EUROLYGA 2023

Kitas kampas: viską griaunantys broliai ir J. Kazlausko pinklės

Trys milijonai širdžių ir svajonių vienijasi – Lietuvos rinktinė ir vėl stoja prieš varžovą, kurio vardas pasaulyje minimas tik su pagarba. Pasaulio čempionato pusfinalyje Jono Kazlausko auklėtiniai rengia žabangus JAV krepšininkams, kurie iki šiol nesutiko sau tinkamų varžovų. Nors ir antrąja JAV rinktine vadinami amerikiečiai daužo visus, bet Lietuvos krepšinio istorija byloja, kad pajėgiausios krepšinio lygos nariai nėra nemirtingi.

Brolius Lavrinovičius apžvalgininkas laiko pavojingais varžovais.<br>G.Šiupario nuotr.
Brolius Lavrinovičius apžvalgininkas laiko pavojingais varžovais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2014, 5:47 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:27 PM

„Nenuvertinkite lietuvių. Jų nepastumdysi. Jokiais būdais“, – įspėja JAV krepšininkus ir sirgalius sheridanhoops.com redaktorius Chrisas Sheridanas.

Jis amerikiečiams pateikė savo įžvalgas apie Lietuvos rinktinę, kurioje baiminasi brolių Lavrinovičių ir jų jėgos.

Prieš dvejus metus, kai JAV rinktinė buvo kimšte prikimšta superžvaigždžių Londono olimpiadoje, jie su Lietuva žaidė grupės etape. Po 40 minučių amerikiečiai džiaugėsi, kad ištrūko nesudraskyti. JAV laimėjo 99:94, o lietuviai kovojo iki pat paskutinės minutės. Tai buvo vienintelės rimtos rungtynės amerikiečiams, kol jiems neteko su Ispanija žaisti dėl aukso.

Nestipriausios ekipos

Tuometė Lietuvos rinktinė viltis dėjo ir rėmėsi alfa žvėrimi Linu Kleiza, kuris šią vasarą nutarė nežaisti. Tam tikru požiūriu jis yra Lietuvos Kevinas Durantas, nusprendęs suteikti pirmenybę medaus mėnesiui, o ne nacionalinei komandai. Jie taip pat turėjo Šarūną Jasikevičių, laikiusį savo vadžias, nepaisant veterano amžiaus ir prigesusių talentų.

Nė vienas iš šių vaikinų nežaidžia pasaulio čempionate. Net ir Mantas Kalnietis, kuris patyrė peties traumą turnyro išvakarėse, palikdamas Lietuvos rinktinę be tikro gero įžaidėjo.

Dabar jie šią poziciją skiria atakuojantiesiems gynėjams. Tad Lietuva į pasaulio čempionatą neatsiuntė geriausios savo komandos. Neatsiuntė ir amerikiečiai.

Broliai – itin kieti

Bet lietuviai turėjo ką nusiųsti į čempionatą. Tai naujasis pagrindinis atakų ramstis ir alfa kovotojas iš „Toronto Raptors“ Jonas Valančiūnas. Komandoje taip pat yra ir „Houston Rockets“ puolėjas Donatas Motiejūnas, bet nereikia tikėtis, kad jis žais daug minučių. Big V labiau mėgsta vieno ar abiejų brolių Lavrinovičių pagalbą. Pastarųjų istorija verta Holivudo.

J.Valančiūnas mėgsta žaisti šalia brolių dėl to, kad jie – banditėliai. Na, gerai, žodis „banditas“ yra per stiprus. Jie yra kieti vyrukai. Jų tvirtos pražangos yra stipresnės nei daugelio ir jiems mažiausiai rūpi, ar jų varžovas iš JAV ar Egipto. Visi sulaukia tokio pat elgesio ir tas krepšininkų traktavimas šiurkštus. Jie tarsi Billo Laimbeero („Detroit Pistons“ blogiukas. – Red.), Charleso Oakley („Bulls“ klube saugojo M.Jordaną nuo šiurkštaus elgesio, atliko policininko vaidmenį. – Red.) ir Warreno Jabali (tvirtas, jėgą gynyboje mėgęs žaidėjas, palikęs pėdsaką ABA lygoje. – Red.) kombinacija.

