytų konferencijoje užima trečiąją vietą.

Šeštadienio mače su „Milwaukee Bucks“ J.Valančiūnas pelnė 17 taškų ir atkovojo 13 kamuolių. Dieną prieš tai jis surinko 22 taškus ir padėjo Toronto klubui nugalėti vieną stipriausių Rytų komandų „Indiana Pacers“.

NBA čempionate lietuvis renka po 11 taškų ir atkovoja po 8,7 kamuolio – daugiausia komandoje, o Toronto krepšininkai pirmą kartą po šešerių metų pertraukos iškopė į atkrintamąsias varžybas. Pirmąsias tokias rungtynes jie žais balandžio 19 arba 20 dieną.

Teismas Kolingvude numatytas balandžio 22 dieną.

J.Valančiūnui gresia 1 tūkst. dolerių bauda ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas metams.

Be to, NBA įprasta už vairavimą išgėrus žaidėjams skirti vienų arba dvejų rungtynių diskvalifikaciją, tad J.Valančiūnui tikriausiai teks praleisti atkrintamųjų varžybų mačą arba du negaunant algos.

Stengsis nusiplauti dėmę

Lietuvio nuodėmė kelyje plačiai nuskambėjo ir dar nuskambės ne tik jo gimtojoje šalyje.

Ne tik Toronto žiniasklaida, bet ir naujienų agentūra AP atskira žinute pasauliui pranešė apie J.Valančiūno prasižengimą.

Dalis „Raptors“ sirgalių nusivylė krepšininku, kurio kontraktas su Toronto klubu galioja mažiausiai iki 2014–2015 metų sezono pabaigos.

Kiti aistruoliai siūlė lietuvio nesmerkti ir vylėsi, kad šis be tragiškų pasekmių pasibaigęs atvejis privers J.Valančiūną padaryti išvadas.

NBA garsenybės – toli gražu ne šventuoliai

Per kelerius pastaruosius metus NBA panašių prasižengimų kaip J.Valančiūno buvo ne vienas.

„New Jersey Nets“ treneris Jasonas Kiddas, vos baigęs krepšininko karjerą, 2013 metų vasarą buvo sulaikytas, kai įsirėžė automobiliu į stulpą. Jis prisipažino, kad vairavo apsvaigęs nuo alkoholio, ir buvo diskvalifikuotas dvejoms rungtynėms.

„Dallas Mavericks“ atstovavęs Devinas Ebanksas praėjusį sezoną buvo diskvalifikuotas dvejoms NBA rungtynėms dėl vairavimo išgėrus.

14 metų NBA žaidęs Lamaras Odomas pernai rudenį buvo sulaikytas, kai nedideliu greičiu važiuojantį automobilį vairavo zigzagais.

Buvęs Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Lorenas Woodsas, NBA praleidęs šešerius metus, irgi buvo sulaikytas, atsisakė atlikti blaivumo testą ir buvo apkaltintas vairavimu išgėrus.

Jarettas Jackas, anksčiau žaidęs „Raptors“, o dabar atstovaujantis „Cleveland Cavaliers“ klubui, po NBA Visų žvaigždžių šventės vairavo automobilį neprognozuojamai ir neišlaikė blaivumo testo. Jis buvo diskvalifikuotas vienoms NBA rungtynėms, už jas negavo algos.

Tokia pati bausmė teko ir NBA žaidusiam Charlie Bellui. 2011 metais „Golden State Warriors“ rungtyniavęs žaidėjas buvo pagautas išgėręs prie vairo, bet tuo jo bėdos nesibaigė. Neblaivus jis pasirodė net teisme, kur turėjo būti svarstomas nusižengimas. Dėl to Ch.Bellas kelioms valandoms buvo uždarytas į areštinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.