EUROLYGA 2023

Ketvirtfinalis: prancūzų šedevras ir erelių skrydis

Vincent‘as Collet sukūrė krepšinio šedevrą, Aleksandaro Džordževičiaus „ereliai“ išekleidė sparnus, Ispanijos žvaigždžių trijulei drebėjo rankos, Jonas Valančiūnas pakilo į geriausių kovotojų dėl kamuolio penketą, o slovėnai pralaimėjo lenktynes pasaulio krepšinio lyderiams.

J.Valančiūnas pakilo į geriausių kovotojų dėl kamuolio penketą.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Valančiūnas pakilo į geriausių kovotojų dėl kamuolio penketą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 11, 2014, 12:33 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:35 PM

Tai atsitiko pasaulio vyrų krepšinio čempionato ketvirtfinalio etape, po kurio liko vos keturios pretendentės į stipriausios planetos komandos karūną: Lietuva, JAV, Serbija ir Prancūzija.

Pirmojo etapo rezultatai reiškia labai nedaug. Tai parodė Prancūzijos ir Serbijos rinktinės, kurios A grupėje užėmė tik trečiąją ir ketvirtąją vietas, tačiau ketvirtfinalyje eliminavo toje pačioje grupėje aukštesnes pozicijas užėmusias Ispanijos ir Brazilijos komandas.

Trečiadienį laimėję prancūzai ir serbai prisidėjo prie antradienį pergales pasiekusių amerikiečių ir lietuvių.

Visos komandos patvirtino, kad sudaro pasaulio krepšinio elitą. JAV, Lietuvos bei Serbijos rinktinės pasaulio pirmenybių pusfinalyje žaidė ir prieš ketverius metus, o Prancūzijos komanda yra Europos čempionė.

Šedevras. Pasaulio čempionato šeimininkus nuliūdinusį šedevrą sukūrė Prancūzijos rinktinės treneris Vincent‘as Collet. Jo „mėlynieji“ privertė krepšinio visuomenę pamiršti, kad komandoje šiais metais nėra Tony Parkerio bei dar kelių žvaigždžių ir beveik 40 minučių diktavo sąlygas galingajai Ispanijos rinktinei, kurią nugalėjo 65:52.

Prancūzijos krepšininkai nepriekaištingai kontroliavo žaidimo ritmą. Komanda iš šiaurinės Pirėnų pusės pietų kaimynams neleido žaisti greitai, o pati rengė ilgas atakas, kuriose puikiai keisdavo tempą: dažniausiai ilgai varinėdavo kamuolį, bet staiga pagreitėdavo ir palikdavo ispanus už nugaros.

„Mėlynieji“ net 16 kartų prarado kamuolį („raudonieji“ tik 8). Tačiau ispanai iš varžovų klaidų neišspaudė jokios naudos. Po prancūzų klaidų šeimininkai paprastai turėdavo pradėti žaidimą iš užribio ir vis tiek negalėdavo įjungti aukštesnės pavaros.

Scenarijus. V.Collet auklėtiniai šeimininkus pribloškė jau rungtynių pradžioje, kai net tris minutes neleido varžovams pelnyti taškų ir nutolo 8:0. Paskui Juano Antonio Orengos komanda atsitokėjo ir išlygino rezultatą, bet nė sykio nepirmavo didesniu negu 2 taškų skirtumu.

Ispanai paskutinį kartą į priekį išsiveržė 32-ąją min., kai po Pau Gasolio dvitaškio persvėrė rezultatą 45:44. Tačiau kitus taškus Ispanijos ekipa (vėl P.Gasolis) pelnė tik po 3 min. 40 sek., kai Europos čempionai jau buvo nutolę.

Pasistumdė. Sunkiausias akimirkas „mėlynieji“ išgyveno trečiojo kėlinio pirmoje pusėje, kai dviejose atakose pažeidė 24 sekundžių taisyklę, o dar vienoje ispanas Ricky Rubio perėmė kamuolį iš puikiai žaidusio Thomas Heurtelio.

Netrukus aikštėje kilo nedidelis susistumdymas, kurio pagrindinis kaltininkas buvo ispanas Sergio Llullis. Jis pastūmė Florent‘ą Pietrus, o prancūzas atsakė tuo pačiu. Tačiau dėl skirtingų svorio kategorijų F.Pietrus iš kojų neišvirto, o S.Llullis nuskriejo kelis metrus.

Teisėjai situacijos neišsiaiškino ir griežčiau nubaudė Prancūzijos komandą. S.Llullis gavo techninę pražangą, o F.Pietrus – ne tik techninę, bet ir nesportinę.

Vis dėlto iš teisėjų dovanos „raudonieji“ beveik nieko nepešė. S.Llullis įmetė tik vieną baudą (persvėrė rezultatą 40:39), papildoma ispanų ataka buvo nerezultatyvi ir kamuolys grįžo dėl šio incidento nesutrikusiems „mėlyniesiems“.

