EUROLYGA 2023

Aštuoni Lietuvos krepšininkai auksą iškovojo šešiose lygose

Linas Kleiza paskutinis tarp lietuvių baigė 2013-2014 metų klubų krepšinio sezoną. Stambulo „Fenerbahce“ ketvirtadienį puolėjas tapo Turkijos čempionu ir prisidėjo prie kitų septynių šiais metais užsienyje auksą iškovojusių Lietuvos krepšininkų.

L.Kleiza su komandos draugais tapo Turkijos čempionais.<br>"Instagram" nuotr.
L.Kleiza su komandos draugais tapo Turkijos čempionais.<br>"Instagram" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-06-22 14:22, atnaujinta 2018-02-12 14:49

Šešių lygų čempionai

Legionieriai iš Lietuvos šiais metais padėjo tapti čempionėmis Turkijos, Graikijos, Ukrainos, Lenkijos, Švedijos ir Kosovo komandoms.

Turkijoje auksinį finišą pasiekė Linas Kleiza (Stambulo „Fenerbahce“), Graikijoje – Jonas Mačiulis (Atėnų „Panathinaikos“), Ukrainoje – Darjušas Lavrinovičius, Dainius Šalenga ir Michailas Anisimovas (Kijevo „Budivelnyk“), Lenkijoje – Denisas Krestininas (Zgoželeco „Turow“), Švedijoje – Mantas Griškėnas (Sioderteljės „Kings“), Kosove – Aurimas Kieža (Prištinos „Sigal“).

Lietuvių indėlis buvo labai skirtingas. Jei visą sezoną spindėjusio D.Lavrinovičiaus žaidimas buvo įvertintas naudingiausio Ukrainos lygos krepšininko prizu (naudingiausias finalo žaidėjas Ukrainoje nerenkamas), tai sunkią traumą patyrusiam A.Kiežai ir 19-mečiui D.Krestininui finale teko tik suinteresuotų žiūrovų vaidmuo.

Be tauriausio metalo apdovanojimų neliko ir Lietuvos treneriai bei vadybininkai. Nimburko ČEZ komandą į Čekijos lygos viršūnę vedė treneriai Kęstutis Kemzūra ir Robertas Kuncaitis, o „Budivelnyk“ dirbo trenerio padėjėjas Paulius Juodis ir vyriausias vadybininkas Gediminas Navikauskas.

Nesėkmingi finalai

Keliems lietuviams po paskutiniųjų sezono dvikovų teko stebėti, kaip apdovanojami triumfuojantys varžovai.

Finale nesėkmes patyrė ir nacionaliniais vicečempionais tapo Deividas Gailius iš Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), Mantas Česnauskis iš Zelionos Guros „Stelmet“ (Lenkija), Vilmantas Dilys ir Augustas Pečiukevičius iš Tartu „Rock“ (Estija), treneris Ramūnas Butautas iš Rygos VEF (Latvija), Lukas Brazdauskis, Gytis Sirutavičius, Edgaras Želionis ir treneris Žydrūnas Žvinklys iš Atyrau „Barsy“ (Kazachstanas).

Lenkijoje dar prieš finalą buvo aišku, kad vienas lietuvis džiaugsis, kitas liūdės, nes legionieriai iš mūsų šalies atstovavo abiem stipriausiems šalies klubams. Ant trečiojo garbės pakylos laiptelio irgi pakilo lietuvių turėjusi komanda – Sopoto „Trefl“ su treneriu Dariumi Maskoliūnu ir žaidėjais Simu Buterlevičiumi bei Šarūnu Vasiliausku.

Taurių laimėtojai

„Panathinaikos“, „Budivelnyk“, „Sigal“ ir ČEZ atstovavę lietuviai 2014 metų pirmoje pusėje šventė du kartus. Šie klubai ne tik tapo nacionaliniais čempionais, bet ir laimėjo šalies taurės varžybas.

Nacionalinę taurę taip pat iškovojo „Rock“, Falkirko „Fury“ (Škotija) su Tomu Venslausku ir Minsko „Cmoki“ (Baltarusija), kurią tuo metu dar treniravo Donaldas Kairys.

D.Lavrinovičius iš Ukrainos ir A.Pečiukevičius iš Estijos parsivežė nacionalinės taurės finalo naudingiausio žaidėjo prizą.

R.Kaukėno pasiekimas

Eurolygos finalo ketverte ir Europos taurės finale lietuviai šiais metais nežaidė. Tiesa, Europos taurę iškovojo „Valencia“ klubas, su kuriuo sutartį buvo sudaręs Kšyštofas Lavrinovičius, tačiau Lietuvos rinktinės puolėjas prie komandos prisidėjo, kai tarptautinėse varžybose krepšininkų registracijos terminas jau buvo pasibaigęs. Todėl K.Lavrinovičius galėjo žaisti tik Ispanijos lygoje.

Užtat pirmą europinį klubų titulą iškovojo Lietuvos krepšinio veteranas Rimantas Kaukėnas. Jis su komandos draugais iš Emilijos Redžo „Grissin Bon“ buvo stipriausi „FIBA Europe“ Iššūkio taurės varžybose.

Lietuvių finalai

Čekija. Nimburko ČEZ (tr.K.Kemzūra) – Prostiejovo „Ariete“ 3:0.

Estija. Talino „Kalev/Cramo“ – Tartu „Rock“ (V.Dilys, A.Pečiukevičius) 4:0.

Graikija. Atėnų „Panathinaikos“ (J.Mačiulis) – Pirėjo „Olympiakos“ 3:2.

Kazachstanas. „Astana“ – Atyrau „Barsy“ (L.Brazdauskis, G.Sirutavičius, E.Želionis, tr.Ž.Žvinklys) 3:0.

Kosovas. Prištinos „Sigal“ (A.Kieža) – „Peja“ 3:0.

Latvija. „Ventspils“ – Rygos VEF (tr.R.Butautas) 4:1.

Lenkija. Zgoželeco „Turow“ (D.Krestininas) – Zeliona Guros „Stelmet“ (M.Česnauskis) 4:2.

Slovėnija. Novo Mesto „Krka“ – Liublianos „Olimpija“ (D.Gailius) 3:2.

Švedija. Sioderteljės „Kings“ (M.Griškėnas) – Noršiopingo „Dolphins“ 4:3.

Turkija. Stambulo „Fenerbahce“ (L.Kleiza) – Stambulo „Galatasaray“ 4:3.

Ukraina. Kijevo „Budivelnyk“ (M.Anisimovas, D.Lavrinovičius, D.Šalenga) – Južnės „Chimik“ 3:1.

Iššūkio taurė. Emilijos Redžo „Grissin Bon“ (R.Kaukėnas) – Liubercų „Triumf“ 79:65.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.