EUROLYGA 2023

Požiūrį pakeitę amerikiečiai žada ir ateityje visus klupdyti

Kuri komanda galėtų bent pasvajoti, kad prilygtų JAV krepšinio rinktinei, jei ji surinktų ryškiausias savo žvaigždes 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms? Ispanijoje tokių nebuvo matyti, remdamasis AP rašo „Lietuvos rytas“.

JAV krepšinio rinktinė, net ir neturėdama savo gretose ryškiausių NBA žvaigždžių, dominavo pasaulio čempionate ir triuškinamai laimėjo visas 9 rungtynes.<br>G.Šiupario nuotr.
JAV krepšinio rinktinė, net ir neturėdama savo gretose ryškiausių NBA žvaigždžių, dominavo pasaulio čempionate ir triuškinamai laimėjo visas 9 rungtynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 5:46 PM

Atrodo, kad tai įvyko labai seniai, nors prabėgo tik dešimtmetis.

Amerikiečiai buvo tris kartus iš eilės tapę olimpiniais čempionais, bet jų krepšinio programoje tvyrojo netvarka.

JAV rinktinė patyrė fiasko per 2002 metų pasaulio čempionatą žaisdama namuose ir paskubomis subūrė komandą 2004 metų olimpinėms žaidynėms.

Nenuostabu, kad Atėnų olimpiados starte amerikiečiai 73:92 pralaimėjo Puerto Rikui. Po kelių dienų iš NBA žvaigždžių sudaryta komanda turėjo pripažinti ir Lietuvos krepšininkų pranašumą 90:94.

Pusfinalyje amerikiečius įveikė ir Argentina, vėliau Atėnuose tapusi olimpine čempione.

Dabar amerikiečiai įgyvendina turbūt pačią stabiliausią krepšinio programą pasaulyje, nes aukso medalius yra iškovojusios ne tik vyrų ir moterų, bet ir jaunimo rinktinės.

Tačiau JAV rinktinės treneris Mike’as Krzyzewski vėl planuoja rengtis pirmosioms rungtynėms 2016 metų olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire prisimindamas tas pralaimėtas rungtynes 2004 metais Atėnuose.

„Manau, mes galime pralaimėti kitas rungtynes, – sakė M.Krzyzewski. – Su tokiomis mintimis mes rengiamės varžyboms, nes žinome, kokios geros yra kitos komandos.“

Žvaigždės gali sugrįžti

Nėra jokių abejonių, kad amerikiečiai yra geriausi. Jie tai įrodė pasaulio čempionate Ispanijoje, kur finale sekmadienį 129:92 sutraiškė Serbiją.

JAV rinktinė apgynė pasaulio pirmenybių čempionės titulą, jos kraityje yra 2008-aisias Pekine ir 2012 metais Londone iškovoti olimpiniai aukso medaliai.

Olimpinėms žaidynėms amerikiečiai įprastai surenka pačius geriausius žaidėjus. Jų trūko šiame pasaulio čempionate, bet visi gali susirinkti 2016 metais Rio de Žaneire.

LeBronas Jamesas, Carmelo Anthony ir Chrisas Paulas būtų mielai priimti, jei norėtų pakovoti dėl trečiojo olimpinio aukso medalio. Kevinas Durantas ir Kevinas Love’as galbūt norės grįžti po to, kai nutarė pailsėti šią vasarą.

Taip pat yra būrys vaikinų šių metų komandoje, kurie įrodė savo vertę: nuo pasaulio čempionato naudingiausio žaidėjo Kyrie Irvingo ir kitų gynėjų Jameso Hardeno, Stepheno Curry, Klay Thomsono iki aukštaūgių Anthony Daviso ir Kennetho Fariedo.

Nepamirškite ir Derricko Rose’o, kuris beveik nežaidė du sezonus dėl dviejų kelio operacijų ir sugrįžo į aikštę per planetos pirmenybes.

Jei niekas negalėjo prilygti JAV rinktinei šiemet, kaip galėtų 2016 metais?

„Tik jei mes būsime nesusikaupę, – pažymėjo S.Curry. – Bet negalime būti garantuoti ir nuvertinti varžovų. Tai yra aukšto lygio varžybos, komandos pasikeis, sustiprės per šiuos dvejus metus ir bus pasirengusios olimpiadai.

Taigi jei mes – kad ir kokią sudėtį surinksime kelionei į Braziliją – nebūsime susitelkę taip, kaip buvome čia, Stambule, Londone ir Pekine, tapsime įveikiami.

Tad turime išlaikyti tą patį nusiteikimą ir energiją, kuri mums padėjo dominuoti.“

Svarbu išvengti prastų dienų

Atrodė, kad amerikiečių pergalių serijos pabaiga gali ateiti jau šį rugsėjį.

Ispanija buvo arti pergalių prieš stipresnes amerikiečių komandas pastarosiose olimpinėse žaidynėse, o 2014 metų pasaulio čempionate turėjo namų pranašumą ir visus geriausius savo žaidėjus.

Visi laukė dar vieno Ispanijos ir JAV rinktinių finalo, kol Prancūzijos krepšininkai netikėtai išspyrė šeimininkus ketvirtfinalyje.

„Ispanija turi puikią krepšinio programą, didingą komandą, bet jai pasitaikė viena prasta diena.

Todėl mes stengėmės dirbti taip, kad išvengtume prastų dienų, – pabrėžė M.Krzyzewski, – Iki šiol tai pavyko.“

Nuo tada, kai į JAV rinktinę atėjo treneris M.Krzyzewski, o JAV krepšinio programos vadovu tapo Jerry Colangelo, amerikiečiai pralaimėjo tik sykį – 2006 metais pasaulio čempionato pusfinalyje Graikijai.

Vėliau amerikiečiai laimėjo 63 mačus iš eilės, įskaitant kontrolines rungtynes.

Nuo tada, kai J.Colangelo perėmė kontrolę ir pertvarkė krepšinio programą, amerikiečiai iškovojo 74 pergales ir patyrė 1 pralaimėjimą.

JAV visada turėjo talentingiausius žaidėjus – net ir 2002–2004 metais, kai šešis kartus pralaimėjo. Dabar amerikiečiai turi ir geriausią tvarką bei infrastruktūrą.

2016 metais JAV rinktinės sudėtyje bus 11 laisvų vietų, jei J.Colangelo laikysis savo plano išsaugoti vieną vietą puolėjui Paului George’ui, kuris susilaužė dešinę koją per treniruočių stovyklą šiais metais.

Varžovų ekipose – kartų kaita

Po šio čempionato sunku įsivaizduoti, kuri komanda galėtų mesti iššūkį amerikiečiams.

Ispanijos ir Argentinos rinktinės sensta, o Serbijos ir Lietuvos komandos lyderiai gali dar būti kiek per jauni.

Gal Prancūzija, kuri bus stipresnė grįžus Tony Parkeriui.

M.Krzyzewski pažymėjo – net pelnant po 104,6 taško per rungtynes ir laimint vidutiniu 33 taškų skirtumu pasaulio pirmenybėse visko gali nutikti.

„Viena svarbiausių priežasčių, kodėl mes laimėjome, yra ta, jog mes gerbėme varžovą.

Žinojome, kad kitos komandos yra geros. Todėl krepšinis ir gražus, – kalbėjo JAV rinktinės treneris. – Mes rengėmės kaip išprotėję ir daug išmokome iš tarptautinės bendruomenės. Patys tapome geresni.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.