EUROLYGA 2023

Geriausias Europoje, bet ne NBA: ar D. Blattas bus atleistas?

Emocingasis D.Blattas pastaruoju priverstas nervintis.<br>lrytas.lt montažas (AP nuotr.)
Emocingasis D.Blattas pastaruoju priverstas nervintis.<br>lrytas.lt montažas (AP nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 31, 2014, 2:18 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:28 PM

Europą užkariavęs Davidas Blattas už Atlanto susiduria su rimtomis problemomis. Krepšinio specialistui sunkiai pavyksta sustyguoti vieną geriausių NBA žaidėjų LeBroną Jamesą turinčią „Cleveland Cavaliers“ komandą. D.Blattas buvo judinamas jau anksčiau, tačiau po pirmadienį nevykusiai susiklosčiusių rungtynių su „Detroit Pistons“ strategas sulaukė kritikos bangos.

Kai „Cavaliers“ 80:103 pralaimėjo „Pistons“ krepšininkams, JAV žiniasklaidoje nuaidėjo klausimas: „Ar D. Blattui tai paskutinis sezonas NBA?“ Kalbas dar labiau paaštrino naktį iš antradienio į trečiadienį patirtas pralaimėjimas 101:109 „Atlanta Hawks“ ekipai.

Treneris negauna dėmesio

Pasak JAV sporto žiniasklaidos giganto ESPN, „Cavaliers“ klube labiausiai nerimą kelia žaidėjų požiūris į D.Blattą. Esą krepšininkai per mažai reaguoja į 55 metų specialisto pastangas, o to rezultatas – penktoji vieta Rytų konferencijoje, netenkinanti nei klubo vadovybės, nei galingų žygių pasiilgusių sirgalių.

Su Tel Avivo „Maccabi“ Eurolygą laimėjęs D.Blattas sutartį su „Cavaliers“ pasirašė dar birželį, kai nebuvo žinoma, ar L.Jamesas sugrįš į Klivlendą. NBA patirties neturėjęs strategas galėjo pasigirti darbu ir Rusijos rinktinėje, ir Trevizo „Benetton“ klube, nors daugiausia laiko – su pertraukomis - praleido „Maccabi“ stovykloje, tačiau prie elitinės lygos krepšinio taikytis teko ir „Cavaliers“ surado jam padėjėją.

„Cavaliers“ klubas įsigijo buvusį NBA įžaidėją ir ilgai trenerio asistentu dirbusį Tyronną Lue, kurio darbas – padėti D.Blattui prisitaikyti, tačiau dabar ESPN praneša, kad krepšininkai mieliau bendradarbiauja su T.Lue, o ne D.Blattu.

„Ne pirmą savaitę šnibždama apie tai, kad kai kurie „Cavaliers“ žaidėjai per minutės pertraukėles D.Blattui skiria mažiau dėmesio ir daugiau bendrauja su asistentu“, - rašė ESPN.

Tiesa, žurnalistų paklaustas apie žaidėjų santykius su D.Blattu, ekipos lyderis L.Jamesas tvirtino, kad treneris sulaukia žaidėjo dėmesio, o nesutarimai klube - tai tik žiniasklaidos išsigalvojimas.

Problemos – tik žaidime

Krepšinio specialistai pabrėžia, kad „Cavaliers“ žaidimo spragos atsiveria gynyboje. „Cavaliers“ varžovams leidžia pelnyti 105,4 taško per šimtą atakų. Tai – aštuntas pagal prastumą rezultatas NBA. Mače su „Pistons“ „Cavaliers“ ekipa 17 kartų prarado kamuolį ir aikštėje kartais atrodydavo apatiškai.

„Komandos pastangos, ypač gynyboje, pastebimai mažėja. Tai kelia klausimą, kiek persirengimo kambaryje žaidėjai klausosi trenerio, kuris mėgavosi tarptautine sėkme, tačiau šį sezoną NBA pradėjo kaip nežinomas strategas“, - rašė ESPN.

D.Blattas pirmadienį sulaukė klausimų apie ryšį su krepšininkais. „Jis tikrai yra. Mes tiesiog dabar nežaidžiame gerai. Nemanau, kad yra problema, nesusijusi su būtent žaidimu“, - sakė treneris.

Kilus spekuliacijoms dėl D.Blatto ir „Cavaliers“ žaidėjų santykių krepšinio sirgaliai ėmė svarstyti, kas galėtų pakeisti trenerį, tačiau ESPN užuominų apie tai, kad klubas ieškotų pamainos nepateikė.