Tad jeigu norite išvysti Anthony Davisą, Kennethą Fariedą ar DeMarcų Cousinsą, gulinčius ant parketo ketvirtadienį, didelė tikimybė, kad Lavrinočiai juos ten parblokš. Tiesiog jie tai daro.

Atakuos JAV aukštaūgius

O ką jie dar gali nuveikti? Ko turėtų tikėtis amerikiečiai? (Beje, reikėtų tikėtis, kad jie bus gerai pasirengę. Ekipos skautas Artūras Karnišovas – lietuvis).

Pirmiausia komandą treniruoja Jonas Kazlauskas. Krepšinio bastūnas, kuris per pastarąjį dešimtmetį treniravo Kinijos ir Graikijos rinktines. Jis dirbo Del Harriso asistentu Atėnuose, kai Yao Ming'as ir Yi Jianlianas vilkėjo Kinijos komandos marškinėlius.

Ta ekipa nugalėjo pasaulio čempionus jugoslavus ir žengė į atkrintamąjį etapą, privertę atsitraukti Predragą Stojakovičių ir jo brolius.

Tai buvo viena didžiausių sensacijų olimpiados istorijoje. Del Harrisas šiandien pasakytų, kad tai buvo didžiausias jo laimėjimas dirbant treneriu.

J.Kazlauskas, be abejonės, mėgins priversti JAV rinktinės aukštaūgius prisidaryti bėdų dėl pražangų. Jis per jėgą kamuoliais maitins savo aukštuosius, kad jie viską daužytų po krepšiu. Jeigu A.Davisas ar D.Cousinsas bus neutralizuoti pražangomis, lietuviai džiaugsis galimybe stoti prieš Andre Drummondą ir Masoną Plumlee. Abu amerikiečiai tikrai užima paskutines dvi vietas rinktinėje.

Primena metikus

Bet norint nugalėti JAV ekipą reikia ir mėtyti. Kai Lietuvos rinktinė paguldė Turkiją, J.Kazlauskas sulaukė klausimo, kodėl jo ekipa labiau nesirėmė tritaškiais (jie pataikė 10 tolimų metimų iš 19).

„Visi Lietuvos rinktinėje gali mesti. Aš dar dabar galiu mesti. Bet mes žaidėme per savo stiprybę, o tai – mūsų ūgis“, – sakė J.Kazlauskas.

Lietuvos rinktinė čempionate nuo tritaškio linijos atakuoja 40 proc. taiklumu. Tai antras rezultatas statistikoje ir pirmasis iš ekipų, kurios vis dar kovoja dėl medalių. Nors geriausio snaiperio reputaciją turi Simas Jasaitis, geriausiai tai daryti sekasi Darjušui Lavrinovičiui. Jis pataikė 10 iš 16 savo metimų (63,5 proc.).

Martynas Pocius mėto 40 proc. taiklumu. Jis pataikė 7 iš 17 metimų. Įžaidėjas Adas Juškevičius mėto 57 proc. taiklumu (12 iš 21), lengvasis kraštas Jonas Mačiulis – 8 iš 15 (53 proc.). Netgi du žaidėjai, kurie praleidžia mažiausiai laiko aikštėje, – Kšyštofas Lavrinovičius ir Mindaugas Kuzminskas, spėjo įmesti po du tritaškius iš 5.

Siūlo nenuvertinti

JAV rinktinė per ketvirtfinalį su Slovėnija pelnė 40 taškų po varžovų klaidų. Tad kovoje su lietuviais amerikiečiai mėgins priversti varžovus klysti kiek įmanoma daugiau, kad susikurtų galimybes greitai atakuoti. O lietuviai nėra nei geri, nei blogi, kai reikia saugoti kamuolį.

Jie vidutiniškai jį pameta 14,7 karto per dvikovą. Bet atminkite, jų žaidimui vadovauja atakuojantieji gynėjai.

Tad jeigu amerikiečiai pelnys 30 taškų po greitų atakų, viskas bus gerai. Bet jeigu J.Valančiūnas parodys savyje tūnantį monstrą, broliai Lavrinovičiai pavers rungtynes imtynių dvikova, o lietuviai mėtys tritaškius 40 proc. taiklumu, – tai bus tikra mėsmalė.

Nenuvertinkite lietuvių. Jų nepastumdysi. Jokiais būdais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.