Skrydis. Serbijos rinktinė pirmajame etape laimėjo tik dvejas iš penkerių rungtynių ir A grupėje užėmė ketvirtąją vietą. Vos prieš kelias dienas buvo sunku net pagalvoti, kad „ereliai“ („Orlovi“ – taip serbai vadina savo krepšinio rinktinę) gali pakilti aukštam skrydžiui, bet jų treneris Aleksandras Džordževičius abiem atkrintamojo etapo varžovams sukūrė po neišsprendžiamą galvosūkį.

Aštuntfinalyje serbai įveikė B grupės nugalėtoją Graikijos komandą, o ketvirtfinalyje pranoko Brazilijos rinktinei, kuriai buvo pralaimėję pirmajame etape.

Serbijos komanda 2016 metų olimpinių žaidynių šeimininkus sutriuškino 84:56.

Lyderis. Ketvirtfinalyje pergalinga serbų žaidimo sistema vadinosi vienu žodžiu – „Teodosičius“. Milošas Teodosičius dažnai ilgai bumsėdavo kamuolį, o po to pasinaudojęs viena kita komandos draugo užtvara susikurdavo progą mesti į krepšį. Kamuolys klausė įžaidėjo ir skrodė tinklelį – vien per pirmąją pusę M.Teodosičius surinko 16 taškų (per visas rungtynes – 23).

Brazilų taktika – pralaužti varžovų gynybą baudos aikštelėje – nebuvo veiksminga. Nors Serbijos komandos priekinė linija raumenų mase nusileido, Andersonui Varejao, Tiago Splitteriui ir Nene įmesti pavykdavo labai retai. Jie trise pelnė 19 taškų, bet pataikė vos 7 iš 25 metimų (A.Varejao – 4 iš 10, T.Splitteris – 1 iš 7, Nene – 2 iš 8).

Pirmoje pusėje Brazilijos komanda šiaip ne taip laikėsi, tačiau 23-ąją min. amerikiečiai buvo nubausti dviem iš eilės techninėmis pražangomis, vienoje varžovų atakoje praleido 7 taškus (vieną baudą už paprastą pražangą įmetė Miroslavas Raduljica, keturias – Milošas Teodosičius, dvitaškį po aštraus prasiveržimo pridėjo Stefanas Markovičius) ir visiškai pakriko. Nieko nuostabaus, nes atsilikimas per kelias akimirkas padididėjo nuo 9 iki 16 taškų (34:50).

Bėgikai. Slovėnijos rinktinės pagrindinis ginklas – greitis. Jei ši ekipa sulėtina tempą, ji yra pasmerkta pralaimėti. Todėl net per rungtynes su reaktyvine JAV komanda slovėnai liko ištikimi sau ir bandė žaisti taip pat greitai, kaip iki tol.

Bet su amerikiečiais ilgai nepalenktyniausi. Kol broliams Goranui ir Zoranui Dragičiams bei kitiems slovėnų lyderiams užteko jėgų, jie bėgo kaip pašėlę ir atsiliko nedaug. Tačiau trečiajame kėlinyje skirtumas pradėjo augti kaip ant mielių.

Antrąją rungtynių pusę JAV rinktinė laimėjo 70:34! Po antrojo kėlinio amerikiečiai pirmavo tik 49:42, o rungtynes laimėjo 43 taškų skirtumu 119:76.

Ketvirtfinalio skaičiai

0. Per visą čempionatą nė vienas Lietuvos rinktinės krepšininkas nebuvo priverstas palikti aikštės dėl penkių pražangų. Net ir pavojingoje zonoje lietuviai atsiduria labai retai. Po keturias pražangas per rungtynes gavo tik Martynas Pocius (su Australija), Jonas Mačiulis (su Slovėnija) ir Darjušas Lavrinovičius (su Naująja Zelandija ir Turkija).

1. Trys ispanų žvaigždės Ricky Rubio, Marcas Gasolis ir Serge‘as Ibaka pataikė vos po vieną metimą. Visi trys į prancūzų krepšį metė net po 7 kartus, tai yra kartu sudėjus pataikė 3 iš 21 metimo.

4. Aštuntfinalyje per paskutinę minutę du tritaškius pataikęs Emiras Preldžičius per rungtynes su lietuviais iš toli atakavo 4 kartus, bet neįmetė nė sykio. Labai prastai tritaškius mėtė visa Turkijos rinktinė – pataikė tik 3 iš 18.

6. Vyriausias turnyro žaidėjas Marcelo Machado, tikriausiai paskutinį kartą dalyvaudamas pasaulio čempionate, jame pelnydavo vidutiniškai 6 taškus. Tiesa, 39 metų brazilas su pirmenybėmis atsisveikino liūdnai ir paskutinėse rungtynėse taškų nepelnė.

8. Prancūzai po varžovų krepšiu atkovojo 8 kamuoliais daugiau nei ispanai. (16:8). Kovą dėl atšokusių kamuolių abiejose aikštės pusėse „mėlynieji“ laimėjo 50:28!

9. Ryškiausia JAV rinktinės žvaigždė Jamesas Hardenas nepataikė net 9 iš eilės metimų. Slovėnų krepšį gynėjas atrišo tik trečiajame kėlinyje dešimtuoju bandymu. Tačiau per likusį laiką jis spėjo pelnyti 14 taškų (4 iš 14 metimų) ir buvo antras pagal rezultatyvumą komandos žaidėjas.

