EUROLYGA 2023

Dvylika naujų ir primirštų veidų LKL čempionate

Po praėjusio sezono nemažai LKL čempionate sėkmingai rungtyniavusių krepšininkų patraukė į kitas šalis, todėl Lietuvos komandų sirgaliams teks ieškoti naujų numylėtinių. Kandidatų užkariauti krepšinio mėgėjų širdis netrūksta – vasarą į LKL atvyko arba grįžo nemažai garsių žaidėjų. Tai ir NBA rungtyniavęs Jamesas Andersonas, ir NCAA čempionas Tyleris Olanderis, ir Lietuvos rinktinės žaidėjai Adas Juškevičius bei Deividas Gailius, ir buvęs Europos čempionas Giedrius Gustas, ir vienas labiausiai tituluotų LKL krepšininkų Dainius Šalenga.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-09-24 16:06, atnaujinta 2018-01-29 20:26

Šeši įdomiausi LKL naujokai

Jamesas Andersonas (25 metai, 198 cm, „Žalgiris“)

Tarp Lietuvos klubų naujokų solidžiausią karjeros aprašymą gali pateikti „Žalgirio“ gynėjas J.Andersonas, prieš ketverius metus pašauktas NBA naujokų biržos pirmajame rate ir nuo tada žaidęs stipriausios pasaulio lygos komandose. Trys pirmieji sezonai buvo ieškojimų metas, bet praėjusiame čempionate jis tapo tvirtu „Philadelphia 76ers“ starto penketo žaidėju ir pelnydavo 10,1 taško. Tiesa, pergalės „76ers“ kieme buvo labai retos viešnios, o atvykus į Europą amerikiečiui reikia pratintis prie kitokio krepšinio. Kita vertus, per ikisezonines rungtynes J.Andersonas parodė, kad atlikti pagrindinę užduotį – įmesti kamuolį į krepšį – šiapus Atlanto gali taip pat patikimai, kaip anapus.

Mustafa Shakuras (30 metų, 191 cm, „Neptūnas“)

„Neptūno“ naujokas per ilgą karjerą jau yra užklydęs ir į Eurolygą, ir į NBA. Nei svarbiausiame Europos turnyre, nei stipriausioje pasaulio lygoje pirmaeilio vaidmens M.Shakuras negavo, bet jo patirtis Klaipėdos komandai gali būti neįkainojama. Ypač jei treneris atsižvelgs į geriausias amerikiečio savybes ir nebandys jo įsprausti į griežtus rėmus. Praėjusį sezoną M.Shakuras žaidė NBADL lygos „Erie BayHawks“ ir „Tulsa 66ers“ klubuose, buvo trumpam pakviestas į „Oklahoma City Thunder“, o pavasarį rungtyniavo Libano lygoje. NBA čempionate M.Shakuras sužaidė vos 3 rungtynes ir per jas pelnydavo vidutiniškai 3 taškus. NBADL varžybose jis įmesdavo 14,6 taško ir atlikdavo 6,2 rezultatyvaus perdavimo.

Maalikas Waynsas (23 metai, 185 cm, „Žalgiris“)

M.Waynsas yra šio rudens „Žalgirio“ katė maiše. Užpernai universitetą baigęs įžaidėjas per du praėjusius sezonus nesugebėjo įrodyti, kad yra pasirengęs žaisti aukščiausio lygio krepšinį – jis kelis kartus nesėkmingai bandė įsitvirtinti NBA lygoje, kurioje atstovaudamas „Philadelphia 76ers“ ir „Los Angeles Clippers“ ekipoms žaidė 29 rungtynes ir pelnydavo 2,7 taško. Pasitobulinti M.Waynsas būdavo siunčiamas į NBADL turnyrą, tačiau jame irgi nesužibėjo. Praėjusį sezoną žaisdamas „Rio Grande Valley Vipers“ komandoje krepšininkas pelnydavo 12,3 taško ir atlikdavo 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Billy Baronas (23 metai, 188 cm, „Lietuvos rytas“)

