EUROLYGA 2023

Martynui Pociui nėra kur bėgti iš Turkijos

Martynas Pocius negali galvoti tiktai apie krepšinį. Stambulo „Galatasaray“ gynėjas kurį laiką gydėsi nugaros traumą, o krepšininkų ramybę vis labiau sudrumsčia žinios apie finansines klubo bėdas.

M.Pocius pastaruoju metu turėjo sukti galvą ne dėl žaidimo, bet nagaunamo atlyginimo ir nugaros traumos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Pocius pastaruoju metu turėjo sukti galvą ne dėl žaidimo, bet nagaunamo atlyginimo ir nugaros traumos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas („Lietuvos rytas“)

Nov 26, 2014, 4:23 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:57 PM

Keletą mėnesių iš „Galatasaray“ stovyklos sklidę gandai apie rusenančią finansinę krizę šiomis dienomis virto atvira liepsna.

Ekipos strategas Erginas Atamanas nuplėšė paslapties ir spėlionių skraistę, prabilęs apie komandą slegiančias problemas.

Treneris dirba be algos

48 metų Turkijos rinktinės ir Stambulo komandos treneris be jokių užuolankų pareiškė, kad komandą gali palikti bet kuris ekipos žaidėjas, išskyrus didžiausią atlyginimą gaunantį Carlosą Arroyo, su kuriuo vasarą sutartis buvo pratęsta dar metams.

„Mes įstrigome šioje situacijoje, – pripažino E.Atamanas. – Tačiau tikiuosi, kad per mėnesį viskas bus išspręsta.“

Nuo 2012-ųjų „Galatasaray“ treniruojantis E.Atamanas pripažino, kad nuo sezono pradžios negavo nė cento, tačiau pažadėjo, jog tikrai nepaliks komandos.

„Niekada nežengiu atgal. Nors nuo sezono pradžios negavau pinigų, net negalvoju apie tai, kad galėčiau palikti „Galatasaray“ sunkioje situacijoje.

Kad ir kokios būtų sąlygos, mes turime laimėti. Iššūkių daug, bet sunkumai sutelkia žmones“, – kalbėjo E.Atamanas.

Vienas žaidėjas jau išvyko

Tačiau ugninga patyrusio stratego kalba nuramino ne visus „Galatasaray“ žaidėjus. Pirmadienio vakarą oficialiai paskelbta, kad ekipą palieka 206 cm ūgio Furkanas Aldemiras.

23 metų perspektyvus vidurio puolėjas „Galatasaray“ marškinėlius vilkėjo nuo 2011 metų, o šią vasarą pasirašė naują trejų metų 3,9 mln. eurų sutartį. Tačiau vienas brangiausių komandos žaidėjų įpusėjus sezonui nusprendė pakelti sparnus į NBA.

2012 metų NBA naujokų biržoje 53-iuoju šaukimu „Los Angeles Clippers“ pasirinktas, bet „Houston Rockets“ ekipai iš karto perleistas turkas vyksta ne į Teksasą. 2013 metų vasarą, dar būdamas „Galatasaray“ narys, jis sužinojo, kad yra perleistas „Philadelphia 76ers“.

„Žaisti NBA visada buvo mano svajonė, o „Galatasaray“ atstovavau net būdamas traumuotas. Išliejau daug prakaito dėl šios komandos sėkmės. Noriu žaisti aukščiausiu lygiu, o klubą palieku ne dėl ekonominių priežasčių“, – pareiškė F.Aldemiras, Eurolygoje rinkdavęs po 7,8 taško ir atkovodavęs po 6,1 kamuolio.

Buvo perspėti iš anksto

„Nieko išskirtinio nevyksta. Ten kasmet mokėjimai krepšininkams vykdomi ne visai laiku“, – padėties nedramatizavo M.Pociui atstovaujančios agentūros vadovas Tadas Bulotas.

Šią vasarą solidų pasiūlymą pateikęs ir sutartį su „Žalgiriu“ išpirkęs „Galatasaray“ klubas M.Pociui, neoficialiais duomenimis, per sezoną turėtų sumokėti 600 tūkst. eurų.

