EUROLYGA 2023

Dešimt geriausių pasaulio čempionato žaidėjų

Kyrie Irvingas buvo pripažintas naudingiausiu planetos pirmenybių Ispanijoje žaidėju, dar keturi krepšininkai išrinkti į naudingiausiųjų penketą. Jie nebuvo vieninteliai, žibėję turnyre Ispanijoje.

K.Fariedas.<br>AP nuotr.
K.Fariedas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-22 16:21, atnaujinta 2018-01-30 02:55

Acb.com ir lrytas.lt pristato geriausių pasaulio čempionato žaidėjų dešimtuką, primena kitus pirmenybėse pasižymėjusius krepšininkus bei prisimena tuos, kurių žaidimas turnyre Ispanijoje nebuvo sėkmingas.

Geriausių žaidėjų "Top 10"

1. Kennethas Fariedas (JAV)

21 min., 12,2 taško, 7,7 atk. kam., dvitaškiai 64,6 proc., 0,7 rez. perd., 0,6 bloko, +/- rodiklis 19,9, naudingumas 17,4 balo.

Mažai kas kalbėjo apie šį „Denver Nuggets“ puolėją prieš čempionatą. Net ir jis pats buvo pripažinęs, jog manęs, kad svarbiausias tikslas – patekti į JAV rinktinės dvyliktuką ir ploti dėl aukso kovojantiems komandos draugams. Tačiau Ispanijoje, anot JAV rinktinės trenerio Mike'o Kryzyzewski, K.Fariedas tapo „didžiausiu siurprizu“. Nepastebėti puolėjo plaukų kupetos Ispanijoje buvo neįmanoma, jo aktyvumas tiesiog veržėsi pro kraštus. K.Fariedas buvo vertas naudingiausio tunyro žaidėjo titulo ne tik dėl šukuosenos bei įspūdingų dėjimų į krepšį. Madride jis tikriausiai būtų gavęs MVP prizą, jei ne Kyrie Irvingo šou finalinėse varžybose.

2. Kyrie Irvingas (JAV)

24 min., 12,1 taško, tritaškių taiklumas – 61 proc., 3.6 rez. perd., +/- rodiklis 20,7, naudingumas 14,7.

Žaidė patikimai ir ramiai kol neatėjo lemiamos kovos. O tada tiesiog sprogo. Pusfinalyje į lietuvių krepšį K.Irvingas įmetė 18 taškų, o finale serbams atseikėjo net 26, pataikęs visus šešis tritaškius! LeBronas Jamesas tikriausiai trynė smagiai rankomis, stebėdamas K.Irvingo žaidimą pasaulio pirmenybėse ir laukdamas NBA sezono. „Jis gali būti geriausiu įžaidėju NBA“, – pareiškė L.Jamesas, kuriam K.Irvingas buvo viena priežasčių sugrįžti į „Cleveland Cavaliers“.

3. Milošas Teodosičius (Serbija)

27 min., 13,6 taško, 4,4 rez. perd., dvitaškių taiklumas 69,2 proc., tritaškių 48 proc., +/- rodiklis 3,2, naudingumas 14,3.

Ne veltui Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius, dirbęs su M.Teodosičiumi Maskvos CSKA klube, šį serbą pavadino vienu išmintingiausiu krepšininku. Jo įtaka Serbijos rinktinei buvo milžiniška – pernai be jo serbai Europos čempionate liko septinti, šiemet su juo pasaulio čempionate – antri. Ketvirtfinalyje į brazilų krepšį M.Teodosičius įmetė 23 taškus, pusfinalyje į prancūzų – 24.

4. Nicolas Batumas (Prancūzija)

29 min., 14,6 taško, dvitaškiai 65,2 proc., 3,1 atk. kam., +/- rodiklis 1,9, naudingumas 13,2.

Prancūzijos rinktinės žvaigždė pradėjo šviesti, kai atėjo svarbiausių kovų metas. N.Batumas pelnė 35 taškus pusfinalyje, pataikęs 8 tritaškius gaudynėse, kai prancūzai vos nepavijo serbų. Bronziniame mače jis vėl ėmėsi lyderio rolės, įmetė 27 taškus į lietuvių krepšį ir Prancūzija pirmą kartą per šalies krepšinio istoriją iškovojo pasaulio čempionato medalius. 

5. Pau Gasolis (Ispanija)

27 min., 20 taškų, dvitaškiai 69 proc., 6 atk. kam., 2,3 blok., +/- rodiklis 15,7, naudingumas 21,7.

Jei ispanai būtų patekę į finalą, P.Gasolis būtų ryškiausiu pretendentu tapti naudingiausiu čempionato žaidėju, kokiu buvo išrinktas 2006 metais pasaulio ir 2009 metų Europos pirmenybėse. 34 metų ispanas žaidė lyg dvidešimtmetis ir vėl dominavo po krepšiais per šešias ispanų laimėtas rungtynes. Net vienintelėse pralaimėtose rungtynėse ketvirtfinalyje prancūzams P.Gasolis buvo bene vienintelis karys mūšio lauke.

