EUROLYGA 2023

Aštuntfinalis: australų karma ir draugiška amerikiečių kova

Emiras Preldžičius pataikė du įspūdingiausius turnyro tritaškius, brazilų priekinė linija pakreipė kieto, bet draugiško Pietų Amerikos mūšio eigą, Aleksandaras Džordževičius parodė kitokį savo komandos veidą, australai sulaukė atpildo už negarbingą elgesį, o du buvę Lietuvos klubų krepšininkai Kirkas Penney ir Bradas Newley atsisveikino su turnyru neparodę geriausių savybių.

Amerikiečiams aštuntfinalis buvo lengvas pasikvaiščiojimas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Amerikiečiams aštuntfinalis buvo lengvas pasikvaiščiojimas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 8, 2014, 1:13 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:22 PM

Tai vyko sekmadienį pasaulio vyrų krepšinio čempionate, kuriame paaiškėjo antrasis ketvirtfinalio dalyvių ketvertas ir į stipriausiųjų aštuonetą pateko Brazilijos, Turkijos, Serbijos ir Lietuvos rinktinės.

Žemynai. Šių metų pasaulio čempionate žemynai vietas didžiajame aštuonete pasiskirstė lygiai taip pat, kaip dviejuose praėjusiuose.

Ispanijoje į ketvritfinalį pateko šešios Europos (Ispanija, Prancūzija, Serbija, Turkija, Slovėnija ir Lietuva) bei dvi Amerikos (JAV ir Brazilija) komandos.

2006 ir 2010 metais ketvirtfinalyje irgi žaidė po šešias Amerikos ir dvi Europos šalių rinktines. Kitaip pirmasis aštuonetas atrodė 2002 metais. Tada į ketvirtfinalį prasibrovė keturios Amerikos, trys Europos ir viena Okeanijos komanda.

Elitas. Visos į didįjį aštuonetą patekusios komandos priklauso pasaulio krepšinio elitui. Visos aštuonios net ir šiame amžiuje į pasaulio čempionato ketvirtfinalį patenka ne pirmą kartą, o JAV, Turkija ir Lietuva prieš ketverius metus iškovojo pirmenybių medalius. Serbija praėjusiame čempionate užėmė 4-ąją vietą, Ispanija – 6-ąją, Slovėnija – 8-ąją.

Prancūzijos rinktinė ketvirtfinalyje praėjusį kartą žaidė 2006 metais, Brazilijos – 2002 metais. Planetos pirmenybių medalių nėra iškovojusios tik Prancūzijos ir Slovėnijos komandos. Formaliai tarp prizininkų nebuvo patekusi ir dabartinės Serbijos rinktinė, tačiau serbų krepšininkai pasaulio čempionais tapo vilkėdami Jugoslavijos rinktinės marškinėlius (paskutinį kartą – 2002 metais).

Didvyris. Sekmadienio varžybų didvyriu tapo Turkijos pilietybę turintis bosnis Emiras Preldžičius. Jis per rungtynes su Australijos komanda ilgai šaudė vos ne bet kur, bet paskutinę minutę pataikė du varžovus pražudžiusius tritaškius.

Beveik visą mačą pirmavę australai ir paskutinę minutę pradėjo būdami priekyje 64:59. Skirtumą sumažino likus 48 sekundėms tritaškį pataikęs E.Preldžičius.

Po to turkai tobulai apsigynė ir neleido varžovams per 24 sekundes mesti į krepšį. Europiečiams vos pradėjus kitą ataką E.Preldžičius tvirtu gestu parodė, kad viską padarys pats. Taip ir atsitiko: Turkijos puolėjas niekam nedavė kamuolio ir laikui senkant per Camerono Bairstow rankas dar kartą įmetė iš toli.

Australijos rinktinei liko 5 sekundės. Tačiau Turkijos komanda vėl taip sumaniai išsirikiavo savo aikštės pusėje, kad varžovai net neturėjo galimybės bent pagalvoti apie metimą. Turkijos komanda šventė pergalę 65:64.

Pagalba. Iki paskutinės minutės geriau žaidė Australijos komanda. Po krepšiais didelį pranašumą turėję australai (jie kovą dėl kamuolių laimėjo 44:30) beveik visą laiką pirmavo, o trečiajame kėlinyje įgijo dviženklį pranašumą.

Tuo metu varžovams labai padėjo nesportinę pražangą gavęs turkų veteranas Keremas Tunceri ir technine pražanga nubaustas turkų treneris Erginas Atamanas. Po šių dviejų epizodų taikliai baudas metę Australijos krepšininkai 25-ąją min. nutolo didžiausiu rungtynėse 12 taškų skirtumu (48:36).

