EUROLYGA 2023

Ar Kauno „Žalgiriui“ pavyks išlipti iš duobės?

1999 metų balandžio 22 dieną „Žalgirio“ krepšininkai užkopė į Eurolygos viršūnę, karaliavo Lietuvos čempionate, bet šį sezoną pateko į duobę.

Istorinės 1999 metų šlovės akimirkos. Kada žalgiriečiams pavyks antrąsyk sublizgėti Eurolygoje?<br>M.Kulbio nuotr.
Istorinės 1999 metų šlovės akimirkos. Kada žalgiriečiams pavyks antrąsyk sublizgėti Eurolygoje?<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Apr 25, 2014, 12:50 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:04 PM

„Šis sezonas „Žalgiriui“, ko gero, pats nesėkmingiausias nuo 1999 metų“, – ištarė buvęs komandos puolėjas Sergejus Jovaiša, 1985–aisiais švystelėjęs „auksinį“ tritaškį į amžino varžovo, Maskvos CSKA krepšį.

Krepšinio dievai nuo klubo nusisuko jau ne tik Eurolygoje, bet ir Lietuvos pirmenybėse.

Skaudų antausį žalgiriečiams tėškė Prienų komanda „TonyBet“, išmetusi juos iš Lietuvos krepšinio federacijos taurės finalo.

Laurais vis dar nekvepia LKL čempionate. Baigiantis reguliariajam sezonui – tik trečia vieta ir visiška nežinomybė, kaip klostysis įvykiai per atkrintamąsias varžybas.

Mačas – itin svarbus

Anot S.Jovaišos, šeštadienį Kaune įvyksianti „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ dvikova gali nulemti, ar finale, kaip ir anksčiau, matysime šiuos klubus.

Jei per paskutines reguliaraus sezono rungtynes „Žalgiris“ vilniečiams pralaimės, kauniečiai atsidurs ketvirtoje vietoje, o pergalės atveju žalgiriečiai gali pakilti į antrą vietą.

Tapęs ketvirtu, Kauno klubas greičiausiai jau pusfinalyje susikautų su „Lietuvos rytu“.

„Nenorėčiau, kad taip atsitiktų. „Žalgiris“ rytoj gali laimėti prieš „Lietuvos rytą“, bet mačo baigtį prognozuoti būtų sunku – nė viena komanda nėra šių rungtynių favoritė“, – kalbėjo S.Jovaiša.

Varžo finansinės bėdos

Kokios priežastys lėmė, kad Kauno klubui jau 15 metų nepavyksta sublizgėti Eurolygoje?

Nuo 1972 metų „Žalgiryje“ žaidęs S.Jovaiša atkreipė dėmesį į sunkias klubo finansines galimybes, kurios jį smaugia jau daugelį metų.

Kai trūksta lėšų samdyti aukščiausio lygio žaidėjus, pakartoti 1998 ir 1999 metų pasiekimus atrodo sunkiai įmanoma misija.

„Pakviesk kokį nori trenerį, net ir patį geriausią NBA strategą – su dabartine sudėtimi vistiek vargu ar būtų galima daug pasiekti.

Šarūnas Jasikevičius, Robertas Javtokas ir kiti patyrę Lietuvos žaidėjai, bėgant metams, yra ne pačios geriausios formos“, – tvirtino buvęs „Žalgirio“ puolėjas.

Po pergalingo žygio Europoje „Žalgirį“ treniravo nemažai gerų specialistų, bet dar kartą priblokšti Senojo Žemyno niekam nepavyko.

S.Jovaišos nuomone, mažai tikėtina, jog greitu laiku atsiras galingas rėmėjas, galintis išvesti klubą iš finansinės krizės.

Ypač smarkiai „Žalgiriui“ smogė pernai įvykusi „Ūkio“ banko griūtis, kurios padarinius klubas jaučia iki šiol.

Pavyko suburti puikią komandą

Tačiau devinto dešimtmečio pabaigoje „Žalgirio“ biudžetas irgi nebuvo stulbinantis. Jis nė iš tolo neprilygo galingiems Graikijos, Italijos krepšinio klubams.

Kaip „Žalgiriui“ tuo metu pavyko nušluoti visus varžovus?

S.Jovaiša atkreipė dėmesį į palankiai susiklosčiusią situaciją, renkantis žaidėjus.

Buvo nebrangiai įsigyti stiprūs legionieriai, amerikiečiai Tyus'as Edney ir Anthony Bowie, čekas Georgas Zidekas.

Kartu su jais aikštelėje kovėsi lietuviai, pasiekę puikią sportinę formą – Saulius Štombergas, Dainius Adomaitis, Eurelijus Žukauskas, Mindaugas Žukauskas, Tomas Masiulis, Darius Maskoliūnas.

„Tada šie žaidėjai jau buvo tvirti komandos ramsčiai – lemiamu momentu kiekvienas galėjo iššauti“, – prisiminė S.Jovaiša, 1999 metais stebėjęs „Žalgirio“ triumfą Mincheno (Vokietija) arenoje. Į pergalę „Žalgirį“ vedė Jonas Kazlauskas.

Iškovojus svarbiausią Europos varžybų trofėjų, komanda išsibarstė, o iš naujų žaidėjų iki šiol nepavyksta sulipdyti nugalėtojų ekipos.

Klubui susiraukė fortūna

Visgi ir po 1999–ųjų „Žalgiris“ kelis sezonus buvo itin pajėgios sudėties ir galėjo mesti rimtą iššūkį Senojo Žemyno grandams.

Tačiau 2004 metais, kai klube vėl žaidė legendinis krepšininkas Arvydas Sabonis, iki finalo ketverto pritrūko sėkmės – po pratęsimo Izraelyje buvo apmaudžiai pralaimėta Tel Avivo „Maccabi“.

2012/2013 metų sezono metu komandai koją pakišo finansinės bėdos, iškilusios pačiame kovų įkarštyje. Žlungant „Ūkio“ bankui, subliuško viltys prasimušti tarp geriausių Europos klubų.

Anot S.Jovaišos, finansinių bėdų spaudžiamam „Žalgiriui“ pavyks atsitiesti galbūt tik po kelerių metų.

Širdžiai itin miela – 1992–ųjų bronza

Kokios rungtynės S.Jovaišai įsiminė, 1972 – 1992 metais žaidžiant „Žalgirio“ ekipoje, Lietuvos ir SSRS rinktinėse? Labiausiai nudžiugino SSRS čempionato auksas, iškovotas 1985 – 1987 metais ir olimpinė 1992–ųjų bronza. Tąsyk jis, baigdamas krepšininko karjerą, žaidė vilkėdamas Lietuvos rinktinės marškinėlius.

Didžiulis apmaudas krepšininką apėmė 1980 metais, kai jis kartu su kitais SSRS rinktinės nariais laimėjo bronzą, nors prieš varžybas dauguma specialistų šiai komandai kabino ant kaklo aukso medalius.

Be 1998 ir 1999 metų „Žalgirio“ triumfo akimirkų, S.Jovaišai į atmintį įsirėžė ir kai kurios nesėkmės.

Pavyzdžiui, 2004 metų kova Tel Avivo „Maccabi“, kai per 20 sekundžių iššvaisčius 6 taškus, užsitrenkė finalinio ketverto durys. A.Sabonis tąsyk pelnė 29 taškus, bet jų neužteko.

„Suskaičiavome, jog paskutinėmis sekundėmis sutapo septyni neigiami epizodai. Jei bent vieno iš jų nebūtų, „Žalgiris“ būtų patekęs tarp keturių geriausių Eurolygos komandų“ – stebėjosi S.Jovaiša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.