EUROLYGA 2023

Dienoraštis (11): kaip rinktinės vyrai pasidalija numerius

Du NBA krepšininkai prieš porą metų surengė įdomias derybas. Į „Portland Trail Blazers“ persikėlęs Jamalas Crawfordas dėl savo pamėgtojo 11-ojo numerio nedavė ramybės jį tuo metu nešiojusiam Luke’ui Babbittui. Kalbama, kad šis sutiko atiduoti „vienuoliktuką“ tik tada, kai J.Crawfordas pažadėjo sumokėti 12 tūkst. dolerių.

Atitinkamas skaičius ant marškinėlių svarbus daugumai lietuvių žaidėjų.<br>G.Šiupario nuotr.
Atitinkamas skaičius ant marškinėlių svarbus daugumai lietuvių žaidėjų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis, specialiai lrytas.lt, Madridas

Sep 13, 2014, 2:51 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:03 PM

O kaip numerius pasidalija Lietuvos rinktinės krepšininkai?

Atitinkamas skaičius ant marškinėlių svarbus daugumai lietuvių žaidėjų. Neretas savąjį laimingą numerį į profesionalų krepšinį „atsineša“ dar iš sporto mokyklos ir stengiasi išsaugoti nepaisydamas sezoninės migracijos po klubus.

Kitaip nei Europos klubų turnyruose, kur galima rinktis numerius nuo 00 iki 55, FIBA savo varžybose nepalieka daug laisvės improvizacijai: nuo 4 iki 15-ojo.

Už rinktinės aprangą atsakingas Žydrūnas Vilenčikas juokiasi: mūsiškiai tikrai neprekiauja numeriais vienas su kitu ir nesimuša, jei negauna trokštamo. Pretendentai į tą patį skaičių susitaria gražiuoju.

Vienuolika šiųmetės rinktinės žaidėjų turėjo daugiau ar mažiau variantų rinktis marškinėlių numerį. Vienas – ne. Visi skaičiai jau buvo užimti, kai prieš pat pasaulio čempionatą iškrito Mantas Kalnietis. Taip Adas Juškevičius automatiškai tapo 5-uoju.

10-asis numeris svarbus ir Simui Jasaičiui, ir Renaldui Seibučiui. Po pertraukos į rinktinę grįžęs S.Jasaitis per pasiruošimo mačus šią vasarą žaidė 91-uoju, o R.Seibutis – 10-uoju, kaip ir pernai Europos čempionate. Bet pasaulio pirmenybėse 10-ukas grįžo S.Jasaičiui. R.Seibutis tenkinasi 9-uoju.

Martynas Pocius pirmenybę visuomet teikia 7-ajam numeriui. Tokiu jis dalyvavo 2010-ųjų pasaulio ir 2011-ųjų Europos čempionatuose, 2012-ųjų Londono olimpiadoje, kol pernai „septintuką“ susigrąžino į nacionalinę komandą grįžęs Darjušas Lavrinovičius

„Tas numeris niekada nebuvo Martyno. Visada – mano, tik kad manęs kelis metus nebuvo rinktinėje. Martynas – geras vyras, iškart gražino be jokių piktumų“, – sakė D.Lavrinovičius.

Tokia yra nerašyta taisyklė, kad komandos senbuviai pirmieji stovi eilėje prie savųjų numerių. Jaunimas turi palaukti.

Gali atrodyti, kad Šarūnas Jasikevičius visą amžių rinktinėje žaidė 13-uoju numeriu. Ne. Jis kelerius metus buvo 4-asis, nes laukė, kol karjerą baigė dabartinis Jono Kazlausko asistentas Darius Maskoliūnas. O šis savo laiku 13-ąjį paveldėjo iš Šarūno Marčiulionio.

Lygiai taip pat nepajudinami Lietuvos rinktinėje anksčiau buvo Arvydo Sabonio 11-ukas, Artūro Karnišovo 12-ukas, Sauliaus Štombergo 7-ukas, Ramūno Šiškausko 8-ukas, Gintaro Einikio 14-ukas.

Legendiniai žaidėjai seniai išėjo. Bet Ispanijoje šįvakar svarbiausias pasaulio čempionato rungtynes žaisianti dabartinė Lietuvos krepšinio karta įrodinėja, kad ji gali parašyti savąją legendinių numerių istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.