Ir vis dėl to – ar pirmasis Europą palikęs ir į NBA persikėlęs treneris gali būti atleistas jau po pirmojo sezono? Į situaciją pažvelgė sbnation.com.

Kodėl D.Blattą galėtų atleisti?

LeBronas niekada daug apie tai nekalbėjo, tačiau galime susimąstyti, ar D.Blattas būtų „Cavaliers“ treneriu, jeigu klubas būtų laukęs L.Jameso sprendimo, prieš nutardamas įsigyti trenerį. Vaizdo įrašas iš lapkričio 21 dienos su „San Antonio Spurs“ tampa geru sufleriu. Štai L.Jamesas aiškina komandai, ką daryti, o D.Blattui tenka prasibrauti pro NBA žvaigždę, kad ištartų žodį arba belieka slankioti už nugaros.

„Ei, LeBronai, o ką manai apie leidimą D.Blattui pabūti treneriu bent sekundę?“, - taip ironiškai pavadintas vaizdo įrašas. Gal per daug išvadų iš to daryti nereikėtų, tačiau tokia situacija kažką sako.

Kaip ir ištrauka iš ESPN pranešimo.

„L.Jamesas neseniai prisipažino, kad oficialiai neprašė leidimo prisiimti dalies „Cavaliers“ įžaidėjo darbų, kurie padėjo ekipai iškovoti aštuonias pergales iš eilės. „Ne. Aš galiu tai padaryti pats, - apie vaidmens pasikeitimą kalbėjo L.Jamesas. - Jau praėjo tos dienos, kai turėjau atsiklausti.“

Tai tik parodo, kad L.Jamesas nėra didelis D.Blatto rėmėjas.

Tačiau galime pažiūrėti ir tik į aikštę. Jau minėjome „Cavaliers“ problemas gynyboje. Ir kad ir kiek gerai, kad D.Blattas puikiai pasirodė Europoje, NBA jis vis dar naujokas. Visai logiška, kad „Cavaliers“ krepšininkai geriau jaučiasi su Lue, kuris yra žaidęs NBA. Komandai, kuri jau šiemet žiūri į NBA čempionų žiedus, pirmą kartą į NBA žengęs ir dar prie NBA žaidėjų bei krepšinio priprasti mėginantis treneris gali būti ir ne toks tinkamas pasirinkimas.

Kodėl D.Blatto neturėtų atleisti?

D.Blatto arkliukas – puolimas ir jis tai aiškiai parodo. „Cavaliers“ per šimtą atakų pelno 107,3 taško, o tai – ketvirtas pagal gerumą reitingas NBA. Ar jo kaltė, kad „Cavaliers“ sudėtyje pilna vidutinio gynybos lygio nesiekiančių žaidėjų, o ekipa neturi nė vieno lanko gynėjo? Ar jo kaltė, kad dvi iš trijų ekipos žvaigždžių nėra niekada žaidusios nugalėtojų komandose? Ar jo kaltė, kad Andersonas Varejao – geriausias „Cavaliers“ gynėjas – patyrė traumą?

Jeigu atsižvelgsime į rankoje turimas kortas, galime teigti, kad D.Blattas darbą atlieka gerai. LeBronas taip pat neatrodo, kaip pastarųjų ketverių metų LeBronas, o tai irgi reikėtų įskaičiuoti.

„Cavaliers“ klubo taip pat negalima apkaltinti nuviliančiu startu, nes jam iki to dar toli. Prieš ketverius metus „Miami Heat“ su Eriku Spoelstra išsilaikė po devynių pergalių ir aštuonių pralaimėjimų starto. Tai įrodė, kad impulsyvūs pokyčiai paprastai netampa geriausiu atsakymu.

D.Blatto karjeros statistikoje kol kas – 30 rungtynių. Jeigu jis atrodė tinkamas kandidatas treniruoti ekipa pradžioje, tai tikrai nėra priežasties atleisti strategą greičiau nei per metus.

Galimybė, kad bus atleistas: 7 iš 10

Racionalumas retai naudojamas tokiose situacijose. Sugrįžęs į „Cavaliers“ LeBronas suteikė labai daug vilčių, todėl niekas neturi priežasties demonstruoti kantrybę. Jeigu reikalai smuks žemyn tuo pačiu keliu, kažkas tikrai bus kaltinamas, o sporte tuo žmogumi įprastai tampa vyriausiasis treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.