9. Brazilas Marcelo Huertasas atliko 9 rezultatyvius perdavimus – daugiausia ketvirtfinalio etape.

10. Jauniausias Slovėnijos rinktinės krepšininkas Aleksejus Nikoličius per visą čempionatą žaidė tik 10 minučių. Du metimus atlikusiam 19-mečiui atsidaryti savo taškų sąskaitos nepavyko.

10. Serbas Milošas Teodosičius įmetė visas 10 baudų. Tai – šio čempionato be klaidų mestų baudų rekordas.

12. Lietuvos rinktinė nugalėjo Turkijos komandą 12 taškų skirtumu (73:61). Tai – mažiausias skirtumas ketvirtfinalyje. Didžiausią persvarą įgijo JAV krepšininkai, sutriuškinę slovėnus 43 taškais (119:76).

13. Lietuvis Jonas Valančiūnas ir prancūzas Rudy Gobert‘as atkovojo po 13 kamuolių. Tai – geriausias šio etapo rezultatas. Vidutiniškai 8,6 kamuolio atkovojantis J.Valančiūnas šios statistikos kategorijos lyderių sąraše pakilo į penktąją vietą.

14. Tarp čempionate dar likusių žaidėjų rezultatyviausias yra beveik po 14 taškų pelnantis serbas Miroslavas Raduljica. Viso turnyro rezultatyviausių sąraše jis užima tik 16-ąją vietą.

23. M.Teodosičius pelnė 23 taškus ir buvo rezultatyviausias ketvirtfinalio žaidėjas.

24. JAV rinktinė po slovėnų krepšiu atkovojo net 24 kamuolius ir pakartojo čempionato rekordą (jį pasiekė Angolos ekipa per mačą su Meksika). Amerikiečiams kovoti dėl kamuolių reikėjo, nes jie tris kėlinius atakavo labai netaikliai. Net paskutiniame ketvirtyje ženkliai pagerintas dvitaškių taiklumas pakilo tik iki 50,7 proc. Iki aštuntfinalio JAV komanda pataikydavo 58,6 proc. dvitaškių.

26. JAV rinktinė per rungtynes su slovėnais atliko 92 metimus iš dviejų ir trijų taškų zonos. Net neskaičiuojant baudų (jų metė 27), amerikiečiai varžovų krepšį atakavo kas 26 sekundes.

Ketvirtfinalio citata

Sergejus Jovaiša (buvęs SSRS ir Lietuvos rinktinių krepšininkas, pasaulio čempionas): „Darjušas Lavrinovičius per tris minutes antrajame kėlinyje Lietuvai padarė daugiau negu Valdemaras Tomaševskis per dešimt metų“.

Ketvirtfinalio antraštė

„Marca“ (Madrido sporto dienraštis) trečiadienio numeryje: „Sutriuškinkit“ („A machacar“). „Marca“ ketvirtfinalio rungtynių rytą tituliniame puslapyje didžiausiomis raidėmis paragino Ispanijos rinktinę ne šiaip nugalėti, o sutriuškinti Europos čempionę Prancūzijos komandą.

Ar nepamiršote, kad...

JAV. Amerikiečiai į pusfinalį pateko trečiame pasaulio čempionate iš eilės. JAV rinktinė gina čempionės vardą, o iš viso yra laimėjusi 11 medalių komplektų: 4 aukso, 3 sidabro ir 4 bronzos.

Lietuva. Mūsų šalies komanda pusfinalyje žais antrą kartą. Prieš ketverius metus lietuviai iškovojo bronzą.

Serbija. Savarankiškos Serbijos rinktinė į pusfinalį pateko tik antrą kartą (2010-aisiais serbai liko ketvirti). Tačiau anksčiau serbai sudarė Jugoslavijos bei Serbijos ir Juodkalnijos rinktinių branduolį, o šios komandos pasaulio pirmenybėse iškovojo 5 aukso, 3 sidabro ir 2 bronzos medalių komplektus.

Prancūzija. Prancūzijos rinktinė pusfinalyje žais pirmą kartą. Geriausias prancūzų rezultatas – 4-oji vieta 1954 metais (tada varžybos vyko kitokia sistema ir aštuonios stipriausios komandos kovojo finalo grupėje).

Ketvirtfinalio žaidėjas

Milošas Teodosičius (Serbija).

Ketvirtfinalio penketas

Thomas Heurtelis (Prancūzija) – 13 taškų (3/4 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 4/4 baudų) per 23 min.

Milošas Teodosičius (Serbija) – 23 taškai (2/4 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 10/10 baudų) per 29 min.

Renaldas Seibutis (Lietuva) – 19 taškų (3/7 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 4/4 baudų) per 36 min.

Klay Thompsonas (JAV) – 20 taškų (3/4 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 2/4 baudų) per 28 min.

Borisas Diaw (Prancūzija) – 15 taškų (3/5 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 0/2 baudų), 5 atk.kam. per 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.