6. Jamesas Hardenas (JAV)

22 min., 14,2 taško, dvitaškiai 59,2 proc., tritaškiai 41,4 proc., 2,8 atk. kam., 3,2 rez. perd., +/- rodiklis 22, naudingumas 15,8.

Nors tikrai nebuvo geriausiai besiginantis žaidėjas čempionų komandoje, pirmavo pagal plius-minus rodiklį, vadinasi, jam būnant aikštėje amerikiečiams sekėsi geriausiai. Pelnė 16 taškų per pusfinalį su Lietuva ir 23 taškus finale su Serbija.

7. Jonas Valančiūnas (Lietuva)

25 min., 14,4 taško, dvitaškiai 69,6 proc., 8,4 atk. kam., +/- rodiklis minus 1,1, naudingumas 19,8.

Nuostabus čempionatas Jonui. Vienintelis dalykas, kurio trūko, buvo medalis. Bet J.Valančiūnas darė viską, kad jį gautų, ypač per atkrintamąsias varžybas. 22 metų vidurio puolėjas rinko dvigubus dublius rungtynėse su Naująja Zelandija ir Turkija, įmetė 15 taškų į amerikiečių krepšį, o mažajame finale surinko 25 taškus ir atkovojo 9 kamuolius. Nebūtų buvusi staigmena, jei J.Valančiūnas būtų patekęs į geriausių turnyro žaidėjų penketą. „Kitais metais“, – grįžęs į Lietuvą šypsojosi J.Valančiūnas.

8. Bojanas Bogdanovičius (Kroatija)

34 min., 21,2 taško, dvitaškiai 61 proc., tritaškiai 36 proc., 4,2 atk. kam., 1,3 rez. perd., +/- rodiklis 3,8, naudingumas 16,7.

Buvo tikra taškų gaminimo mašina, net ir pačiose nerezultatyviausiose savo rungtynėse pelnęs 15 taškų. Aštuntfinalio rungtynėse į prancūzų krepšį įmetė beveik pusę komandos taškų – 27, bet tiek buvo per mažai. Net ir su B.Bogdanovičiumi kroatai anksti iškrito iš kovos dėl medalių, kuriuos pastarąjį sykį matė 1995 metais.

9. Borisas Diaw (Prancūzija)

25 min., 9,2 taško, dvitaškiai 56 proc., 4,6 atk. kam., 4 rez. perd., +/- rodiklis 10,6, naudingumas 10,6.

Statistika nebuvo įspūdinga, kaip ir jo žaidimas grupės varžybose. Tačiau atkrintamosiose varžybose pasirodė kitas B.Diaw. Jis mėtė tritaškius į ispanų krepšį, dalino perdavimus, perėmė ir kovojo dėl kamuolių rungtynėse su Serbija. Ir mače dėl bronzos šis prancūzas pridarė daug nuostolių lietuviams, lyg prisimindamas 2005 metus, kai B.Diaw tritaškiai nulėmė vienintelį Lietuvos rinktinės pralaimėjimą Europos pirmenybėse Serbijoje ir Juodkalnijoje. Praėjo devyneri metai, o plataus „užpakaliuko“ (kaip pastebėjo TV3 komentatorius) savininkas vis dar genialus aikštėje.

10. Goranas Dragičius (Slovėnija)

26 min., 16 taškų, dvitaškiai 67 proc., 2,9 atk. kam., 4,3 rez. perd., +/- rodiklis 4,3, naudingumas 14,4.

Ne tik rinko dviženkles taškų sumas slovėnams, bet ir padėjo komandos draugams pelnyti taškų. Slovėnijos rinktinės lyderis buvo vertas daugiau, bet po australų tyčinio pralaimėjimo grupėje Angolai, G.Dragičius ir Co ketvirtfinalyje turėjo žaisti su amerikiečiais.

Čempionate taip pat spindėjo

Gustavo Ayonas (17,6 taško, 7,6 atk. kam.). Buvęs NBA vidurio puolėjas buvo tikras Meksikos rinktinės lyderis ir neatsitiktinai po pasaulio čempionato sulaukė viliojančio Madrido „Real“ pasiūlymo. 

Jose Barea (22 taškai, 3,2 rez. perd,). Rezultatyviausias turnyro žaidėjas, bet jo atstovaujama Puerto Riko rinktinė nepateko į atkrintamąsias kovas.

Aaronas Baynesas (16,8 taško., 7 atk. kam.). Nors Rimas Kurtinaitis kažkada juokavo, kad mešką lengviau išmokinti važiuoti dviračiu nei A.Baynesą žaisti krepšinį, buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas žaidė rezultatyviausiai Australijos rinktinėje, o mače su Lietuva privertė nejaukiai jaustis J.Valančiūną.

Nemanja Bjelica (11,9 taško ir 6,9 atk. kam.). Vienas Serbijos rinktinės talentų, daug prisidėjęs, kad serbai iškovotų sidabrą.

