EUROLYGA 2023

Pusfinalio atgarsiai: už krepšinį įdomiau peštynės ir akrobatai

Amerikiečiams jų rinktinės pergalės FIBA varžybose yra kasdienybė, todėl didelių emocijų nesukelia. Vis dėlto planetos krepšinio lyderiams pasaulio pirmenybių pusfinalyje nesunkiai peržengus lietuvių barjerą, JAV žiniasklaida atsiduso lengviau – amerikiečiai nepamiršo, kiek bėdų jiems yra pridarę Lietuvos krepšininkai.

Tarp amerikiečių ir lietuvių kilo susistumdymas.<br>G.Šiupario nuotr.
Tarp amerikiečių ir lietuvių kilo susistumdymas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 12, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:18 PM

„Nors žaidžiant šioms komandoms atkaklios rungtynės būdavo norma, šįkart skirtumas buvo gana didelis. Praėjusį sykį per 2012 metų Londono olimpines žaidynes amerikiečiai laimėjo 99:94“, - po JAV rinktinės pergalės prieš Lietuvos komandą visiems priminė agentūra „Associated Press“, kurios medžiaga patenka į beveik visus Amerikos leidinius.

Tačiau ketvirtadienį Barselonoje atkakli buvo tik pirmoji rungtynių pusė, kurią „Sports Illustrated“ pavadino „apylyge“. O pirmuosius du kėlinius labai greitai užmarštin nugramzdino trečiasis.

„JAV rinktinė be savo A sąrašo žvaigždžių ir iki šiol atrodžiusi galimai pažeidžiama atsidūrė per 40 minučių nuo pergalės aiškiu pranašumu FIBA pasaulio čempionate. JAV visus aštuonis varžovus įveikė mažiausiai 21 taško skirtumu, o trečiajame kėlinyje nepaliko jokių vilčių Lietuvos rinktinei nudžiuginti dėl krepšinio pamišusius jos gerbėjus“, - rašė „Sports Illustrated“.

Pagrindiniam didžiausio JAV miesto dienraščiui „New York Times“ dvikova su lietuviais priminė 1992 metų Barselonos olimpines žaidynes ir Svajonių komandos gimimą. Straipsnį apie pasaulio pirmenybių pusfinalį „New York Times“ pavadino „Be Svajonių komandos spindesio JAV vėl viešpatauja Barselonoje“.

„Šiuolaikinės JAV rinktinės versija prasidėjo prieš 22 metus, kai NBA superžvaigždžių grupė sudarė pirmąją Svajonių komandą ir šeimininkavo 1992 metų olimpinėse žaidynėse.

Prisimename to turnyro scenas: varžovai nedrąsiai prašė nuesifotografuoti su amerikiečiais, gerbėjai sekiojo Charlesą Barkley, kai jis eidavo pasivaikščioti pagrindine Barselonos gatve, Michaelas Jordanas ir Scottie Pippenas būriavosi su Toni Kukoču iš Kroatijos, kuris turėjo tapti jų komandos draugu „Chicago Bulls“, - rašė Niujorko dienraštis.

„New York Times“ pastebėjo, kad laikai stipriai pasikeitė ir šiomis dienomis Barselonos miestui svarbiausias yra ne JAV krepšininkų atvykimas, o Katalonijos siekis atsiskirti nuo Ispanijos. Per porą dešimtmečių smarkiai pasikeitė ir JAV rinktinė, kuri nebevadinama Svajonių komanda.

„Nepaisant visko, vienas akivaizdus panašumas tarp anų ir šių laikų liko – amerikiečiai laimi. Daug. Amerikiečiai sudraskė varžovus visose aštuoneriose rungtynėse, tarp jų ir Lietuvos rinktinę pusfinalyje 96:68.

Šįkart istorinių sąsajų irgi buvo. Prieš du dešimtmečius Lietuva buvo viena Svajonių komandos varžovių. Šios rungtynės turėjo būti atkaklesnės negu anos, pasibaigusios 51 taško skirtumu, juo labiau kad lietuviai dažnai sukurdavo problemų amerikiečiams ir net nugalėjo juos 2004 metų olimpinėse žaidynėse“, - nepamiršo „New York Times“.

Vis dėlto ketvirtadienį niujorkiečio žurnalisto žvilgsnis nuo JAV ir Lietuvos krepšininkų nukrypo kitur: „Šįkart įdomiausias epizodas buvo antrajame kėlinyje per minutės pertraukėlę, kai tramplino akrobatas versdamasis ir sukdamasis peršoko tris kolegas ir atliko dėjimą“.

„Sports Illustrated“ svarbiausias rungtynių įvykis irgi buvo ne trenerių sumanymai ar krepšininkų bandymai juos įgyvendinti.

„Neabejotinai įsimintiniausias rungtynių epizodas buvo DeMarcuso Cousinso ir Jono Valančiūno apsistumdymas“, - tvirtino „Sports Illustrated“. Ir aprašė visą įvykį: „Krepšininkams kovojant dėl kamuolio po baudos metimo J.Valančiūnas kaire alkūne trenkė D.Cousinsui į gerklę.

D.Cousinsas staigiai prišoko prie J.Valančiūno lyg norėdamas smogti arba stumti. Vis dėlto „Sacramento Kings“ vidurio puolėjas, garsėjantis kaip karštakošis, spėjo suvaldyti mintis ir atsitraukė. Laukdamas smūgio iš nugaros J.Valančiūnas susigūžė, bet liko nepaliestas“.

„Washington Post“ puslapiuose šis epizodas netgi buvo paminėtas antraštėje. JAV sostinės dienraštis straipsnį apie eilinę pergalę pavadino „D.Cousinsas vos nesusimušė per JAV laimėtas rungtynes“.

„Houston Chronicle“ dienraštis visą pasaulio čempionatą atidžiausiai stebi saviškius, tai yra „Houston Rockets“ krepšininkus. Ketvirtadienį Hiustono žurnalistus labiausiai domino Jamesas Hardenas ir Donatas Motiejūnas. Lietuvos rinktinės puolėjas amerikiečius stipriai nuvylė.

D.Motiejūnas dėmesio centre vienintelį kartą atsidūrė, kai šiurkščiai sustabdė savo komandos draugą iš „Rockets“ J.Hardeną ir gavo nesportinę pražangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.