Gedimas. Rungtynės Barselonoje kelias minutes vėlavo dėl laikrodžio gedimo. Komandoms sužaidus pusę pirmojo kėlinio laikrodis sugedo vėl, o neplanuota pertrauka truko apie 15 minučių.

Atpildas. Australijos rinktinė sulaukė atpildo už negarbingą elgesį grupės turnyre. Jo pabaigoje australai, rinkdamiesi atkrintamojo etapo varžovus, nesistengė laimėti rungtynių su Angola. Jei „Boomers“ nebūtų pasidavinėję Afrikos čempionams ir iškovoję pergalę, jie aštuntfinalyje būtų žaidę su Dominikos Respublikos komanda.

Pergudravo. Serbijos rinktinei pavyko suklaidinti varžovus. Pirmajame etape serbai geriausius tarpsnius žaisdavo tada, kai įsiviešpataudavo jų priekinė linija, ir pirmiausia – vienas didžiausių šio čempionato atradimų Miroslavas Raduljica.

Tuo tarpu aštuntfinalyje Aleksandaras Džordževičius parodė visai kitokį savo komandos veidą – varžovę Graikijos rinktinę žudė „Erelių“ tolimoji artilerija. Pagaliau prabilo vienas gabiausių jaunų Europos krepšininkų Bogdanas Bogdanovičius. Jis grupės varžybose pataikydavo tik kas trečią tritaškį (7 iš 21), o į graikų krepšį įskraidino 4 iš 7.

Graikai greičiau žaidusiems varžovams priešinosi du su puse kėlinio (26-ąją min. atsiliko tik 52:55). Tačiau nuo tada skirtumas pradėjo sparčiai didėti ir Serbijos rinktinė nugalėjo 90:72.

Nervai. Graikijos krepšininkams beviltiškai skęstant, jų nervai neišlaikė. Ketvirtojo kėlinio viduryje serbui Nemanjai Bjelicai šiurkštokai sustabdžius Giannį Bourousį (tokių pražangų būna turbūt kas antrose rungtynėse), graikų vidurio puolėjas pratrūko ir krūtine įsirėmė į varžovą.

Rimtas konfliktas nekilo. Teisėjai ir komandos draugai greitai nutempė G.Bourousį ir N.Bjelicą toliau vieną nuo kito. Teisėjai N.Bjelicai skyrė nesportinę pražangą, o abiem žaidėjams – dar ir po techninę.

Tiesa, formaliai neaišku, už ką techninę pražangą gavo serbas. Jis stovėjo kaip akmeninis ir į varžovo antpuolį nereagavo.

Pagarba. Brazilijos ir Argentinos komandos bet kurios sporto šakos arenose yra sunkiai sutaikomos varžovės. Vis dėlto pastaraisiais metais jų krepšinio rinktines sieja tai, kad prie abiejų vairo stovi argentiniečiai treneriai.

Argentinos krepšininkai klausosi Julio Lamaso nurodymų, o Brazilijos ekipos taktiką kuria Rubenas Magnano, kuriam vadovaujant argentiniečiai prieš dešimt metų tapo olimpiniais čempionais.

Gal dėl R.Magnano nutiesto tilto, o gal tiesiog dėl to, kad abiejose komandose yra daug brandaus amžiaus krepšininkų, jų dvikovose nėra jokio nesveiko priešiškumo. Brazilijos ir Argentinos krepšininkai kovoja kietai, bet gerbdami vieni kitus, ištiesdami ranką pargriuvusiam ir nesiekdami sumenkinti varžovų.

Persilaužimas. Šiame pasaulio čempionate Pietų Amerikos kaimynių jėgos buvo nelygios. Brazilijos rinktinė yra geriau subalansuota, o Argentinos komandai labai trūko atsarginių indėlio.

Argentiniečiai lygiai kovojo tik pirmoje pusėje, kol fantastiškai atakavo iki pertraukos 15 taškų įmetęs Pablo Prigioni. Po antrojo kėlinio Argentinos komanda pirmavo 36:33, bet trečiajame Brazilijos aukštaūgiai pradėjo vis dažniau laimėti dvikovas varžovų baudos aikštelėje ir R.Magnano komanda lėtai, bet labai užtikrintai nutolo. Brazilijos rinktinė laimėjo 85:65.

Dienos citata

Graikijos rinktinės treneris Fotis Katsikaris: „Didžiuojuosi savo komanda. Žinome turnyro sistemą, gerai žaidėme pirmajame etape ir buvome verti daugiau. Tikėjausi, kad čempionate kovosime ilgiau. Mūsų tikslai buvo didesni, todėl ir aš, ir visi krepšininkai esame nusivylę“.

Dienos antraštė

Australijos interneto svetainė foxsports.com.au: „Boomers“ atrodė kaip kalakutai“. (Tai – žodžių žaismas. Angliškai žodis „kalakutas“ („turkey“) rašomas taip pat, kaip Turkijos valstybės pavadinimas.)

