EUROLYGA 2023

Vingiuotas pasaulio čempionatas: nuo A iki Ž

Pasaulio krepšinio čempionato kovos pasiekė finišo tiesiąją. Iš 24 turnyro dalyvių liko tik dvi komandos, kurios žais finale: JAV ir Serbija.

Kaip ir prieš ketverius metus, Lietuvos krepšininkai pasaulio čempionatą baigė rungtynėmis dėl trečiosios vietos. Tik šįkart laimėti bronzos nepavyko - mače dėl 3 vietos lietuviai 93:95 nusileido Prancūzijai.<br>G.Šiupario nuotr. – iš Barselonos
Kaip ir prieš ketverius metus, Lietuvos krepšininkai pasaulio čempionatą baigė rungtynėmis dėl trečiosios vietos. Tik šįkart laimėti bronzos nepavyko - mače dėl 3 vietos lietuviai 93:95 nusileido Prancūzijai.<br>G.Šiupario nuotr. – iš Barselonos
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis, Donatas Urbonas

2014-09-14 12:15, atnaujinta 2018-02-09 15:55

Svarbiausios ir skausmingiausios čempionato kovos – aštuntfinalis, ketvirtfinalis, pusfinalis, mažas dėl trečiosios vietos – šią savaitę buvo sužaistos Barselonoje ir Madride.

Lietuvos rinktinę lydėję „Lietuvos ryto“ žurnalistai akylai sekė čempionato įvykius ir jums pateikia skaniausias atkrintamųjų varžybų etapo uogas.

A – Antraštės. „Sumušti Prancūzijos“, „Bajoncesto“ („baloncesto“ – krepšinis, „baja“ – nuosmukis, išėjimas), „Liūdniausias ispanų krepšinio vakaras“, „Lik sveika, sporto aistra“, „Taip dingsta svajonė“. „Griūtis. Netikėtas pralaimėjimas ir sudie medaliams“, „Geriausios istorijoje kartos skaudžiausias pralaimėjimas“.

Tokiais pavadinimais Ispanijos žiniasklaida palydėjo pasaulio čempionato šeimininkų pralaimėjimą ketvirtfinalyje Prancūzijai 52:65.

B – Bausmė. Krepšinio dievas skaudžiai nubaudė australus.

Čempionato D grupėje Australijos rinktinė specialiai pralaimėjo Angolai, kad išvengtų antrosios vietos ir galimos akistatos su JAV krepšininkais jau ketvirtfinalyje.

Bet gudravimai australams tuoj pat atsirūgo – juos jau aštuntfinalyje 65:64 išspyrė turkai.

Australams gresia griežtos FIBA sankcijos – diskvalifikacija iš tarptautinių turnyrų ir šimtatūkstantinė bauda.

C – Citata. „Ta vieta, kur dabar esame, – atlygis už atliktą darbą, už kančias, už Mantą. Aš tikrai didžiuojuosi žaidėjais“, – po pergalės ketvirtfinalyje prieš Turkijos rinktinę 73:61 sakė Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

Č – Čempionai. Tarp keturių stipriausių planetos komandų – tik trys pasaulio čempionai. Kai prieš ketverius metus JAV krepšininkai triumfavo Stambule, tuometei Mike’o Krzyzewski kariaunai padėjo trys dabartinės amerikiečių sudėties žaidėjai – Derrickas Rose’as, Rudy Gay ir Stephenas Curry.

D – Darbdaviai. Dviejų Stambulo klubų šeimininkai galėjo įsitikinti, kad nenusipirko katės maiše.

Šį sezoną Turkijoje žaisiantys lietuviai labiausiai baudė turkus per ketvirtfinalį.

„Darussafaka“ legionierius Renaldas Seibutis įmetė 19 taškų, „Galatasaray“ naujokas Martynas Pocius – 13.

E – Europa. Senasis žemynas patvirtino, kad čia yra pasaulio krepšinio svorio centras.

Į atkrintamąsias varžybas pateko 8 iš 10 Europos šalių rinktinių, pradėjusių planetos pirmenybes. Geriausiųjų ketverte jų yra trys – Lietuva, Serbija, Prancūzija.

Ispanijoje dar varžėsi šešios Amerikos, trys Afrikos, dvi Okeanijos ir trys Azijos komandos.

F – Faktas. Tokio smarkaus smūgio kaip pusfinalyje su JAV (68:96) lietuviai nebuvo gavę šešerius metus.

28 taškais amerikiečiams nusileidusi Lietuvos rinktinė didesniu skirtumu pastarąjį kartą pralaimėjo tiktai 2008 metų Pekino olimpinėse žaidynėse.