„Lietuvos rytas“ nusprendė žaidimo gijas patikėti europinės patirties visai neturinčiam Billy Baronui, tik šiais metais baigusiam studijas Kanizijuso koledže ir pirmą kartą išvykusiam į užsienį. 188 cm ūgio gynėjas ketverius metus žaidė jo tėvo treniruojamoje komandoje ir žibėjo JAV studentų varžybose, kuriose praėjusį sezoną pelnydavo 24,1 taško, atlikdavo 5,3 perdavimo ir susižėrė visą kalną asmeninių prizų. Tačiau B.Baronas žaidė silpnoje konferencijoje ir silpnoje komandoje, kuri jau du dešimtmečius nepatenka į NCAA atkrintamąsias varžybas, o Europoje jam reiks persikelti į daug aukštesnį lygį.

Evaldas Žabas (26 metai, 192 cm, „Lietkabelis“)

Šį rudenį LKL debiutuoja ne tik apie tuziną amerikiečių, bet ir keli stipriausioje mūsų šalies lygoje nežaidę lietuviai. Tarp jų solidžiausias pirkinys turėtų būti prieš dešimtmetį gyventi į Kanadą išvykęs E.Žabas. Šiapus Atlanto jis nėra naujokas – žaidė kelių šiaurės ir vidurio Europos šalių komandose, o 2011-2012 metų sezone net tapo rezultatyviausiu Švedijos lygos krepšininku (atstovaudamas Ėstersundo „Jamtland“ pelnydavo 21,9 taško). Į „Lietkabelį“ E.Žabas atvyko iš Kanados lygos. Praėjusį sezoną jis žaidė Bramptono „A‘s“ komandoje ir pelnydavo 11,2 taško.

Tyleris Olanderis (22 metai, 208 cm, „Šiauliai“)

T.Olanderis, kaip ir B.Baronas, šiais metais baigė universitetą ir Lietuvoje pradeda profesionalo karjerą. Tačiau tuo panašumai tarp dviejų amerikiečių baigiasi. „Šiaulių“ naujokas žaidė vienoje stipriausių JAV studentų komandų ir atsisveikindamas su Konektikuto universitetu tapo NCAA čempionu, bet prie pergalės prisidėjo tik simboliškai – paskutiniaisiais studijų metais pelnydavo 1,8 taško, o per visas atkrintamąsias varžybas žaidė vos 11 minučių. Kita vertus, Lietuvoje T.Olanderis pateko pas trenerį, jau įgudusį dirbti su amerikiečiais, čia žais vienoje komandoje su lietuviško krepšinio paragavusiu vyresniuoju broliu Ryanu, o ir „Šiaulių“ ambicijos yra kur kas kuklesnės negu naujosios B.Barono komandos.

Šeši įdomiausi LKL sugrįžėliai

Dainius Šalenga (37 metai, 197 cm, „Lietkabelis“)

Daugelis jo bendraamžių kamuolį į rankas paima tik per mėgėjų varžybas, o D.Šalengai vis dar negana ir aukščiausio lygio profesionalų krepšinio. Vienas labiausiai tituluotų visų laikų LKL žaidėjų vėl grįžo į Lietuvą ir šį sezoną dalinsis patirtimi su „Lietkabelio“ krepšininkais. O varžovams teks gerokai paplušėti, kad pristabdytų vyriausią lygos žaidėją – dar praėjusį sezoną vilkėdamas Kijevo „Budivelnyk“ aprangą D.Šalenga Eurolygoje pelnydavo vidutiniškai 8 taškus. Fizinės formos veteranui gali pavydėti ir keliolika metų jaunesni žaidėjai, todėl galima neabejoti, kad Panevėžio klubas sulaukė labai rimto pastiprinimo.

