EUROLYGA 2023

Ispanijoje pralaimėjimas – tragedija, bet futbolas viską užgožia

Ispanijos sirgaliai ir žurnalistai tikėjo, kad jų šalies rinktinė pasaulio čempionate neturės jokių problemų iki pat finalo rungtynių su JAV komanda. Tačiau trečiadienio vakarą ispanus ištiko šokas – turnyro šeimininkai ketvirtfinalyje pralaimėjo Prancūzijos ekipai ir pasitraukė iš kovos dėl medalių.

Ispanų žiniasklaida.
Ispanų žiniasklaida.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 11, 2014, 3:56 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:30 PM

Atpildas už pasipūtimą

„Sutriuškinkit“, - trečiadienio rytą Ispanijos krepšininkus paragino Madrido dienraštis „Marca“, šį žodį didžiausiomis raidėmis išspausdinęs pirmajame puslapyje. Vienam svarbiausių Ispanijos sporto leidinių pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje neužteko paprastos pergalės – „Marca“ norėjo, kad turnyro šeimininkai iš Europos čempionės Prancūzijos komandos nepaliktų šlapios vietos.

Tačiau trečiadienį vakare tik šlapia vieta liko iš Ispanijos rinktinės. O šios šalies žiniasklaidai neliko nieko kita, kaip paskelbti Ispanijos krepšinio eros pabaigą.

Ketvirtadienio rytą „Marca“ skaitytojai pirmajame puslapyje pamatė kitą didelėmis raidėmis parašytą žodį „Bajoncesto“. Tokio žodžio ispanų kalboje nėra, bet žurnalistai jį sukūrė sujungę du žodžius „baloncesto“ („krepšinis“) ir „baja“ („nuosmūkis“, „išėjimas“). Naujadaras simbolizavo Ispanijos sporto atsisveikinimą su geriausia krepšinio karta, nuo šio amžiaus pradžios iškovojusia ne vieną didžią pergalę.

Tačiau šios kartos atsisveikinimas buvo visai ne toks, kokio tikėjosi Pau Gasolio, Juano Carloso Navarro ir Felipe Reyeso tautiečiai. Didi karta turėjo trauktis po „liūdniausio ispanų krepšinio vakaro“ (tokia buvo kita, mažesnėmis raidėmis pirmajame „Marca“ puslapyje išspausdinta antraštė).

Liko futbolo šešėlyje

„Marca“ buvo vienintelis iš keturių didžiausių Ispanijos sporto dienraščių, ketvirtadienį pirmajame puslapyje daugiausia vietos skyręs krepšiniui.

Kitam Madrido sporto dienraščiui „As“ bei Barselonos sporto dienraščiams „El Mundo Deportivo“ ir „Sport“ svarbesnės buvo futbolo naujienos. Jų pirmuosiuose puslapiuose apie krepšinio rinktinės nesėkmę buvo skelbiama tik nedidelėmis raidėmis. „Sumušti prancūzų“, - krepšinio naujieną pranešė „As“.

„Taip dingsta svajonė“, - parašė „El Mundo Deportivo“.

„Lik sveika, sporto aistra“, - su legenda tapusia komanda atsisveikino „Sport“. Krepšiniui iš futbolo šešėlio nepavyko išsiveržti ir Valensijos sporto dienraštyje „Superdeporte“. Jo pirmajame puslapyje mažomis raidėmis buvo parašyta: „Griūtis. Netikėtas pralaimėjimas ir sudie medaliams“.

Didžios kartos atsisveikinimas

Vyriausiems Ispanijos rinktinės krepšininkams P.Gasoliui, J.C.Navarro ir F.Reyesui – jau 34-eri. Jie dėl pergalių petis į petį kovoja nuo 1998 metų Europos jaunių pirmenybių, kuriose ispanai tapo čempionais ir pradėjo formuotis jų auksinė komanda.

