EUROLYGA 2023

M. Moseris gina kritikų puolamus „Lietuvos ryto“ legionierius

„Lietuvos ryto“ legionierius Mike’as Moseris neslepia, kad savo ateitį sieja su NBA, o prieš atvykdamas į Vilnių net nebuvo matęs stipriausių Europos komandų rungtynių. Pirmieji mėnesiai Lietuvoje amerikiečiui pažėrė išbandymų ne tiktai aikštėje.

M.Moserio teigimu, legionieriai nekreipia dėmesio į spaudimą.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Moserio teigimu, legionieriai nekreipia dėmesio į spaudimą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas, „Lietuvos rytas“

Oct 22, 2014, 1:37 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 2:36 AM

Virginijus Šeškus prie atsarginių suolo energingai sumojavo rankomis ir su priekaištu pakvietė pribėgti M.Moserį. Amerikietis klusniai linksėdamas išklausė visų trenerio replikų.

„Lietuvos ryto“ strategas 23 metų 203 cm ūgio puolėją įvardijo kaip labiausiai patobulėjusį komandos legionierių nuo treniruočių stovyklos pradžios, bet pylos nuo trenerio jis gauna daugiausia.

Pirmose Europos taurės rungtynėse su Belgrado „Partizan“ M.Moseris per 19 minučių pelnė 14 taškų, atkovojo ir perėmė po 4 kamuolius. LKL čempionate jo naudingumo ir rezultatyvumo rodikliai irgi po truputį kyla, bet reiklusis V.Šeškus negaili aukštaūgiui emocingų pastabų.

„Treneris šaukia pusiau lietuviškai, pusiau angliškai, – šypsojosi M.Moseris. – Bet aš rodau nykštį ir sakau jam – treneri, viską supratau.“

V.Šeškaus bendravimas su legionieriais – viena aktualiausių temų buvusiam „Prienų“ strategui atvykus į sostinę. Daug kalbų ir dėl keturių klubo užsieniečių žaidimo.

Kyrylas Natiažka ir Billy Baronas beveik nepakyla nuo atsarginių suolo, o Travisas Leslie ir M.Moseris dar neįsiliejo į „Lietuvos ryto“ lyderių gretas.

Prie solidesnių užsieniečių rodiklių įpratę lietuviai užduoda vis daugiau klausimų dėl trijų amerikiečių ir ukrainiečio. Ar jie pasiekia „Lietuvos ryto“ legioną?

„Nemanau, kad esame dėl visko kalti“, – legionierių vardu kalbėjo M.Moseris.

NBA vasaros lygoje „Boston Celtics“ gretose vidutiniškai 13,6 taško rinkęs ir 4,8 kamuolio atkovojęs amerikietis papasakojo apie savo ir kitų legionierių dienas Vilniuje.

– Ar sunku prisitaikyti prie lietuviško gyvenimo būdo ir krepšinio? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Moserio.

– Čia kitokie greičiai, kitoks požiūris į krepšinį. Bet mane labai nustebino tai, kad kiekvienas komandos žaidėjas yra labai talentingas.

– Ar teko specialiai derintis prie Europos krepšinio?

– Taip. Turėjau žaisti labiau kaip sunkusis krašto puolėjas.

Bet treneris leidžia man žaisti prie tritaškio linijos, todėl viskas šaunu.

– Prognozuodami jūsų galimybes žaisti NBA ekspertai išskyrė universalumą. Kur jaučiatės patogiau?

– Galbūt žaisdamas kaip lengvasis krašto puolėjas. Mėgstu daugiau laikyti kamuolį savo rankose.

Bet šioje komandoje esu naudingesnis kaip sunkusis puolėjas. Galiu sugriebti kamuolius, išvilioti varžovų aukštaūgius nuo krepšio.

– V.Šeškus labai mėgsta mažesnius sunkiuosius krašto puolėjus, kurie gali pataikyti iš toli. Ar dėl to sulaukiate iš jo daugiau dėmesio?

– Jis su mumis labai kantrus. Jis bando kalbėti angliškai. Tai nėra tobuliausia jo savybė, bet treneris bent bando, stengiasi.

– Ar kalbos barjeras labai trukdo?

– Labai pagelbėja asistentai. Tai bendros komandinės pastangos. Visi stengiasi iš paskutiniųjų.

Ne visada pavyksta išsiaiškinti visas detales, bet tam dar turėsime laiko.

– Ar jau jaučiatės pritapęs „Lietuvos ryto“ komandoje?

– Taip, jaučiuosi pritapęs. Manau, kad prisitaikymo laikotarpis jau praėjo.

– Lietuvoje daug kalbama apie „Lietuvos ryto“ legionierių indėlį. Ar šis spaudimas jus pasiekia?

– Mes jaučiame spaudimą, bet nemanau, kad vyrai kreipia į tai dėmesį. Kai kas pasako, kad dėl ko nors daugiausia kalti mes. Aš taip nemanau.

Pavyzdžiui, rungtynėse su „Žalgiriu“ žaidžiau 7 minutes. Tokioje situacijoje sunku jaustis dėl visko kaltam. Kiekvienas turi savo nuomonę. Bet nėra prasmės į kiekvieną kreipti dėmesį.

– Ko pats tikėjotės iš savęs vykdamas į „Lietuvos rytą“?

– Ko nors pernelyg daug tikėtis negaliu, nes man tai pirmieji metai Europoje.

Pirmoji tikra pažintis su tarptautiniu krepšiniu.

Anksčiau europietišką krepšinį buvau matęs tik per olimpines žaidynes. Nebuvau matęs Eurolygos ar Europos taurės rungtynių.