Bet prieš suraitydamas parašą 28 metų 196 cm ūgio vilnietis žinojo, kad netikėtumų ir ne visada malonių staigmenų Turkijoje išvengti nepavyks.

„Mes apie tai (vėluojančius atlyginimus. – Red.) žinojome, – „Lietuvos rytui“ pasakojo T.Bulotas. – Manau, kitiems žaidėjams apie tai buvo pranešta. Mokėjimai nevyksta kas mėnesį, bet, kiek mums žinoma, su užsieniečiais iki vasaros dažniausiai atsiskaitoma. Komanda žadėjo, kad iki sezono pabaigos ar vasaros vidurio finansiniai įsipareigojimai bus įvykdyti.“

Spalio pabaigoje buvo pasirodę pranešimų, jog dalis komandos žaidėjų „Galatasaray“ vadovams pareiškė, kad nesumokėjus atlyginimo iki lapkričio 1-osios jie paliks komandą. Vėliau situacija kiek pagerėjo.

„Kai pasikeitė klubo prezidentas, žaidėjams sumokėta dalis pinigų. Bet nėra visiškai atsiskaityta – Martynas nėra gavęs visų pinigų, kurie priklauso iki šios dienos“, – pasakojo T.Bulotas.

Stebės klubo senbuvius

Prie turkų gyvenimo ritmo ir verslo subtilumų besipratinantis M.Pocius atidžiai seka įvykius, bet padėties nedramatizuoja, nes yra buvęs panašioje situacijoje – atstovaujant „Žalgiriui“ atlyginimai nuolat vėluodavo.

Stambule krepšininkas pasikliauja komandos senbuviais.

„Yra krepšininkų, kurie ten žaidžia ne pirmą sezoną ir žino, kas ir kaip.

Jei komanda pradės griūti dėl krepšininkų, kurie ten žaidžia ne pirmus metus, tada ir Martynas rimčiau reaguos ir galvos, ką daryti. Dabar jis niekuo nesiskundžia. Mes nuolat keičiamės informacija ir sekame įvykius“, – kalbėjo T.Bulotas.

Turkijos žiniasklaida ir ekipos gerbėjai spėlioja, ar dar bus krepšininkų, kurie paseks F.Aldemiro pėdomis. Kasdien su savo agentu bendraujančio „Galatasaray“ legionieriaus iš Lietuvos planuose kol kas tokių ketinimų nėra.

Lietuvis linkęs sekti E.Atamano pavyzdžiu ir neketina trauktis sudėtingu laikotarpiu.

„Atsiradus labai gerai galimybei jis galbūt ir svarstytų apie išėjimą. Bet kur eiti? Iki „Top 16“ etapo Martynas negalėtų žaisti kitoje Eurolygos komandoje, todėl blaškytis nėra tikslo“, – sakė agentūros vadovas.

Atsigauna po traumos

Finansiniai rūpesčiai – ne vieninteliai Lietuvos rinktinės gynėjui. Krepšininkas mažiau nei prieš savaitę išsigydė nugaros traumą, dėl kurios nežaidė beveik mėnesį.

Šį sezoną lietuvis sužaidė tik du Eurolygos mačus, per juos pelnė po 7,5 taško. M.Pocius praleido ir akistatą su Klaipėdos „Neptūnu“, kuri „Galatasaray“ ekipai tapo kol kas įspūdingiausia šio sezono pergale (94:68).

M.Pocius į aikštę grįžo sekmadienį, bet per dvikovą su kitu Stambulo klubu „Besiktas“ žaidė tik 4 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

„Jam prieš šias rungtynes net neteko treniruotis. Tikimės, kad ir išsigydžius traumą treneris toliau juo pasitikės. Martynui dabar labiausiai rūpi, kaip kuo greičiau įgauti gerą sportinę formą ir padėti komandai patekti į kitą Eurolygos etapą“, – kalbėjo T.Bulotas.

Eurolygos D grupėje per šešis mačus tris pergales iškovojusi Stambulo ekipa penktadienį žais su „Valencia“.

Gruodžio viduryje „Galatasaray“ krepšininkų laukia išvyka į Klaipėdą – čia bus žaidžiamos priešpaskutinio turo rungtynės su „Neptūnu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.