EUROLYGA 2023

Buvęs „Neptūno“ lyderis A.Macijauskas regi „sausą“ finalo seriją

Kai Klaipėdos „Neptūno“ klubas paskutinėmis sekundėmis patiesė Prienų „TonyBet“ ir pateko į LKL finalą, Arvydas Macijauskas nusišypsojo, čiupo į rankas telefoną ir keitėsi sveikinimais. Iš džiaugsmo geriausiais karjeros metais Europoje žibėjęs snaiperis nešokinėjo, tačiau buvusios komandos pergalė paglostė širdį.

„Neptūno“ sėkmė nudžiugino klaipėdietį A.Macijauską, bet LKL finale intrigos jis nemato.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Neptūno“ sėkmė nudžiugino klaipėdietį A.Macijauską, bet LKL finale intrigos jis nemato.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

May 22, 2014, 4:30 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:28 PM

Būtent iš „Neptūno“ 1999 metais A.Macijauskas pakėlė sparnus į Vilniaus „Lietuvos rytą“, o vėliau – ir į Vitorijos „Tau Ceramica“, „Oklahoma City Hornets“ bei Pirėjo „Olympiakos“.

„Džiaugiuosi, kad Klaipėda išnaudojo istorinį šansą. Turbūt ne dažnai dar taip ateityje pasikartos. Dabar „Neptūnas“ neturi, ko prarasti. Tegul tik tęsia tą savo nuostabų sezono kelią. Prireiks labai daug laimės, bet jei ji šypsosis, ta šventė gali būti dar didesnė“, – portalui lrytas.lt sakė neseniai iš JAV grįžęs 34 metų klaipėdietis.

Jis ketvirtadienį planavo nuvykti į „Švyturio“ areną, kur „Neptūnas“ pradės LKL finalo seriją su čempionų titulą ginančiu Kauno „Žalgiriu“. A.Macijauskas situaciją vertina nusiėmęs rožinius akinius – „Neptūno“ galimybės pateikti didžiausią LKL sensaciją istorijoje labai menkos.

Prognozuoja „sausą“ pergalę

Širdyje A.Macijauskas nori, kad „Neptūnas“ pasipriešintų ir nugriebtų bent 1-2 pergales. Žiūrovai išvystų įdomų reginį, o klaipėdiečių žaidėjai ir treneriai gautų labai didelį įvertinimą.

„Noriu galbūt net visų keturių pergalių, – nusijuokė A.Macijauskas, bet netrukus surimtėjo. – Tačiau realybė yra kitokia. Nors, aišku, krepšinis pilnas netikėtumų. Pavyzdžiui, traumos gali labai greitai išguldyti komandą. Niekada negali žinoti.“

„Kalašnikovas“ apie traumas žino geriau nei bet kas kitas. 2010 metais nugaros išvarža privertė jį baigti karjerą taip ir neiššaudžius visų šovinių.

„Vertinant objektyviai, „Žalgiris“ laimės 4:0“, – klaipėdiečiams negailestingą prognozę pateikė A.Macijauskas.

„Neptūno“ aprangą 1997-1999 metais vilkėjęs gynėjas nemato skirtumo, ar „Neptūnas“ išpeštų bent vieną, ar dvi pergales. Esą praėjus kiek laiko, niekas tų pergalių neatsimins ir visi matys tik vieną faktą – kas tapo čempionu.

„Po sezono nepasigirsi, kad finale laimėjai vieną ar du kartus. Jei sugebi laimėti tris ir pralaimi tik paskutinį lemiamą mačą, tada tikrai tai galima laikyti laimėjimu“, – pastebėjo A.Macijauskas.

Nukentės krepšinio grožis

A.Macijauskas pripažįsta, kad tradicines „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ batalijas praradęs LKL finalas neteks dalies grožio. Pasak pašnekovo, vertinant objektyviai Vilniaus ir Kauno klubai yra stipriausi Lietuvoje. Tiesiog netikėti kluptelėjimai sukirto jų kelius jau pusfinalyje.

„Todėl finalo grožis kažkiek nukentės. Nebent įvyktų kokia nors sensacija. Bet, mano nuomone, tokia tikimybė labai maža ir „Neptūnui“ beveik neįmanoma pakartoti to, kas buvo anksčiau“, – portalui lrytas.lt teigė A.Macijauskas.

„Nors sporte būna visko“, – ne vieną kartą pokalbio metu apsisaugojo „žudiku kūdikio veidu“ pramintas žaidėjas.

Tiesa, buvęs krepšininkas nenori atimti nuopelnų iš Lietuvos grandus šį sezoną vertusių LKL komandų. Ypač iš „Neptūno“, kuris „Žalgirį“ LKL reguliariajame sezone parklupdė du kartus.

„Finalas tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ gal ir būtų gražesnis, bet „Neptūnas“ pats pateko į finalą. Tos vietos jam niekas nenupirko. Galima kalbėti, ar „Neptūnas“ buvo vertas, ar ne, bet faktas yra faktas“, – konstatavo A.Macijauskas.

Jis davė šių metų Eurolygos finalo ketverto pavyzdį: „Galima sakyti, kad „Maccabi“ nebuvo verti laimėti Eurolygą, bet jie tai padarė. Niekas neatsimins, kas liko antri ar treti. Tačiau po 10 metų visi atsimins, kad tą sezoną Eurolygą laimėjo „Maccabi“.