– Prieš pasirašydamas sutartį su Vilniaus ekipa nežinojote nė vienos Europos komandos. Kodėl pasirinkote „Lietuvos rytą“?

– Ieškodamas komandos sužinojau, kad Vilniaus ekipa yra geras tramplinas į sėkmę. Tai buvo pagrindinė priežastis. Krepšininkai Vilnių palieka patobulėję.

– Tikitės, kad tai taps tramplinu įšokti į NBA?

– Be abejo. Kiekvienas amerikietis svajoja žaisti NBA. Tačiau man labai patinka tai, ką darau dabar.

– O ko trūksta iki NBA?

– Reikia gerokai sustiprėti fiziškai. Bet turiu išlaikyti gerą taiklumą, geriau kovoti dėl kamuolių, nuožmiau gintis.

– Kas labiausiai nustebino Lietuvoje?

– Žmonių paslaugumas. Kartais pasiklystu mieste, bet žmonės noriai man padeda.

Blogiausia dėl orų. Čia atšąla taip greitai. Šviečia saulė ir pykšt (spragteli pirštais) – jau šalta.

Antrasis varžovas – Ploješčio „Asesoft“

Praėjęs sezonas. Rumunijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1-ąją vietą (21 ir 5), finale nugalėjo „Oradea“ 3:2.

Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 5-ąją vietą (3 ir 7).

Optimalus penketas. Dee Brownas (JAV, 31, 185; atėjo iš Rygos VEF), Jonte Flowersas (JAV, 29, 196), Michalis Pelekanos (Graikija, 33, 198), Geraldas Lee (Suomija, 27, 208), Draganas Labovičius (Serbija, 27, 207; Beiruto „Al Riyadi“). Treneris Vladimiras Arnautovičius (Serbija).

Komanda. Per praėjusius 11 sezonų „Asesoft“ net 10 kartų tapo Rumunijos čempionu, o 2005 m. iškovojo „FIBA Europe“ taurę (tuo metu tai buvo ketvirtasis pagal rangą žemyno turnyras), tačiau Europos mastu Ploještis krepšinio žemėlapyje lieka tik nedidelis taškelis.

Ryškių talentų trūksta visam Rumunijos krepšiniui, todėl „Asesoft“ branduolį sudaro užsieniečiai. Šį sezoną komandoje žaidžia krepšininkai iš Lietuvos (Marius Runkauskas), Graikijos (buvęs Eurolygos čempionas Michalis Pelekanos), Serbijos, Suomijos ir net keturi amerikiečiai (tarp jų praėjusį sezoną „Šiaulių“ aprangą vilkėjęs Chrisas Cooperis).

Vienintelis legionieriams svariai padėti galintis rumunas yra 37 metų vidurio puolėjas Catalinas Burlacu.

Sezono pradžia. Pirmose Europos taurės rungtynėse „Asesoft“ išvykoje nugalėjo Volgogrado „Krasnyj oktiabr“ komandą 81:75 (M.Runkauskas 15, D.Brownas 14, A.Mohammedas ir G.Lee po 12). Ploješčio ekipa tarptautinį sezoną pergale Rusijoje pradėjo antrus metus iš eilės, o pernai įveikė dar grėsmingesnį varžovą „Chimki“. Tačiau praėjusį sezoną gera pradžia nepadėjo patekti į antrąjį etapą.

Rumunijos lygoje „Asesoft“ pasiekė tris pergales dviženkliu skirtumu. Praėjusį šeštadienį namie buvo įveikta Sibijaus „Atlassib“ ekipa 91:71 (D.Labovičius 24, A.Mohammedas ir J.Flowersas po 19, ... M.Runkauskas 5).

Iš pirmų lūpų

Virginijus Šeškus

„Lietuvos ryto“ treneris

„Pergalė Rumunijoje pakeltų nuotaiką. Dabar mums nelengvas laikotarpis. Visi varžovai tokie, su kuriais reikia kovoti. Mums labai reikalinga pergalė, kad prieš sekmadienio rungtynes su „Neptūnu“ įgytume daugiau pasitikėjimo.

Išanalizavome rungtynes su „Žalgiriu“, ir manau, kad sužaidėme tikrai neblogai, išskyrus kelis epizodus, kurie lėmė pralaimėjimą. Artūro Milaknio tritaškiai, trijų naujų žaidėjų įėjimas – šie epizodai labai daug ką lėmė, „Žalgiris“ vėl pajuto pasitikėjimą savo jėgomis. Ką darysi – klysti ir mokaisi.

Nereikia visko nurašyti užsieniečiams. Mes visi po truputį einame į priekį. Manau, kad ir užsieniečiai turi įgauti trenerio pasitikėjimą. Aišku, gal esu kaltas ir turėčiau duoti jiems daugiau laiko pasireikšti. Bet labai sunku perlipti per save, kai pralaimi labai svarbią atkarpą tokiose rungtynėse. Kuo toliau, tuo labiau juos įtrauksime į žaidimą. Rumunijoje pabandysime įtraukti ir Kyrylą Natiažką. Remtis tik 5–6 žaidėjais mums būtų sunku, nors „Prienai“ visuomet taip žaisdavo.

Rumunijos klubas – kietas riešutėlis. Yra 5–6 legionieriai, kurie žaidžia laisvą, į mūsų panašų krepšinį. Labai sunku žaisti su į tave panašia komanda. Neatsitiktinai jie išvykoje nugalėjo Volgogrado klubą. Važiuojame susikaupę ir bandysime laimėti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.