Paskutinėse nieko nelėmusiose grupės varžybose tuomet lietuviai net 31 tašku nusileido Australijai – 75:106.

G – Grumtynės. Lietuvos ir JAV krepšininkai po pusfinalio iš aikštės taikiai nesiskirstė. Po finalinės mačo sirenos tarp žaidėjų kilo susistumdymas.

Antrajame kėlinyje Joną Valančiūną užsipuolęs ir techninę pražangą gavęs DeMarcus Cousinsas santykių puolė aiškintis ir po mačo. Jis susistumdė su Kšyštofu Lavrinovičiumi. Įsikarščiavusių krepšininkų stojo skirti net JAV treneris M.Krzyzewski.

H – Herojus. Vienintelėse čempionato atkrintamųjų varžybų rungtynėse nugalėtoją nulėmė metimas paskutinėmis sekundėmis. Su siaubu Turkijos rinktinės puolėją Emirą Preldžičių prisimins Australijos sirgaliai.

Iki mačo pabaigos likus žaisti 5 sek. turkas švystelėjo tolimą metimą per rankas ir paskutinę akimirką išvedė savo komandą į priekį 65:64.

I – Ištvermė. R.Seibutis tempė didžiausią minučių krūvį Lietuvos rinktinėje.

Atakuojantysis gynėjas, dažnai priverstas rungtyniauti kaip įžaidėjas, aikštėje vidutiniškai buvo po 29 min.

Įkandin jo žengė J.Valančiūnas (25 min.) ir M.Pocius (21,39 min.). Mažiau nei 10 minučių Lietuvos rinktinėje išbūdavo tik Šarūnas Vasiliauskas (9,4 min.).

J – Jaukas. JAV krepšininkų žaidimas aštuntfinalyje, ketvirtfinalyje ir pusfinalyje traukė krepšinio aistruolius į Barselonos „Palau Sant Jordi“ areną.

Daugiausia susidomėjimo sulaukė JAV ir Lietuvos akistata. 15 700 vietų arenoje pusfinalyje apsilankė per 15 070 žiūrovų.

JAV rungtynes su Meksika stebėjo 14 200 žmonių, su Slovėnija – 13 674.

Ispanų rungtynės Madride sulaukė mažiau dėmesio, nes „Palacio de los Deportes“ arenoje telpa 13 700 sirgalių.

K – Kraujas. Jonas Mačiulis paplūdo krauju per aštuntfinalio mačą.

Prireikė aštuonių siūlių varžovo iš Naujosios Zelandijos prakirstam antakiui sukabinti.

Kovingas puolėjas grįžo į aikštę ir pabaigoje įmetė tritaškį, padėjusį palaužti priešininkus 76:71.

L – Lietuvis. Rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės krepšininkas Artūras Karnišovas prisidėjo prie amerikiečių pergalės prieš lietuvius pusfinalyje.

JAV rinktinės skautu dirbantis A.Karnišovas padėjo treneriui M.Krzyzewski ruoštis dvikovai prieš tėvynainius, buvo salėje mačo metu, bet neslėpė: „Man tai labai emocingos rungtynės.“

M – Madridas. Dėl planetos pirmenybių apdovanojimo lietuviai kovojo toje pačioje salėje, kur 2007-aisiais laimėjo Europos čempionato bronzą.

Tačiau Ispanijos sostinė šeštadienį netapo mūsiškiams laimingu miestu. Atkaklų mačą dėl trečiosios vietos lietuviai pralaimėjo prancūzams 93:95.

N – Nokautas. Simas Jasaitis kaip pakirstas griuvo ant grindų per aštuntfinalį su Naująja Zelandija.

Po netikėto smūgio į šoną krepšininką teko vežti į ligoninę, kur rentgenas nuramino – lūžių nėra. „Guliu, žiopčioju kaip žuvis, tačiau niekaip negaliu įkvėpti“, – susidūrimo rezultatą prisiminė S.Jasaitis.

Vis dėlto jau ketvirtfinalyje puolėjas vėl pasirodė aikštėje.

O – Orlaivis. JAV krepšininkus į Ispaniją atlydėjo gausi delegacija.

Amerikiečiai su šeimomis, nuosavu apsaugos būriu, visa brigada asistentų, personalo, administracijos darbuotojų į Europą atskrido užsakomuoju reisu. Prognozuojama, kad „Boeing 767“ buvo iki 200 žmonių.

„Kiek rinktinėje žmonių? – susimąstęs perklausė A.Karnišovas. – Negaliu suskaičiuoti. Į Ispaniją atskridome „Boeing 767“, kiek ten gali tilpti?“

P – Palydovas. Lietuvos rinktinės atašė pasaulio čempionate Matias de la Mota labai troško, kad mūsiškiai kovotų dėl medalių Madride.

