EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkams – antrosios JAV rinktinės iššūkis

Komandą, kuri Ispanijoje atstovauja krepšinio tėvynei, geriausiu atveju galima pavadinti antrąja JAV rinktine. Į planetos pirmenybes neatvyko dauguma garsiausių ir pajėgiausių NBA krepšininkų, o juos pavaduoja žaidėjai, kurie dar tik ieško vietos stipriausios pasaulio lygos žvaigždyne.

Amerikiečiai patys juokauja, kad jų rinktinėje – nežinomi krepšininkai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Amerikiečiai patys juokauja, kad jų rinktinėje – nežinomi krepšininkai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-09-10 16:54, atnaujinta 2018-02-09 16:45

NBA čempionate kiekvienais metais yra renkami trys geriausių krepšininkų penketai. Kaip ir visi rinkimai, jie galbūt ne visai tiksliai atspindi, kurie žaidėjai išties yra geriausi, tačiau puikiai parodo, kuriuos specialistai vertina labiausiai.

Trys penketai – 15 krepšininkų. Kitaip tariant, tiek – kiek užtenka vienai krepšinio komandai. Tiesa, ne visi į geriausiųjų penkioliktuką patenkantys yra amerikiečiai. Tačiau šiais metais lyg tyčia į tris pirmuosius penketus buvo išrinkti dvylika žaidėjų, galinčių atstovauti JAV rinktinei. Iš jų Ispanijoje žaidžia vos du: į pirmąjį penketą patekęs gynėjas Jamesas Hardenas ir trečiajame penkete atsidūręs Stephenas Curry.

Vasarą JAV rinktinės stovykloje buvo dar du elitinio penkioliktuko nariai, tačiau puolėjas Paulas George‘as patyrė traumą, o gynėjas Damianas Lillardas neįtikino trenerio Mike‘o Krzyzewski, kad yra vertas atstovauti savo šaliai.

Kitos JAV krepšinio žvaigždės dėl vienokių ar kitokių priežasčių atsisakė žaisti pasaulio čempionate. Ispanijoje sirgaliai nemato į pirmąjį NBA penketą išrinktų Chriso Paulo, Kevino Duranto ir LeBrono Jameso, į antrąjį penketą patekusių Blake‘o Griffino, Kevino Love‘o ir Dwighto Howardo, trečiajame penkete atsidūrusių LaMarcuso Aldridge‘o ir Alo Jeffersono. Beje, K.Durantas atvyko į pirmąją treniruočių stovyklą, tačiau po jos apsigalvojo ir atsisakė žaisti rinktinėje. Preliminarų sutikimą buvo davę, bet paskui nuomonę pakeitė B.Griffinas ir K.Love‘as.

Dar trys praėjusį sezoną didžiausio specialistų įvertinimo sulaukę NBA krepšininkai tarptautinėse varžybose atstovauja kitoms šalims: Joakimas Noah ir Tony Parkeris – Prancūzijai (bet abu pasaulio čempionate nežaidžia), Goranas Dragičius – Slovėnijai.

JAV ekipos aprangą Ispanijoje vilkintys žaidėjai kol kas negali pasigirti bet kuriam amerikiečiui svarbiausiu krepšinio titulu. Nė vienas rinktinės narys dar nėra laimėjęs NBA čempiono žiedo. Garbingiausiu NBA asmeniniu prizu buvo apdovanotas tik vienas krepšininkas – 2011 metais naudingiausiu lygos krepšininku išrinktas Derrickas Rose‘as. Tik jis ir J.Hardenas buvo po kartą renkami į geriausių NBA žaidėjų pirmąjį penketą.

Dauguma JAV rinktinės krepšininkų rungtyniauja klubuose, kurie yra NBA vidutiniokai arba autsaideriai. Net keturi dvyliktuke esantys žaidėjai visai neragavo atkrintamųjų varžybų duonos, o praėjusį sezoną tik Masono Plumlee komanda („Brooklyn Nets“) pateko į atkrintamųjų varžybų antrąjį etapą.

Tačiau pasaulio čempionate M.Plumlee yra mažiausiai taškų pelnantis JAV rinktinės žaidėjas. FIBA varžybose iki šių metų dalyvavo penki dabartiniai JAV komandos krepšininkai. D.Rose‘as, S.Curry ir Rudy Gay tapo 2010 metų pasaulio čempionais, o J.Hardenas ir Anthony Davisas – 2012 metų olimpinių žaidynių čempionais.

Nors JAV atstovauja antrasis šios šalies krepšinio ešelonas, amerikiečiai pasaulio čempionate kol kas neturėjo jokių keblumų. Jie visas septynerias rungtynes laimėjo didesniu nei 20 taškų skirtumu, o atkakliausio pasipriešinimo sulaukė žaisdami su Turkijos komanda. Turkai buvo įveikti 21 tašku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.