EUROLYGA 2023

Bronza pagimdė naujas prancūzų krepšinio viltis

Prancūzijos rinktinės iškovota pasaulio pirmenybių bronza nesukėlė tokio euforijos pliūpsnio kaip pernai laimėtas Europos čempionato auksas.

Prancūzijos spauda teigiamai įvertino savo šalies rinktinės pasirodymą pasaulio čempionate, kur "mėlynieji" iškovojo bronzą.<br>AP nuotr.
Prancūzijos spauda teigiamai įvertino savo šalies rinktinės pasirodymą pasaulio čempionate, kur "mėlynieji" iškovojo bronzą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 14, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:53 PM

Tačiau prancūzų žiniasklaida nedvejodama krepšininkų pasirodymą įvertino teigiamai ir nieko nelaukdama pradėjo kurti planus kitam turnyrui – 2015-ųjų Europos pirmenybėms, kurių rungtynes „mėlynieji“ žais namie.

Šiais metais atstovauti Prancūzijos rinktinei negalėjo ar nenorėjo visas būrys garsių krepšininkų, todėl vos prieš keletą savaičių prancūzų sirgaliai ir žurnalistai net patys nenutuokė, ko galima tikėtis iš atsinaujinusios komandos.

Vis dėlto nuaidėjus paskutinei finalo sirenai niekam Prancūzijoje nekilo abejonių, kad „mėlynųjų“ rezultatas yra teigiamas, o vertinimai svyravo nuo „istorinis“ iki „gražus“.

Bronzos medalių vertę dar labiau pakėlė tai, kad pasaulio pirmenybėse prancūzai iki šių metų nebuvo laimėję jokių apdovanojimų. Todėl Nicolas Batumo, Boris Diaw ir jų bendražygių laimėjimas Ispanijoje buvo istorinis.

„Šie vaikinai buvo verti bronzos, kuri tapo pirmaisiais Prancūzijos apdovanojimais pasaulio pirmenybėse. Jie atsitiesė po skaudžios nesėkmės per pusfinalio rungtynes su Serbija. Tai – istorija!

Jie buvo sumušti, sužeisti, nusivylę, pavargę, beveik nužudyti. Bet po kelių valandų jie vėl atidavė visą širdį, kad iškovotų medalį“, – naują Prancūzijos krepšinio istorijos puslapį parašiusią komandą šlovino dienraštis „Dernieres Nouvelles d‘Alsace“.

„Gražus paguodos prizas“, – taip pasaulio pirmenybių bronzą straipsnio antraštėje pavadino svarbiausias Prancūzijos sporto dienraštis „L‘Equipe“.

Sunkioje ir atkaklioje kovoje dėl bronzos, po „žiauraus nervų karo paskutinę minutę“ (taip parašė „La Depeche“) Prancūzijos komanda 95:93 palaužė Lietuvos rinktinę.

„Jie nepaleido savo progos. Po nuvylusio pralaimėjimo Serbijai pusfinalyje „mėlynieji“ sugebėjo vėl susitelkti. Labai pavargusi Prancūzijos komanda sukaupė paskutines jėgas ir užlipo ant garbės pakylos“, – saviškiams nusilenkė Prancūzijos sostinės dienraštis „La Parisien“.

„Prancūzijos rinktinė parodė, kad pasižymi neįtikėtina valia net būdama fiziškai išsekusi“, – po dvikovos su lietuviais skambių žodžių nepagailėjo interneto svetainė sport.fr.

„Mes žavėjomės, kaip greitai Vincent‘o Collet vyrai atsigavo po pralaimėjimo Serbijai“, – bronzos medalių laimėtojus gyrė dienraštis „Ouest France“.

Dėl bronzos prancūzams teko kautis iš paskutiniųjų. Apdovanojimų ne mažiau norėjo jų varžovai lietuviai. Lietuvos komanda ilgai pirmavo ir kai kuriose aikštės vietose buvo akivaizdžiai stipresnė. „Varžovai pirmavo, nes viešpatavo baudos aikštelėse. Jose karaliavo Jonas Valančiūnas“, – pripažino „L‘Equipe“.

Vis dėlto pabaigoje svarbiausią žodį tarė dvi ryškiausios „mėlynųjų“ žvaigždės. „Vėl spindėjęs N.Batumas ir B.Diaw rungtynių pabaigoje nulėmė Prancūzijos komandos pergalę“, – rašė prancūzų sporto žiniasklaidos lyderis.

„Žygdarbis, atliktas per rungtynes su Ispanija, nenuėjo veltui. Tai įrodo medaliai“, – čempionato tašką padėjo „L‘Equipe“.

Visą Prancūzijos rinktinės nueitą kelią apžvelgęs dienraštis „Le Figaro“ padarė išvadą, kad pasaulio čempionatas buvo „Visai ne lengvas pasivaikščiojimas“ (taip „Le Figaro“ pavadino straipsnį).

„Mėlynieji“ pirmą kartą istorijoje pateko tarp pasaulio čempionato prizininkų. Bet jiems šis turnyras nebuvo lengvas pasivaikščiojimas. Toli gražu.

Komandai pirmiausia reikėjo persitvarkyti dėl daugybės traumų ir atsisakymų, ypač priekinės linijos žaidėjų. Tony Parkeris, Joakimas Noah, Nando de Colo, Alexis Ajinca, Ianas Mahinmi, Kevinas Seraphinas nežaidė Ispanijoje. V.Collet atsivežė atjaunintą ir palyginti nedaug tarptautinės patirties turinčią komandą. Jai trūko tvarkos ir drausmės, todėl nepavyko patekti į finalą. Bet dėl ko nors kaltinti šiame čempionate labai daug padariusį jaunimą būtų kvaila“, – rašė „Le Figaro“.

Ir žaidėjai, ir treneris V.Collet sulaukė pagyrimų už tai, kad buvo nuoseklūs ir toliau vystė praėjusiais metais pasiteisinusią žaidimo sistemą.

Tai prancūzai darė nepaisydami nei atsisakymų, nei kitų sunkumų ir nusivylimų, kuriuos reikėjo įveikti pastarosiomis savaitėmis. „Le Figaro“ priminė, kad prie „mėlynųjų“ dėl laiku neišspręstų draudimo klausimų labai vėlai prisidėjo B.Diaw, tas pats B.Diaw nuvylė blankiu žaidimu pirmajame čempionato etape, o pralaimėjimas įveikiamais varžovais laikytiems brazilams lėmė sunkų kelią atkrintamajame etape.

„Prancūzijos rinktinė galėjo svajoti apie finalą. Dėl to, kad į jį nepavyko patekti, visiems laikams liks nusivylimo atspalvių. Bet skirtumas tarp antrosios ir trečiosios vietos nėra labai didelis. O dabar rinktinė čempionatą baigė pergale. Pergale, kuri suteikia vilčių ateičiai, tarp jų ir 2015 metų Europos čempionatui, kuris vyks Prancūzijoje...“, – tvirtino „Le Figaro“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.