Ispanas verslininkas yra Ispanijos sostinės Posuelo de Alarkono priemiestyje įsikūrusio krepšinio klubo vadovas. Jo komandoje mėgėjiškai žaidžia vyriausias Arvydo Sabonio sūnus 23-ejų dvimetrinis Žygimantas.

R – Replika. JAV rinktinės nariai jau ne pirmą čempionatą sulaukė klausimo, kur yra viena ar kita šalis. Patikrinti amerikiečių geografijos žinias pabandė slovėnų žurnalistas. Tačiau atrodo, kad JAV aukštaūgis DeMarcus Cousinsas buvo tam pasiruošęs.

„Ar žinote, kur yra Slovėnija?“ – paklausė žurnalistas. „O ar žinote, kur yra Alabamos valstija?“ – po žaidėjo atsakymo it pakirstas liko stovėti slovėnas.

S – Sudėtis. Pasaulio čempionės titulą ginančioje JAV ekipoje nėra nė vieno NBA čempiono žiedą turinčio krepšininko. Tik Derrickas Rose’as sykį buvo išrinktas naudingiausiu NBA žaidėju ir vos du rinktinės nariai (D.Rose’as ir Jamesas Hardenas) buvo patekę į geriausių krepšininkų penketą.

Šįmet NBA atkrintamosiose varžybose rungtyniavo penki JAV rinktinės žaidėjai, bet tik Masonas Plumlee su „Brooklyn Nets“ pateko į antrąjį etapą.

Vyriausiam JAV rinktinės krepšininkui R.Gay – vos 28-eri.

Š – Šuolis. Serbijai išskleidė sparnus, kai to labiausiai reikėjo.

A grupės varžybose likę tik ketvirti, serbai tiesiog nupūtė priešininkus aštuntfinalyje ir ketvirtfinalyje: Graikiją 90:72, o Braziliją 84:56. Pusfinalyje serbai pranoko ir Prancūziją.

T – Triuškinimai. JAV krepšininkai tarsi volu važiuoja per visus konkurentus.

Amerikiečiai šiame čempionate visas aštuonerias rungtynes laimėjo ne mažesniu kaip 21 taško skirtumu, vidutiniškai – 33,5 taško.

JAV krepšininkams Ispanijoje geriausiai priešinosi Turkija (77:98), o labiausiai nuo jų nukentėjo Suomija (55:114).

U – Užsuko. Čempionato kovoms persikėlus į Barseloną, kažkuris Lietuvos rinktinės krepšininkas lankėsi Šarūno Jasikevičiaus restorane.

Bent jau taip tikino „BY“ restorano darbuotojai. Jų teigimu, nuo 18 iki 24 val. dirbančiame restoranėlyje viešėjo ir ne vienas Lietuvos rinktinės aistruolis.

Š.Jasikevičius „BY“ atidarė praėjusių metų rudenį.

V – Vynas. Po pergalės prieš Lietuvą JAV trenerio M.Krzyzewski spaudos konferencijoje laukė staigmena.

Slovėnų žurnalistas amerikiečiui įteikė vyno butelį.

Visa istorija prasidėjo nuo to, kai po aštuntfinalio rungtynių JAV strategas nesutiko atsakyti į žurnalisto klausimą apie Slovėnijos rinktinę, kuri dar nebuvo peržengusi aštuntfinalio barjero.

„Apie slovėnus galbūt pakalbėsime rytoj prie vyno butelio“, – tuomet pajuokavo M.Krzyzewski.

Pokalbis, be abejo, neįvyko, todėl slovėnas smagiai priminė amerikiečiui linksmą spaudos konferenciją.

Z – Zona. Rungtynėse su iš NBA žvaigždžių sudaryta JAV rinktine įžaidėjui Adui Juškevičiui mieliausia zona aikštelėje buvo baudų metimo linija.

Jo rankos reikiamu metu nedrebėjo. Net 10 kartų Lietuvos komandos debiutantas stojo mesti baudų ir nė karto nesviedė kamuolio pro šalį. Kartu su serbu Milošu Teodosičiumi, kuris į brazilų krepšį taip pat sumetė visus 10 baudų metimų, juodu tapo čempionato rekordininkais.

Ž – Žiūrovas. Mantas Kalnietis iš geriausios vietos matė Lietuvos komandos žaidimą atkrintamosiose varžybose.

Traumuotas įžaidėjas prieš savaitę atskrido į Barseloną palaikyti komandos draugų – gyveno tame pat viešbutyje, kartu važinėjo į treniruotes, per rungtynes sėdėjo netoli atsarginių suolo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.