Šių metų pasaulio čempionatas vyriausiųjų trijulei galbūt apskritai buvo paskutinės varžybos vilkint nacionalinės komandos aprangą.

Dėl to pralaimėjimas žaidžiant savo aikštėje yra itin skaudus. „Ispanija patyrė vieną skaudžiausių pralaimėjimų savo istorijoje. Gali būti, kad po šio pralaimėjimo keltis reikės ilgai ir jis reiškia šlovingiausio Ispanijos krepšinio laikotarpio pabaigą.

Reikės daug laiko, kad užgytų Prancūzijos padaryta žaizda. Ispanija pralaimėjo daugiau nei vienerias rungtynes. Ji pralaimėjo savo pasaulio čempionate, kuriam puikiai pasiruošė ir kurio pirmajame etape nušlavė visus varžovus“, - negalėjo patikėti „Marca“.

Šįmetė nesėkmė ispanams priminė pralaimėjimą 2007 metų Europos čempionato finale, kuriame irgi namie žaidusi aiški turnyro favoritė Ispanijos rinktinė netikėtai nusileido Rusijos komandai. Vis dėlto „Marca“ manymu, 2014-ųjų fiasko yra nepalyginamai skaudesnis.

Žaidimas buvo siaubingas

Prastu žaidimu stebėjosi visa Ispanijos žiniasklaida. „Ispanijos rinktinės žaidimas buvo siaubingas“, - tvirtino „Superdeporte“.

„As“ savo šalies komandą palygino su akmenimi, kuris įkritęs į vandenį iškart nugrimzdo į dugną. „Visos rungtynės vyko taip, kaip norėjo prancūzų treneris Vincent‘as Collet“, - rašė „As“. Šio dienraščio manymu, Ispanijos rinktinė akivaizdžiai pranoko varžovus sudėtimi, bet taip pat akivaizdžiai nusileido jiems strategija.

„Prancūzija į aikštę žengė įsikandusi peilį. V.Collet puikiai atliko namų darbus po pralaimėjimo Granadoje“, - varžovų trenerį gyrė ir „Marca“.

„Roma nebuvo pastatyta per vieną dieną. Ir užkariauti pasaulio čempionatą nebuvo taip paprasta, kaip dauguma galvojo. Daugeliui atrodė, kad komanda yra visagalė ir, turėdama šešis NBA žaidėjus bei įveikusi varžovus pirmajame etape Granadoje, lengvai juos dar kartą nugalės. Prancūzija įrodė, kad taip maniusieji klydo nuo pradžios iki pabaigos“, - pripažino „Marca“.

Lyderis ir treneris

Paskutinės rungtynės atgaivino kalbas, dabar gal jau ir beprasmes, apie „Paudependencia“ – ispanų rinktinės priklausomumą nuo lyderio P.Gasolio.

„Paudependencia“ – vienintelis Ispanijos ginklas, - rašė „Marca“. – Kai jis buvo aikštėje, rinktinė bent neatsilikdavo, o be jo treneris Juanas Antonio Orenga puldamas nesugalvojo nieko“. Treneriui kliuvo ir už tai, kad jis leido 34 metų P.Gasoliui labai ilgai žaisti per rungtynes su keliomis galvomis silnesnėmis varžovėmis Irano ir Egipto rinktinėmis.

J.A.Orengai priekaištavo visi: ir žiniasklaida, ir sirgaliai.

„J.A.Orengos darbu visą laiką buvo abejojama. Kai sirgaliai prarado viltį, kad komanda taps pasaulio čempione, jis tapo pagrindiniu taikiniu.

Paskutinė minutė jam turbūt buvo siaubinga. Sirgaliai atsistoję plojo aikštę palikusiam P.Gasoliui, bet iškart po to pradėjo reikalauti trenerio atsistatydinimo. „Orenga, lauk“ („Orenga vete ya“) buvo paskutinieji žodžiai, kuriuos skandavo nusivylę aistruoliai“, - rašė „Marca“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.