Dienos skaičiai

0. Šių metų NBA naujokų biržoje penktuoju šaukimu pakviestas australas Dante Exumas pasaulio čempionato aštuntfinalyje nepelnė nė vieno taško. D.Exumo žaidimas Ispanijoje sukėlė abejonių, ar jis pasirengęs debiutuoti stipriausioje pasaulio lygoje. 19-metis gynėjas, atstovaudamas planetos pirmenybių vidutiniokų komandai, įmesdavo vos 2,7 taško.

1. Po ketvirtojo turo Adas Juškevičius įsitvirtino taikliausių turnyro tritaškininkų sąrašo viršūnėje (buvo pataikęs 11 iš 14 metimų). Tačiau Lietuvos rinktinės naujoko tritaškių atsargos, atrodo, baigėsi – per paskutines grupės ir aštuntfinalio rungtynes A.Juškevičius pataikė tik 1 iš 5 tolimų metimų. Žaisdamas su naujazelandiečiais jis abukart šovė pro šalį.

2. Rezultatyviausias praėjusio pasaulio čempionato krepšininkas Luisas Scola per paskutines šių pirmenybių rungtynes pataikė vos 2 iš 10 dvitaškių. 34 metų argentinietis į brazilų krepšį įmetė tik 9 taškus.

3. Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Bradas Newley per visą pasaulio čempionatą pataikė vos 3 tritaškius (iš 10 bandymų). Sekmadienį australas iš toli metė 3 kartus, bet nepataikė nė sykio. B.Newley rezultatyvumo vidurkis čempionate buvo 6,5 taško.

4. Naujosios Zelandijos ekipos lyderis Kirkas Penney su pasaulio čempionatu atsisveikino per rungtynes su Lietuva nepataikydamas nė vieno iš 4 tritaškių. Buvusiam Kauno „Žalgirio“ snaiperiui šis turnyras apskritai buvo labai nesėkmingas. K.Penney įmesdavo 10,8 taško, bet pataikė vos 30,1 proc. metimų. 6 taškai, pelnyti mače su lietuviais, yra prasčiausias 33 metų naujazelandiečio rezultatas per ketverias pasaulio pirmenybes, kuriose jis žaidė 27 rungtynes.

7. Trys Turkijos rinktinės vidurio puolėjai Omeras Asikas, Oguzas Savasas ir Farukas Aldemiras žaidė be kelių sekundžių 40 min., bet pelnė vos 7 taškus ir atkovojo 5 kamuolius. O.Asikas tik kartą metė į krepšį, o O.Savasas nepataikė nė vieno iš 4 dvitaškių. Labai liūdnas vaizdas buvo ir turkų baudos aikštelėje. O.Asiko teritorijoje australų gynėjai šeimininkavo kaip tik norėjo.

8. Serbas Nikola Kaliničius per grupės rungtynes su brazilais nežaidė nė minutės. Užtat sekmadienį 22 metų puolėjas tapo slaptuoju trenerio A.Džordževičiaus ginklu. Jis pradėjo mačą starto penkete ir jau 6-ąją min. buvo pelnęs 8 taškus.

13. Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas atkovojo 13 kamuolių. Tai – geriausias dienos rezultatas.

13. Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas Andreas Glyniadakis pasaulio čempionate žaidė tik 13 min. 33 metų graikas pelnė 5 taškus, o visas aštuntfinalio rungtynes praleido ant suolo.

20. Didžiausiu skirtumu sekmadienį laimėjo Brazilijos rinktinė, pranokusi argentiniečius 20 taškų (90:70). Rezultatyviausiai žaidė 90 taškų įmetę serbai, geriausiai savo krepšį gynė 64 taškus praleidę turkai.

26. Rezultatyviausias sekmadienio žaidėjas buvo Corey Websteris iš Naujosios Zelandijos. Jis pelnė 26 taškus.

Dienos žaidėjas

Emiras Preldžičius (Turkija).

Dienos penketas

Raulis Neto (Brazilija) – 21 taškas (8/9 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 2/2 baudų) per 24 min.

Bogdanas Bogdanovičius (Serbija) – 21 taškas (3/4 dvitaškių, 4/7 tritaškių, 3/4 baudų) per 27 min. Emiras Preldžičius (Turkija) – 16 taškų (2/7 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 3/4 baudų), 7 atk.kam. per 33 min.

Thiago Splitteris (Brazilija) – 10 taškų (4/5 dvitaškių, 2/4 tritaškių), 8 atk.kam. per 20 min. Jonas Valančiūnas (Lietuva) – 22 taškai (8/11 dvitaškių, 6/6 baudų), 13 atk.kam. per 27 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.