„Neptūnui“ – sensacijos receptas

Dažnai „Žalgirį“ šį sezoną skriaudęs „Neptūnas“ gali nebesitikėti kauniečių dovanėlių. Nuo paskutinio pralaimėjimo balandžio 7-ąją „Žalgirio“ vairą perėmęs Gintaras Krapikas, panašu, atgaivino komandą. LKL pusfinalyje su Vilniaus „Lietuvos rytu“ žaliai-balti parodė visai kitokį veidą.

Tuomet kaip klaipėdiečiams reikėtų kabintis dar vienos sensacijos? A.Macijauskas turi keletą patarimų „Neptūno“ komandai.

Jis neseniai skaitė „TonyBet“ trenerio Virginijaus Šeškaus komentarą apie tai, kaip jis nuteikia komandą svarbiausioms rungtynėms, kuriose varžovai yra neabejotini favoritai. Vienintelis būdas laimėti – žaisti ne taip, kaip komanda yra įpratusi.

„Panašiai darydavo „Maccabi“, Pini Gershonas. Viską reikia kardinaliai keisti ir daryti priešingai. Pradedant gynybinėmis situacijomis, baigiant deriniais du prieš du. Be to, silpnesnė komanda turi pataikyti tritaškius, žaisti originaliai, neįprastai. Taip tikrai galima pateikti sensaciją.

Nereikia idealiai žaisti visas 40 minučių. Užtenka pirmąsias 20 minučių žaisti taip, kad favoritams pradėtų nepatikti, prasidėtų tarpusavio nesutarimai, priekaištai teisėjams ar treneriams. Tuomet atsiranda įtampa, pergyvenimas, o kamuoliukai ne visada krenta į krepšį“, – portalui lrytas.lt pasakojo A.Macijauskas.

Trečias Lietuvos grandas?

Daugelis prognozuoja, kad po keturiolikos metų nutrūkusi „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvivaldystė tėra vieno sezono sensacija. Esą jau kitą sezoną iš klaidų pasimokę grandai grįš į savas vėžes. Bet galbūt „Neptūnas“ galėtų pasinaudoti situacija ir ilgesniam laikui įnešti sumaišties Lietuvos krepšinio padangėje?

A.Macijauskas, be abejo, neprieštarautų, kad jo gimtojo miesto komanda taptų trečiuoju Lietuvos grandu, tačiau viskas priklauso tik nuo vieno dalyko – finansavimo.

Pasak buvusio krepšininko, Klaipėda turi potencialo suburti galingą klubą. „Uostas, verslas, arena, netoliese – Palangos oro uostas“, – klaipėdiečių privalumus vardijo A.Macijauskas.

„Bet visada viskas apsiribodavo tik kalbomis“, – pridūrė buvusi Europos krepšinio superžvaigždė.

Vis dėlto A.Macijauskas įsitikinęs, kad anot jo, puikų darbą „Neptūne“ atlikęs klubo direktorius Osvaldas Kurauskas darys viską, jog komanda dar labiau sustiprėtų. Bet vėlgi, viskas remiasi į finansus.

„Sunku įsivaizduoti, kad „Neptūnas“ galėtų tapti pirma-antra Lietuvos komanda. Gyvenimas pilnas siurprizų, bet bus gerai, jei „Neptūnas“ taps ir tvirta trečiąja komanda. Klubas reikalingas miestui. Čia krepšinį myli“, – neabejoja A.Macijauskas.

Stebisi Prienų fenomenu

Norint nepaleisti „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ ekipų pernelyg toli į priekį, „Neptūnui“ reikėtų išlaikyti geriausius krepšininkus. Tačiau tai padaryti nebus taip paprasta, nes daugelio jų algos kiek išsipūs.

„Užsienio klubai stebi finalo dvikovas. Jiems pasidarys įdomu, kas čia per „Neptūnas“ žaidžia finale su „Žalgiriu“, – būsimą užsienio komandų susidomėjimą „Neptūno“ lyderiais prognozavo A.Macijauskas.

„Be to, nebe 1975-ieji, kad krepšininkai už diplomus ar maisto talonus žaistų. Ar, kaip buvo man, už vieno kambario butą su bendra virtuve“, – juokėsi Macas.

Bet jei ir „Neptūnui“ pritrūks vieno kito lito lyderiams išlaikyti ir juos pakeisti panašaus pajėgumo žaidėjais, A.Macijauskas siūlo žvilgtelėti į Prienus.

„Prienai demonstruoja neįtikėtinus rezultatus. Gyvenime nebūčiau patikėjęs, kad ši komanda gali tiek nuveikti. Mažas miestelis, gyvena ir treniruojasi skirtinguose miestuose, susirinko kitoms komandoms nereikalingus arba nuvertintus žaidėjus... V.Šeškaus darbas neįtikėtinas. Kokių netikėtumų prikūrė šis žmogus...“ – stebėjosi A.Macijauskas.

Kol „Žalgiris“ ir „Neptūnas“ šlifuoja paskutinius derinius, „Kalašnikovą“ į šalį jau padėjęs snaiperis su nostalgija atsikvėpia.

„Tai buvo vienas gražiausių sezonų LKL“, – sumaišties ir vienas kitą keitusių netikėtų rezultatų kupiną sezoną apibendrino A.Macijauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.