Anthony Davisas (12,3 taško ir 6,6 atk. kam.). 2012 metų Londono olimpinių žaidynių auksą jis pelnė beveik nepakildamas nuo atsarginių suolo, bet šįkart 21 metų vidurio puolėjas buvo tarp JAV rinktinės starto penketo žaidėjų.

Gorgui Diengas (16 taškų, 10,7 atk. kam.). NBA klubo „Minesotta Timberwolves“ puolėjas buvo tikras Senegalo rinktinės lyderis, padėjęs pasiekti įsimintiną pergalę prieš Kroatiją.

Francisco Garcia (17,6 taško, 2,2 rez. perd.). Pasaulio čempionate pataikė 18 tritaškių iš 28, o su Dominikos Respublikos komanda pasiekė aštuntfinalį, kur pralaimėjo Slovėnijai.

Hamedas Haddadi (18,8 taško, 11,4 atk. kam.). Pirmasis NBA žaidęs iranietis (dabar rungtyniauja Kinijos klube) žibėjo per grupės varžybas Granadoje, o mače su serbais įmetė net 29 taškus.

Emiras Preldžičius (12,1 taško, 5,1 atk. kam., 4 rez. perd.). Universalusis Turkijos rinktinės puolėjas tritaškiu pražudė Australiją aštuntfinalyje. Laimė, Lietuvos rinktinė E.Preldžičių sugebėjo pristabdyti.

Miroslavas Raduljica (13 taškų, 4,6 atk. kam.). Su Serbijos jaunimo komandomis net tris aukso medalius laimėjęs serbas pagaliau buvo labai naudingas ir vyrų rinktinei. Po solidaus pasirodymo čempionate susigundė pelningu kontraktu Kinijoje.

Luisas Scola (19,5 taško, 8,5 atk. kam.). Argentinietis vėl buvo savo komandos lyderiu, bet aštuntfinalio mače su Brazilija pataikė vos 2 dvitaškius iš 10 ir su bendražygiais anksti baigė turnyrą.

Andray Blatche (21,2 taško, 13,8 atk. kam.). Filipinų pilietybę šiemet gavęs amerikietis pakėlė šią komandą į kitą žaidimo lygį. Nors Filipinų krepšininkai iškovojo tik vieną pergalę (prieš Senegalą), jie atakakliai grūmėsi su Kroatija, Argentina ir Puerto Riku.

Klay Thompsonas (12,7 taško). Antras pagal rezultatyvumą JAV rinktinės narys pasižymėjo ir puikiu dvitaškių pataikymu – 69,7 proc.

Renaldas Seibutis (9,8 taško, 3,1 rez. perd.). Po Manto Kalniečio traumos turėjo keisti savo pozicija ir staiga tapo patikimiausiu Lietuvos rinktinės įžaidėju. Renaldo taškai (19) ypač pravertė ketvirtfinalio mače su Turkija.

Labiausiai nuvylę žaidėjai

Nene (6,4 taško, 4,1 atk. kam.). Galingasis Brazilijos rinktinės vidurio puolėjas turėjo tapti monstru pasaulio čempionate, bet jo žaidimas ir rodikliai nepriminė to NBA žaidėjo, kuris pagal kontraktą „Washington Wizards“ klube uždirba po daugiau nei 10 mln. JAV dolerių per sezoną.

Oliveris Lafayette'as (5,8 taško, 3,7 rez. perd.). Buvęs Kauno „Žalgirio“ amerikietis tapo natūralizuotu kroatu, bet šioje rinktinėje nepritapo. Nors O.Lafayette'as žaidė daug, pataikė tik 25 proc. tritaškių.

Sergio Rodriguezas (4,4 taško, 1,7 rez. perd.). Naudingiausias Eurolygos praėjusio sezono žaidėjas turėjo konkuruoti Ispanijojs rinktinėje su Ricky Rubio ir Jose Calderonu įžaidėjo pozicijoje. Galbūt tai turėjo įtakos nestabiliam žaidimui, nes S.Rodriguezas pataikė tik ketvirtadalį tritaškių, o jo +/- rodiklis Ispanijos rinktinėje vienintelio buvo neigiamas.

Dante Exumas (2,7 taško). Šią vasarą australas buvo pasirinktas 5-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje, bet įspūdingų fizinių duomenų 19-mečiui gynėjui matyt dar reikia sezono vieno kito, kad neprapultų tarp vyrų.

Derrickas Rose'as (4,8 taško, 3,1 rez. perd.). Akivaizdu, kad 2011 metų naudingiausias NBA žaidėjas dar nėra atsigavęs po kelio traumų, kurios kankino amerikietį pastaruosius metus. Ispanijoje D.Rose'as pataikė tik 35 proc. dvitaškių, o tai yra daug lyginant su tritaškiais – vos 1 metimas iš 19 (5 proc.).

Parengė Kęstutis Rimkus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.