Deividas Gailius (26 metai, 200 cm, „Neptūnas“)

D.Gailius nebepriklauso jaunų krepšininkų kategorijai, bet savo vietos po krepšinio saule vis dar neranda. Pirmą kartą iš gimtosios Klaipėdos puolėjas išvyko dar 2009 metais, ir nuo tada nė viename klube nežaidė ilgiau nei du sezonus, o neradęs laimės svetur namo grįžta jau antrą sykį. Net ir praėjęs sezonas Liublianos „Olimpija“ klube D.Gailiui buvo labai prieštaringas. Jis galingai žaidė Europos taurės turnyre, kuriame pelnydavo 16,1 taško, bet pamažu išsikvėpė ir pavasarį Slovėnijos lygoje įmesdavo vos 8,1 taško. Tiesa, pasitikėjimo savimi turėjo pridėti Lietuvos rinktinės stovykla, kurioje D.Gailius atrodė neprasčiau nei kai kurie į dvyliktuką patekę žaidėjai.

Adas Juškevičius (25 metai, 194 cm, „Lietuvos rytas“)

Per vasarą pasitikėjimą savimi labiausiai turėjo sustiprinti A.Juškevičius. Jis tik paskutinę akimirką pateko į pasaulio čempionatą, bet jame tapo maloniausiu Lietuvos rinktinės atradimu. O juk po praėjusio sezono A.Juškevičius net negalėjo būti tikras, kad sulauks kvietimo į rinktinės stovyklą. Brėmerhafeno „Eisbaren“ klube, nekovojusiame dėl vietos Vokietijos lygos atkrintamosiose varžybose, A.Juškevičius pelnydavo 9,7 taško ir atlikdavo 3,2 perdavimo. Grįžus į Lietuvą pritapti naujoje darbo vietoje šiam krepšininkui neturėtų būti sunku. „Lietuvos ryte“ jis rado gerai pažįstamą trenerį Virginijų Šeškų, su kuriuo anksčiau sėkmingai dirbo Prienuose.

Michailas Anisimovas (29 metai, 214 cm, „Neptūnas“)

Eurolygoje debiutuojančiai Klaipėdos komandai stipriausio žemyno turnyro patirties turėtų pridėti po septynerių metų pertraukos susigrąžintas M.Anisimovas. Tiesa, „Neptūno“ vadovai dar nežino, kada vidurio puolėjas galės prisidėti prie komandos – Lietuvoje krepšinio paslaptis krimtęs ukrainietis išvyko į gimtąjį Kijevą dėl šeimyninių aplinkybių. Praėjusį sezoną M.Anisimovas atstovavo Kijevo „Budivelnyk“ komandai, bet joje neturėjo stabilaus vaidmens. Ukrainos lygoje jis pelnydavo 10,8 taško ir atkovodavo 5,4 kamuolio, bet Eurolygoje rinkdavo tik 3,4 taško.

Donatas Zavackas (34 metai, 203 cm, „Neptūnas“)

Po ilgų klajonių po Lietuvos ir užsienio klubus į „Neptūną“ grįžo dar vienas klaipėdietis – D.Zavackas gimtojo miesto komandos aprangą apsivilko po aštuonerių metų pertraukos. Geriausi šio puolėjo laikai jau praėjo, bet gimtinėje net tvoros žydi, todėl nereiktų smarkiai stebėtis, jei D.Zavackas šį sezoną išgyventų antrą jaunystę. Praėjusį sezoną klaipėdietis atstovavo dviem komandoms. Žaisdamas Bonos „Telekom“ jis Vokietijos lygoje pelnydavo 9,1 taško, vilkėdamas Kremonos „Vanoli“ aprangą Italijos lygoje rinkdavo 5,9 taško.

Giedrius Gustas (34 metai, 190 cm, „Dzūkija“)

Buvęs Eurolygos ir Europos čempionas nepasiekė didžiausių karjeros tikslų ir pastaraisiais metais keliauja iš šalies į šalį atstovaudamas smulkaus kalibro klubams. Praėjusį sezoną G.Gustas žaidė Rakverės „Tarvas“ ekipoje ir Estijos lygoje pelnydavo 13,9 taško bei atlikdavo 4,6 rezultatyvaus perdavimo. „Dzūkija“ – panašaus pajėgumo komanda, ir G.Gustas per ikisezonines varžybas parodė, kad joje taip pat gali būti vienas svarbiausių žaidėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.